Denna lördag är det bokstavligen full sladd på rakan vid industriområdet. SHRA har anordnat en Driftingdag för de som vill prova på och sätta bilen i spinn runt en konbana.
Doften av bränt gummi och avgaser slår emot när man närmar sig banan, en himmelsk doft för motorsportentusiasterna. Röken ligger tjock över rakan där en 940 med precision och välövad snits tar sig igenom banan men skrikande däck. För att undvika att sätta sig själv och bilen i en betongvägg eller få fullständigt släpp vilket resulterar i att bilen tar sig en okontrollerad svängom, så handlar det om marginella precisioner. Tommy Carlsson, SHRA:s styrelse, är självklart på plats, styr upp och hjälper till lite här och var.
– Idag får man prova på Drifting. Det är den mest växande bilsporten i Sverige.
För den som aldrig hört talas om Drifting, och än mindre provat på själv, berättar Tommy:
– Det handlar om att länka sladd på en bana, att sladda lagligt. Det är en bedömningssport, det brukar vara tre domare som står och bedömer. Det gäller att sammanlänka sladd hela vägen, men desto mer rök och jubel är bra, det spelar in. Det är egentligen lite för litet här, men vi gör det bästa av det.
Drifting handlar alltså om att föraren kontrollerar sladdarna på sin bil i sidled. Farten är förstås viktig, men det går inte på tid, och så ska det dessutom se snyggt ut. Men som de allra flesta sporter finns det också risker, vilket är en av de främsta anledningarna till att man måste lösa licens.
– Idag kan man lösa en endagslicens på plats, annars är det en SBF-licens som gäller. Vi har haft kurs här på SHRA för att få möjlighet att lösa en sådan. Det är en personförsäkring på banan.
Det är för stunden inte fler än fyra bilar på plats, men anmälan var begränsad till tjugo stycken. Dock är den övriga uppslutningen, publik och människor som är där för att hjälpa till, desto högre. Största delen består av killar, men inom Drifting verkar det ske en positiv utveckling för tjejer.
– Det är faktiskt en hel del tjejer, det är fler och fler som kliver in och de är duktiga. Efter ett par gånger är de lika haja som oss stridspittar, säger Tommy och skrattar.
Att ha en bil som lämpar sig för Drifting är till fördel och gummit på däcken är ganska så snart ett minne blott.
– Bilen ska vara bakhjulsdriven, det går även med fyrhjulsdrift men då krävs det mycket modifikation. Det går åt en hel del däck, men vi är rätt miljövänliga ändå. Vi tar ”Svenssons” däck och sliter ut det sista av de gamla däcken. Men kliver man in i serie och tävlar måste man ha en däcksponsor.
Att vad som helst kan hända får flera erfara ute på banan. Tobias Andersson från Järnboås som är här idag med sin Volvo 940 säger:
– Det är andra gången som jag är här, men nu har jag fått växellådsras, jag har bara två växlar…
Daniel Thor har nyss gjort sin andra entré på banan, han har en, för det otränade och okunniga ögat, en uppseendeväckande, gul Ford av äldre modell.
– Det är en Ford 32 Tudor Replika, det är första gången som jag är här och driftar. Annars kör jag bara rakt fram, dragracing, så jag tänkte att jag skulle prova bygga om och svänga lite också. Min ideologi är både dragracing, bana och Drifting. Det har gått rätt bra, det är kul att få köra mer än åtta sekunder och inte bara rakt fram.
Driftingen på SHRA försöker också uppnå något viktigt och bra; de vill engagera ungdomar på plats, där det faktiskt är okej att drifta och sladda, istället för att bruka, exempelvis, stans parkeringar.
– Vi på SHRA vill motverka det och få bort ungdomarna från gatan. Vi har samarbetat med polisen och vi vill få med folket från stan hit istället, vi jobbar för det. Och då är det ju perfekt en sådan här dag!, avslutar Tommy.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
I denna veckas FotoFredag så tänkte jag visa en samling bilder som jag har tagit under de senaste dagarna, som har varit både varma och soliga dagar ute i fält.
Inom loppet av 48 timmar har Jari Mehtäläinen lämnat SD, meddelat att han kommer sitta kvar på sina poster som politisk vilde, samt blivit Socialdemokrat. Dessutom avsattes hela socialnämnden under måndagens kommunfullmäktige.
– För min egen del så är jag ju politiskt aktiv, och det vill jag ju fortsätta vara, då måste man ju ingå i ett parti, säger han.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
REPLIK: Vår debattartikel lyfte konkreta förslag på hur skolans underskott kan minskas – utan att drabba elever, lärare eller landsbygd. Svaret från politiken bemöter inte våra argument, utan reducerar medborgarnas engagemang till något negativt som man är besviken över. Det är både oroande och ovärdigt.