Real News blev tävlingsdagens första vinnare bland varmbloden. Treåringen har en framgångsrik syskonskara och kan mycket väl bli att jämföras med dessa i framtiden. Foto: Timmy Lundegård

Blandade händelser på ett varmt Fornaboda

Eftermiddagen på travet bjöd verkligen på en blandning av allt det goda. Alla typer av travlopp visades upp på Fornabodas tävlingsoval i det stekheta vädret, som lockade till sig drygt 180 personer till publikplatsen. Flera fina klasshästar visade upp sig i solen, med flera kändare kusk- och tränarnamn på besök. Framåt tävlingarnas slut så uppstod däremot en olycka, vilket gav tävlingarna en tråkigare avslutande ton.

Det bjöds på ett riktigt sommarväder när Fornaboda arrangerade sin tredje tävlingsdag under söndagseftermiddagen. Solen höll inte tillbaka på några krafter, vilket gav publiken och de aktiva en stor anledning till att utnyttja stallbackens vattenslangar och dryckesförsäljningen.

Sporten var däremot i bästa slag. Alla typer av travlopp kördes på Fornaboda, där de två olika ponnykategorierna var först ut att visa upp sig innan kallbloden, montén och varmbloden kom ut på banan.

Ponnyloppen blev roliga att följa, där det även bjöds på en lång upploppsstrid bland shettisarna. Ekipagen var tre i bredd mot mållinjen, där Örebrohästen Luriga Lage avslutade snabbast med Britta Axmon. Ekipaget har inlett säsongen strålande med nu fyra segrar på fem starter. En framgång med fjolårets enda seger på tolv starter.

– Jag vet faktiskt inte vad som har hänt till det här året. Jag hade inte förväntat mig att han skulle vara så här bra. Han ska till Wången (Östersund) och tävla i juni, annars så har jag egentligen inget större siktat, sade Britta Axmon i vinnarcirkeln.

Lurige Lage blev tävlingsdagens första vinnare. Foto: Timmy Lundegård

Med ponnyloppen i mål så gick det desto snabbare med varmbloden på ovalen. Gladast efter seger var utan tvekan Skararyttaren Viktoria Berntsson, som segrade eftermiddagens montélopp med Commodoro Play. Den italienskuppfödda hästen kommer från en rejäl montédebut som slutade med seger, vilket gav en större mersmak efter söndagen.

Ridande Viktoria laddade direkt från sitt åttonde spår bakom startbilen och tog sig direkt till ledning. Därifrån blev det enkelt för den värmlandstränade hästen som är obesegrad för sadel på två starter.

– Ett åttonde spår för monté är ju som ett sjätte spår för sulky, så det är klart att det underlättar från start. Idag var han så pass kvick ut att jag inte tror att spåret spelade någon större roll. Jag fick höra från stallet att hästen kunde rulla till i den första svängen men där hade vi ett försprång. Sedan mot den sista svängen så galopperade den utvändiga hästen och då blev det lätt, berättar den glada segerryttaren.

Commodoro Play fick en enkel avslutning på upploppet. Foto: Timmy Lundegård

Olycka avslutar tävlingsdagen – Hemmakusk liggandes på banan
Efter en trevlig tävlingsdag med fin sport i bra väder och applåderande publik, så fick söndagens tävlingar en bitter avslutning. Mot slutet av det sista loppet så var olyckan framme. Det avslutande loppet hade drygt 300 meter till mål när den till synes segerklara ledaren föll tillbaka rejält, vilket gav problem för den bakre klungan av ekipage.

– Ledarhästen leder i princip med 50 meter och sedan stannar han helt plötsligt i den sista svängen. Kusken gör allt han kan för att få undan hästen från banan, han smackar på och försöker att vrida in den på säkerhetsspåret men lyckas tyvärr inte. Kenneth Gorskis styrning June Grace blir ju den som nästan kör upp i ledarhästen och får därmed kasta sig utåt i banan. Därifrån kommer det ytterligare två ekipage som ”brakar” in Gorskis häst så att säga. Det slutar tyvärr med att Kerstin Hell ramlar ur sulkyn, berättar Fornabodas måldomare Stefan Fure Kanestad.

Ambulansen och funktionärerna var snabba i samarbetet och var kvickt på plats i slutsvängen. Foto: Timmy Lundegård

Samtliga hästar kunde lämna banan avgåendes. Även den lösa hästen var snabbt infångad efter händelsen. Även majoriteten av kuskarna kunde kliva av banan för egen maskin. Kerstin Hell blev däremot liggandes på ovalen och fick invänta banans ambulanspersonal som har haft kontakt med måldomare Kanestad om de tidiga rapporterna.

