Den 29 juni anordnas för tredje gången Tusen Trädgårdar. Ett tillfälle då allmänheten är inbjuden till alla olika typer av trädgårdar i hela Sverige. Som enda representant i Lindesberg öppnar trädgårdsentusiasten Gun-Britt Svensson upp sin trädgård denna dag för besök. Det är en prunkande, livfull villaträdgård med gammaldags blomster som växer i en mängd olika rabatter och etage. Här växer blomsterglädje.- Det ska bli spännande att visa upp trädgården för första gången, säger Gun-Britt Svensson. Själv har man ju svårt att se helheten och blir lätt lite hemmablind – men många har uppmanat mig att anmäla trädgården till en visningsdag.
Det är Riksförbundet Svensk Trädgård som bjuder tillsammans med Gunnel Carlsons Trädgårdsriket och Studiefrämjandet in till Tusen Trädgårdar söndagen den 29 juni 2014 kl 10-17. Arrangemanget går av stapeln vart annat år och alla som har en trädgård har varit inbjuden att delta genom att anmäla sig . Det gäller såväl privata trädgårdar, offentliga trädgårdar som slotts- och herrgårdsparker, handelsträdgårdar och koloniträdgårdar.

Gun-Britt Svenssons trädgård på Strandvägen 1 i Lindesberg är en fröjd för ögat. Här kan både den inbitne trädgårdsentusiasten och den icke så kunnige få sitt lystmäte. Trädgården som är 2000 kvadratmeter stor är fylld av rabatter och olika rum i flera etage. Det växer ett överflöd av gammaldags blomster som fingerborgsblomma, blågull, aklejor, prästkragar, blåklockor och pioner. Och en mängd olika sorters rosor.
– Jag har ingen plan för rabatterna utan trädgården har växt fram efter hand, berättar Gun-Britt. De blommor som självsår sig får oftast växa kvar. Det jag medvetet har försökt satsa mer planerat på är rosorna.

En damm, finurligt placerad, i en berghäll porlar i bakgrunden och överallt finns blomkrukor i olika storlekar utplacerade eller upphängda i träden. Tomatplantorna växer vid solväggen och i ett skyddat hörn ligger en köksträdgård planterad i pallkragar. Och senare i sommar kommer floxen, dahlior, liljor och klematis som växer runt olika sittplatser och arrangemang. Det är en sevärd mormorsträdgård i stort överflöd.

Gun-Britt Svensson, som är mycket road av att arbeta med händerna, började bygga sin trädgård 1980 att genom att ta ner den björkskog som växte bakom huset. Därefter har hon skött, utvecklat och planerat hela trädgården helt själv. Det har blivit en hel del grävande, tunga lyft och rensningar under årens lopp. Men hon tycker att arbetet bara är roligt. Inspiration får hon genom egna trädgårdsresor både i Sverige och utomlands men också från trädgårdsprogram på TV.
– Man ser så fort resultat av sitt arbete, menar Gun-Britt. Dessutom är det så roligt med alla vackra blommor. Jag hoppas verkligen att rosorna hunnit slå ut till visningsdagen – då blir det fint.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.