Bildspecial från Fornabodas Nationaldagstrav!

En solig nationaldag med fri entré till Fornabodas kvalitetsfyllda travtävlingar, vad mer kan man begära? Drygt 1 500 personer lockades till travbanan under måndagen som förutom gratis barnaktiviteter som ponnyridning och hinderbana, även bjöd på nationalsång, god mat och tävlingar där kommande stjärnor gjorde entré.

Det var en minst sagt god stämning när Fornaboda slog upp dörrarna för sina årliga nationaldagstävlingar, där 1 503 personer lockades till travbanan. Vädret var perfekt, restaurangen var laddad för en hög försäljning och barnens aktivitetsfält vid den norra entrén stod redo.

Även loppen ute på tävlingsovalen flöt på som det skulle. Inga omstarter eller större fördröjningar kom i vägen, vilket gjorde att tävlingsschemat höll sina tider.

Mitt under tävlingsdagen fick publiken ta del av ett högklassigt lopp som har tillägnats den tidigare Fornabodastjärnan, Food Money. I vinnarcirkeln fick även Food Moneys tränare och ägare, Thomas Jezek, ta emot pris för Lindesbergs hedersomnämnande för alla prestationer som den femfaldiga V75-vinnaren åstadkommit.

Thomas Jezek var på plats för Food Moneys lopp. Foto: Timmy Lundegård

– Det är såklart en stor ära att få se att man har gjort det här loppet till ”Food Moneys lopp”. Det är den enda hästen som jag någonsin har ägt och vi har haft en otrolig resa tillsammans som jag aldrig kommer glömma, han har gett mig något av det största som jag har varit med om, sade Thomas Jezek i vinnarcirkeln.

När loppet skulle avgöras stod det på förhand mellan två forna Elitloppsdeltagare, som även var den duon som höll sig längst fram genom majoriteten av loppet. Favoritspelade Heavy Sound tog sig relativt enkelt till ledningen och fick genast den starka Makethemark på utsidan. Med ett halvvarv till mål blev det något fel med ledaren, vilket gjorde att Makethemark tog över ledningen inför upploppsrakan.

Längst ut i spåren kom istället den tidigare Kriterievinnaren Inti Boko, som trots en stor startgalopp på nära 100 meter, hann ifatt ledande Makethemark och säkrade en stark seger.

– Han ville öppna mer än vad benen klarade av i startskedet och det ledde till galopp. Att det var medeldistans och att de höll ett lugnt tempo i ledningen hjälpte såklart situationen för vår del och när jag såg att favoriten föll tillbaka, så kom segerförhoppningarna, säger kuskande Magnus A Djuse som meddelade att det kan bli en rolig sommar för segerhästen om galopperna håller sig borta.

Inti Boko tar sig förbi Makethemark på upploppet. Foto: Timmy Lundegård

Kalla och varma framtidslöften visade upp sig
Flera uppkommande stjärnor fick visa upp sig under måndagens nationaldagstrav, vissa mer betrodda än andra. Av de större uppvisningarna så fick Fornabodapubliken se det norska kallblodet Kong C.K. ta sin trettonde seger i sin elfte start.

Trots att norrmannen, Per Oleg Midtfjeld, ville ta sig till ledningen så släppte han tidigt över taktpinnen till Oskar Kylin Blom och Monster Brage Bo, som i sin tur galopperade. Norska Kong C.K. fick därifrån tillbaka ledningen och var, trots ett högt tempo, helt överlägsen på upploppet.

– Det här är en högkapabel häst som vi försöker snåla en hel del med gällande starterna. Hästen har haft mycket oflyt med skador och även om det inte är någon ömtålig typ så väljer vi att ta det lugnt, just för att vi vet vilken kapacitet som hästen har. Till loppet idag så ville jag till ledningen men valde att släppa till Oskar som hade samma tanke och jag ville inte chansa med tempot så jag släppte. När den sedan galopperade så fick jag som jag ville i alla fall, berättade Per Oleg Midtfjeld som tror på en ljus framtid för det norska kallblodet.

Kong C.K. segerdefilerar efter en ny överlägsen seger. Foto: Timmy Lundegård

– Trots namnet så är det ingen kung av Norge, men han har en ljus framtid för sig.

Även till det årliga styrkeprovet, Stonas Stayerpokal, så visades en kommande stjärna i form av femåriga Önas Py. Hästen som körs och tränas av Oskar Kylin Blom fick tidigt ledningen och höll den hela vägen in i mål, även om Oskar fick jobba med att övertala sin häst att hålla nosen före sina konkurrenter.