– Det första som vi vet är att hon troligtvis har brutit underbenet. Mer än så vet jag inte, säger Stefan.

Banans funktionärer agerade däremot snabbt gällande olyckan, där ambulanspersonalen var på plats vid olyckan i samband med att de resterande hästarna gick i mål.

Söndagens vinnare:
Lopp 1:
Real News – Robert Bergh – 3,40
Lopp 2: B.A.S.Philip – Emil Sillén (Maija Rajala) – 7,27
Lopp 3: Satellite – Mattias Djuse – 2,94
Lopp 4: Roy Holger – Magnus Jakobsson – 4,87
Lopp 5: Commodoro Play – Viktoria Berntsson (Erik Berglöf) – 5,00
Lopp 6: You to Optimize’em – Markus B Svedberg – 2,82
Lopp 7: What A Deal – Per Lennartsson (Hans Karlsson) – 8,13
Lopp 8: La Fille de Niky – Mattias Djuse – 2,37
Ponnylopp Kat. A: Lurige Lage – Britta Axmon
Ponnylopp Kat. B: Allgunnens Nick – Frida Koskela

Nästa tävlingsdag: Torsdagen 6:e juni NATIONALDAGSTRAV med första start kl. 14.00

Publicerad 19 maj 2024 klockan 22:17

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Senaste hemmaförlusten blev den första på länge för IFK Lindesberg. Grabbarna visade däremot en fortsatt kämparvilja i ett hopplöst läge och kommer behöva göra en bra match på torsdag. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK-Skyllbergs IK: ”Vi ska göra ett hårt jobb”

IFK Lindesberg är på väg ut ur en mycket tung period i spelschemat. På kort tid har det skadedrabbade laget fått möta seriens bästa lag i tabellen, där förlusttrenden har stigit. Enbart två lag saknas innan Lindelaget får börja möta tabellens nedra regioner. På torsdag gästas Fritidsbyn av tabellfemman Skyllberg innan spelschemats tuffa period avslutas med möte mot tabellfyran.

12 juni 2024 klockan 19:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Mycket glad rallyduo efter vinstern i Rally Uppland. Kartläsare Jonas Sandin och rallyförare Kim Nydén Foto: Lina Aronsson

Rivstart för rallyduo i jakten på SM-guldet

Spänningen stiger efter att den fjärde deltävlingen i Svenska Mästerskapet i rally 2024 avgjordes i Tierp. I sin Mitsubishi Mirage var Kim Nydén från Lindesberg snabbast i mål och har nu vittring på ett efterlängtat SM-guld.
– Vi känner oss ganska trygga i att bara vi håller i det här så ska ska det kunna räcka till ett SM-guld i år, säger Kim Nydén.

12 juni 2024 klockan 11:17 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Amanda och Elin tog silver vid historiskt Kata-EM

Kata-EM i Sarajevo blev ett historiskt mästerskap, då den Europeiska Judo Unionen för första gången godkä...

Bowlingfantast från Kumla ny ägare när ”Pinnen” säljer

Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu ...

Efter flera jättebyggen står Lindeföretaget inför ett gigantiskt projekt

Efter närmare 26 år i byggbranschen har Lindesbergsbolaget TAB - Tommy Allström ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Klart: Ramsbergs förskola får leva kvar

I mitten av maj rapporterade LindeNytt om ett nytt sparförslag inom barn- och utbildningsnämnden, där man ville utreda möjligheterna att avveckla flera verksamheter inom förskolan, däribland Ramsbergs förskola. Efter ett ledamotsinitiativ från Magnus Storm, (C), kommer dock verksamheten att lämnas utanför utredningen – och kan därmed leva vidare.
– För mig och Centerpartiet känns det bra att kunna rädda Ramsbergs förskola från nedläggning, säger Storm (C).

10 juni 2024 klockan 12:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Studentkortegen 2024

Strax efter klockan 13.00 på fredagen utbröt total glädjeeufori, när Kristinavägen fylldes med festligt utsmyckade lastbilar med dunkande musik flödande ur gigantiska högtalare, medan överlyckliga studenter dansade och ropade till åskådarna som fyllt trottoarerna till bredden.

