Livsmedelsverkets larm att giftiga kemikalier, från brandskumsläckare, har hittats i dricksvattnet i en rad kommuner i landet, har vållat oro även i Lindesberg. På Bergslagens Kommunalteknik kan man dock lugna invånarna.- För det första tar vi vatten från en grundvattentäkt och för det andra ligger täkten långt ifrån närmaste brandövningsplats, förklarar VA-chef Gunnar Berglund.
Risken att giftiga kemikalier, så kallade perfluorerade alkylsyror, från skumsläckare skulle ha hamnat i Lindesbergs kommunala dricksvatten, är lika med noll, enligt Bergslagens Kommunaltekniks bedömning. Men det innebär inte att man blundar för de problem som uppdagats i en rad kommuner de senaste dagarna.
– Vi analyserar vattnet flera gånger årligen och så fort det kommer nya rön är det naturligtvis något vi följer upp, säger Gunnar Berglund, VA-chef på BKT.
I det aktuella fallet, som Livsmedelsverket larmat om, har man dragit slutsatsen att kemikalierna som hittats i vattnet kommer från brandskumsläckare och har använts på brandövningsplatser som ligger i anslutning till ett vattendrag.
– Men i Lindesberg finns det ingen sådan risk. För det första tar vi vatten från en grundvattentäkt och för det andra ligger täkten långt ifrån närmaste brandövningsplats, säger Berglund.
Istället är det andra ”hot” som BKT under åren har hållit koll efter. Med anledning av vattentäktens geografiska läge, både ovan och under jord, har man sökt efter olika grundämnen samt bekämpningsmedel.
– Det handlar om t ex uran och radon. Sedan finns det ju jordbruk i vattenskyddsområdet, så det finns restriktioner för hur jordbruk får bedrivas där och vi har kontrollerat att det inte förekommer otillåtna bekämpningsmedel som kan utgöra risker, berättar Gunnar Berglund.
Så på en tiogradig skala är vårt dricksvatten en klockren elva?
– (Skratt) Ja, jag kan väl säga så här, att utifrån det regelverk vi har att följa, är vattnet en tia kvalitetsmässigt. Sedan kan det ju variera i smak beroende på hur man bor och hur stor omsättningen är just där. Men det är något helt annat det, poängterar Berglund.
Fotnot: Grundvattentäkten finns i Ryaområdet. Brandövningsplatsen ligger i Hidingen.
Sent på tisdagskvällen skickades flera patruller till en adress i Guldsmedshyttan sedan man fått samtal om att en påverkad man hade beväpnat sig med en yxa, vilken han också skall ha slagit sönder en dörr med.
– Det verkar ha varit väldigt stökigt på platsen. Vi har bland annat fått använda spotthuva, pepparspray och handfängsel vid ingripandet, uppger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
En polispatrull fick göra en kraftig inbromsning för att undvika en kollision med ett tungt fordon på riksväg 68 på onsdagsmorgonen. Enligt uppgift skall lastbilen dessutom ha varit drabbad av en däckexplosion strax före omkörningen ägde rum.
– Här kan man verkligen ifrågasätta om chauffören verkligen är lämplig att vara ute i trafiken, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.
UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.
En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.
Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.