Blixtarna bjuder in till sin trädgårdsoas

I helgen är det dags för 10-årsjubileum av Tusen Trädgårdar, då flera hundra trädgårdar i Sverige öppnar upp för allmänheten att besöka. I Lindesbergs kommun finns i år tre trädgårdar som bjuder in till trädgårdsfest. En av dessa hittar vi i Frövi och går under namnet Blixtarnas trädgårdsoas.

På söndag den 28 juni slås portarna upp för Tusen Trädgårdars 10-årsjubileum, då trädgårdsentusiaster runt hela Sverige får möjlighet att gå på trädgårdsfest. LindeNytt har fått en liten förhandsvisning av Blixtarnas oas som är en av tre trädgårdar som finns att besöka i Lindesbergs kommun den här dagen.

Bakom en frodig grönska skymtar det gula huset där paret Staffan och Helena Blixt bor tillsammans med tre av sina barn. Här har de bott sedan 1999, men då fanns inte mycket mer än några enstaka fruktträd på tomten. På grund av familjelivet med småbarn räckte inte tiden till för trädgårdsarbete så det dröjde till 2012 som paret på allvar började anlägga sin trädgård, och under de sista 5-6 åren har det tagit fart rejält.

Den 1 200 kvadratmeter stora trädgården är uppdelad i tydliga rum och för varje år som går så startas ett nytt projekt. Tanken kring att skapa olika rum i trädgården kommer från den engelska Arts and Crafts-rörelsens tankar.

– Tanken är att det ska finnas form och rörelse oavsett storleken på trädgården. Man skapar en känsla av nyfikenhet på vad som finns i nästa rum, berättar Staffan.

– För oss var det en dröm att ha en egen örtagård. Här fanns ett stort potatisland när vi flyttade in och två stora björkar som drack upp det mesta av vattnet i marken. Det första vi gjorde var att ta ner björkarna, rötterna som vi grävde upp växte under hela gräsmattan, berättar Staffan.

I örtagården växer Lavendel, Läkemalva, Daggkåpa, Solhatt Libbsticka, Äppelmynta och mycket mer. Foto: Jennie Larsson

Örtagården är anlagd på gammalt vis, istället för en markduk så ligger rötter och kompostavfall under grusbädden som en matta för att hindra ogräs från att växa upp.
Här ryms en mängd olika örter som kan användas på flera olika sätt. Staffan som arbetar som lärare i bland annat historia på Lindeskolan är mycket intresserad av örterna på just ett historiskt sett, och kan berätta en hel del om de örter som växer i kryddträdgården.

– Det här är en intressant växt, den heter Läkemalva och användes mycket förr som medicinalväxt. Man kokar roten och sedan kan man använda skummet som en anticeptisk salva. På engelska heter den Marshmallow och är alltså ursprunget till det klassiska godiset, den såldes förr som sötsak som man framställde av växtens mjuka rot, berättar Staffan.

En annan speciall växt som har funnit sin plats i örtagården är Chenopodium, eller Goosefoots, som den kallas på grund av bladets form som påminner om en gåsfot. Den vackra växten har ätbara blad som påminner om spenat. Förr använde man torkade frön från växten för att göra läder mjukt.

– Här finns också Malört, Artemisia absinthium, namnet kommer från gudinnan Artemis som i den romerska mytologin hade stor kunskap inom läkekonsten. Den har en något besk smak och används som krydda i olika viner. Jag brukar jag hänga upp den som skydd mot getingar, berättar Helena.

Helena visar upp en Cikoria som växer i växthuset. Under efterkrigstiden användes den som surrogatkaffe. Foto: Jennie Larsson

Under senare år har Staffan och Helena märkt att det tyvärr minskat betydligt med bin och fjärilar i trädgården och det försöker man hjälpa genom att plantera växter som fjärilar gillar.

– Fjärilar är beroende av nässlor, därför har vi ett bestånd som vi låter sitta kvar. Vi har också sparat en liten bit äng för alla smådjur.

Många av växterna i trädgården är av lite mer ovanlig karaktär och kan vara lite svåra att få tag på, det gäller att ha tid och tålamod för att få ihop en så stor samling som finns hos Blixtarna. Både Helena och Staffan är som är medlemmar i Frövi trädgårdsförening, som träffas en gång per år med likasinnade och byter växter med varandra.

