När Lindesbergs kommun på det glada 80-talet beslutade att bygga badhuset Vargkällan ansåg vi i miljöpartiet att det fanns andra sätt att använda pengarna på, skriver Bo Haraldsson i en debattartikel. Han fortsätter: Bygget blev betydligt dyrare än beräknat och när man tittar på kartan kan man undra om det verkligen är nödvändigt med tre äventyrsbad så nära varandra? Jag tänker då på Arbogas, Örebros och Lindesbergs anläggningar. Hade vår kommun framstått som hopplöst omodern och tråkig om vi låtit bli äventyrsdelen eller valt en enklare variant?
Förutom de pengar som fick lånas upp till bygget och nu kostar dryga räntor och amorteringar, har badet blivit eftersatt genom åren vad gäller underhåll av hus och inventarier. Badet drevs några år som ett kommunalt bolag men det gjorde inte saken bättre och är sedan ett par år tillbaka under kultur- och fritidsnämnden.
Idag ligger det årliga underskottet på ca 5,5 miljoner. Det har dessutom under åren varit problem med både arbetsledning och arbetsmiljö.
Det framstår med all önskvärd tydlighet att de kommunala tankemässiga och ekonomiska resurserna inte räckt till!
Våren 1999 meddelade så Carina Östrand, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, att hon fått kontakt med ett bolag vid namn Nautilus som med framgång tagit över driften vid flera kommunala bad runt om i landet. De har också verksamhet i andra länder. Delar av kommunstyrelsen deltog i en liten studieresa till Arboga och Örebro och besökte tre anläggningar. Vi fick också företagsidén förklarad för oss. Den byggde på olika överenskommelser mellan badhusägare och bolaget där man tog över hela eller delar av marknadsföring, drift av bad, motionsanläggning eller vad som var aktuellt.
Företaget hade en mycket tilltalande friskvårdssatsning där man vände sig till arbetsgivare, både privata och offentliga, och erbjöd olika aktivitetspaket för de anställda: föreläsning om kost, motion och hälsa, och rabatterbjudanden till de gym och bad där Nautilus var etablerat med bland annat egna träningsmaskiner och instruktörer. Detta upplägg ger möjlighet till flera vinster: arbetsgivare får friskare personal och mindre kostnader för sjukfrånvaro. Arbetstagare blir friskare och får mindre lönebortfall, mindre medicin- och sjukvårdskostnader. Badhusägaren (kommunen) får en partner med mera erfarenhet och riskkapital, det vill säga mer folk i huset till en lägre kostnad. Slutligen ser säkert Nautilus till att de också tjänar på affären.
Visst ser det tilltalande ut! Tyvärr verkar det hela rinna ut i sanden för Lindesbergs del, Carina Östrand har vid flera tillfällen talat om en seminariedag om badet och Nautilus för att vi skulle kunna komma till något beslut. Inget i den vägen har dock hänt. Tråkigt tycker jag. När Nautilus-alternativet kom upp fick också en illa underbyggd protestskrivelse från personalchef Eva Wahlsten med flera ett onödigt stort genomslag. Skrivelsen gick ut på att kommunens anställda som utnyttjade en lokal i anslutning till badet, där man bland annat har arbetsskadeförebyggande träning (MAS), inte ville riskera att möta de stylade och vältrimmade bodybuilding-fantaster man antog att Nautilus skulle locka till huset.
Vilka belägg fanns för detta?
Nej, förslaget att låta Linde Energi driva badhuset ser ut som ännu en eftergift till dem i kommunledningen som har så svårt att se privata alternativ i kommunal verksamhet. Eller är det ett sätt att desarmera det moderata förslaget om en kommunal koncern. Jag tycker att Nautilus och andra intressenter skall få möjlighet att lägga anbud på driften av Vargkällan. Det kommunala alternativet verkar i detta fall ha gjort sitt.
Nautilus: Platser>> Deras gym>>