Bildspecial från Fornabodas Nationaldagstrav!

En solig nationaldag med fri entré till Fornabodas kvalitetsfyllda travtävlingar, vad mer kan man begära? Drygt 1 500 personer lockades till travbanan under måndagen som förutom gratis barnaktiviteter som ponnyridning och hinderbana, även bjöd på nationalsång, god mat och tävlingar där kommande stjärnor gjorde entré.

Det var en minst sagt god stämning när Fornaboda slog upp dörrarna för sina årliga nationaldagstävlingar, där 1 503 personer lockades till travbanan. Vädret var perfekt, restaurangen var laddad för en hög försäljning och barnens aktivitetsfält vid den norra entrén stod redo.

Även loppen ute på tävlingsovalen flöt på som det skulle. Inga omstarter eller större fördröjningar kom i vägen, vilket gjorde att tävlingsschemat höll sina tider.

Mitt under tävlingsdagen fick publiken ta del av ett högklassigt lopp som har tillägnats den tidigare Fornabodastjärnan, Food Money. I vinnarcirkeln fick även Food Moneys tränare och ägare, Thomas Jezek, ta emot pris för Lindesbergs hedersomnämnande för alla prestationer som den femfaldiga V75-vinnaren åstadkommit.

Thomas Jezek var på plats för Food Moneys lopp. Foto: Timmy Lundegård

– Det är såklart en stor ära att få se att man har gjort det här loppet till ”Food Moneys lopp”. Det är den enda hästen som jag någonsin har ägt och vi har haft en otrolig resa tillsammans som jag aldrig kommer glömma, han har gett mig något av det största som jag har varit med om, sade Thomas Jezek i vinnarcirkeln.

När loppet skulle avgöras stod det på förhand mellan två forna Elitloppsdeltagare, som även var den duon som höll sig längst fram genom majoriteten av loppet. Favoritspelade Heavy Sound tog sig relativt enkelt till ledningen och fick genast den starka Makethemark på utsidan. Med ett halvvarv till mål blev det något fel med ledaren, vilket gjorde att Makethemark tog över ledningen inför upploppsrakan.

Längst ut i spåren kom istället den tidigare Kriterievinnaren Inti Boko, som trots en stor startgalopp på nära 100 meter, hann ifatt ledande Makethemark och säkrade en stark seger.

– Han ville öppna mer än vad benen klarade av i startskedet och det ledde till galopp. Att det var medeldistans och att de höll ett lugnt tempo i ledningen hjälpte såklart situationen för vår del och när jag såg att favoriten föll tillbaka, så kom segerförhoppningarna, säger kuskande Magnus A Djuse som meddelade att det kan bli en rolig sommar för segerhästen om galopperna håller sig borta.

Inti Boko tar sig förbi Makethemark på upploppet. Foto: Timmy Lundegård

Kalla och varma framtidslöften visade upp sig
Flera uppkommande stjärnor fick visa upp sig under måndagens nationaldagstrav, vissa mer betrodda än andra. Av de större uppvisningarna så fick Fornabodapubliken se det norska kallblodet Kong C.K. ta sin trettonde seger i sin elfte start.

Trots att norrmannen, Per Oleg Midtfjeld, ville ta sig till ledningen så släppte han tidigt över taktpinnen till Oskar Kylin Blom och Monster Brage Bo, som i sin tur galopperade. Norska Kong C.K. fick därifrån tillbaka ledningen och var, trots ett högt tempo, helt överlägsen på upploppet.

– Det här är en högkapabel häst som vi försöker snåla en hel del med gällande starterna. Hästen har haft mycket oflyt med skador och även om det inte är någon ömtålig typ så väljer vi att ta det lugnt, just för att vi vet vilken kapacitet som hästen har. Till loppet idag så ville jag till ledningen men valde att släppa till Oskar som hade samma tanke och jag ville inte chansa med tempot så jag släppte. När den sedan galopperade så fick jag som jag ville i alla fall, berättade Per Oleg Midtfjeld som tror på en ljus framtid för det norska kallblodet.

Kong C.K. segerdefilerar efter en ny överlägsen seger. Foto: Timmy Lundegård

– Trots namnet så är det ingen kung av Norge, men han har en ljus framtid för sig.

Även till det årliga styrkeprovet, Stonas Stayerpokal, så visades en kommande stjärna i form av femåriga Önas Py. Hästen som körs och tränas av Oskar Kylin Blom fick tidigt ledningen och höll den hela vägen in i mål, även om Oskar fick jobba med att övertala sin häst att hålla nosen före sina konkurrenter.

– Även om hon är fem år så har hon inte riktigt förstått sig på vad det här med tävling är ännu. Just för att hon inte förstår sig på tävlingsbiten ännu så har hon galopperat bort en del pengar och väntat in sina konkurrenter när segern sett klar ut, men jag vet att det är en bra häst som kan gå långt, säger segerkusken.

Kretsen kring Önas Py var på plats när årets första seger kom. Foto: Timmy Lundegård

Hos hemmatränarna så var det bara ett stall som dök upp för måndagens tävlingar. Kerstin Hell från Bengtesfall hade två hästar med sig, som trots ett segerlöst resultat fick med sig en sjätte och en sjunde plats.

