INSÄNDARE/DEBATT: I september 2023 presenterade Hälso- och sjukvårdsdirektören vid Region Örebro län en Utvecklingsplan för hälso- och sjukvården. Han föreslog en nedläggning av jourverksamheten för kirurgi i Lindesberg, en stängning av de fyra specialistmottagningarna samt stängning av psykiatrins slutenvårdsavdelning. På medicinkliniken skulle man fokusera på utbildning och forskning. Efteråt har man även föreslagit nedläggning av sjukhusets kök. Mat ska beställas från USÖ i små kartonger, såsom nu sker från kommunen till hemmen, inom kommunens äldrevård. Hur det blir om en patient läggs in på medicinkliniken mitt i natten och ska ha viss diet framkommer ej.
AS (S) menade att medicinkliniken har fler jourfall på natten än kirurgkliniken så det gör inte så mycket om man lägger ner kirurgjouren. Det rör sig nattetid om en medicinpatient mer. Totalt har kirurgen 8300 jourfall per år. Medicin knappt 1000 färre. BB (KD) menade att folk gärna åker lite längre om vården är bättre. Men det finns inget som säger att vården är sämre i Lindesberg. JS (S) ville understryka att det inte finns några tankar på att lägga ner Lindesbergs lasarett eller akuten där. Men på ett akutsjukhus ska det finnas jour i såväl kirurgi som medicin.
I en landsomfattande undersökning år 2018 var Lindesbergs lasarett det mest uppskattade i landet av patienterna. AT-läkarna i landet placerade utbildningsvärdet i Lindesberg på femte plats. Lindesberg är fortfarande högt skattat. Om nu den akuta kirurgin läggs ner vet jag inte var utbildningen ska ske. Karlskoga innehade förra året sista plats. Det ekar tomt när utredningen säger att medicinkliniken ska koncentrera sig på utbildning och forskning.
Vid årsskiftet skrev Statens medicin-etiska råd att vården bör ta täten i klimatomställningen. Schweiz har nyligen dömts av Europadomstolen för att ha kränkt de mänskliga genom att misslyckats med att nå utsläppsmålen. Då är det ett dåligt förslag att låta 12 000 öppenvårdsfall och över 8 000 jourfall åka från norr till Örebro varje år. Utsläppen från bilar ökar. Transporterna blir dyra. Om vi ser på busstiderna tar det över en halv dag att, från Lindesberg, åka på ett öppenvårdsbesök där. Att åka egen bil kostar 100 kr per mil. Taxi t.o.r. kostar 2 400. Ambulans kostar 1 100 kr per mil.
Vid sidan av våra tre sjukhus som drivs i regionens regi finns Capio. Det äga till 9 procent av Regionen. Resten ägs av det australiensiska Ramsay Health Care. Regionen har ett fyraårigt avtal som kan förlängas 2 ggr 2 år. Avtalet gäller 100 miljoner kronor per år som lämnas från Regionen till Capio. De senaste åren har Capio också fått ytterligare 12,5 miljoner kronor varje år. Dess specialistmottagningar är samma som de som finns i Lindesberg, Karlskoga och på USÖ. Jag kan inte förstå varför vi i Lindeberg ska lägga ner våra mottagningar och Capio behålla sina. Det har varit omöjligt att få regionens politiker att säga vad de tycker.
När kirurgakuten stänger är tanken den att patienterna till en del ska vända sig till primärvården. Men endast hälften av läkartjänsterna där är besatta. Det torde ta mellan 5 och 10 år att utbilda läkare som kan fylla luckorna i bemanningen. Nu vill man dessutom att den fungerande mottagningen i Storå ska upphöra och patienterna ska hänvisas till den dåligt fungerande i Lindesberg.
Ingemar Engstrand