Den gamla Strandskolan har under det gångna året fått sig en riktig helrenovering. Nu är det ljust, fräscht och vackert. Och utsikten över Lindessjön som fås från flera av balkongerna, den är förstås svårslagen. Om en vecka står lägenheterna klara för inflyttning och man går in på slutspurten för att lägga en hand vid det absolut sista.
Strandskolan ligger belägen mellan Kungsgatan och Lindessjön, den byggdes redan 1859 och har sedan dess stått stabilt. När den stora branden rådde år 1869, så var skolan en av ytterst få hus som klarade sig. Ombyggnationen har gjorts av TA Byggproduktion AB och det har tagit ungefär ett år.
– Det är stor förfrågan, i grundkön var det 130 stycken. Men det var många som klev av när det inte skulle bli en nybyggnation, så de var inte intresserade att bo här, de ville bo i nygbyggt. Men nu vet vi
att det efterfrågas nyproducerade lägenheter, säger projektledaren Arne Larsson.
Det är elva lägenheter och det finns mellan 1-4 rum och kök. Det är inte några små lägenheter, varken på höjden eller bredden. De varierar mellan 55-101 kvadratmeter och det är hela 3,20m i takhöjd. Lägenheterna är ljusa och fantastiskt fräscha. Fönstren är stora och djupa; en av treorna har hela nio stycken fönster, badrummen mycket generösa och alla lägenheterna har egen balkong. Det faller sig naturligt att lägenheterna varit väldigt populära och gått åt som smör i solsken.
– Allihop är redan uthyrda. De är för alla men majoriteten är äldre och inflyttning sker även utifrån, bland annat Askersund och Borlänge. De är sådana som bott här i stan förr, flera har gått i skolan här. De säger nästan att de ska sova i sitt klassrum, skrattar Arne.
Det finns även parkett i alla de elva lägenheterna, i badrummen är det matta och kaklade väggar och hallarnas golv är lagda med klinkers. De känns väldigt rymliga och flera av lägenheterna har en Walk-in-closet. De blivande hyresgästerna har inom vissa ramar fått vara med och påverka färg i lägenheterna, men de allra flesta har fastnat för det vita. Badrumsfönstren får gästerna själva avgöra hur vida de vill ha frostat glas för att undvika oönskad insyn. Det finns hiss i hela huset, kan man inte gå i trappor så tar man sig smidigt fram ändå. Utanför på gården har gräsmattor lagts och flera arbetare jobbar hårt för att färdigställa det som är kvar att göra.
– Det kommer också finnas lekplats och grillplats.
Planerna för ombyggnationen har på det stora hela gått som önskat.
– Vissa saker har vi ju stött på eftersom det är ett redan befintligt hus. När vi började gräva kom det fram sprickbildningar i stommen, så vi fick ta och förstärka stommen. Annars är det bara lite småsaker, berättar Arne.
Det är hyresrätter och hyran ligger någonstans mellan lite över femtusen till drygt tiotusen kronor. Och den femtonde oktober är de nya hyresgästerna välkomna att flytta in.
– Ja, vissa kommer direkt då. Det är många som flyttar direkt från villan och då är det bland annat viktigt hur stora förråden är. De kommer hit och mäter för att se vad de får med sig.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
I Sverige har vi tidigare varit självförsörjande på el och därtill varit stora exportörer! Den inhemska elkonsumtionen har sedan 80-talet minskat dels beroende på effektiviseringar med exempelvis värmepumpsteknik! Den elbrist och då framförallt i landets södra del med kraftigt förhöjda priser beror dels på export till t.ex. Tyskland och dels på att den mesta produktionen finns i norr! Tyskland har skrotat sin kärnkraft och med brist på fossil gas så eldar man kol med stora utsläpp!