Bildspecial från Fornabodas Nationaldagstrav!

En solig nationaldag med fri entré till Fornabodas kvalitetsfyllda travtävlingar, vad mer kan man begära? Drygt 1 500 personer lockades till travbanan under måndagen som förutom gratis barnaktiviteter som ponnyridning och hinderbana, även bjöd på nationalsång, god mat och tävlingar där kommande stjärnor gjorde entré.

Det var en minst sagt god stämning när Fornaboda slog upp dörrarna för sina årliga nationaldagstävlingar, där 1 503 personer lockades till travbanan. Vädret var perfekt, restaurangen var laddad för en hög försäljning och barnens aktivitetsfält vid den norra entrén stod redo.

Även loppen ute på tävlingsovalen flöt på som det skulle. Inga omstarter eller större fördröjningar kom i vägen, vilket gjorde att tävlingsschemat höll sina tider.

Mitt under tävlingsdagen fick publiken ta del av ett högklassigt lopp som har tillägnats den tidigare Fornabodastjärnan, Food Money. I vinnarcirkeln fick även Food Moneys tränare och ägare, Thomas Jezek, ta emot pris för Lindesbergs hedersomnämnande för alla prestationer som den femfaldiga V75-vinnaren åstadkommit.

Thomas Jezek var på plats för Food Moneys lopp. Foto: Timmy Lundegård

– Det är såklart en stor ära att få se att man har gjort det här loppet till ”Food Moneys lopp”. Det är den enda hästen som jag någonsin har ägt och vi har haft en otrolig resa tillsammans som jag aldrig kommer glömma, han har gett mig något av det största som jag har varit med om, sade Thomas Jezek i vinnarcirkeln.

När loppet skulle avgöras stod det på förhand mellan två forna Elitloppsdeltagare, som även var den duon som höll sig längst fram genom majoriteten av loppet. Favoritspelade Heavy Sound tog sig relativt enkelt till ledningen och fick genast den starka Makethemark på utsidan. Med ett halvvarv till mål blev det något fel med ledaren, vilket gjorde att Makethemark tog över ledningen inför upploppsrakan.

Längst ut i spåren kom istället den tidigare Kriterievinnaren Inti Boko, som trots en stor startgalopp på nära 100 meter, hann ifatt ledande Makethemark och säkrade en stark seger.

– Han ville öppna mer än vad benen klarade av i startskedet och det ledde till galopp. Att det var medeldistans och att de höll ett lugnt tempo i ledningen hjälpte såklart situationen för vår del och när jag såg att favoriten föll tillbaka, så kom segerförhoppningarna, säger kuskande Magnus A Djuse som meddelade att det kan bli en rolig sommar för segerhästen om galopperna håller sig borta.

Inti Boko tar sig förbi Makethemark på upploppet. Foto: Timmy Lundegård

Kalla och varma framtidslöften visade upp sig
Flera uppkommande stjärnor fick visa upp sig under måndagens nationaldagstrav, vissa mer betrodda än andra. Av de större uppvisningarna så fick Fornabodapubliken se det norska kallblodet Kong C.K. ta sin trettonde seger i sin elfte start.

Trots att norrmannen, Per Oleg Midtfjeld, ville ta sig till ledningen så släppte han tidigt över taktpinnen till Oskar Kylin Blom och Monster Brage Bo, som i sin tur galopperade. Norska Kong C.K. fick därifrån tillbaka ledningen och var, trots ett högt tempo, helt överlägsen på upploppet.

– Det här är en högkapabel häst som vi försöker snåla en hel del med gällande starterna. Hästen har haft mycket oflyt med skador och även om det inte är någon ömtålig typ så väljer vi att ta det lugnt, just för att vi vet vilken kapacitet som hästen har. Till loppet idag så ville jag till ledningen men valde att släppa till Oskar som hade samma tanke och jag ville inte chansa med tempot så jag släppte. När den sedan galopperade så fick jag som jag ville i alla fall, berättade Per Oleg Midtfjeld som tror på en ljus framtid för det norska kallblodet.

Kong C.K. segerdefilerar efter en ny överlägsen seger. Foto: Timmy Lundegård

– Trots namnet så är det ingen kung av Norge, men han har en ljus framtid för sig.

Även till det årliga styrkeprovet, Stonas Stayerpokal, så visades en kommande stjärna i form av femåriga Önas Py. Hästen som körs och tränas av Oskar Kylin Blom fick tidigt ledningen och höll den hela vägen in i mål, även om Oskar fick jobba med att övertala sin häst att hålla nosen före sina konkurrenter.

– Även om hon är fem år så har hon inte riktigt förstått sig på vad det här med tävling är ännu. Just för att hon inte förstår sig på tävlingsbiten ännu så har hon galopperat bort en del pengar och väntat in sina konkurrenter när segern sett klar ut, men jag vet att det är en bra häst som kan gå långt, säger segerkusken.

Kretsen kring Önas Py var på plats när årets första seger kom. Foto: Timmy Lundegård

Hos hemmatränarna så var det bara ett stall som dök upp för måndagens tävlingar. Kerstin Hell från Bengtesfall hade två hästar med sig, som trots ett segerlöst resultat fick med sig en sjätte och en sjunde plats.

