Denna lördag är det bokstavligen full sladd på rakan vid industriområdet. SHRA har anordnat en Driftingdag för de som vill prova på och sätta bilen i spinn runt en konbana.
Doften av bränt gummi och avgaser slår emot när man närmar sig banan, en himmelsk doft för motorsportentusiasterna. Röken ligger tjock över rakan där en 940 med precision och välövad snits tar sig igenom banan men skrikande däck. För att undvika att sätta sig själv och bilen i en betongvägg eller få fullständigt släpp vilket resulterar i att bilen tar sig en okontrollerad svängom, så handlar det om marginella precisioner. Tommy Carlsson, SHRA:s styrelse, är självklart på plats, styr upp och hjälper till lite här och var.
– Idag får man prova på Drifting. Det är den mest växande bilsporten i Sverige.
För den som aldrig hört talas om Drifting, och än mindre provat på själv, berättar Tommy:
– Det handlar om att länka sladd på en bana, att sladda lagligt. Det är en bedömningssport, det brukar vara tre domare som står och bedömer. Det gäller att sammanlänka sladd hela vägen, men desto mer rök och jubel är bra, det spelar in. Det är egentligen lite för litet här, men vi gör det bästa av det.
Drifting handlar alltså om att föraren kontrollerar sladdarna på sin bil i sidled. Farten är förstås viktig, men det går inte på tid, och så ska det dessutom se snyggt ut. Men som de allra flesta sporter finns det också risker, vilket är en av de främsta anledningarna till att man måste lösa licens.
– Idag kan man lösa en endagslicens på plats, annars är det en SBF-licens som gäller. Vi har haft kurs här på SHRA för att få möjlighet att lösa en sådan. Det är en personförsäkring på banan.
Det är för stunden inte fler än fyra bilar på plats, men anmälan var begränsad till tjugo stycken. Dock är den övriga uppslutningen, publik och människor som är där för att hjälpa till, desto högre. Största delen består av killar, men inom Drifting verkar det ske en positiv utveckling för tjejer.
– Det är faktiskt en hel del tjejer, det är fler och fler som kliver in och de är duktiga. Efter ett par gånger är de lika haja som oss stridspittar, säger Tommy och skrattar.
Att ha en bil som lämpar sig för Drifting är till fördel och gummit på däcken är ganska så snart ett minne blott.
– Bilen ska vara bakhjulsdriven, det går även med fyrhjulsdrift men då krävs det mycket modifikation. Det går åt en hel del däck, men vi är rätt miljövänliga ändå. Vi tar ”Svenssons” däck och sliter ut det sista av de gamla däcken. Men kliver man in i serie och tävlar måste man ha en däcksponsor.
Att vad som helst kan hända får flera erfara ute på banan. Tobias Andersson från Järnboås som är här idag med sin Volvo 940 säger:
– Det är andra gången som jag är här, men nu har jag fått växellådsras, jag har bara två växlar…
Daniel Thor har nyss gjort sin andra entré på banan, han har en, för det otränade och okunniga ögat, en uppseendeväckande, gul Ford av äldre modell.
– Det är en Ford 32 Tudor Replika, det är första gången som jag är här och driftar. Annars kör jag bara rakt fram, dragracing, så jag tänkte att jag skulle prova bygga om och svänga lite också. Min ideologi är både dragracing, bana och Drifting. Det har gått rätt bra, det är kul att få köra mer än åtta sekunder och inte bara rakt fram.
Driftingen på SHRA försöker också uppnå något viktigt och bra; de vill engagera ungdomar på plats, där det faktiskt är okej att drifta och sladda, istället för att bruka, exempelvis, stans parkeringar.
– Vi på SHRA vill motverka det och få bort ungdomarna från gatan. Vi har samarbetat med polisen och vi vill få med folket från stan hit istället, vi jobbar för det. Och då är det ju perfekt en sådan här dag!, avslutar Tommy.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.