Denna lördag är det bokstavligen full sladd på rakan vid industriområdet. SHRA har anordnat en Driftingdag för de som vill prova på och sätta bilen i spinn runt en konbana.
Doften av bränt gummi och avgaser slår emot när man närmar sig banan, en himmelsk doft för motorsportentusiasterna. Röken ligger tjock över rakan där en 940 med precision och välövad snits tar sig igenom banan men skrikande däck. För att undvika att sätta sig själv och bilen i en betongvägg eller få fullständigt släpp vilket resulterar i att bilen tar sig en okontrollerad svängom, så handlar det om marginella precisioner. Tommy Carlsson, SHRA:s styrelse, är självklart på plats, styr upp och hjälper till lite här och var.
– Idag får man prova på Drifting. Det är den mest växande bilsporten i Sverige.
För den som aldrig hört talas om Drifting, och än mindre provat på själv, berättar Tommy:
– Det handlar om att länka sladd på en bana, att sladda lagligt. Det är en bedömningssport, det brukar vara tre domare som står och bedömer. Det gäller att sammanlänka sladd hela vägen, men desto mer rök och jubel är bra, det spelar in. Det är egentligen lite för litet här, men vi gör det bästa av det.
Drifting handlar alltså om att föraren kontrollerar sladdarna på sin bil i sidled. Farten är förstås viktig, men det går inte på tid, och så ska det dessutom se snyggt ut. Men som de allra flesta sporter finns det också risker, vilket är en av de främsta anledningarna till att man måste lösa licens.
– Idag kan man lösa en endagslicens på plats, annars är det en SBF-licens som gäller. Vi har haft kurs här på SHRA för att få möjlighet att lösa en sådan. Det är en personförsäkring på banan.
Det är för stunden inte fler än fyra bilar på plats, men anmälan var begränsad till tjugo stycken. Dock är den övriga uppslutningen, publik och människor som är där för att hjälpa till, desto högre. Största delen består av killar, men inom Drifting verkar det ske en positiv utveckling för tjejer.
– Det är faktiskt en hel del tjejer, det är fler och fler som kliver in och de är duktiga. Efter ett par gånger är de lika haja som oss stridspittar, säger Tommy och skrattar.
Att ha en bil som lämpar sig för Drifting är till fördel och gummit på däcken är ganska så snart ett minne blott.
– Bilen ska vara bakhjulsdriven, det går även med fyrhjulsdrift men då krävs det mycket modifikation. Det går åt en hel del däck, men vi är rätt miljövänliga ändå. Vi tar ”Svenssons” däck och sliter ut det sista av de gamla däcken. Men kliver man in i serie och tävlar måste man ha en däcksponsor.
Att vad som helst kan hända får flera erfara ute på banan. Tobias Andersson från Järnboås som är här idag med sin Volvo 940 säger:
– Det är andra gången som jag är här, men nu har jag fått växellådsras, jag har bara två växlar…
Daniel Thor har nyss gjort sin andra entré på banan, han har en, för det otränade och okunniga ögat, en uppseendeväckande, gul Ford av äldre modell.
– Det är en Ford 32 Tudor Replika, det är första gången som jag är här och driftar. Annars kör jag bara rakt fram, dragracing, så jag tänkte att jag skulle prova bygga om och svänga lite också. Min ideologi är både dragracing, bana och Drifting. Det har gått rätt bra, det är kul att få köra mer än åtta sekunder och inte bara rakt fram.
Driftingen på SHRA försöker också uppnå något viktigt och bra; de vill engagera ungdomar på plats, där det faktiskt är okej att drifta och sladda, istället för att bruka, exempelvis, stans parkeringar.
– Vi på SHRA vill motverka det och få bort ungdomarna från gatan. Vi har samarbetat med polisen och vi vill få med folket från stan hit istället, vi jobbar för det. Och då är det ju perfekt en sådan här dag!, avslutar Tommy.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.