Blixtarna bjuder in till sin trädgårdsoas

I helgen är det dags för 10-årsjubileum av Tusen Trädgårdar, då flera hundra trädgårdar i Sverige öppnar upp för allmänheten att besöka. I Lindesbergs kommun finns i år tre trädgårdar som bjuder in till trädgårdsfest. En av dessa hittar vi i Frövi och går under namnet Blixtarnas trädgårdsoas.

På söndag den 28 juni slås portarna upp för Tusen Trädgårdars 10-årsjubileum, då trädgårdsentusiaster runt hela Sverige får möjlighet att gå på trädgårdsfest. LindeNytt har fått en liten förhandsvisning av Blixtarnas oas som är en av tre trädgårdar som finns att besöka i Lindesbergs kommun den här dagen.

Bakom en frodig grönska skymtar det gula huset där paret Staffan och Helena Blixt bor tillsammans med tre av sina barn. Här har de bott sedan 1999, men då fanns inte mycket mer än några enstaka fruktträd på tomten. På grund av familjelivet med småbarn räckte inte tiden till för trädgårdsarbete så det dröjde till 2012 som paret på allvar började anlägga sin trädgård, och under de sista 5-6 åren har det tagit fart rejält.

Den 1 200 kvadratmeter stora trädgården är uppdelad i tydliga rum och för varje år som går så startas ett nytt projekt. Tanken kring att skapa olika rum i trädgården kommer från den engelska Arts and Crafts-rörelsens tankar.

– Tanken är att det ska finnas form och rörelse oavsett storleken på trädgården. Man skapar en känsla av nyfikenhet på vad som finns i nästa rum, berättar Staffan.

– För oss var det en dröm att ha en egen örtagård. Här fanns ett stort potatisland när vi flyttade in och två stora björkar som drack upp det mesta av vattnet i marken. Det första vi gjorde var att ta ner björkarna, rötterna som vi grävde upp växte under hela gräsmattan, berättar Staffan.

I örtagården växer Lavendel, Läkemalva, Daggkåpa, Solhatt Libbsticka, Äppelmynta och mycket mer. Foto: Jennie Larsson

Örtagården är anlagd på gammalt vis, istället för en markduk så ligger rötter och kompostavfall under grusbädden som en matta för att hindra ogräs från att växa upp.
Här ryms en mängd olika örter som kan användas på flera olika sätt. Staffan som arbetar som lärare i bland annat historia på Lindeskolan är mycket intresserad av örterna på just ett historiskt sett, och kan berätta en hel del om de örter som växer i kryddträdgården.

– Det här är en intressant växt, den heter Läkemalva och användes mycket förr som medicinalväxt. Man kokar roten och sedan kan man använda skummet som en anticeptisk salva. På engelska heter den Marshmallow och är alltså ursprunget till det klassiska godiset, den såldes förr som sötsak som man framställde av växtens mjuka rot, berättar Staffan.

En annan speciall växt som har funnit sin plats i örtagården är Chenopodium, eller Goosefoots, som den kallas på grund av bladets form som påminner om en gåsfot. Den vackra växten har ätbara blad som påminner om spenat. Förr använde man torkade frön från växten för att göra läder mjukt.

– Här finns också Malört, Artemisia absinthium, namnet kommer från gudinnan Artemis som i den romerska mytologin hade stor kunskap inom läkekonsten. Den har en något besk smak och används som krydda i olika viner. Jag brukar jag hänga upp den som skydd mot getingar, berättar Helena.

Helena visar upp en Cikoria som växer i växthuset. Under efterkrigstiden användes den som surrogatkaffe. Foto: Jennie Larsson

Under senare år har Staffan och Helena märkt att det tyvärr minskat betydligt med bin och fjärilar i trädgården och det försöker man hjälpa genom att plantera växter som fjärilar gillar.

– Fjärilar är beroende av nässlor, därför har vi ett bestånd som vi låter sitta kvar. Vi har också sparat en liten bit äng för alla smådjur.

Många av växterna i trädgården är av lite mer ovanlig karaktär och kan vara lite svåra att få tag på, det gäller att ha tid och tålamod för att få ihop en så stor samling som finns hos Blixtarna. Både Helena och Staffan är som är medlemmar i Frövi trädgårdsförening, som träffas en gång per år med likasinnade och byter växter med varandra.

