Många nyfikna samlades under torsdagen för att beskåda när Västra Loppholmsbron slutligen lyftes på plats efter ett omfattande transportarbete som blev en rejäl utmaning.
– Nu ska vi återställa och asfaltera på båda sidorna om bron och göra lite justeringar. Förhoppningen är att den ska stå helt klar i mitten av november, förklarar Anton Blaxmo, projektledare på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Den 40 meter långa, 40 ton tunga och 4 meter breda bron är tillverkad av företaget Stål & Rörmontage i Sölvesborg AB och hitfraktad av Jinert, ett företag som arbetar med bland annat specialtransporter. Fredrik Svensson arbetar som arbetsledare på Jinert och är den som ansvarat för projektet. Han berättar att leveransen, trots vissa svårigheter gått helt enligt plan.
– I det här fallet så var det längden och bredden som var problemet för att ta sig fram. Det är ett ekipage som mäter nästan 50 meter, och det blev en extremt lång transport även när det gäller färdvägen.
För att det långa ekipaget skulle kunna transporteras till Lindesberg från Sölvesborg fick man ta en rejäl omväg.
– Vi fick köra från Sölvesborg och ner till Malmö, sedan över till Göteborg och tillbaks till Jönköping för att kunna ta oss fram. Det blev en omväg på nästan 30 mil, så 80 mil totalt har vi kört för att frakta bron hit.
Efter en storslagen omlastning vid Västerplan i Lindesberg, där den 40 meter långa bron lyftes och roterades ett kvarts varv i luften kunde man ta den sista besvärliga kurvan genom området och fortsätta vidare ner mot Lindesberg Arena. Anton Blaxmo, projektledare SBB, förklarar varför man valt att få bron levererad i ett stycke.
– Vi bollade fram och tillbaka om vi skulle bygga den på plats eller inte, men i sådana fall hade vi tagit upp en massa plats på parkeringen vid Lindesberg Arena under en längre tid. Det är ju en parkering som används ganska flitigt så vi bestämde oss för att undvika det.
Västra Loppholmsbron kommer nu ersätta den gamla fackverksbron som revs i mitten av september på grund av att den inte längre uppfyllde säkerhetskraven. Den nya bron är också den en fackverksbro byggd i rostfritt stål med inbyggd belysning i handledarna och är något högre än den tidigare, vilket kommer underlätta för båttrafiken.
Anton Blaxmo, projektledare på Samhällsbyggnad Bergslagen, berättar att man även valt bort att ha ett mitträcke på bron.
– Vi har valt att dela på gång- och cykelbana med enbart ett streck istället. Sedan kommer vi ha symboler och skyltar som gör det tydligt. Det är för att göra det enklare att sköta underhållet när det kommer till exempelvis snöskottning men även för att den ska kunna gå att använda av Räddningstjänst om det skulle behövas, förklarar han.
Med hjälp av en jättelik platsbyggd kran på närmare 400 ton lyftes slutligen den nya gång- och cykelbron på plats. För att visa sin uppskattning för det storslagna precisionsarbetet som utförts utbröt spontana applåder bland åskådarna.
– Nu ska vi återställa och asfaltera på båda sidorna om bron och göra lite justeringar. Sedan ska vi såklart göra en besiktning av bron också innan den kan tas i bruk, men förhoppningen är att den ska stå helt klar i mitten av november, avslutar Anton Blaxmo, projektledare på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Korta fakta
Bygghandlingar: WSP Bro & Anläggning från Örebro/Karlstad/Gbg
Tillverkare: Stål & Rörmontage i Sölvesborg AB
Entreprenör: NCC
Transport: Jinert
Projektledare SBB: Anton Blaxmo
Projektledare/uppdragsledare WSP: Jessica Persson