Bildspecial från Fornabodas Nationaldagstrav!

En solig nationaldag med fri entré till Fornabodas kvalitetsfyllda travtävlingar, vad mer kan man begära? Drygt 1 500 personer lockades till travbanan under måndagen som förutom gratis barnaktiviteter som ponnyridning och hinderbana, även bjöd på nationalsång, god mat och tävlingar där kommande stjärnor gjorde entré.

Det var en minst sagt god stämning när Fornaboda slog upp dörrarna för sina årliga nationaldagstävlingar, där 1 503 personer lockades till travbanan. Vädret var perfekt, restaurangen var laddad för en hög försäljning och barnens aktivitetsfält vid den norra entrén stod redo.

Även loppen ute på tävlingsovalen flöt på som det skulle. Inga omstarter eller större fördröjningar kom i vägen, vilket gjorde att tävlingsschemat höll sina tider.

Mitt under tävlingsdagen fick publiken ta del av ett högklassigt lopp som har tillägnats den tidigare Fornabodastjärnan, Food Money. I vinnarcirkeln fick även Food Moneys tränare och ägare, Thomas Jezek, ta emot pris för Lindesbergs hedersomnämnande för alla prestationer som den femfaldiga V75-vinnaren åstadkommit.

Thomas Jezek var på plats för Food Moneys lopp. Foto: Timmy Lundegård

– Det är såklart en stor ära att få se att man har gjort det här loppet till ”Food Moneys lopp”. Det är den enda hästen som jag någonsin har ägt och vi har haft en otrolig resa tillsammans som jag aldrig kommer glömma, han har gett mig något av det största som jag har varit med om, sade Thomas Jezek i vinnarcirkeln.

När loppet skulle avgöras stod det på förhand mellan två forna Elitloppsdeltagare, som även var den duon som höll sig längst fram genom majoriteten av loppet. Favoritspelade Heavy Sound tog sig relativt enkelt till ledningen och fick genast den starka Makethemark på utsidan. Med ett halvvarv till mål blev det något fel med ledaren, vilket gjorde att Makethemark tog över ledningen inför upploppsrakan.

Längst ut i spåren kom istället den tidigare Kriterievinnaren Inti Boko, som trots en stor startgalopp på nära 100 meter, hann ifatt ledande Makethemark och säkrade en stark seger.

– Han ville öppna mer än vad benen klarade av i startskedet och det ledde till galopp. Att det var medeldistans och att de höll ett lugnt tempo i ledningen hjälpte såklart situationen för vår del och när jag såg att favoriten föll tillbaka, så kom segerförhoppningarna, säger kuskande Magnus A Djuse som meddelade att det kan bli en rolig sommar för segerhästen om galopperna håller sig borta.

Inti Boko tar sig förbi Makethemark på upploppet. Foto: Timmy Lundegård

Kalla och varma framtidslöften visade upp sig
Flera uppkommande stjärnor fick visa upp sig under måndagens nationaldagstrav, vissa mer betrodda än andra. Av de större uppvisningarna så fick Fornabodapubliken se det norska kallblodet Kong C.K. ta sin trettonde seger i sin elfte start.

Trots att norrmannen, Per Oleg Midtfjeld, ville ta sig till ledningen så släppte han tidigt över taktpinnen till Oskar Kylin Blom och Monster Brage Bo, som i sin tur galopperade. Norska Kong C.K. fick därifrån tillbaka ledningen och var, trots ett högt tempo, helt överlägsen på upploppet.

– Det här är en högkapabel häst som vi försöker snåla en hel del med gällande starterna. Hästen har haft mycket oflyt med skador och även om det inte är någon ömtålig typ så väljer vi att ta det lugnt, just för att vi vet vilken kapacitet som hästen har. Till loppet idag så ville jag till ledningen men valde att släppa till Oskar som hade samma tanke och jag ville inte chansa med tempot så jag släppte. När den sedan galopperade så fick jag som jag ville i alla fall, berättade Per Oleg Midtfjeld som tror på en ljus framtid för det norska kallblodet.

Kong C.K. segerdefilerar efter en ny överlägsen seger. Foto: Timmy Lundegård

– Trots namnet så är det ingen kung av Norge, men han har en ljus framtid för sig.

Även till det årliga styrkeprovet, Stonas Stayerpokal, så visades en kommande stjärna i form av femåriga Önas Py. Hästen som körs och tränas av Oskar Kylin Blom fick tidigt ledningen och höll den hela vägen in i mål, även om Oskar fick jobba med att övertala sin häst att hålla nosen före sina konkurrenter.

– Även om hon är fem år så har hon inte riktigt förstått sig på vad det här med tävling är ännu. Just för att hon inte förstår sig på tävlingsbiten ännu så har hon galopperat bort en del pengar och väntat in sina konkurrenter när segern sett klar ut, men jag vet att det är en bra häst som kan gå långt, säger segerkusken.