– Mycket av växterna har vi dragit upp själva från fröer, och sedan blir det att man byter en del med kompisar också, berättar Helena.

I rabatten Båtgraven växer gräs av olika slag. Foto: Jennie Larsson

I rabatten som kallas Båtgraven på grund av dess båtliknande form växer olika sorters gräs.

– Här växer en intressant läkeväxt som heter Mattram, den äter jag när jag har huvudvärk. Den smakar inte så bra, ungefär som när man tuggar på Alvedon, men den fungerar väldigt bra, berättar Helena.

Framtidsplanerna är många och på önskelistan finns bland annat ett stort växthus.

-Vi har planer på att bygga ett större växthus, det vi har idag är väldigt litet, avslutar Helena.

————————————————————————————————————————-

Tusen Trädgårdar går av stapeln söndag 28 juni mellan kl 10-17.
De övriga två trädgårdarna som medverkar i Lindesbergs kommun är:

Gun-Britts trädgård, Lindesberg
Adress: Strandvägen 1, 71131 Lindesberg

Den lilla innergårdens trädgård, Lindesberg
Adress: Södra Torggatan 8, 71130 Lindesberg

 

Publicerad 25 juni 2020 klockan 15:54

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Elin Kämpe och Amanda Orrbo fick med sig ett silver hem från Nederländerna. Foto: Frövi judo

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg

Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mästerskapsmedaljer. Amanda Orrbo och Elin Kämpe tog ett välförtjänt silver vid World Kata Games i Nederländerna, medan Ingrid Nilsson kämpade hem en bronsmedalj vid Junior European Cup i Polen.

15 april 2024 klockan 10:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Bengt Storbacka (S). Foto: Jennie Einarsson

Storbackas svar till ”Socialdemokrat i norr”

INSÄNDARE/DEBATT: Hej ”Socialdemokrat i norr”. Jag talar som förtroendevald och företrädare för Socialdemokraterna i Lindesbergs Arbetarekommun där vi på senaste årsmötet gjorde följande uttalande vilket är det jag beskrev i min artikel:
”Vi Socialdemokrater i Lindesbergs kommun fortsätter verka för Lindesbergs lasarett dit du alltid kan åka dag som natt i trygg förvissning om att få bästa vård. Sjukvården förändras snabbt och den högspecialiserade sjukvården kostar allt mer. Att organiserandet av välfärden ständigt behöver anpassas i takt med tiden är självklart. Samtidigt står vi upp för en väl fungerande primärvård och verkar för att vårdcentralerna i Storå, Lindesberg och Freja/Frövi-Fellingsbro fortsatt kan ge trygg och nära vård.”

15 april 2024 klockan 10:07 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Tala för dig själv, Bengt Storbacka!

INSÄNDARE/DEBATT: Med vilken rätt gör du dig till talesman för Socialdemokraterna i norra Region Örebro län i din ...

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar...

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Nämndledamöter förvånade efter beskedet: ”Inte fått någon information”

Flera ledamöter i barn- och utbildningsnämnden blev minst sagt överraskade under torsdagen när de fick beskedet via media att tunga fordon skulle vara kvar på Lindeskolan. Detta var nämligen inget som hade kommunicerats ut inför det kommande mötet på måndag.
– Vi och många fler blev förvånade, säger Sofie Krantz (S).

11 april 2024 klockan 16:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lillemor Bodman (M). Arkivfoto: Camilla Lagerman

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på Lindeskolan, kom under torsdagen beskedet att programmet får vara kvar – och att man istället ska satsa på att ta in fler elever.
– Det här är en jätterolig nyhet och det är jättekul tycker jag verkligen, och det är också bra för branschen, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).

11 april 2024 klockan 15:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Signe lugnade skrämda barn och ungdomar efter krigsvarningen från ÖB
När Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén, tidigare i år gick ut med en uppmaning till Sveriges befolkning att förbereda sig för krig, spred ...
11 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Storslagen seger efter tidig fyramålsledning
Trots hårda vindar så blev det en klar och mersmakande seger för IFK Lindesberg, som under lördagen gjorde sin första hemmamatch för säsongen. ...
10 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Barsoms svar till Ärlerud: ”Jag kommer stödja förslaget”
Läkarbemanning två förmiddagar i veckan kan bli verklighet på Storås vårdcentral om förslaget i hälso- och sjukvårdsnämnden röstas igenom, ...
10 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

Företagarna: ”Rekordmånga jobb i små företag”

Enligt en ny kommunrapport från företagarorganisationen Företagarna är antalet jobb i småföretag med färre än 50 anställda större än någonsin i Lindesberg och svarar idag för 34 procent av alla jobb i kommunen.

