Karin Sundin, ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Fredrik Norman och Pavel Koubek, Region Örebro län

Beslutat: Akutmottagningen i Lindesberg förstärks

Som punkt nummer 17 på dagordningen i hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde avhandlades frågan gällande akutmottagningen i Lindesberg. Beslutet som fattades innebär att man nu förstärker akutmottagningen i Lindesberg, för att i början av nästa år kunna ta emot patienter med enklare kirurgiska och ortopediska besvär även nattetid. Men vad betyder detta egentligen för invånarna i den norra länsdelen? LindeNytt ställde frågan till Karin Sundin.

Förstärkningen som man beslutade om innebär bland annat att samtliga patienter, oavsett sjukdoms- eller skadeorsak, som söker vård vid akutmottagningen i Lindesberg ska få en första bedömning på plats även nattetid. Detta har man även tidigare fått, men då av mottagningens sjuksköterskor, något som nu istället ska ges av en behörig läkare.

– Förstärkningen innebär också att vi i Lindesberg från och med januari nästa år kommer att kunna ta hand om enklare kirurgiska och ortopediska besvär, till exempel sårskador och stukningar, även under nätterna. Minst en av de två läkare som är på plats på akuten under natten ska också vara legitimerad, alltså ha läkarexamen och ha fullgjort sin allmäntjänstgöring, säger Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Vad innebär enklare besvär och vem gör den bedömningen?
– Det är en bedömning som de medicinskt ansvariga som arbetar måste göra, om det är en patient som man kan ta hand om eller om den behöver åker vidare till en annan vårdnivå, berättar Karin Sundin.

Just nu pågår också en omläggning mot mer vård nära patienten och en Nära vård-sektion skapas därför inom avdelningen för medicin och geriatrik. Som en del av det arbetet sker också en ökning av antalet vårdplatser på Lindesbergs lasarett, där Nära vård-sektionen kommer att ha totalt åtta vårdplatser, vilket är en utökning med fem vårdplatser mot i dag. Dessa kommer att öppnas så snart det finns personal på plats, men man räknar med att kunna ta emot patienter i mitten av mars 2022.

Vad blir besparingen nu när man gör den här satsningen?
– Den stora vinsten är att vi använder våra resurser mer effektivt, det handlar om att vi ska få mesta och bästa möjliga vård för våra skattepengar. Vi ska använda våra resurser och framförallt vår personal så klokt som möjligt. Här breddar vi uppdraget för vad vi kan hantera från Lindesbergs lasaretts sida på natten, så vi får väldigt mycket mer för pengarna än när vi hade en kirurg som i praktiken inte träffade så många patienter, säger Sundin.

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

När beslutet först fattades att akutmottagningen i Lindesberg skulle förlora jourlinjerna för ortopedi och kirurgi under nattetid möttes det av kraftiga reaktioner. Sedan dess har en kamp pågått från invånarnas sida, där man outtröttligt stridigt för ett återöppnande av akuten. I juni 2021 fick hälso- och sjukvårdsnämnden ta del av en uppföljning av de förändrade jourlinjerna på Lindesbergs lasarett. Utifrån den rapporten har nu flera åtgärder vidtagits för att förbättra invånarnas tillgänglighet till nattlig akutsjukvård på Lindesbergs lasarett, menar Sundin.

– Uppföljningen skulle visa om förändringarna vid Lindesbergs lasarett inneburit de vinster som var målet, och uppföljningen visade ju det, att vi använder våra resurser mer effektivt och att vi har kunnat möta våra patienter på ett bra sätt. Det vi gör nu är att skapa trygghet i att det finns vård på Lindesbergs lasarett och se till att vidga uppdraget lite grann, och att även koppla det till en omställning av sjukvården som pågår till en mer nära vård där vi behöver samspela mer mellan primärvården och sjukhusen.

En fråga som varit på tapen är gällande klimatmålen som är satta för invånarna i Örebro län, där ganska tuffa mål ska vara uppfyllda till 2030.

Hur rimmar dessa med ökade transporter från Lindesberg till USÖ eller Karlskoga?

– Det har ju inte blivit så mycket mer transporter, de hårresande beräkningarna om hur mycket ambulanser som åker kors och tvärs mellan sjukhusen, som förekommer i olika insändare, är ju inte sanna. Det ju inte alla patienter som tidigare kom till Lindesberg som automatiskt åker ambulans till något annat sjukhus idag, säger Sundin.

Jag tänkte även på de patienter som åker i egen bil till respektive sjukhus, inte bara ambulanstrafiken, den bör ju ha ökat med vanliga bilar också?