Kretsen kring Önas Py var på plats när årets första seger kom. Foto: Timmy Lundegård

Hos hemmatränarna så var det bara ett stall som dök upp för måndagens tävlingar. Kerstin Hell från Bengtesfall hade två hästar med sig, som trots ett segerlöst resultat fick med sig en sjätte och en sjunde plats.

– Vi är nöjda med resultatet, så länge man får pengar under såna här dagar så får man vara nöjd, säger Kerstin Hell.

Nationaldagens vinnare:
Lopp 1:
Bengan – Ulf Ohlsson (Daniel Redén) – 2,23
Lopp 2: Hindenburg Am – Alice Engström (Markus B Svedberg) – 1,59
Lopp 3: Prins Villiam – Ove Bakkevold Reime (Jenny Thygesen) – 1,92
Lopp 4: Inti Boko – Magnus A Djuse (Timo Nurmos) – 2,97
Lopp 5: Molly Avant – Agnes Larsson (Svante Ericsson) – 12,10
Lopp 6: Pontiac S.W. – Nicklas Westerholm – 12,33
Lopp 7: Kong C.K. – Per Oleg Midtfjeld (Sverre Hjörneröd) – 1,32
Lopp 8: Önas Py – Oskar Kylin Blom – 7,18
Lopp 9: Noble De La Vallee – Dwight Pieters (Gianni Coysman) – 31,61
Lopp 10: Il Commandante – Robert Bergh – 1,55

Publiksiffra: 1 503 personer

Nästa tävlingsdag: Torsdag den 16:e juni med första start kl. 12.20.
Lunchtrav med fri entré!

Publicerad 6 juni 2022 klockan 22:05

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Fredrik Norman

Vindpark med tre turbiner skall byggas i Munkhyttan

Det nordiska energibolaget Cloudberry har för avsikt att bygga en vindpark i Munkhyttan strax utanför Lindesberg. I ett pressmeddelande uppger företaget, att arbetet påbörjas under hösten 2023.

5 juni 2023 klockan 15:49 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Arbetsmarknadsenhetens snickeri i Lindesberg har konstruerat det nya insektshotellet. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindesbergs nya hotell för pollinerare invigt: ”Ett mästerverk”

I höstas kontaktade Linde energi arbetsmarknadsenhetens snickeri i Lindesberg, för att lägga en beställning på ett nytt insektshotell med en specifik utformning, något som inspirerats av den tävling som kommunen tidigare haft. Under måndagen, på Världsmiljödagen, avtäcktes det nya hotellet, föreställande Linde energis enorma silo, som fått sin plats hos just det kommunala energibolaget.
– Det är ett mästerverk som ni har byggt! säger tillträdande vd Joakim Johansson.

5 juni 2023 klockan 13:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Beslut idag: Nu införs eldningsförbud i hela Örebro län

Länsstyrelsen meddelar idag, måndag, att man fattat beslut om att införa eldningsförbud i hela Ö...

Svenska nationaldagen firas med franska bakverk från Ramsberg

Som så många år tidigare anordnas byaloppis och marknad med ett stort varierande utbud när ...

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2023

Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den ...

Foto: Camilla Lagerman

Ingen räkodling i Frövi – satsar mer på grönsaker istället

Företaget WA3RM, som haft för avsikt att etablera en stor tomatodling samt en odlingsanläggning för jätteräkor i Frövi, har beslutat att inte fullfölja den ursprungliga planen. Företaget har informerat att räkodlingen kommer etableras på annan plats istället – detta med hänsyn till närliggande vattendrag.

2 juni 2023 klockan 16:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Stipendiet delades ut av klubbens president Dan Johansson i samband med LindeDagen 24 maj. Foto: Rotary

Rickard Larsson tilldelas Rotarys kulturstipendium

I hela 10 år har den talangfulle Rickard Larsson varit ledare för den så högt älskade Manskören Harmoni. För hans mycket uppskattade arbete med kören och den årliga Capricen, fick han i samband med LindeDagen ta emot Lindesbergs Rotaryklubbs kulturstipendium på 10.000 kronor.

2 juni 2023 klockan 13:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mållöst mot Askersund
Efter en överlägsen seger mot IFK Askersund inom en distriktsmatch under försäsongen, så var det ett optimistiskt hemmalag på Fritidsbyn. IFK ...
2 juni 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ingen kris – trots alla kriser – när Billeruds miljardsatsning tar form
På torsdagen bjöd Billerud in pressen för att berätta mer om hur arbetet med den nya fossilfria sodapannan fortskrider. Ett år efter att "det fö...
1 juni 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Så firas svenska flaggan
Den 6:e juni firas nationaldagen med pompa och ståt på flera platser i Lindesbergs kommun. Bland annat stundar ett fullspäckat program inför ...
1 juni 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Det blev ingen Elitloppsbiljett till Click Bait, istället blev det en säker seger i Bergslagsloppet under onsdagskvällen. Foto: Timmy Lundegård.