– Även om hon är fem år så har hon inte riktigt förstått sig på vad det här med tävling är ännu. Just för att hon inte förstår sig på tävlingsbiten ännu så har hon galopperat bort en del pengar och väntat in sina konkurrenter när segern sett klar ut, men jag vet att det är en bra häst som kan gå långt, säger segerkusken.

Kretsen kring Önas Py var på plats när årets första seger kom. Foto: Timmy Lundegård

Hos hemmatränarna så var det bara ett stall som dök upp för måndagens tävlingar. Kerstin Hell från Bengtesfall hade två hästar med sig, som trots ett segerlöst resultat fick med sig en sjätte och en sjunde plats.

– Vi är nöjda med resultatet, så länge man får pengar under såna här dagar så får man vara nöjd, säger Kerstin Hell.

Nationaldagens vinnare:
Lopp 1:
Bengan – Ulf Ohlsson (Daniel Redén) – 2,23
Lopp 2: Hindenburg Am – Alice Engström (Markus B Svedberg) – 1,59
Lopp 3: Prins Villiam – Ove Bakkevold Reime (Jenny Thygesen) – 1,92
Lopp 4: Inti Boko – Magnus A Djuse (Timo Nurmos) – 2,97
Lopp 5: Molly Avant – Agnes Larsson (Svante Ericsson) – 12,10
Lopp 6: Pontiac S.W. – Nicklas Westerholm – 12,33
Lopp 7: Kong C.K. – Per Oleg Midtfjeld (Sverre Hjörneröd) – 1,32
Lopp 8: Önas Py – Oskar Kylin Blom – 7,18
Lopp 9: Noble De La Vallee – Dwight Pieters (Gianni Coysman) – 31,61
Lopp 10: Il Commandante – Robert Bergh – 1,55

Publiksiffra: 1 503 personer

Nästa tävlingsdag: Torsdag den 16:e juni med första start kl. 12.20.
Lunchtrav med fri entré!

Publicerad 6 juni 2022 klockan 22:05

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

DJ Nyström fixar feststämningen på nya nattklubben för ungdomar - KlubbMaze. Foto: Privat

Ny klubb riktad till ungdomar och EPA-häng

En ny satsning ska få ungdomar i bygden att ”klubba” och dansa loss – eller bara hänga med andra. Genom hårt slit av ideellt arbetande föräldrar och fritidsledare har traktens ungdomar nu fått en ny mötesplats – KlubbMaze på Hillstreet.
– På 80-talet fanns mängder av ställen att träffas på under helgen, så vi tyckte att det var på tiden att vi tog tag i det här nu, förklarar Elinor Strömberg, en av initiativtagarna till ungdomssatsningen.

18 april 2024 klockan 16:25 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons

Fotograf: Patrik Svedberg

Dömd 16-åring motanmäler – två män åtalas för misshandel och olaga hot

Den 16-årige pojke som under tisdagen dömdes till ungdomsövervakning för grov misshandel har gjort en motanmälan, där båda offren i domen nu är åtalade för olaga hot respektive misshandel. Detta ska också vara upprinnelsen till den grova misshandel som pojken sedan dömdes för.

17 april 2024 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Örongodis utlovas när det bjuds på ”En strut kaRAMELler”

En härligt uppknäppt musikalisk stund utlovas när Linde Symphonic Band tillsammans med...

Därför varslar Kommunal om strejk

INSÄNDARE/DEBATT: Kommunal har gått in i årets förhandlingar med rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar fö...

Trio från Lindesberg döms för grov misshandel och grovt hemfridsbrott

De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov ...

Elin Kämpe och Amanda Orrbo fick med sig ett silver hem från Nederländerna. Foto: Frövi judo

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg

Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mästerskapsmedaljer. Amanda Orrbo och Elin Kämpe tog ett välförtjänt silver vid World Kata Games i Nederländerna, medan Ingrid Nilsson kämpade hem en bronsmedalj vid Junior European Cup i Polen.

15 april 2024 klockan 10:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bengt Storbacka (S). Foto: Jennie Einarsson

Storbackas svar till ”Socialdemokrat i norr”

INSÄNDARE/DEBATT: Hej ”Socialdemokrat i norr”. Jag talar som förtroendevald och företrädare för Socialdemokraterna i Lindesbergs Arbetarekommun där vi på senaste årsmötet gjorde följande uttalande vilket är det jag beskrev i min artikel:
”Vi Socialdemokrater i Lindesbergs kommun fortsätter verka för Lindesbergs lasarett dit du alltid kan åka dag som natt i trygg förvissning om att få bästa vård. Sjukvården förändras snabbt och den högspecialiserade sjukvården kostar allt mer. Att organiserandet av välfärden ständigt behöver anpassas i takt med tiden är självklart. Samtidigt står vi upp för en väl fungerande primärvård och verkar för att vårdcentralerna i Storå, Lindesberg och Freja/Frövi-Fellingsbro fortsatt kan ge trygg och nära vård.”

