Blixtarna bjuder in till sin trädgårdsoas

I helgen är det dags för 10-årsjubileum av Tusen Trädgårdar, då flera hundra trädgårdar i Sverige öppnar upp för allmänheten att besöka. I Lindesbergs kommun finns i år tre trädgårdar som bjuder in till trädgårdsfest. En av dessa hittar vi i Frövi och går under namnet Blixtarnas trädgårdsoas.

På söndag den 28 juni slås portarna upp för Tusen Trädgårdars 10-årsjubileum, då trädgårdsentusiaster runt hela Sverige får möjlighet att gå på trädgårdsfest. LindeNytt har fått en liten förhandsvisning av Blixtarnas oas som är en av tre trädgårdar som finns att besöka i Lindesbergs kommun den här dagen.

Bakom en frodig grönska skymtar det gula huset där paret Staffan och Helena Blixt bor tillsammans med tre av sina barn. Här har de bott sedan 1999, men då fanns inte mycket mer än några enstaka fruktträd på tomten. På grund av familjelivet med småbarn räckte inte tiden till för trädgårdsarbete så det dröjde till 2012 som paret på allvar började anlägga sin trädgård, och under de sista 5-6 åren har det tagit fart rejält.

Den 1 200 kvadratmeter stora trädgården är uppdelad i tydliga rum och för varje år som går så startas ett nytt projekt. Tanken kring att skapa olika rum i trädgården kommer från den engelska Arts and Crafts-rörelsens tankar.

– Tanken är att det ska finnas form och rörelse oavsett storleken på trädgården. Man skapar en känsla av nyfikenhet på vad som finns i nästa rum, berättar Staffan.

– För oss var det en dröm att ha en egen örtagård. Här fanns ett stort potatisland när vi flyttade in och två stora björkar som drack upp det mesta av vattnet i marken. Det första vi gjorde var att ta ner björkarna, rötterna som vi grävde upp växte under hela gräsmattan, berättar Staffan.

I örtagården växer Lavendel, Läkemalva, Daggkåpa, Solhatt Libbsticka, Äppelmynta och mycket mer. Foto: Jennie Larsson

Örtagården är anlagd på gammalt vis, istället för en markduk så ligger rötter och kompostavfall under grusbädden som en matta för att hindra ogräs från att växa upp.
Här ryms en mängd olika örter som kan användas på flera olika sätt. Staffan som arbetar som lärare i bland annat historia på Lindeskolan är mycket intresserad av örterna på just ett historiskt sett, och kan berätta en hel del om de örter som växer i kryddträdgården.

– Det här är en intressant växt, den heter Läkemalva och användes mycket förr som medicinalväxt. Man kokar roten och sedan kan man använda skummet som en anticeptisk salva. På engelska heter den Marshmallow och är alltså ursprunget till det klassiska godiset, den såldes förr som sötsak som man framställde av växtens mjuka rot, berättar Staffan.

En annan speciall växt som har funnit sin plats i örtagården är Chenopodium, eller Goosefoots, som den kallas på grund av bladets form som påminner om en gåsfot. Den vackra växten har ätbara blad som påminner om spenat. Förr använde man torkade frön från växten för att göra läder mjukt.

– Här finns också Malört, Artemisia absinthium, namnet kommer från gudinnan Artemis som i den romerska mytologin hade stor kunskap inom läkekonsten. Den har en något besk smak och används som krydda i olika viner. Jag brukar jag hänga upp den som skydd mot getingar, berättar Helena.

Helena visar upp en Cikoria som växer i växthuset. Under efterkrigstiden användes den som surrogatkaffe. Foto: Jennie Larsson

Under senare år har Staffan och Helena märkt att det tyvärr minskat betydligt med bin och fjärilar i trädgården och det försöker man hjälpa genom att plantera växter som fjärilar gillar.

– Fjärilar är beroende av nässlor, därför har vi ett bestånd som vi låter sitta kvar. Vi har också sparat en liten bit äng för alla smådjur.

Många av växterna i trädgården är av lite mer ovanlig karaktär och kan vara lite svåra att få tag på, det gäller att ha tid och tålamod för att få ihop en så stor samling som finns hos Blixtarna. Både Helena och Staffan är som är medlemmar i Frövi trädgårdsförening, som träffas en gång per år med likasinnade och byter växter med varandra.

