Bo Haraldsson vill se privat drift av badhuset

När Lindesbergs kommun på det glada 80-talet beslutade att bygga badhuset Vargkällan ansåg vi i miljöpartiet att det fanns andra sätt att använda pengarna på, skriver Bo Haraldsson i en debattartikel. Han fortsätter: Bygget blev betydligt dyrare än beräknat och när man tittar på kartan kan man undra om det verkligen är nödvändigt med tre äventyrsbad så nära varandra? Jag tänker då på Arbogas, Örebros och Lindesbergs anläggningar. Hade vår kommun framstått som hopplöst omodern och tråkig om vi låtit bli äventyrsdelen eller valt en enklare variant?

Förutom de pengar som fick lånas upp till bygget och nu kostar dryga räntor och amorteringar, har badet blivit eftersatt genom åren vad gäller underhåll av hus och inventarier. Badet drevs några år som ett kommunalt bolag men det gjorde inte saken bättre och är sedan ett par år tillbaka under kultur- och fritidsnämnden.
Idag ligger det årliga underskottet på ca 5,5 miljoner. Det har dessutom under åren varit problem med både arbetsledning och arbetsmiljö.
Det framstår med all önskvärd tydlighet att de kommunala tankemässiga och ekonomiska resurserna inte räckt till!

Våren 1999 meddelade så Carina Östrand, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, att hon fått kontakt med ett bolag vid namn Nautilus som med framgång tagit över driften vid flera kommunala bad runt om i landet. De har också verksamhet i andra länder. Delar av kommunstyrelsen deltog i en liten studieresa till Arboga och Örebro och besökte tre anläggningar. Vi fick också företagsidén förklarad för oss. Den byggde på olika överenskommelser mellan badhusägare och bolaget där man tog över hela eller delar av marknadsföring, drift av bad, motionsanläggning eller vad som var aktuellt.
Företaget hade en mycket tilltalande friskvårdssatsning där man vände sig till arbetsgivare, både privata och offentliga, och erbjöd olika aktivitetspaket för de anställda: föreläsning om kost, motion och hälsa, och rabatterbjudanden till de gym och bad där Nautilus var etablerat med bland annat egna träningsmaskiner och instruktörer. Detta upplägg ger möjlighet till flera vinster: arbetsgivare får friskare personal och mindre kostnader för sjukfrånvaro. Arbetstagare blir friskare och får mindre lönebortfall, mindre medicin- och sjukvårdskostnader. Badhusägaren (kommunen) får en partner med mera erfarenhet och riskkapital, det vill säga mer folk i huset till en lägre kostnad. Slutligen ser säkert Nautilus till att de också tjänar på affären.

Visst ser det tilltalande ut! Tyvärr verkar det hela rinna ut i sanden för Lindesbergs del, Carina Östrand har vid flera tillfällen talat om en seminariedag om badet och Nautilus för att vi skulle kunna komma till något beslut. Inget i den vägen har dock hänt. Tråkigt tycker jag. När Nautilus-alternativet kom upp fick också en illa underbyggd protestskrivelse från personalchef Eva Wahlsten med flera ett onödigt stort genomslag. Skrivelsen gick ut på att kommunens anställda som utnyttjade en lokal i anslutning till badet, där man bland annat har arbetsskadeförebyggande träning (MAS), inte ville riskera att möta de stylade och vältrimmade bodybuilding-fantaster man antog att Nautilus skulle locka till huset.
Vilka belägg fanns för detta?

Nej, förslaget att låta Linde Energi driva badhuset ser ut som ännu en eftergift till dem i kommunledningen som har så svårt att se privata alternativ i kommunal verksamhet. Eller är det ett sätt att desarmera det moderata förslaget om en kommunal koncern. Jag tycker att Nautilus och andra intressenter skall få möjlighet att lägga anbud på driften av Vargkällan. Det kommunala alternativet verkar i detta fall ha gjort sitt.

Nautilus: Platser>> Deras gym>>

Publicerad 19 april 2001 klockan 14:54

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Både stora och små maskiner visades upp. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små

Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare under onsdagen. Flera leverantörer visade upp sina produktnyheter samtidigt som man kunde utmana proffsen från Örebro Hockey i speedshooting.

8 maj 2024 klockan 17:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Pressbild

Martin Almgren gästar ungdomsfestivalen Vårskrik

Med start idag, onsdag, inleds 2024 års upplaga av festivalen Vårskrik på Hillstreet. Ett tjugotal artister, de flesta med lokal anknytning, strålar samman för att under tre dagar bjuda på en musikalisk kompott av musikstilar. I år har man dessutom en liten twist i upplägget.

8 maj 2024 klockan 17:13 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Kommunen ökar närvaron under Vårmönstringen – riskhelg för ungdomar

I en gemensam insats mellan socialtjänsten, skolan, polisen och övriga kommuner ...

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket ...

Kommunen söker ambassadörer – vill att fler ska upptäcka det positiva Lindesberg

Nu söker Lindesbergs kommun efter invånare som vill bli ambassadörer...

Foto: Jennie Einarsson

Vårdcentralernas nedläggning i Storå och Frövi-Fellingsbro – Ett svek mot norra länets väljare

INSÄNDARE/DEBATT: I skuggan av politiska löften om förbättrad tillgänglighet till vård och stärkt lokalsamhälle, har beslutet från S, C och KD att lägga ner vårdcentralerna i Storå och Frövi-Fellingsbro framstått som både förvånande och djupt orättvist. För invånarna i dessa områden representerar nedläggningarna inte bara en förlust av nära och tillgänglig medicinsk service, utan också ett tydligt tecken på svek från de partier de en gång litade på.

