Blixtarna bjuder in till sin trädgårdsoas

I helgen är det dags för 10-årsjubileum av Tusen Trädgårdar, då flera hundra trädgårdar i Sverige öppnar upp för allmänheten att besöka. I Lindesbergs kommun finns i år tre trädgårdar som bjuder in till trädgårdsfest. En av dessa hittar vi i Frövi och går under namnet Blixtarnas trädgårdsoas.

På söndag den 28 juni slås portarna upp för Tusen Trädgårdars 10-årsjubileum, då trädgårdsentusiaster runt hela Sverige får möjlighet att gå på trädgårdsfest. LindeNytt har fått en liten förhandsvisning av Blixtarnas oas som är en av tre trädgårdar som finns att besöka i Lindesbergs kommun den här dagen.

Bakom en frodig grönska skymtar det gula huset där paret Staffan och Helena Blixt bor tillsammans med tre av sina barn. Här har de bott sedan 1999, men då fanns inte mycket mer än några enstaka fruktträd på tomten. På grund av familjelivet med småbarn räckte inte tiden till för trädgårdsarbete så det dröjde till 2012 som paret på allvar började anlägga sin trädgård, och under de sista 5-6 åren har det tagit fart rejält.

Den 1 200 kvadratmeter stora trädgården är uppdelad i tydliga rum och för varje år som går så startas ett nytt projekt. Tanken kring att skapa olika rum i trädgården kommer från den engelska Arts and Crafts-rörelsens tankar.

– Tanken är att det ska finnas form och rörelse oavsett storleken på trädgården. Man skapar en känsla av nyfikenhet på vad som finns i nästa rum, berättar Staffan.

– För oss var det en dröm att ha en egen örtagård. Här fanns ett stort potatisland när vi flyttade in och två stora björkar som drack upp det mesta av vattnet i marken. Det första vi gjorde var att ta ner björkarna, rötterna som vi grävde upp växte under hela gräsmattan, berättar Staffan.

I örtagården växer Lavendel, Läkemalva, Daggkåpa, Solhatt Libbsticka, Äppelmynta och mycket mer. Foto: Jennie Larsson

Örtagården är anlagd på gammalt vis, istället för en markduk så ligger rötter och kompostavfall under grusbädden som en matta för att hindra ogräs från att växa upp.
Här ryms en mängd olika örter som kan användas på flera olika sätt. Staffan som arbetar som lärare i bland annat historia på Lindeskolan är mycket intresserad av örterna på just ett historiskt sett, och kan berätta en hel del om de örter som växer i kryddträdgården.

– Det här är en intressant växt, den heter Läkemalva och användes mycket förr som medicinalväxt. Man kokar roten och sedan kan man använda skummet som en anticeptisk salva. På engelska heter den Marshmallow och är alltså ursprunget till det klassiska godiset, den såldes förr som sötsak som man framställde av växtens mjuka rot, berättar Staffan.

En annan speciall växt som har funnit sin plats i örtagården är Chenopodium, eller Goosefoots, som den kallas på grund av bladets form som påminner om en gåsfot. Den vackra växten har ätbara blad som påminner om spenat. Förr använde man torkade frön från växten för att göra läder mjukt.

– Här finns också Malört, Artemisia absinthium, namnet kommer från gudinnan Artemis som i den romerska mytologin hade stor kunskap inom läkekonsten. Den har en något besk smak och används som krydda i olika viner. Jag brukar jag hänga upp den som skydd mot getingar, berättar Helena.

Helena visar upp en Cikoria som växer i växthuset. Under efterkrigstiden användes den som surrogatkaffe. Foto: Jennie Larsson

Under senare år har Staffan och Helena märkt att det tyvärr minskat betydligt med bin och fjärilar i trädgården och det försöker man hjälpa genom att plantera växter som fjärilar gillar.

– Fjärilar är beroende av nässlor, därför har vi ett bestånd som vi låter sitta kvar. Vi har också sparat en liten bit äng för alla smådjur.

Många av växterna i trädgården är av lite mer ovanlig karaktär och kan vara lite svåra att få tag på, det gäller att ha tid och tålamod för att få ihop en så stor samling som finns hos Blixtarna. Både Helena och Staffan är som är medlemmar i Frövi trädgårdsförening, som träffas en gång per år med likasinnade och byter växter med varandra.

– Mycket av växterna har vi dragit upp själva från fröer, och sedan blir det att man byter en del med kompisar också, berättar Helena.

I rabatten Båtgraven växer gräs av olika slag. Foto: Jennie Larsson

I rabatten som kallas Båtgraven på grund av dess båtliknande form växer olika sorters gräs.

– Här växer en intressant läkeväxt som heter Mattram, den äter jag när jag har huvudvärk. Den smakar inte så bra, ungefär som när man tuggar på Alvedon, men den fungerar väldigt bra, berättar Helena.

Framtidsplanerna är många och på önskelistan finns bland annat ett stort växthus.

-Vi har planer på att bygga ett större växthus, det vi har idag är väldigt litet, avslutar Helena.

————————————————————————————————————————-

Tusen Trädgårdar går av stapeln söndag 28 juni mellan kl 10-17.
De övriga två trädgårdarna som medverkar i Lindesbergs kommun är:

Gun-Britts trädgård, Lindesberg
Adress: Strandvägen 1, 71131 Lindesberg

Den lilla innergårdens trädgård, Lindesberg
Adress: Södra Torggatan 8, 71130 Lindesberg

 

Publicerad 25 juni 2020 klockan 15:54

Jennie Larsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Piasavakvastens högtid är kommen i våra bostadsområden. Foto: Fredrik Norman

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.

16 april 2021 klockan 11:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Bild från Region Örebro län

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.

16 april 2021 klockan 10:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

Lindesbergs kommun ska bli ett showroom för hållbarhet

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun och Bergslagen bubblar av kreativitet, innovation och framåtanda...

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
14 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas ...
13 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen
Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor. - Vi är övertygade att...
13 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Annons


Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! ...

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

Foto: Hans Andersson

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, nu när kirurgi/ortopedi/urologi sedan oktober 2020 blivit nedlagt på sen kväll och nattetid. Trygghet är för oss äldre är mycket viktigt. Därför är vi som pensionärsorganisation bekymrade.

2 april 2021 klockan 08:54 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad
Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och...
1 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-18 00:17