10 april 2024 klockan 11:36 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Conny Ärlerud, ordförande för Moderaterna i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Moderaterna vill ha svar på ett antal frågeställningar kopplat till omstruktureringen av Storå Vårdcentral!

INSÄNDARE/DEBATT: Den fasta läkarbemanningen föreslås tas bort på Storå vårdcentral och ersättas av konceptet “utbudspunkt” som i bästa fall ska bemannas av distriktssköterskor med digitala läkarbesök/samtal eller fysiska läkarbesök då och då. Storå vårdcentral har präglats av god kvalité, patientnöjdhet och kontinuitet i behandlingen och mötet med patienten. Mycket av detta tack vare att den vårdcentralen olikt många andra i länet varit bemannad av just fasta distriktsläkare.

9 april 2024 klockan 15:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Inför IFK-IFK Askersund: Hemmapremiären spelas i Frövi

Säsongens första match inom Fotbollsfemman är avgjord, där det blev en snöplig förlust för IFK ...

Nödställd hund undsattes av räddningstjänsten

Vid 18-tiden på måndagskvällen larmades räddningstjänsten till ett vattendrag i Fellingsbro, då en hund ...

Tonårspojke utsatt för utpressning

Under natten till måndag kontaktades polisen av en tonårspojke som blivit utsatt för utpressning. En flörtig ...

Daniel Agrell, förstekock på Lindbackaköket som är kommunen största kök och står för hälften av alla offentliga måltider som serveras. Foto: Jennie Einarsson

Projektgrupp rör om i grytan – nu ska maträtterna moderniseras

Det handlar om att minska klimatavtrycket, dra ner på kostnaden och samtidigt servera en näringsrik och god mat till alla som tar del av kommunens offentliga måltider. Därför har representanter från sex olika kök i kommunen gått samman i en projektgrupp för att med gemensamma krafter ge recepten ett lyft.
– Det är väldigt kreativa människor som är med, alla har mycket bra idéer. Vi skruvar på recepten och testar olika varianter, säger Daniel Agrell, förstekock på Lindbackaköket.

8 april 2024 klockan 11:42 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen

Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev ...

IFK Lindesberg inleder säsongen på bortaplan

Efter fem matcher under försäsongen så är det äntligen dags för IFK Lindesberg att inleda årets ...

Inför beslut om Storå vårdcentrals framtid

INSÄNDARE/DEBATT: Jag är säker på att vi alla vid det här laget är medvetna om de besparingar som regionen st...

Det är snart dags att börja ro!

INSÄNDARE/DEBATT: Kan vi bygga om några skolhus på västra delen av Lindeskolan, till lägenheter med ett fantastiskt läge ...

Harmoni informerar inför helgens Caprice

Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden bes...

Willhelm Sundman (L). Foto: Pressbild

Liberalerna vill att Region Örebro län ser över förskrivningen av narkotikaklassade läkemedel

PRESSMEDDELANDE: Liberalerna i Region Örebro har lämnat in en motion till Regionfullmäktige om att säkerställa att narkotikaklassade preparat inte hamnar i kriminellas händer.

3 april 2024 klockan 11:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Storbacka om sjukvården, lasarettet och vårdcentraler
INSÄNDARE/DEBATT: Vi Socialdemokrater i Lindesbergs kommun vill att primärvården i Storå, Lindesberg, Frövi och Fellingsbro erbjuder en trygg och...
2 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Kristdemokraternas inställning i ärendet om estetprogrammet på Lindeskolan
INSÄNDARE/DEBATT: KDs inställning att undervisningskostnaden för gymnasieskolan behöver komma ner i kostnad till förmån för ...
2 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Dubbelt så många anslöt sig till fjärrvärmenätet
Stora skiftningarna i elpriset och ett ökat intresse för en trygg och hållbar uppvärmning, har gjort att allt fler kunder nu väljer att ansluta ...
2 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-01

2024-03-28

2024-03-28

2024-03-27

2024-03-26

2024-03-26

2024-03-25

2024-03-25

2024-03-22

2024-03-21

2024-03-21

2024-03-21

2024-03-20

2024-03-20

2024-04-15 15:26