– Ja, den frågan kan jag på rak arm inte riktigt svara på, men klimatmålet är ju ett övergripande mål som vi som organisation måste sträva efter, men i varje enskilt fall där vi ska bedöma var en patient får bäst vård, så är människors liv och hälsa i den stunden överordnad, avslutar Karin Sundin.

Moderaterna är ett av oppositionspartierna som ställt sig kritiska till det ursprungliga beslutet att dra ner på jourlinjerna för ortopedi och kirurgi vid akutmottagningen, och efter dagens sammanträde känner man sig ganska nöjda.

– Vi är i stort nöjda med dagens beslut, dock tycker vi att det kommer alldeles för sent, man borde ha backat tidigare. Vi har varit kritiska mot det här både på regionnivå och i kommunen en längre tid, men det är bra att man nu äntligen har tagit beslutet och så hoppas vi att patienterna ska känna sig tryggare. Vi yrkade även på att man skulle utreda möjligheterna att bemanna akutmottagningen i Lindesberg med akutläkare, men det röstades ned, berättar Sebastian Cehlin (M), oppositionsråd och 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Publicerad 28 oktober 2021 klockan 17:30

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto: Fredrik Norman

Gamla skolprylar efterlyses inför inflytt i Kristinaskolan

Med knappt en vecka kvar tills den gamla Kristinaskolan får sina allra första hyresgäster, efterlyser fastighetsägaren prylar med koppling till skolverksamheten som än gång huserade i byggnaden.
– Det vore roligt med exempelvis lite fina bilder från förr att hänga upp i trapphuset, så man får den här känslan från skolan, säger Ann-Louise Hytter från Lindesbergs Fastigheter.

24 maj 2024 klockan 11:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Det gästande BK Ett Fyra var för stabila under torsdagen. Trots att gästerna släppte in tre snabba mål så åkte man hem med tabellpoängen. Foto: Timmy Lundegård

Nykomlingarna bröt IFK Lindesbergs segersvit

Under torsdagskvällen bröts IFK Lindesbergs långa segersvit på hemmaplan inom Division 5, där det slutade med åtta raka triumfer. Seriens nykomlingar BK Ett Fyra visade sig stabila mot det skadedrabbade IFK Lindesberg, som ändå stod för en rejäl insats inom matchens sista kvart när de ändrade 0-5 till 3-5.
– Jag är kluven över dagens match, säger Niklas Christensson.

23 maj 2024 klockan 22:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Harmoni efterlyser nomineringar till årets Kulturstipendium

Nu är det dags att nominera kandidater till Manskören Harmonis årliga Kulturstipendium. Detta ...

bildspel LindeDagen 2024: En Solig Succé

Den åttonde upplagan av LindeDagen bjöd på en minnesvärd dag fylld med aktiviteter, uppträdanden, provsmakningar och ...

Bäver orsakade brand utanför Lindesberg

Strax innan 16-tiden på onsdagseftermiddagen larmades Nerikes Brandkår till Västra Bor, mellan Lindesberg och Vedev...

Trots ett tidigt 0-1, så slutade den senaste hemmamatchen med seger. Då mot det rutinerade IFK Örebro, nu gästas Fritidsbyn av nykomlingarna Ett Fyra. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK-BK Ett Fyra: ”Gäller bara att få allt att sitta”

Det är ett skadedrabbat men hemmastarkt IFK Lindesberg som tar emot nykomlingarna BK Ett Fyra under torsdagen. Även om bortamötet mot topptippade Laxå slutade med en 4-0-förlust, där IFK Lindesbergs skadebänk var en stor orsak till förlusten så är det optimistiska tankar från hemmalaget.
– Vi är ett bra lag, det gäller bara att få allt att sitta, säger Martin Eriksson.

22 maj 2024 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Ida Lindkvist

Brand vid Prästryggens camping i Frövi

UPPDATERAD. Strax innan tiotiden på onsdagsförmiddagen larmades räddningstjänst, polis och ambulans till Prästryggens camping i Frövi, där en brand brutit ut i ett omklädningsrum.
– Räddningstjänsten är framme på plats tillsammans med ambulans, och ska påbörja släckning, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.

22 maj 2024 klockan 10:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Polisen lanserar kampanj för att informera unga om penningtvätt
Bedrägerier med hjälp av penningtvätt ökar i Sverige, även bland ungdomar under 18 år. Därför lanserar nu Polismyndigheten en kampanj för att...
21 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Stort intresse för nya cykelleder i trollskogarna
Genom djupa trolska skogar, på rullstensåsar, längs sjöar och gamla gruvhål går den helt nya cykelleden som bjuder på ett riktigt äventyr för...
21 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Anna Bernholm hyllades under Judofestivalen
Efter en lång och mycket framgångsrik karriär som en av världens bästa kvinnor inom judon, bestämde sig Anna Bernholm i februari att lägga drä...
20 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ali Hayjiev från Frövi judo lyckas med ett snyggt kast. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Judofestivalen slog nytt rekord – igen

Frövi judos omåttligt populära evenemang Judofestivalen slog storartat rekord, när man i helgen välkomnade mer än 900 aktiva från hela Sverige till Lindesberg arena. Med ett strålande solsken och högsommarvärme blev det en magisk inramning på festivalen, som bjöd på aktiviteter från morgon till kväll.