– Vi är nöjda med resultatet, så länge man får pengar under såna här dagar så får man vara nöjd, säger Kerstin Hell.

Nationaldagens vinnare:
Lopp 1:
Bengan – Ulf Ohlsson (Daniel Redén) – 2,23
Lopp 2: Hindenburg Am – Alice Engström (Markus B Svedberg) – 1,59
Lopp 3: Prins Villiam – Ove Bakkevold Reime (Jenny Thygesen) – 1,92
Lopp 4: Inti Boko – Magnus A Djuse (Timo Nurmos) – 2,97
Lopp 5: Molly Avant – Agnes Larsson (Svante Ericsson) – 12,10
Lopp 6: Pontiac S.W. – Nicklas Westerholm – 12,33
Lopp 7: Kong C.K. – Per Oleg Midtfjeld (Sverre Hjörneröd) – 1,32
Lopp 8: Önas Py – Oskar Kylin Blom – 7,18
Lopp 9: Noble De La Vallee – Dwight Pieters (Gianni Coysman) – 31,61
Lopp 10: Il Commandante – Robert Bergh – 1,55

Publiksiffra: 1 503 personer

Nästa tävlingsdag: Torsdag den 16:e juni med första start kl. 12.20.
Lunchtrav med fri entré!

Publicerad 6 juni 2022 klockan 22:05

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Ny insats ska erbjuda ungdomar en extra vuxen i livet

Insatsen Extravuxen startades av barnrättsorganisationen Maskrosbarn, i syfte att fylla glappet som kan uppstå mellan nuvarande öppenvårdsinsatser och placering. Tillsammans med socialtjänsten i Lindesberg bjuder man nu in till en informationsträff, där man kan anmäla sitt intresse för att bli en ungdoms extravuxen.
– Vi har inga utbildningskrav, vi söker vanliga människor som har lite överskottsempati, säger Joakim Guldbrand, sakkunnig inom barn och unga på Lindesbergs kommun.

4 oktober 2022 klockan 16:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Teamet som ska driva Nya Blå Hallen. Elin Olofsson, Igors Aboltins, Viveca Wendin och lilla Evald. Foto: Jennie Einarsson

Mat, kultur och fest blir grundbultarna när Elin tar över Folkets Hus

Det var när Elin för första gången använde sig av Nya Blå Hallen för att anordna en klädbytardag som hon fick upp ögonen för lokalens potential. Nu ska hon göra Folkets Hus mer folkligt och festligt genom sin vision.
– Jag fick en vision om att det här skulle kunna bli en bra samlingslokal och när tillfället dök upp att kunna få ta över företaget så kände jag att det var för bra för att vara sant. Jag kände att jag måste köra på och så blev det, säger hon glatt när hon för första gången öppnar upp dörrarna för lunchgästerna.

4 oktober 2022 klockan 09:34 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Silver till Amanda Orrbo på Downs Syndrom VM – uttagen till Special Olympics

Under lördagen gick Frövi Judos Amanda Orrbo ut på judomattan för att fö...

Stulen bil eldades upp

Vid 20-tiden på söndagskvällen larmades räddningstjänsten ut till en bilbrand i området Bor strax utanför Lindesberg. Polisen bekr...

bildspel Benjamins minne blev en känslosam succé

Det bjöds på skratt, segerjubel, tårar, kamratskap och en massa fotboll när cupen Benjamins minne genomfördes ...

Foto: Hasse Persson

Oavgjord seriepremiär i Örebro

Ett handbollsderby mot Örebro SK i Idrottshuset skulle inleda den nya Division 1-serien för LIF Lindesberg. Trots en målsnål match, jämfört med vanliga LIF-matcher, så såg det länge ut att bli två tidiga poäng till det orangea LIF Lindesberg. ÖSK ville annat och gav matchen ett oavgjort resultat, med två sekunder kvar.

1 oktober 2022 klockan 18:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Rebecka Persson (t.v.) och Matilda Persson (t.h.) var laddade när Cirkulära Butiken öppnade portarna under lördagsförmiddagen. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Cirkulära Butiken fick en lyckad invigning

Det rasade in med folk när Rebecka Persson och Matilda Persson öppnade portarna för den nya secondhandbutiken, Cirkulära Butiken, i Nya Snickerifabriken under förmiddagen. De två initiativtagarna bjuder på ett nytänkande koncept som ska underlätta försäljningen åt privatpersoner.
– Det är lite som en fysisk köp- och säljgrupp, berättar Matilda Persson.