– Mycket av växterna har vi dragit upp själva från fröer, och sedan blir det att man byter en del med kompisar också, berättar Helena.

I rabatten Båtgraven växer gräs av olika slag. Foto: Jennie Larsson

I rabatten som kallas Båtgraven på grund av dess båtliknande form växer olika sorters gräs.

– Här växer en intressant läkeväxt som heter Mattram, den äter jag när jag har huvudvärk. Den smakar inte så bra, ungefär som när man tuggar på Alvedon, men den fungerar väldigt bra, berättar Helena.

Framtidsplanerna är många och på önskelistan finns bland annat ett stort växthus.

-Vi har planer på att bygga ett större växthus, det vi har idag är väldigt litet, avslutar Helena.

————————————————————————————————————————-

Tusen Trädgårdar går av stapeln söndag 28 juni mellan kl 10-17.
De övriga två trädgårdarna som medverkar i Lindesbergs kommun är:

Gun-Britts trädgård, Lindesberg
Adress: Strandvägen 1, 71131 Lindesberg

Den lilla innergårdens trädgård, Lindesberg
Adress: Södra Torggatan 8, 71130 Lindesberg

 

Publicerad 25 juni 2020 klockan 15:54

Jennie Larsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Ett av de tidigare årens bakverk till eleverna vid Vedevågsskolan. Foto: Privat

Bullmammorna fixade fika till över 700 elever

Nybakta lussebullar och knapriga pepparkakor väntade eleverna på Vedevågsskolan och Fröviskolan efter fredagens lunch. Bakom den juliga överraskningen står Linda Sköldenström och ett helt gäng bullbakande mammor, som kallar sig just – bullmammorna.

27 november 2020 klockan 12:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsSkärmbild från Folkhälsomyndighetens hemsida.

92 nya covidfall i kommunen – på en vecka

Smittspridningen av covid-19 har återigen tagit ny fart i Lindesbergs kommun, och ökar nu i betydligt snabbare takt än de senaste veckorna. Enligt färsk statistik från Folkhälsomyndigheten tillkom 92 nya fall bara under vecka 47.

26 november 2020 klockan 14:35 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Begravningar under pandemin ställer krav på entreprenören

När coronapandemin slog till med full kraft i våras fick landets begravningsentreprenörer snabbt ...

Förlust mot tabellettan

Det bjöds på många utvisningar på Lindlövens räkning när det var dags för ett returmöte mot HockeyEttans tabelletta HC Dalen, ...

S-ordföranden avgår: ”Personliga skäl”

Ordföranden för Socialdemokraterna i Lindesberg, John Omoomian, har valt att lämna sitt uppdrag. ...

Kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson. Foto: Camilla Lagerman

Julgåva till personalen ger klirr i lokalhandelns kassor

PRESSMEDDELANDE: Nu kompletterar Lindesbergs kommun den tidigare sommargåvan med en julgåva till kommunens medarbetare. Julgåvan ses som både ett tack till det arbete som utförs i alla verksamheter samt att ge stöd till det lokala näringslivet.

25 november 2020 klockan 11:31 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Foto: Privat

Nedgrisad rastgård upprör hundägare

Under tisdagen upptäcktes att någon eller några har varit inne i Lindesbergs Hundlekgård i Dalkarlshyttan och förstört för alla som söker sig dit för att träffas och umgås – hundägare emellan.
– Vi är ett gäng som träffas där varje morgon, året runt. Att komma dit och mötas av det här var naturligtvis inte särskilt roligt, berättar en av hundägarna, som önskar vara anonym, för LindeNytt.

25 november 2020 klockan 11:00 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Skärpta allmänna råd förlängs till 13 december
De skärpta lokala allmänna råden som infördes i Örebro län den 3 november förlängs och gäller nu fram till den 13 december. Läget är ...
24 november 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Linde energi levererar länets lägsta elnäts- och fjärrvärmepris
Prisbilden för elnät och fjärrvärme varierar kraftigt i landet. Inom vårt län konstaterar årets Nils Holgersson-rapport, att det är ...
24 november 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Dubbla brons till Lindesbergs Musteri i Must-SM
I fredags avslöjades årets pristagare i Must-SM, som gick av stapeln i skånska Kivik. Vår lokala mustproducent Lindesbergs Musteri fanns anmälda ...
23 november 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Nu har handelsplatsen fått ett officiellt namn

Den nya handelsplatsen på industriområdet, där Lågprisvaruhuset Mejk och Team Sportia med flera huserar, har nu fått ett officiellt namn.

