Den gamla Strandskolan har under det gångna året fått sig en riktig helrenovering. Nu är det ljust, fräscht och vackert. Och utsikten över Lindessjön som fås från flera av balkongerna, den är förstås svårslagen. Om en vecka står lägenheterna klara för inflyttning och man går in på slutspurten för att lägga en hand vid det absolut sista.
Strandskolan ligger belägen mellan Kungsgatan och Lindessjön, den byggdes redan 1859 och har sedan dess stått stabilt. När den stora branden rådde år 1869, så var skolan en av ytterst få hus som klarade sig. Ombyggnationen har gjorts av TA Byggproduktion AB och det har tagit ungefär ett år.
– Det är stor förfrågan, i grundkön var det 130 stycken. Men det var många som klev av när det inte skulle bli en nybyggnation, så de var inte intresserade att bo här, de ville bo i nygbyggt. Men nu vet vi
att det efterfrågas nyproducerade lägenheter, säger projektledaren Arne Larsson.
Det är elva lägenheter och det finns mellan 1-4 rum och kök. Det är inte några små lägenheter, varken på höjden eller bredden. De varierar mellan 55-101 kvadratmeter och det är hela 3,20m i takhöjd. Lägenheterna är ljusa och fantastiskt fräscha. Fönstren är stora och djupa; en av treorna har hela nio stycken fönster, badrummen mycket generösa och alla lägenheterna har egen balkong. Det faller sig naturligt att lägenheterna varit väldigt populära och gått åt som smör i solsken.
– Allihop är redan uthyrda. De är för alla men majoriteten är äldre och inflyttning sker även utifrån, bland annat Askersund och Borlänge. De är sådana som bott här i stan förr, flera har gått i skolan här. De säger nästan att de ska sova i sitt klassrum, skrattar Arne.
Det finns även parkett i alla de elva lägenheterna, i badrummen är det matta och kaklade väggar och hallarnas golv är lagda med klinkers. De känns väldigt rymliga och flera av lägenheterna har en Walk-in-closet. De blivande hyresgästerna har inom vissa ramar fått vara med och påverka färg i lägenheterna, men de allra flesta har fastnat för det vita. Badrumsfönstren får gästerna själva avgöra hur vida de vill ha frostat glas för att undvika oönskad insyn. Det finns hiss i hela huset, kan man inte gå i trappor så tar man sig smidigt fram ändå. Utanför på gården har gräsmattor lagts och flera arbetare jobbar hårt för att färdigställa det som är kvar att göra.
– Det kommer också finnas lekplats och grillplats.
Planerna för ombyggnationen har på det stora hela gått som önskat.
– Vissa saker har vi ju stött på eftersom det är ett redan befintligt hus. När vi började gräva kom det fram sprickbildningar i stommen, så vi fick ta och förstärka stommen. Annars är det bara lite småsaker, berättar Arne.
Det är hyresrätter och hyran ligger någonstans mellan lite över femtusen till drygt tiotusen kronor. Och den femtonde oktober är de nya hyresgästerna välkomna att flytta in.
– Ja, vissa kommer direkt då. Det är många som flyttar direkt från villan och då är det bland annat viktigt hur stora förråden är. De kommer hit och mäter för att se vad de får med sig.
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
INSÄNDARE/DEBATT: Moderaterna Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna valde idag (17 juni) att stödja Liberalernas ledamotsinitiativ i kommunstyrelsen rörande näringslivsrankingen och näringslivsklimatet.
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ett uppskattat inslag i centrum, och namnet satte sig i lindebornas hjärtan. Drygt tio år senare överlämnade han verksamheten till sina söner, som då valde att ge restaurangen ett helt nytt koncept och namn – Jalla Jalla gick därmed i graven. Nu har Osman åter tagit plats vid pizzaugnen och tillsammans med sin sambo Dalal Hamo rest Jalla Jalla-skylten på nytt – denna gång vid Flugparken i Lindesberg.
– Jalla Jalla is back in town, säger Osman Agrali med ett stort leende.