– Vi är nöjda med resultatet, så länge man får pengar under såna här dagar så får man vara nöjd, säger Kerstin Hell.

Nationaldagens vinnare:
Lopp 1:
Bengan – Ulf Ohlsson (Daniel Redén) – 2,23
Lopp 2: Hindenburg Am – Alice Engström (Markus B Svedberg) – 1,59
Lopp 3: Prins Villiam – Ove Bakkevold Reime (Jenny Thygesen) – 1,92
Lopp 4: Inti Boko – Magnus A Djuse (Timo Nurmos) – 2,97
Lopp 5: Molly Avant – Agnes Larsson (Svante Ericsson) – 12,10
Lopp 6: Pontiac S.W. – Nicklas Westerholm – 12,33
Lopp 7: Kong C.K. – Per Oleg Midtfjeld (Sverre Hjörneröd) – 1,32
Lopp 8: Önas Py – Oskar Kylin Blom – 7,18
Lopp 9: Noble De La Vallee – Dwight Pieters (Gianni Coysman) – 31,61
Lopp 10: Il Commandante – Robert Bergh – 1,55

Publiksiffra: 1 503 personer

Nästa tävlingsdag: Torsdag den 16:e juni med första start kl. 12.20.
Lunchtrav med fri entré!

Publicerad 6 juni 2022 klockan 22:05

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Sara Aspling och Kim Ryynänen kommer finnas på plats under söndagens trivseldag. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Trygg Vuxen bjuder in till trivseldag

I julas agerade Sara Aspling och hennes vänner i Trygg Vuxen jultomtar, då de delade ut julklappar till ett flertal av kommunens ungdomar. Nu har tomtekostymen bytts ut mot sommarkläder när föreningen bjuder in till en trivseldag där ungdomar och vuxna kan finna gemenskap och samtidigt utmana varandra i olika lekar.
– Man måste ju starta någonstans och vi kan bara hoppas att så många som möjligt kommer, säger Sara.

24 juni 2022 klockan 11:47 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

På midsommardagen är det dags för karneval i Ramsberg. Foto: Privat

Ramsberg blåser nytt liv i midsommarkarnevalen

Efter ett långt pandemiuppehåll kan nu Ramsbergs idrottsförening äntligen bjuda in till sin traditionsenliga karneval som tågar genom byn på midsommardagen. Festligheterna fortsätter sedan en bit in på kvällen vid festplatsen med musikunderhållning, café och olika typer av lotterier.
– Eftersom vi inte har någon anmälan har vi inte en aning hur många bidrag det blir, det kan bli alltifrån ett till tjugo, skrattar Hanna Toumisto, ordförande i föreningen.

23 juni 2022 klockan 13:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ny satsning ska hjälpa barn i sitt sorgearbete

En undersökning gjord av Kantar Sifo visar att 9 av 10 vuxna tycker att barns sorg är ett viktigt ämne att ...

Charlottes sommartips till nya och gamla hundägare

Det har gått närmare två år sedan Charlotte Lundell tog över husdjursbutiken Kotten & Co efter Sara ...

Man allvarligt skadad efter att ha klämts fast under träd

En man i 70-årsåldern har förts med ambulans till sjukhus med allvarliga skador sedan denne klä...

Arkivbild: LindeNytt

Midsommarfirandet i parken är inställt

Lindesbergs folkdansgille är den förening som sedan 50-talet varit med och arrangerat det traditionella midsommarfirandet i Oscarsparken, Lindesberg. Arne Evertsson är en av medlemmarna och har själv medverkat under de senaste 50 åren. Men den här sommaren blir det inget. Han berättar för LindeNytt, att man i år helt enkelt inte har fått ihop tillräckligt med folk för att kunna genomföra evenemanget.
– Jag vet inte om det beror på pandemin, men det verkar som att folk har skaffat andra vanor, förklarar han.

21 juni 2022 klockan 15:26 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Här kan du fira midsommar i Lindesbergs kommun

Midsommaraftonen närmar sig och även om några platser i år inte kommer att hålla något firande, så finns det fortfarande många valmöjligheter för den som vill uppleva det traditionella firandet. LindeNytt har listat de platser som just nu har kommit till vår kännedom.

21 juni 2022 klockan 15:24 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Fiske drog upp en vinnarfisk
I lördags arrangerades Fiskets Dag i Dalkarlshyttan. Arrangören, Lindessjöns FVO, summerar tillställningen som den bästa någonsin sett till ...
21 juni 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Storbackas svar till moderaterna: ”Jag kommer fortsätta bry mig”
INSÄNDARE/DEBATT: Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka (S) svarar på moderaternas debattsvar som publicerades under måndagen i LindeNytt.
21 juni 2022 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Fina resultat för Frövi Judo på Special Olympic Games
4 guld, 3 silver och 1 brons blev resultatet för Frövi Judo efter helgens Special Olympic Games som gick av stapeln i Malmö. Tävlingen, som är ...
20 juni 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Moderaternas svar: Storbacka har inget mandat!