23 november 2020 klockan 08:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Stark upphämtning av Lindlöven

Med ett högt spel från gästande Borlänge så var det ingen lätt match som väntade Lindlöven på hemmaisen, trots ett inledande tvåmålsunderläge på hemmaisen så blev det tillslut en jämn och underhållande kamp om tre viktiga tabellpoäng.

22 november 2020 klockan 19:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Linde Volley nära att plocka tabellpoäng

Med en ny setseger säkrad från gårdagen så spelade Linde Volley in en setseger även under söndagen, tabellfemman...

Förlust trots setseger

Segernollan är ännu inte spräckt för Linde Volley men under lördagen kunde Lindelaget spela in en ny setseger när laget gästade ...

Sporten i Lindesberg under pandemin

Det händer mycket i världen just nu med den pågående Coronapandemin, även inom sportvärlden sker stora händelser för ...

AnnonsArkivbild Foto: Hasse Persson

Kumla avgjorde i tredje perioden

Det orangea Lindlöven har inte haft något flyt mot Kumla HC Black Bulls. På hemmaisen släppte Lindelaget igenom flertalet frustrerande mål som ledde till en stor förlust med 1-5 och även under fredagens match på bortais kunde man, trots minskade siffror, inte komma till ett avgörande.

20 november 2020 klockan 22:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Varslade får behålla sina jobb

Meritor i Lindesberg erbjuder nu tidigare varslade om uppsägning fortsatt anställning. Detta informerade fabriksledningen på ...

66 nya fall av covid-19 i kommunen

Även om ökningen inte är lika hastig som för några veckor sedan, så fortsätter antalet bekräftade fall av covid-19 att...

Varken pandemi eller oväder stoppar gastrons drive-in

LindeGastro, som startade mitt under pandemin, har jobbat hårt för att finna nya lösningar i en tid som...

Stadsskogsskolan inför tillfällig undervisning på distans

Från och med måndag nästa vecka övergår Stadsskogsskolan i Lindesberg tillfälligt till ...

Stora driftstörningar i elnätet

Linde energi har sedan tidigt i morse omfattande driftstörningar längs hela elnätet till följd av de kraftiga kast- och ...

Örebrotravet och Fornaboda travbana sluter upp i kampen mot prostatacancer

Mustaschkampen är en numera årligt återkommande kampanj som genomförs i november ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Ny seger mot Malung

Med en tidigare seger mot Malung på bortaisen så var Lindlöven redo att på nytt ställas mot tabelltian. Efter två tunga perioder där Lindlövens spel inte var i topp bjöds bortalaget tidigt på billiga lägen, hemmalaget kom däremot tillbaka starkt och utklassade Malung med slutsiffrorna 7-3.

18 november 2020 klockan 23:17 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Personbil och lastbil kolliderade på R50: ”Inga personskador”
En lastbil och personbil har kolliderat på riksväg 50 utanför Lindesberg. Trots uppgifter om att det rörde sig om en allvarlig frontalkrock, har ...
18 november 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Granen har rest från Gusselby för att bli rest i Lindesberg
- För bara en vecka sedan klippte vi gräset här - och nu reser vi julgranen. Det är en lite märklig inledning på vintern minst sagt, skrattar ...
18 november 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Frontalkrock mellan lastbil och personbil
En lastbil och personbil har kolliderat på riksväg 50 utanför Lindesberg. Larmet inkom klockan 12.05 till polisen. - Det skall röra sig om en ...
18 november 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-11-17

2020-11-17

2020-11-17

2020-11-16

2020-11-15

2020-11-14

2020-11-14

2020-11-13

2020-11-13

2020-11-13

2020-11-13

2020-11-12

2020-11-12

2020-11-12

2020-11-27 22:01