Bo Haraldsson vill se privat drift av badhuset

När Lindesbergs kommun på det glada 80-talet beslutade att bygga badhuset Vargkällan ansåg vi i miljöpartiet att det fanns andra sätt att använda pengarna på, skriver Bo Haraldsson i en debattartikel. Han fortsätter: Bygget blev betydligt dyrare än beräknat och när man tittar på kartan kan man undra om det verkligen är nödvändigt med tre äventyrsbad så nära varandra? Jag tänker då på Arbogas, Örebros och Lindesbergs anläggningar. Hade vår kommun framstått som hopplöst omodern och tråkig om vi låtit bli äventyrsdelen eller valt en enklare variant?

Förutom de pengar som fick lånas upp till bygget och nu kostar dryga räntor och amorteringar, har badet blivit eftersatt genom åren vad gäller underhåll av hus och inventarier. Badet drevs några år som ett kommunalt bolag men det gjorde inte saken bättre och är sedan ett par år tillbaka under kultur- och fritidsnämnden.
Idag ligger det årliga underskottet på ca 5,5 miljoner. Det har dessutom under åren varit problem med både arbetsledning och arbetsmiljö.
Det framstår med all önskvärd tydlighet att de kommunala tankemässiga och ekonomiska resurserna inte räckt till!

Våren 1999 meddelade så Carina Östrand, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, att hon fått kontakt med ett bolag vid namn Nautilus som med framgång tagit över driften vid flera kommunala bad runt om i landet. De har också verksamhet i andra länder. Delar av kommunstyrelsen deltog i en liten studieresa till Arboga och Örebro och besökte tre anläggningar. Vi fick också företagsidén förklarad för oss. Den byggde på olika överenskommelser mellan badhusägare och bolaget där man tog över hela eller delar av marknadsföring, drift av bad, motionsanläggning eller vad som var aktuellt.
Företaget hade en mycket tilltalande friskvårdssatsning där man vände sig till arbetsgivare, både privata och offentliga, och erbjöd olika aktivitetspaket för de anställda: föreläsning om kost, motion och hälsa, och rabatterbjudanden till de gym och bad där Nautilus var etablerat med bland annat egna träningsmaskiner och instruktörer. Detta upplägg ger möjlighet till flera vinster: arbetsgivare får friskare personal och mindre kostnader för sjukfrånvaro. Arbetstagare blir friskare och får mindre lönebortfall, mindre medicin- och sjukvårdskostnader. Badhusägaren (kommunen) får en partner med mera erfarenhet och riskkapital, det vill säga mer folk i huset till en lägre kostnad. Slutligen ser säkert Nautilus till att de också tjänar på affären.

Visst ser det tilltalande ut! Tyvärr verkar det hela rinna ut i sanden för Lindesbergs del, Carina Östrand har vid flera tillfällen talat om en seminariedag om badet och Nautilus för att vi skulle kunna komma till något beslut. Inget i den vägen har dock hänt. Tråkigt tycker jag. När Nautilus-alternativet kom upp fick också en illa underbyggd protestskrivelse från personalchef Eva Wahlsten med flera ett onödigt stort genomslag. Skrivelsen gick ut på att kommunens anställda som utnyttjade en lokal i anslutning till badet, där man bland annat har arbetsskadeförebyggande träning (MAS), inte ville riskera att möta de stylade och vältrimmade bodybuilding-fantaster man antog att Nautilus skulle locka till huset.
Vilka belägg fanns för detta?

Nej, förslaget att låta Linde Energi driva badhuset ser ut som ännu en eftergift till dem i kommunledningen som har så svårt att se privata alternativ i kommunal verksamhet. Eller är det ett sätt att desarmera det moderata förslaget om en kommunal koncern. Jag tycker att Nautilus och andra intressenter skall få möjlighet att lägga anbud på driften av Vargkällan. Det kommunala alternativet verkar i detta fall ha gjort sitt.

Nautilus: Platser>> Deras gym>>

Publicerad 19 april 2001 klockan 14:54

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador på armarna. Detta sedan hennes tjänstebil blivit utsatt för stenkastning under färd. Detta var den tredje attacken mot väktare i Lindesberg – inom loppet av två dygn.
– Det här är mycket allvarligt, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 juli 2021 klockan 09:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Linda Svahn lämnar sina politiska uppdrag under hösten. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda Svahn att lämna sina uppdrag. Processen med att hitta en efterträdare kommer att påbörjas i augusti, då Linda Svahn lämnar sin position redan under hösten, det meddelar hon i ett pressmeddelande.

20 juli 2021 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen

Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvä...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249

En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Räddningstjänsten finns på plats och norrgående körfält är för tillfället avstängt för trafik och begränsad framkomlighet råder.

16 juli 2021 klockan 13:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen
En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vårdcentral. Två män hotade rånoffret med ett ...
16 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller
Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner som har införts med anledning av covid-19-pandemin ska ...
15 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest
Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för tredje å...
14 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp vaccinationsmottagningarna för drop-in.
– Prova, kom direkt och ha med legitimation, antalet tillgängliga doser avgör för dagen säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i ett pressmeddelande.

14 juli 2021 klockan 09:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in vatten efter det häftiga skyfallet tidigare under eftermiddagen. Styrkor från Guldsmedshyttan och Lindesberg finns på plats för att försöka pumpa ut vattnet från fastigheterna.

13 juli 2021 klockan 20:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. ...

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis

Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne ...

Annons

Foto: Camilla Lagerman

Många lediga vaccintider under kommande vecka

Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det är personer födda 2003 eller tidigare som kan boka tid för vaccination. Bokningen fortsätter också att vara öppen för alla tidigare grupper.

12 juli 2021 klockan 09:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Se polisens bilder inifrån stora cannabisodlingen – närmare 32 kilo narkotika

Den 12 januari sprängde polisen en jätteodling av cannabis på en enslig ...

Coronaläget: Deltavarianten ökar i länet

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Örebro län ökade något jämfört med föregående vecka och totalt...

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets ...

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”

Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan...

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt ...

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev

Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet ...

Modiga Calisa Nilsson kastar sig ut i luften från 10 meters höjd. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Modiga ungdomar når nya höjder på Klotenlägret

48 ungdomar i åldern 13-15 år upplever under veckan ett riktigt sommaräventyr, då de deltar i Klotenlägret som är en del i Lindesbergs kommuns sommarlovsprogram. Under veckan kommer de få prova på en uppsjö av olika aktiviteter, bland annat Bubbleball och höghöjdsbanan som stod på schemat under tisdagen när LindeNytt hälsade på.

7 juli 2021 klockan 12:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan
När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista under tisdagen stod som väntat Frövi Judos supertalang Anna ...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Travets golfchampion ska koras!
Trav och golf är vanligtvis en kombination av sporter som man inte ser tillsammans. På onsdag ska det ändras då Linde Golfklubb står som arrangö...
6 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny utryckning till eldhärjade villan i Hinderbacken
Villan som under måndagskvällen eldhärjades i Hinderbacken, strax norr om Lindesberg, gick inte att rädda då den redan var kraftigt övertänd n...
6 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

2021-07-01

2021-06-30

2021-06-30

2021-06-29

2021-06-29

2021-06-29

2021-06-28

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-07-24 00:59