INSÄNDARE/DEBATT: Det är ett vanligt förekommande att föräldrar i Sverige måste lämna sitt/sina barn på förskolan under tiden de sköter sitt förvärvsarbete, är föräldraledig osv. Lindesbergs kommun är inget undantag. Eller?
Jag och min man lämnar våra barn på förskolan i Vedevåg, en förskola i Lindesbergs kommun. För tillfället går de 15 timmar i veckan tisdag-torsdag 8.30–13.30. Barnen går på två olika avdelningar på förskolan. Den här tisdagen när jag ska lämna på förskolan möts jag av en lapp i hallen. Där står klart och tydligt hur barngruppen kommer att se ut till hösten. 19 barn i åldern 2,5 – 6 år kommer att finnas på avdelningen och två personal kommer att tjänstgöra 100%. Man kommer även ha en personal på 20% som kommer att gästspela. Denna personal kommer även vara på andra avdelningar. Får samma dag vetskapen att man även på min andra dotters avdelning kommer att göra nedskärningar i personalgruppen.
Det är som att få ett slag rakt i ansiktet, som ett stort skämt. Finns det alls någon rimlighet i ovanstående?
För mig och min man, och jag kan nog tala för fler föräldrar, är det här totalt vansinne och galenskap. När jag lämnar mina barn på förskolan ska jag som förälder känna trygghet i att mina barn har det bra under den tiden då jag själv arbetar eller dylikt. Med två personal i barngruppen blir det svårt att tillgodose detta behov.
Alla är vi olika och unika och barn är i behov av olika stöd. Hur ska detta tillgodoses? Personalen har inte bara ett ansvar över barnen och deras lärande på förskolan. De ska även ha möjlighet till planering, dokumentation, planering av aktiviteter, föräldramöten, utvecklingssamtal m.m. Har jag kanske fel? Är förskolan bara en plats där barnen förvaras. Som det ser ut till hösten kommer det bli just det. Förvaring och barnpassning bokstavligt talat. Personalen kommer inte att få en chans till att utforma verksamheten. De kommer inte att hinna.
”Förskolan ska stimulera barns utveckling och lärande samt erbjuda barnen en trygg omsorg.” (skolverket.se)
”Verksamheten ska vara trygg, rolig och lärorik för alla barn som deltar.” (skolverket.se)
Denna information som skolverket tillhandahåller hänvisar man till på Lindesbergs kommuns hemsida. Det är också den informationen som vi föräldrar får på föräldramöten. Hur viktigt lärande är. Är det bara tomt prat? Lindesbergs kommun kanske har tagit ett beslut att inte följa skolverkets eller sina egna riktlinjer. Vad vet jag! På Lindesbergs hemsida kan man även läsa att personaltätheten är viktig i kvalitetsarbete, eftersom den påverkar omsorgen och samspelet mellan personal och barn.
”För att barngruppen ska kunna anses ha lämplig storlek behöver det vara god personaltäthet till antalet barn.” (skolverket.se)
På Lindesbergs kommuns hemsida kan man också läsa att inom förskoleverksamheten i Lindesbergs kommun har kommunen ansvar för att förskolan ska utgå från varje barns behov, vara trygg och rolig. Varje höst och vår ska utvecklingssamtal erbjudas med barnens förälder/föräldrar. Personligen har vi inte blivit erbjudna utvecklingssamtal i vår och då är det för tillfället fyra personal på avdelningen. Jag antar att det inte hinns med. Hur blir det då i höst med bara två personal. Jag bara undrar? Det är fina ord och kloka texter som är lätta att skriva ned på hemsidan. Texter som jag undrar om Lindesbergs politiker ens har skummat igenom. Jag tror inte att så är fallet då besluten som fattas är ogenomtänkta, orimliga och rent av dumma. Att det ska sparas i kommunerna vet vi sedan tidigare. Det drabbar många såväl barnomsorg som vården.
Men nu drabbas mina barn i påtaglig form.
Det gör mig upprörd och arg. Det är inte acceptabelt och under all kritik. Alla som har barn vet att det är ett heltidsarbete. Det är just det som personalen på förskolan ska arbeta med varje dag. 19 barn på två personal blir 9,5 barn per personal. Tänk att som ensam förälder ta hand om 9 barn i åldern 2,5 – 6 år. Det känns inte riktigt optimalt. Spannet i åldrar är ganska stort och barn behöver olika stimulans i olika åldrar. Personalen ska dessutom förutom den dagliga tillsynen där alla barn ska må bra och bli sedda även helst se till att de utvecklas en del enligt skolverkets riktlinjer och även Lindesbergs kommuns riktlinjer. De ska hinna ha sina raster och planera. Det är som bäddat för sjukskrivningar. Att man nu även plockar bort otroligt fin personal från avdelningarna och som har bra hand med våra barn gör mig ledsen och otroligt arg. Jag som förälder ska inte komma till förskolan med en oro i kroppen och även se personalens uppgivenhet. Mitt barn har rätt att känna sig trygg och även jag som förälder ska känna den tryggheten. Jag ska inte behöva vara orolig att personalen kanske inte hinner se mitt barn.
Lindesbergs kommun har under de senaste åren lagt mängder med pengar på nya bostäder samt en hel del kuriosa, fina saker och detaljer i olika företagslokaler, m.m.
Det må finnas ett behov av nya bostäder.
Det må finnas ett stort behov av att det estetiska för syns skull tillfredsställs.
Det må vara olika budgetar och besparingar.
MEN det spelar ingen roll då problemet kvarstår. Vi kan inte känna trygghet i våra barns och personals situation inom barnomsorgen. Personal behövs för att säkerställa barnens vistelse på förskolan.
Ska vi behöva säga upp förskoleplatsen för att kommunen inte kan erbjuda en trygg förskola?
Det är dags för våra politiker att se över saker, lyssna och prioritera rätt. Få till en bra situation och bra lokaler där våra barn kan utvecklas tillsammans med välmående personal.
Med vänlig hälsning
Familjen Qvarnlöf-Pettersson