INSÄNDARE/DEBATT: Det är intressant hur kommunpolitikern Bengt Storbacka försöker att rikta fokus mot privatiseringar istället för att prata om de verkliga problem som råder på det sjukhus som finns i hans kommun. Storbacka vill hellre prata om hur det ser ut i andra regioner, inte minst i Stockholm. I sammanhanget kan man då påpeka att Region Stockholm har kortast operationsköer i landet. Faktum är att Bengt Storbacka inte har något mandat när det kommer till sjukvården i regionen utan det är hans partikollegor Andreas Svahn och Karin Sundin som har det. Samma S-regionpolitikerna som stängde nattakuten för något år sedan.

20 juni 2022 klockan 10:56 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

En färgsprakande kostymrepetition pågår i Gammelbo. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Inför premiären av Korpspelen – få en glimt av skådespelet redan nu

Just nu pågår de sista repetitionerna för fullt inför Bergslagens Spektakelteaters hittills största uppsättning Korpspelen. Vid den unika spelplatsen inuti Aerodromen i Gammelbo har skådespelarna samlats för att genomföra den första kostymrepetitionen.
– Det är en oerhört rolig, fantastisk och unik ensemble som jag fått möjlighet att jobba med, utbrister regissören Stefan Jansson glatt när LindeNytt kommer på besök.

18 juni 2022 klockan 13:01 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Marina fångar historiens vingslag i Stripa

Under sex veckor har Marina Jacob och Isabella Mazzanti arbetat som gästkonstnärer i Lindesbergs kommun, som en del...

Den som drar upp störst fisk vinner – ett kräftland

Lördag 18 juni arrangeras Fiskets Dag i Dalkarlshyttan. Som vanligt är det Lindessjöns FVO som hå...

Säsongens första hemmaseger är säkrad!

Trots en hel del teknikproblem under torsdagens lunchtävlingar så fick Fornabodapubliken ta del av säsongens fö...

Annons

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Martin på Råsvalen för tredje sommaren – ställer upp storbildsskärm i Gusselby

Det blir en tredje sommar med Martin Almgren på Råsvalens vatten, när man den 16 juli återigen bjuder in till en kvälls flytande konsert. Nytt för i år är att även besökare utan båt har möjlighet att se framträdandet, då man kommer att ställa upp en storbildsskärm och högtalare vid Gusselby Annorlunda.
– Folk som inte har båt, men som ändå vill se konserten, kan åka dit, säger Martin.

16 juni 2022 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Flera bränder på kort tid oroar: ”Har polisanmälts”

Under onsdagen upptäcktes en rökpelare i ett skogsparti i anslutning till industriområdet i...

Ingen torka för ”Leda och svanen” i sommar

Den av många uppskattade fontänen på Rådhustorget, föreställande Leda och svanen ur grekisk ...

SHRA tar dragracingen åter till sitt ursprung med ”Bergslagens Snabbaste”

Den numera klassiska dragracingtävlingen Linde Open förblir liggande i ...

bildspel Solig aktivitetsvecka lockar till lek och skratt

Det fullkomligt bubblar av skratt och lek vid det lilla grönområdet på Björkhyttevägen där LIBO fram till ...

Full fart för Lilla Logen: ”Över förväntan”

Närmare tre månader har passerat sedan Lindegårdens Värdshus försattes i konkurs, men tiden ...

Dialog om slumpvisa drogtester och narkotikahund på Lindeskolan

Under en pressträff på måndagen presenterade Barn- och utbildningsnämnden några utvalda ...

Koppartornet på Kaninholmen i Frövi är förlagan till det nya insektshotellet. Foto: Camilla Lagerman

Frövis nya hotell för pollinerare invigt – föreställer välkänt torn

I höstas inkom ett medborgarförslag till Lindesbergs kommun, som föreslog att det skulle byggas insektshotell för främja den biologiska mångfalden. Resultatet blev att utlysa en tävling där medborgarna fick lämna förslag på vilka byggnader i kommunen som skulle komma att gestaltas som insektshotell. Under måndagen avtäcktes det vinnande bidraget, föreställande Koppartornet på Kaninholmen i Frövi, som fått sin plats utanför äldreboendet Tallen.

13 juni 2022 klockan 15:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Personbil i diket efter att ha kört in i mitträcke på R50
En singelolycka har inträffat på riksväg 50 i höjd med Södra Måle, strax söder om Lindesberg.
13 juni 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lions loppis genererar stödpengar – nu efterlyses fler bidragssökande
Väl synlig från riksväg 50 i Vasselhyttan ligger den välbesökta loppisladan som drivs av Lions Club Storå. Här går att fynda möbler, husgerå...
13 juni 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Premiär för Ort 12 – Stripabryggeriets nya pilsner
I samband med Stripabryggeriets pubkväll på fredagen så lanserade man den helt nya ölen Ort 12. En öl som enligt delägare Jan Magnusson på...
11 juni 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-06-11

2022-06-10

2022-06-10

2022-06-10

2022-06-09

2022-06-09

2022-06-08

2022-06-08

2022-06-07

2022-06-06

2022-06-06

2022-06-06

2022-06-05

2022-06-25 07:39