– Mycket av växterna har vi dragit upp själva från fröer, och sedan blir det att man byter en del med kompisar också, berättar Helena.

I rabatten Båtgraven växer gräs av olika slag. Foto: Jennie Larsson

I rabatten som kallas Båtgraven på grund av dess båtliknande form växer olika sorters gräs.

– Här växer en intressant läkeväxt som heter Mattram, den äter jag när jag har huvudvärk. Den smakar inte så bra, ungefär som när man tuggar på Alvedon, men den fungerar väldigt bra, berättar Helena.

Framtidsplanerna är många och på önskelistan finns bland annat ett stort växthus.

-Vi har planer på att bygga ett större växthus, det vi har idag är väldigt litet, avslutar Helena.

————————————————————————————————————————-

Tusen Trädgårdar går av stapeln söndag 28 juni mellan kl 10-17.
De övriga två trädgårdarna som medverkar i Lindesbergs kommun är:

Gun-Britts trädgård, Lindesberg
Adress: Strandvägen 1, 71131 Lindesberg

Den lilla innergårdens trädgård, Lindesberg
Adress: Södra Torggatan 8, 71130 Lindesberg

 

Publicerad 25 juni 2020 klockan 15:54

Jennie Larsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Peter Jilke. Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Märkligt? Charlotte Edberger (C) svarar inte!

INSÄNDARE/DEBATT: Svara på den enda frågan som ställdes, Charlotte Edberger, Centerpartiet!

8 augusti 2020 klockan 09:50 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons

Karin Vidfelt har i tio års tid arbetat på Lindeskolans restaurangprogram - nu skall hon servera lunchgäster i arenan framöver. Foto: LindeGastro

Ny aktör öppnar arenarestaurangen

I våras kungjorde Restaurang Krydda att man hade för avsikt att lämna Lindesberg Arena efter knappt fem års huserande i lokalerna. Nu har kommunen fått klart med en ny restaurangentreprenör och redan på måndag öppnar man för lunchservering där.
– Vi kommer att hålla oss till god mat med hög igenkänningsfaktor, säger Karin Vidfelt, som är lunchansvarig hos LindeGastro.

7 augusti 2020 klockan 07:46 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ingen Caprice i höst på grund av coronaläget

På grund av coronasituationen och de restriktioner och förbud som råder, kunde inte årets Caprice genomföras...

Guldsmedshyttan får nytt torg och busshållplats

Nu går spaden i marken för en ny busshållplats i Guldsmedshyttan. Under kommande år skall även ett nytt ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

HUR LÅNG TID SKA DET TA?

INSÄNDARE/DEBATT: Den 5 oktober 2017 skrev jag en motion till kommunfullmäktige om att anlägga gästbryggor i Lindesjön och den mottogs positivt. Det finns många båtar i Lindesjön och Råsvalen, ca 200 eller mer, men inga riktiga gästbryggor där man som båtägare kan lägga till några timmar för att handla, äta eller spela minigolf.

5 augusti 2020 klockan 16:09 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lindesimmet, som ingår i Bergslagsklassikern, kommer inte att arrangeras i år. Arkivbild. Foto: Sami Rahkonen

Lindesimmet strandat av rådande coronaläge

Den 36:e upplagan av simtävlingen Lindesimmet kommer inte att arrangeras i år. Arrangörens beslut grundar sig på den rådande coronapandemin.
– Vi fattade beslutet redan i våras på grund av den osäkerhet som råder, kommenterar Ing-Marie Lignell, Lindesbergs Simsällskap.

5 augusti 2020 klockan 08:57 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kilovis med paj och litervis med vaniljsås gick åt i ett nafs
I söndags höll Lindesbergs Hembygdsförening den allra sista "sommarsöndagen" vid Munkhyttans skola för i år. Sedan i mitten av juni har man vä...
4 augusti 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Dieseltjuvar slog till mot företag – två nätter i rad
Ett företag på industriområdet i Lindesberg, har två nätter i rad haft påhälsning av tjuvar som på företagets område försökt att stjäla ...
4 augusti 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Sportslig bredd på Fornaboda
Montélopp, kallblodslopp och 3-åringslopp, det var en salig blandning bland det sportsliga när Fornaboda Travbana körde sin nästsista tä...
3 augusti 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Ida Lindkvist.