1 oktober 2022 klockan 13:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lajvare, gamers och liveband under Världens Barn-helg
Årets insamling för Världens Barn är inne på slutspurten. Erikshjälpen i Lindesberg växlar upp nu på lördag - med en riktig Maskotdag. På ...
30 september 2022 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Björn fångade pandemin i sin nya fotobok
När Storåbon Björn Dahlfors bestämde sig för att utmana sig själv som konstnär tog projektet en oanad vändning och det hela resulterade i nå...
29 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Zlatan Ibrahimović donerar pris till helgens minnescup
Lördagens minnescup, som arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, får en minst sagt extra stor stjärnglans. ...
28 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesberg faller igen i Svenskt Näringslivs ranking. Foto: Fredrik Stenfelt

Lindesberg faller igen när Svenskt Näringsliv lägger företagsklimatet under lupp

Förra året klättrade Lindesbergs kommun i den årliga rankingen av landets kommuner och dess företagsklimat. Visserligen lite blygsamt från plats 285 av landets 290 kommuner till plats 273 – men det var ändå en indikation på att strävan går åt rätt håll. I årets ranking har Lindesberg dock fallit tillbaka nästan lika mycket som fjolårets stigning. Lindesbergs kommun hittas nu på plats 284.

28 september 2022 klockan 10:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivbild på Merta Sjögren som är en av spelarna som hittas i truppen även i Division 1. Foto: Hasse Persson

Premiärseger för Linde Volley

Under helgen gjorde Linde Volley säsongspremiär i Division 1, efter att förlorat sin plats i Elitserien till Göteborg. Lindelaget slog direkt på en seger i säsongens första match som spelades på bortaplan. Trots ett steg neråt i divisionstrappan så blev det ingen hämtningsseger då man fick bjuda på fem jämna set.

27 september 2022 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Pojklaget hyllar sin bortgångne vän med minnescup

På lördag, den 1 oktober, arrangerar IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, cupen ...

Lunchgäst drabbad av livsfarlig allergisk chock – anmäler restaurangen

En person med kraftig jordnötsallergi drabbades av anafylaxi efter ett ...

Lindessjön Runt delvis avstängd när döda träd skall avverkas

I skogsområdet kring Carlssons Udde och Parkudden - på västra sidan av Lindessjön - har man...

Annons


Bild: DSV

Nytt jätteprojekt till lokal byggfirma

Så sent som i oktober 2020 skrev det lokala byggföretaget Tommy Allström Byggproduktion AB ett kontrakt med Coop som då var företagets största någonsin, med en kontraktssumma på 1.5 miljarder kronor. Nu har man lyckats ro i hamn ännu ett jättekontrakt då man fått uppdraget att bygga det globala logistikföretagets DSV:s nya lagerterminal i Landskrona.

26 september 2022 klockan 13:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Medaljregn över Frövi Judo under helgens hemmatävling

Med hela 9 guld, 12 silver och 10 brons, blev Frövi Judo bästa klubb vid helgens Linde Judo Open. Med...

Villa i lågor utanför Vedevåg: ”Fullt utvecklad brand”

UPPDATERAD. En villa i området Högstaboda, strax utanför Vedevåg, har totalförstörts ...

bildspel Nypremiär för Lindemarken – i mindre format

Efter två års pandemiuppehåll var det under fredagen dags för Lindemarken att återigen se dagens ljus, ...

bildspel Idag stod gräddkastning på schemat vid Brotorpsskolan

Det bjöds på feststämning och ett toppenväder på Brotorpsskolan i Lindesberg när den 21:a upplagan ...

Här fylls marknadsbussen med marknadsbesökare

Redan strax före klockan 10.00 körde Vasselhyttans Taxi & Buss det första busslasset med marknadsbesökare upp...

Nya band, unga stjärnor och liten Harmonikör för Världens Barn

Nu på söndag arrangeras en konsert i Lindeskolans aula till förmån för Världens Barn-...

Det bjöds på solsken och mängder av godsaker när äldreboendet arrangerade sin egen marknad. Foto: Jennie Einarsson

Härlig stämning när äldreboendets marknad arrangerades – igen

Efter förra årets succé, arrangerades på torsdagen äldreboendet Ågårdens egna marknad för andra gången. Denna gång bjöds det förutom allehanda godsaker även på ett alldeles strålande marknadsväder som lockade ut merparten av de boende.
– Vi har sett fram emot den här dagen hela året, det är jätteroligt, berättar Anna Gustafsson som är en av initiativtagarna till arrangemanget.

23 september 2022 klockan 08:13 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Stort intresse för helgens Linde Judo Open
På lördag arrangeras Linde Judo Open i Lindesberg arena, ett evenemang som lockar hundratals aktiva från både Sverige, Norge och Åland. ...
22 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lions lyfter på hatten för Vasselhyttans initiativ
Tidigare i veckan kunde LindeNytt rapportera att det lokala företaget Vasselhyttans Taxi & Buss - i samarbete med LindeNytt - anordnar gratis ...
22 september 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Elins engagemang för barn och ensamstående föräldrar är ingen lek
Som i så många andra hem började leksaksberget att växa hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. Hon bestämde sig då för att göra slag i saken ...
21 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-09-20

2022-09-19

2022-09-16

2022-09-16

2022-09-15

2022-09-14

2022-09-14

2022-09-13

2022-09-13

2022-09-12

2022-09-09

2022-09-09

2022-09-08

2022-09-08

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-10-04 16:34