Ett sjuttiotal hängivna medborgare hade sökt sig till Folkets Hus i Lindesberg på torsdagskvällen för att lyssna till vad regionens och kommunens partirepresentanter hade att säga inför valet. De allra hetaste frågorna blev som förutspått lasarettets framtid samt situationen på det kommunala äldreboendet Tallåsen.
Den första delen av den två timmar långa debatten gick mellan regionens partirepresentanter, där varje talare fick maximalt två minuters taltid per gång, något som inte alla lyckades hålla. Kvällens moderator Greger Nilsson inledde med att ställa en fråga till panelen ”vad vill ert parti när det gäller lasarettet?”
Samtliga partier var rörande överens om att Lindesbergs lasarett ska återgå till den nivå man hade 2018, både gällande service, att man ska utveckla verksamheten, ha en fullvärdig akutmottagning och primärvård.
– Det har skapats en stor oro för lasarettets framtid och jag tror att vi måste sätta punkt för det nu. Därför är jag jätteglad för att vi sitter alla partier överens, att lasarettet ska utvecklas och vara ett akutsjukhus, sade Andreas Svahn (S).
– Att man valde att lägga ned nattakuten visar att man inte förstår inte vilken kommun Lindesberg är med sina processindustrier. Protesterna från företagarna var inte bara de små, det var de stora cheferna som sade ifrån, vi jobbar på nätterna Meritor, Guldsmeshytte bruk och Frövifors. Vi måste lära er andra regionpolitiker att vi har en speciell sits här, replikerade Ulf Axelsson (V).
Liberalernas Willhelm Sundman tog upp frågan med nedläggningen av jourlinjerna vid akutmottagningen på Lindesbergs lasarett, och fick publiken med sig.
– Jag tycker det är intressant att Svahn säger att man ska komma med en långsiktig plan, men ni som kanske kommer ihåg och vet, eller som kan titta på hemsidor som LindeNytt eller googla, så är det här inte första gången man försöker stänga ner akuten, inte heller andra gången, det är faktiskt tredje gången det kommer på tal. En gemensam nämnare i varje styre är att Socialdemokraterna varit i majoritet i regionen, men sedan fått backa när det blivit uppror. Varför dyker den här diskussionen upp gång på gång Andreas? frågade en märkbart irriterad Willhelm Sundman som rev ned dagens största applåder från åhörarna.
Svahn var dock snabb med att svara att det var en enhällig nämnd som fattat beslutet, däribland Liberalernas partirepresentant.
– Jag skulle vilja att vi tar ett gemensamt handslag på att lasarettet ska utvecklas till ett fullvärdigt akutsjukhus och att ingen av oss kommer medverka till någon annan utveckling, sade Svahn och fick medhåll från övriga.
Efter det gemensamma handslaget var det dags att byta panel till kommunens partirepresentanter, och även här hettade det till när äldreomsorgen skulle diskuteras.
Även här inledde Greger Nilsson med att ställa en fråga till politikerna gällande vad deras parti vill göra för de äldre i kommunen. Det diskuterades fritidsgårdar för äldre, allaktivitetshus, nära vård, näringsriktig mat, språktest för personal inom äldreomsorgen och fler äldreboenden.
– Ensamhet är en stor hälsorisk, vi ser att många äldre, särskilt män, väljer att avsluta sina liv på egen hand för att man känner sig ensam. Vi har bland annat förslag på kontaktfamilj, som man kan umgås med, med äta mat och kanske sova kvar hos, sade Centerpartiets Magnus Storm.
Så långt var det god stämning i lokalen, men det var när Liberalernas Nils Detlofsson fick ordet som det riktigt hettade till, både bland politikerna och åhörarna, när situationen på det kommunala äldreboendet Tallåsen kom på tal.
– Tallåsen har varit uppe på tapeten, LindeNytt hade en artikel i november och NA en i december, som pekade på den otroliga vanvård, våld och andra fel som kommit fram. Jag tog upp det i kommunfullmäktige där ansvariga politiker sade att man jobbar med det och att det kommer bli bättre. Jag har dragit ut från Ivo, från årsskiftet har det eskalerat ytterligare. Ytterligare 10 anmälningar och 5 Lex Sarah, man börjar ju gråta! Man har lovat att åtgärda det i fyra år, men har inte gjort det, människor vanvårdas fortfarande, sade han och rev ned stora applåder från publiken.
En kvinna bland åhörarna fick sedan ordet och var märkbart upprörd.
– Här står kommunstyrelsens ordförande och uttalar sig i media att han har stort förtroende för socialchefen, och inget händer. Skämsmössa på, det är ju bedrövligt! Varför händer det inget? Det har pågått i fem år och inget har hänt!
– 2000, det är inte 2018 det var vanvård det var 2000, min mamma låg för döden och sade till mig, dom säger att jag måste betala dubbel avgift för att jag ska på toaletten så ofta på nätterna. Så kom inte och snacka om att jag inte känner till det här! Jag skäms inte ett dugg! Jag är stolt över personalen i vår kommun och det görs jättemycket hela tiden och det är inte bra, det är fruktansvärt jag håller med! Jag har ständig kontakt med facket och man gör omplaceringar bland annat. Men det är inte samma sak som att säga att chefen eller den politiska ledningen är dålig, replikerade Bengt Storbacka med skarp ton.
– Varför vill man inte byta chef då? ropade kvinnan tillbaka.
– Därför att hon gör ett bra jobb, svarade Storbacka.
Debatten avslutades sedan med att varje politiker fick säga några sista ord innan den upprörda församlingen skingrades.