Click Bait vann Bergslagsloppet

Han var favorit i uppsnacket om att få den sista inbjudan till Elitloppet. Den rosa biljetten gick istället till Norge, vilket fick tränare Stefan Melander att anmäla startkatapulten, Click Bait, till Fornaboda när STL Sommar inledde sin långa turné. Trots en lugn start så blev det en klar seger med gott om krafter kvar hos den tidigare Elitloppsfinalisten.

1 juni 2023 klockan 06:40 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Imorgon, torsdag, slår Brasserie All In upp portarna. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Brasserie All In

Imorgon, torsdag, är det stor premiäröppning hos Brasserie All in i Lindesberg, men redan nu kan LindeNytt bjuda på några glimtar inifrån stans nya restaurang och nattklubb.
– På torsdag smäller det! säger Oliver Lindberg med ett stort leende.

31 maj 2023 klockan 13:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lastbil av vägen: ”Hamnat på en åker”

En singelolycka med lastbil har inträffat på riksväg 50 i höjd med Fornaboda.

Inför IFK-IFK Askersund: ”Sista skärpan som saknas”

Efter IFK Lindesbergs andra förlust i serien så laddar laget vidare mot en ny hemmamatch. Under förs...

Bergslagens Sparbank går samman med Södra Dalarnas Sparbank

Från och med januari 2024 går Bergslagens Sparbank samman med Södra Dalarnas Sparbank och bildar...

Annons

Hugo Öhman och Samuel Stenheim är otroligt taggade inför premiären på fredag, Foto: Camilla Lagerman

bildspel Skarpt läge när Tormek inviger nytt besöksmål

Historien om Tormek startade i ett gammalt cykelgarage i Storvik 1973, fyra år senare gick flytten till Lindesberg, till samma lokaler man huserar i än idag. Berättelsen om hur Torgny Jansson startade sitt företag delar man nu med sig av, för att markera det stora 50-årsfirande man är mitt uppe i.
– Vi ville skapa ett litet besöksmål istället för att bara ha fest en kväll, säger vd Samuel Stenheim.

29 maj 2023 klockan 16:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Intensiv rekordhelg till ända för Frövi judo

Frövi judos omåttligt populära evenemang Judofestivalen slog storartat rekord, när man i helgen välkomnade ...

Skogsbrand utanför Linde – 4000 kvm i lågor

Strax före klockan 18 på söndagen upptäcktes en rökpelare i ett skogsområde mellan Lindesberg och ...

bildspel Snabba bilar och modiga förare när Trollrallyt avgjordes

Ett trettiotal lådbilsförare gjorde under lördagen upp om titlarna i årets upplaga av Trollrallyt...

Polisen varnar för telefonbedragare

Polisen i region Bergslagen går nu ut med en varning till allmänheten gällande telefonbedrägeri. I dagarna skall en ...

Lions Kristinas sommargåva ska skänka glädje i tuffa tider

Under fredagen räckte Raija Glatz från Lions Club Kristina över en handfull presentkort med ett ...

ICA-handlaren Kent satsar på landsbygden

Under våren har butiksägare Kent Söderström satsat stort på att renovera ICA Supermarket Trivselköp i ...

Hos Bergslagens Sparbank kunde man utmana varandra i duell. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bildspecial: Rekordstora LindeDagen blev dundersuccé

Om det var de varma, men blåsiga, sommarvindarna eller de rekordmånga utställarna som fick Lindesbergarna att gå man ur huse går det endast att spekulera i, men det man med säkerhet kan fastslå är att LindeDagen 2023 blev en riktig dundersuccé! LindeNytt kan här bjuda på en bildspecial från den soliga folkfesten.

25 maj 2023 klockan 09:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ombyggnationen av Kristinavägen pausas
PRESSMEDDELANDE: Majoritetsstyret i Lindesbergs kommun har efter samråd med näringsidkare samt kommunens tjänstepersoner, beslutat att flytta fram ...
24 maj 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Färgsprakande besök hos Bilskadecenter
Det fullkomligt bubblade av kreativitet hos Bilskadecenter i Lindesberg under tisdagsmorgonen, när 12 elever från Pilkrogs förskola kom på besök ...
23 maj 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inför LindeDagen: ”Tur med vädret”
Med en solig prognos från SMHI råder det så gott som perfekta förhållanden inför morgondagen när årets upplaga av LindeDagen - anordnas för ...
23 maj 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-05-22

2023-05-22

2023-05-22

2023-05-19

2023-05-19

2023-05-18

2023-05-18

2023-05-17

2023-05-17

2023-05-17

2023-05-17

2023-05-16

2023-05-16

2023-05-15

2023-06-06 16:00