7 juni 2024 klockan 17:56 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studenternas utspring
Lindeskolans torg var under fredagen fyllt till bredden med stolta familjer som ivrigt väntade på att få krama om sina nybakade studenter, och ...
7 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

FotoFredag: Björnar i Finland
I skrivande stund så är det nästan 10 år sedan jag och min pappa åkte till östra Finland i hopp om att kanske få se en vild brunbjörn. Vi har ...
7 juni 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Skolavslutningsfest i storslagen stil på Fröviskolan
Under onsdagskvällen var det dags för 73 elever från årskurs nio på Fröviskolan att fira skolavslutningen med en traditionsenlig högtidlig ...
7 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel En sista morgon med gänget – Champagnefrukost med BA21

Redan klockan fem i morse var de flesta av grabbarna i avgångsklassen på Lindeskolans Bygg- och anläggningsprogram vakna för att göra sig redo för den stora dagen. Iklädda stiliga kostymer och sina vita studentmössor samlades gänget tidigt på morgonen för en sista morgon tillsammans. LindeNytt fick följa med klassen på den sedvanliga champagnefrukosten, som är startskottet för hela studentdagen.
– Det känns bra, men man är ganska trött, skrattar Hannes Juneholm.

7 juni 2024 klockan 08:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Årets Kulturstipendium delades ut till Julia Olsson via FaceTime. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Efter regn kom solsken över nationaldagsfirandet

Nationaldagen bjöd på skurar titt som tätt, men när det var dags för firandet i Oscarsparken strålade solen som sig bör just denna dag. Parken fylldes snart av musik- och dansuppvisning, clownteater, allsång och en annorlunda prisutdelning via FaceTime med en pristagare i Berlin.

6 juni 2024 klockan 23:26 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Snabba upplopp under Nationaldagstravet

Trots en travdag med vissa förseningar och oklart väder, så blev det en lyckad dag på Fornabodas årliga ...

bildspel Följ med på rundvandring i nya förskolan Paletten

Under onsdagseftermiddagen fick barn- och utbildningsnämndens ledamöter en första rundvandring i det som ...

bildspel Modiga förare i snabba bilar när Trollrallyt gick av stapeln

Det bjöds på både regn och sol, men framförallt en massa glädje, när årets upplaga av ...

Naturfotografen Sami Rahkonen. Foto: Privat

Häng med naturfotografen ut på jakt efter ett ”Kodak moment”

Med start fredag 7 juni kommer våra läsare få chansen att hänga med ut i vildmarken tillsammans med naturfotografen Sami Rahkonen. Under vinjetten ”FF: FotoFredag” kommer en serie artiklar publiceras framöver där Sami inte bara berättar om spännande möten i skog och mark, utan också delar med sig av sina erfarenheter och tips när det kommer till fotografering.

Håll fokus på fredagar framöver.

6 juni 2024 klockan 12:07 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentkarnevalen 2024

Inte ens ett riktigt busväder kunde hindra Lindeskolans traditionsenliga studentkarneval, som under onsdagen dundrade genom ...

Webb-TV: Karnevalen 2024

Gick du miste om när Lindeskolans avgångselever trotsade regnovädret och satte fart på staden med stoj och spex? Nu har du chansen ...

Efterlängtad återkomst: Flytande konsert med Martin Almgren i sommar

Efter två års uppehåll är det dags för den omåttligt populära flytande konserten ...

Provsprängning gick fel – orsakade brand i terrängen

Räddningstjänsten har larmats ut till Nammofabriken i Lindesberg med anledning av en brand. Enligt...

Skogsbrand utanför Grönbo under kontroll

Räddningstjänsten befinner sig just nu (kl. 14.56) i ett område strax utanför Grönbo med anledning av en mindre ...

Larz-Kristerz återvänder till Lindesberg: En afton med kräftor och dans

Nu står det klart att det populära dansbandet Larz-Kristerz kommer till Lindesberg f...

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Hög stämning när studenterna firade mösspåtagning

Stämningen var på topp när Lindeskolans avgångselever firade den traditionsenliga mösspåtagningen under måndagskvällen. Brasserie All In fylldes med ett myller av glada studenter som glatt stoltserade med sina vita mössor, som efter kvällens slut kanske inte var fullt lika vita längre. LindeNytt fick som enda tidning följa med på den stora festkvällen.

4 juni 2024 klockan 09:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nationaldagen: En heldag med festligheter och tradition
Torsdag 6:e juni stundar årets nationaldagsfirande som i år blir en dag fylld med aktiviteter för hela familjen. Festligheterna inleds med det ...
3 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2024
Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den traditionsenliga balen ...
1 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Båt släckte elnätet för 2000 abonnenter
För snart en vecka sedan inträffade ett stort strömavbrott i Lindesberg, som drabbade strax över 2000 abonnenter. Under veckan har Linde energi ...
31 maj 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-05-31

2024-05-31

2024-05-31

2024-05-30

2024-05-30

2024-05-29

2024-05-28

2024-05-27

2024-05-27

2024-05-27

2024-05-25

2024-05-24

2024-05-23

2024-05-23

2024-06-13 10:28