20 maj 2024 klockan 10:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Real News blev tävlingsdagens första vinnare bland varmbloden. Treåringen har en framgångsrik syskonskara och kan mycket väl bli att jämföras med dessa i framtiden. Foto: Timmy Lundegård

Blandade händelser på ett varmt Fornaboda

Eftermiddagen på travet bjöd verkligen på en blandning av allt det goda. Alla typer av travlopp visades upp på Fornabodas tävlingsoval i det stekheta vädret, som lockade till sig drygt 180 personer till publikplatsen. Flera fina klasshästar visade upp sig i solen, med flera kändare kusk- och tränarnamn på besök. Framåt tävlingarnas slut så uppstod däremot en olycka, vilket gav tävlingarna en tråkigare avslutande ton.

19 maj 2024 klockan 22:17 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”

Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet ...

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare

Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i ...

bildspel Sommarkänsla när Kullgatan dukade upp för Vårmarknad

För andra året i rad hölls Vårmarknaden på Kullgatan 1 under onsdagen - ett efterlängtat evenemang...

Många ville ta bild med gymnasiechef Staffan Hörnberg. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Glammigt och känslosamt när årets idrottsprestationer prisades på Lindeskolan

Judodräkter, hockeyskydd och fotbollsskor fick ge plats åt stiliga kostymer och vackra klänningar, när årets Idrottsgala gick av stapeln på Lindeskolan under onsdagskvällen. En gala där årets främsta prestationer bland eleverna på Idrottscollege utsågs, under mycket festliga och glammiga former. Det finaste priset, Årets Idrottare, tilldelades i år Algot Eknor Grönlund, för sina framgångar inom armbrytningen.
– Det känns jättebra, jag skulle ljuga om jag sade något annat, säger han efter prisutdelningen.

15 maj 2024 klockan 22:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

JUST NU: 10-tal lösa småhundar har observerats i trakterna av Grönbo

Under två dagars tid har en boende i trakterna av Grönbo i Lindesbergs kommun ...

Ekonomiskt mörker tvingar till besparingar: ”Dystra besked”

Under en pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade Tillväxtnämnden att man tagit ...

Nya sparförslaget: Avveckla förskolor

Barn- och utbildningsnämndens arbete med att nå en budget i balans fortsätter, och under måndagens sammanträde kom ...

bildspel Vänskap över gränserna under helgens judoevenemang

Under den gångna helgen genomfördes årets upplaga av Swedish A-judo Open i Lindesberg Arena. Ett ...

bildspel 40 år senare – Bilsport följer upp klassiskt reportage i Lindesberg

Det har gått fyrtio år sedan tidningen Bilsport besökte Lindesberg för att göra ...

bildspel Bildspecial: 149 ögonblick från cruisingen

Gatorna i centrala Lindesberg fylldes under lördagen av ljuv motorsång, glädje och gemenskap när årets Vårmö...

Helena och Christer Lassis från Smedjebacken visade upp sin Dodge Coronet R/T från 1968. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Vårmönstring 2024

Under en strålande sol samlades mängder med människor vid årets Vårmönstring. På Lindeskolans grönområde syntes blankpolerade bilar och motorcyklar så långt ögat kunde nå – och stämningen var minst sagt på topp. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.

11 maj 2024 klockan 17:18 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Tågtrafiken stoppad på grund av brand
Just nu (kl. 12.22) är tågtrafiken stoppad i Frövi med anledning av en gräsbrand som härjar längs spåret.
11 maj 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Skogsbrand var gräsbrand
UPPDATERAT KL. 12.19. Som tidigare rapporterat, har Nerikes Brandkår larmats ut till ett område i Östra Löa under lördagsförmiddagen. Initialt ...
11 maj 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Festhelg stundar – polisen skickar upp drönare över Lindesberg
Vårmönstring, cruising och musikfestival på ett och samma bräde - då rustar polisen för att kunna bevaka större områden än vad som är mö...
10 maj 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-05-10

2024-05-10

2024-05-09

2024-05-09

2024-05-08

2024-05-08

2024-05-08

2024-05-07

2024-05-06

2024-05-03

2024-05-02

2024-05-02

2024-05-01

2024-04-30

2024-05-24 18:06