Mats Lagerman, nybliven socialdemokrat, hängs ut som en tungt skuldsatt politiker i Aftonbladet. Även Bergslagsposten hänger på. De fyra miljoner kronor Mats Lagerman skuldsatt sig med genom ett fastighetsbolag han startade 1980, har dock resulterat i att flera kulturbyggnader räddats från rivning. Utan Lagermans insats hade det t ex varit en parkeringsplats där 1700-tals kåken Göransonska Gården idag är en restaurang och krog.
Flera kulturarv hade idag varit ett minne blott om det inte hade varit för Mats Lagerman. Han startade 1980 ett fastighetsbolag för att bevara de byggnader som hotades av förfall och den tidens rivningsraseri. Rivningen av Göransonska Gården hade till och med inletts då Lagerman drog i nödbromsen och köpte hela fastigheten. Halva byggnaden hade då raserats av grävskoporna. Här skulle en ”fin” parkeringsplats anläggas av kommunen. Tänk själv hur Kungsgatan hade sett ut med en asfalterad parkeringsplats där vi idag har ett av gatans mest intressanta hus.
-Det var ett kul och intressant arbete. Renoveringen påbörjades 1980 och hela gårdsbilden har jag återuppbyggt efter rivningen. Jag är ganska nöjd med att ha lyckats bevara gården, säger Lagerman.
Stockholmskultur i ugnen
Lagermans fastighetsbolag gick i konkurs år 1992, under den stora bankkrisen när räntan var 150 procent som värst. Under de 12 åren som Mats drev företaget räddades och återuppbyggdes flera gamla fastigheter i Lindesberg med omnejd. Det största projektet blev Masugnen. Här räckte inte ens hjärt- och lungräddning. Byggnaden var totalförstörd av såväl tidens tand som skadegörelser med mera. Det växte till och med träd i delar av byggnaden.
-Det var ett kul objekt med massor av roliga detaljer i. Bland inslagen finns Stockholmskultur, vi använde trä till bland annat receptionen från gamla Tullhuset i Stockholm, som byggdes år 1874 och revs exakt hundra år senare. I samma del av huset finns även ett skiffergolv som är hämtat ur gamla ”Träslottet” i Uttersberg som revs 1977, berättar Mats.
Dessförinnan hade han tagit tag i ett annat gammalt kvarter på Kullgatan. Gamla Snickerifabriken köptes och renoverades. Idag finns där lägenheter i gammal fin stil – som idag ägs av kommunens fastighetsbolag Libo. Även gamla baptistkyrkan i Storå räddades av Lagerman – det som idag kallas för Tornhuset.
-Men det fanns bara ett torn innan vi satte igång, idag finns det två, tillägger Mats Lagerman.
Fick inte betala av skulden
Mats Lagerman menar att skulden, som vid konkursen var ca 2 miljoner kronor och idag växt sig till det dubbla, blivit ett ärende bankerna inte haft vilja att lösa. Lagerman har vid flera tillfällen ”jagat” bankerna för att komma överens om en avbetalning.
-Senast 2002 ansökte jag om en avbetalningsplan, men den förkastades av banken med en mycket kortfattad formulering. Banken menade med sitt beslut att jag inte fick betala av min skuld. Deras hantering av det här ärendet är under all kritik. Och det är säkert många med mig som drabbats av liknande bemötande av banken, tror Lagerman.
Mats Lagerman överväger idag att dra igång en skadeståndsprocess mot banken. Men inte för den ekonomiska sakens skull.
-Jag vill ha upprättelse, de ska inte kunna göra så här mot småföretagare och komma undan med det, menar han.
På tisdagen bjöd Löa Friskola in till ett festligt 30-årsfirande med öppet hus. Skolan är en av de första friskolorna som tog form i Sverige på 90-talet. Detta firades denna dag med grillade hamburgare, hoppborg, ponnyridning och visning av skolans olika klassrum och områden. På plats fanns bland annat skolans allra första ”mattant och busschaufför som kikade in på besök.
– Under de år som jag var mattant hände det inte en enda gång att någon elev sa att maten var äcklig, inte någon. De var helt otroliga, vilka fina ungar vi hade och nu är de stora och har egna barn, berättar Maud Råstock, före detta mattant på Löa Friskola.
Erikshjälpen hade en spektakulär kickoff för höstens insamling för Världens Barn på tisdagen. Ett team från Sveriges Television var på plats och kunde föreviga en dansshow, som många av personalen deltog i. Till och med TV-teamet Hampus Eurenius och Henrik Kruusval drog på sig dräkter. Det blev en pangstart.
Med närmare 500 tävlingsstarter från hela 49 klubbar, både från Sverige och övriga Norden, blev helgens Linde Judo Open precis den idrottsfest man hade hoppats på. Det bjöds på jubel, skratt och tårar när den sjätte upplagan av tävlingen genomfördes i Lindesberg arena. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens tävling.
Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Göransonska gården i Lindesberg. På bara knappt fyra månader har krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström hunnit med hel del, allt från räkfrossor och skumparty till att ha blivit husägare för första gången. Nu börjar man så sakteliga landa efter flytten från Stockholm, där både Oliver och Daniel tidigare arbetade på flertalet stora restauranger.
– Jag är otroligt glad att jag flyttade hem, det känns som det var en bra idé, vi har otroligt roligt, säger Oliver.
Sedan starten 2016 har Linde Judo Open vuxit till att bli ett av Judosveriges största evenemang. I år är tävlingen dessutom större än någonsin, med närmare 500 tävlingsstarter på lördagen.
– Om den här trenden håller i sig till nästa år behöver vi nog köpa lite mer grejer, skrattar Johan Orrbo.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ekonomiska problemet är lätt att lösa.
Tillgången av sjukvård är central för ett samhälles funktion. Behovet ökar medelåldern. Andelen invånare 65 år och äldre är i Örebro län 18,6, Lindesberg 25,7, Nora 28,0, Hällefors 29,5 och Ljusnarsberg 32,5 procent. Vi var därför många som tyckte att det lät bra med nära vård som regionen började med 2022. Nära vård är ett invecklat begrepp men sammanfattningsvis flyttar man både vård, hälsa och omsorg närmare invånarna.
På måndag påbörjas arbetet med att byta ut den gamla brotrumman som leder vattnet från Torphyttebäcken under Fotbollsgatan vid den mellersta infarten till Lindesberg. All trafik till industriområdet kommer därför ledas om till norra infarten under de fyra veckor som man beräknar att arbetet kommer pågå.
-Vi har sett rostangrepp på trumman vid besiktning, så är det dags att byta ut den innan den går sönder, förklarar Kenneth Persson, Byggprojektledare på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Enligt sparförslaget som presenterats av sjukvårdsdirektör Jonas Claesson ska den akuta kirurgin vid akutmottagningen i Lindesberg flyttas till USÖ, något som väckt starka reaktioner. Men det är även specialistmottagningarna på lasarettet som berörs av detta, något som LindeNytt kommer att belysa i en ny artikelserie. Först ut är Öron-Näsa-Halsmottagningen.
– Samma antal patienter ska tas om hand inne på USÖ som vi har förstått det, där ser vi inte riktigt ekvationen gå ihop eftersom de inte klarar köerna som det ser ut idag, säger Sektionsansvarig sjuksköterska Anna Åberg.