Ingen kräftgång trots kall sommar

Den relativt kalla sommaren tycks inte ha haft någon märkbar negativ inverkan på kräftbeståndet i Lindesbergs farvatten. Arrangören av allmänhetens fiske, Lindessjöns fiskevårdsområdesförening, uppger att det provfiske som genomförts under sommaren, har gett ungefär samma resultat som i fjol – och det året var ett av de bättre under 2000-talet.
– Det ser bra ut, både vad gäller antal och storlekar, kommenterar vice ordförande, Janne Gröndal.

3 augusti 2020 klockan 09:12 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Brandkåren ryckte ut på mindre brand vid sjön

På måndagsmorgonen fick Nerikes Brandkår larm om en mindre brand vid södra änden av Lindessjön. Enligt uppgift från SOS Alarm skall ha det ha brunnit i anslutning till en eldningsplats längs motionsspåret Lindessjön Runt.
– Branden hade spridit sig från en tunna till marken. Det hade även uppstått förkolnad i ett träd, uppger larmoperatör vid SOS Alarm.

3 augusti 2020 klockan 10:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Död hund dumpad i sjön: ”Helt obegripligt att man kan göra så här”

Sent i fredags kväll fick polisen samtal från en privatperson, som hade ...

MC körde in i bil i centrala Lindesberg: ”Allvarligt skadad”

(UPPDATERAD KL. 21.25) En person har skadats allvarligt i en trafikolycka som inträ...

Säsongens fjärde hemmaseger till Nidalee

Det var en solig dag på Fornaboda när nya lunchtävlingar skulle köras under torsdagen, flertalet hemmaekipage ...

Annons

Martin Almgren lockade stor publik ute på Råsvalen. Foto: Per Sander

bildspel Folkfest när Martin Almgren intog Råsvalen

Närmare 200 båtar lade ankare ute på sjön strax utanför Lövåsen på lördagskvällen för att höra Martin Almgren fylla atmosfären med sin storslagna röst. Som en extra bonus på den idylliska sommarkvällen klev även Martins vän och tillika Idolvinnare Chris Kläfford upp på scenen under stort jubel.

18 juli 2020 klockan 22:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Radetzky bjöd på uppvisning efter teknikstrul

Det blev en blöt och skitig tävlingsdag som kördes när Fornaboda Travbana arrangerade sin nionde tävlingsdag...

Förorenat område upptäckt bakom Stadsskogsskolan

PRESSMEDDELANDE: Ett område mark bakom Stadsskogsskolan har upptäckts vara förorenat av bly. Föroreningen...

Två ”kändisar” anhållna för grov stöld

Två män, den ene i 50-årsåldern och den andre i 35-årsåldern, greps i lördags misstänkta för ...

Bil påkörd av tåg: ”Klipper upp taket för att få ut personerna”

Strax före klockan fyra på söndagseftermiddagen, larmades polis, brandkår ...

Krögarparet tar över Lindegården

Tidigare under sommaren meddelade Lindegårdens dåvarande entreprenör att man inte såg något annat val än att försätta...

Lindeföretagets weekendläger blev en galopperande succé

När ridresor till soliga länder i Europa plötsligt kändes avlägnsa på grund av den envisa ...

Magnus och Sebastian Meriläinen driver tillsammans MM Hunt & Forestry. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Far och son driver jaktbutiken med det lilla extra

När Magnus Meriläinen startade sitt företag MM Hunt & Forestry 2015 var den huvudsakliga inriktningen skogsvård. Nu fem år senare är även sonen Sebastian involverad i företaget, som nu har breddat sin verksamhet och även har en egen butik.

9 juli 2020 klockan 13:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Trångt på serveringar i Lindesberg – både gäster och serveringar behöver ta sitt ansvar
PRESSMEDDELANDE: Flera anmälningar om trängsel på serveringar har inkommit till Lindesbergs kommun. Vid tillsyn har det framkommit att en del stä...
9 juli 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Före detta elev tar över som lärare
Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver. Ny tränare blir en av ...
8 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vattenläcka medför att hushåll blir utan vatten
Sent på tisdagskvällen upptäcktes en vattenläcka på Östermalmsvägen i Lindesberg. Skadan är lokaliserad och ett 20-tal fastigheter kommer ...
8 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-07-08

2020-07-07

2020-07-07

2020-07-07

2020-07-06

2020-07-06

2020-07-04

2020-07-03

2020-07-03

2020-07-03

2020-07-02

2020-07-02

2020-07-02

2020-07-02

2020-08-09 23:06