15 april 2024 klockan 10:07 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Tala för dig själv, Bengt Storbacka!
INSÄNDARE/DEBATT: Med vilken rätt gör du dig till talesman för Socialdemokraterna i norra Region Örebro län i din senaste insändare i Lindenytt...
13 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”
Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar, är glädjen stor både bland elever och lärare. LindeNytt h...
12 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag
Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på Lindbackaskolan lyckats få ihop pengar till en högt efterlängtad ...
12 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Nämndledamöter förvånade efter beskedet: ”Inte fått någon information”

Flera ledamöter i barn- och utbildningsnämnden blev minst sagt överraskade under torsdagen när de fick beskedet via media att tunga fordon skulle vara kvar på Lindeskolan. Detta var nämligen inget som hade kommunicerats ut inför det kommande mötet på måndag.
– Vi och många fler blev förvånade, säger Sofie Krantz (S).

11 april 2024 klockan 16:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lillemor Bodman (M). Arkivfoto: Camilla Lagerman

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på Lindeskolan, kom under torsdagen beskedet att programmet får vara kvar – och att man istället ska satsa på att ta in fler elever.
– Det här är en jätterolig nyhet och det är jättekul tycker jag verkligen, och det är också bra för branschen, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).

11 april 2024 klockan 15:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Signe lugnade skrämda barn och ungdomar efter krigsvarningen från ÖB

När Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén, tidigare i år gick ut med en uppmaning ...

Storslagen seger efter tidig fyramålsledning

Trots hårda vindar så blev det en klar och mersmakande seger för IFK Lindesberg, som under lördagen gjorde sin ...

Barsoms svar till Ärlerud: ”Jag kommer stödja förslaget”

Läkarbemanning två förmiddagar i veckan kan bli verklighet på Storås vårdcentral om...

Foto: Jennie Einarsson

Företagarna: ”Rekordmånga jobb i små företag”

Enligt en ny kommunrapport från företagarorganisationen Företagarna är antalet jobb i småföretag med färre än 50 anställda större än någonsin i Lindesberg och svarar idag för 34 procent av alla jobb i kommunen.

10 april 2024 klockan 11:36 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Inför IFK-IFK Askersund: Hemmapremiären spelas i Frövi

Säsongens första match inom Fotbollsfemman är avgjord, där det blev en snöplig förlust för IFK ...

Nödställd hund undsattes av räddningstjänsten

Vid 18-tiden på måndagskvällen larmades räddningstjänsten till ett vattendrag i Fellingsbro, då en hund ...

Tonårspojke utsatt för utpressning

Under natten till måndag kontaktades polisen av en tonårspojke som blivit utsatt för utpressning. En flörtig ...

Projektgrupp rör om i grytan – nu ska maträtterna moderniseras

Det handlar om att minska klimatavtrycket, dra ner på kostnaden och samtidigt servera en ...
Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen

Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev ...

Det blev mycket glädje i hemmalaget vid senaste mötet mot Hovsta. På söndag inleds serien i Fotbollsfemman på bortaplan, där en bra start kan bli viktig. Arkivfoto: Camilla Lagerman

IFK Lindesberg inleder säsongen på bortaplan

Efter fem matcher under försäsongen så är det äntligen dags för IFK Lindesberg att inleda årets Fotbollsfemma. Truppen kommer med från goda resultat och kommer att spela säsongens första match på bortaplan. På söndag gästar den unga truppen det välbekanta Hovsta IF, för att inleda serien på bortaplan.
– Det känns som att det mest påkopplade laget vinner premiärmötet, säger tränare Niklas Christensson.

5 april 2024 klockan 15:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Inför beslut om Storå vårdcentrals framtid
INSÄNDARE/DEBATT: Jag är säker på att vi alla vid det här laget är medvetna om de besparingar som regionen står inför. Som jag ser det kan det...
5 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Det är snart dags att börja ro!
INSÄNDARE/DEBATT: Kan vi bygga om några skolhus på västra delen av Lindeskolan, till lägenheter med ett fantastiskt läge nära sjön, naturen ...
4 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Harmoni informerar inför helgens Caprice
Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden besökare går man nu ut med viktig...
4 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-03

2024-04-03

2024-04-02

2024-04-02

2024-04-02

2024-04-01

2024-03-28

2024-03-28

2024-03-27

2024-03-26

2024-03-26

2024-03-25

2024-03-25

2024-03-22

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-04-18 23:26