3 maj 2024 klockan 13:14 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Även om Björn Goop blev säsongspremiärens största vinnare med totalt fyra segrar, så var det Jörgen Westholm som inledde säsongen med Kurtz. Foto: Timmy Lundegård

En fin och solig lunch inleder travsäsongen

Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog fokuset när tävlingarna skulle summeras. Trots att Jörgen Westholm blev tränaren att inleda säsongen med två raka segrar, så var det Björn Goop som avslutade lunchen med en fyrling i de tre sista loppen. Båda kuskarna var även snabba på att berömma tävlingsovalen.
– Det ska grabbarna som sköter banan ha cred för, sade Jörgen Westholm.

2 maj 2024 klockan 18:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Finns det ett alternativ till att lägga ner och finns drivet och visionerna för det?
INSÄNDARE/DEBATT: Det är oroande att se hur övertygande ansvarig politiker är när de tagit beslut gällande Storå VC och neddragningarna inom v...
2 maj 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Morgonpigg orkester blåste liv i Guldsmedshyttan
I strålande solsken hälsade Guldsmedshyttans musikkår våren varmt välkommen enligt tradition under onsdagsmorgonen. Från lastbilsflaket ljöd ...
1 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

På torsdag öppnar Fornaboda för en lång travsäsong
På torsdag så öppnas dörrarna till vad som kan vara den längsta travsäsongen på Fornaboda. Rekordmånga tävlingsdagar körs på Fornaboda ...
30 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Med sång och tal hälsades våren välkommen till Lindeskolan. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindeskolan välkomnade våren med ny tradition

Under en klarblå himmel och ett strålande solsken hälsade Lindeskolans elever våren välkommen med sång. Det skönsjungande initiativet är något man hoppas kunna göra till en ny tradition på skolan, för att sprida ytterligare glädje och gemenskap bland eleverna.
– Det här är första gången, men vi hoppas att det blir en ny tradition, säger rektor Per Wernborg glatt.

30 april 2024 klockan 13:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Lista: Här firas Valborg

Efter en lång och kylig vinter är det dags att hälsa våren välkommen. Valborgsmässoafton 30 april står för dörren med festliga firanden runt om i Lindesberg kommun. LindeNytt har sammanställt en lista med platser där vårens intåg firas.

29 april 2024 klockan 10:36 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

IFK Lindesberg rivstartar till ny seger

Inte ens en bortaspelare som tidigare har varit aktiv i Lille och FC Zürich kunde stoppa IFK Lindesbergs hemmaform. Ä...

Vårstädning i trädgården får inte längre gå upp i rök

Efter att regeringen fattat beslut om nya regler kring avfallshantering har det uppstått en hel ...

Beslutet: Storå vårdcentral läggs ned

Trots massiva protester från allmänheten, läkare och patienter beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen...

Foto: Jennie Einarsson

Utveckla primärvården – inte tvärtom!

INSÄNDARE/DEBATT: Idag (torsdag 25 april) ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om den så kallade färdplanen för primärvården i norra länsdelen. Vi i Vänsterpartiet vädjar till Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna att inte genomföra nedskärningarna i Storå, Frövi och Fellingsbro.

25 april 2024 klockan 11:42 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Ibland är vägen fram till rätt beslut lite väl krokig!

INSÄNDARE/DEBATT: Det har den senaste tiden skrivits en hel del om fordonsprogrammet på Lindeskolan ...

Inför IFK Lindesberg-Pålsboda GoIF: Hemmalaget i favoritposition

Med ett rejält flyt på hemmaplan så är det inte samma tryck borta. I lördags blev det fö...

Poet ska sammanställa ungas tankar och visioner om Frövis framtid

I ett nytt projekt ska Region Örebro län tillsammans med flera samarbetspartners ta ...

bildspel Hemvärnets patrullhundar gjorde upp i lokalt mästerskap

Under söndagen avgjordes Distriktsmästerskapet i patrull för hemvärnshundar i skogarna kring ...

En stunds fika och avkoppling för medlemmarna i HjärtLung Bergslagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några timmars avkoppling och omvårdnad. Medlemsträffarna fyller många funktioner, bland annat försöker man motverka ensamheten.
– Människor som är hjärtsjuka och lite äldre är ofta ensamma, då ville vi göra något gemensamt som alla kunde vara med på, berättar ordförande Gun Ehnvik.

22 april 2024 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Med gemensamma krafter blir klädbytardagen ännu större: ”Nu rensar vi garderoberna!”
Genom ett nytt samarbete ska årets klädbytardag i Lindesberg bli större än någonsin tidigare. Detta hoppas både Elin Olofsson, grundare av Gå...
19 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Starkt folkligt stöd att bevara vårdcentralen i Storå: ”Förstår att folk är upprörda”
Utanför Storå vårdcentral lämnades på fredagen protestlistor, med 2 300 namnunderskrifter mot nedmonteringen av Storå vårdcentral, över till ...
19 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bassängträningen håller seniorerna starkare och friskare
Region Örebro län vill utreda evidensen med bassängträning, för att se om det finns tydliga fördelar jämfört med annan träning. Detta i ett ...
19 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-18

2024-04-17

2024-04-17

2024-04-16

2024-04-16

2024-04-15

2024-04-15

2024-04-13

2024-04-12

2024-04-12

2024-04-11

2024-04-11

2024-04-11

2024-04-10

2024-05-09 00:01