I Finnåker, en bra bit ut på landet, var det pyntat för julmarknad i kursgården. Men under eftermiddagen avslöjades det också att en ny bok om samhället framställts och några enstaka exemplar fanns till försäljning, och för den som inte hann få ett exemplar går den i tryck kommande vecka.
Ute i Finnåker arrangerade idag kursgården, med Ellinore Lundin Johansson och Håkan Johansson som en högra hand, julmarknad för andra gången. Trots att marknaden inte har så många år på nacken, är det många som passar på att komma förbi och se över
vad som finns.
– Det är blandat hantverk, både mat och annan sorts slöjd, det finns så att man har lite att välja på. Vi hoppas kunna utöka, men det är väldigt uppskattat och de små marknaderna är de mest attraktiva. Det blir något av en samlingspunkt. Själv syr jag lite, jag hade klädaffär i Lindesberg förut, men nu är jag och min man pensionärer sedan fyra år tillbaka. På julmarknader kan man ofta hitta presenter, hantverk som man inte kan köpa i vanliga butiker. Och så får man ju komma ut och träffa folk, säger Ellinore som själv bland annat säljer hemsydda caper.

För den som är förtjust i hemgjord kalvdans, som också går under namnet kalvost, finns det att köpa hos Caroline. Hon har även karameller, jordgubbssylt och bondkakor på lagret.
– Vi är ju bondkärringar så då tänkte vi att bondkakor passar ju perfekt, berättar hon och skrattar och fortsätter:
– Under förmiddagen var det ett riktigt stim, karamellerna gick åt som bara den. Det är mycket bekanta, det blir lite av en hemvändardag. Eftersom det är andra året som vi har det här nu så börjar vi veta lite mer hur det är och fungerar.

Hobbybagaren, Kerstin Bergdahl, tycker att det är otroligt roligt att baka. En av hennes absoluta specialiteter är det mjuka, fluffiga surdegsbrödet. Kerstin tillverkar både ljust och mörkt surdegsbröd och hon vill gärna framhäva att det fina mjölet hon använder, kommer från Ramsberg där hon också bor.
– En surdeg kan man ha hela livet, det finns till och med surdegshotell i Stockholm. Man måste pyssla med dem, men det är bara att sätta en ny om den skulle råka dö. Surdegen har funnits sedan urminnes tider då det inte fanns någon jäst, berättar Kerstin.

Kursgårdens föreståndare, Hans Degréus, kommer in i lokalen och ber om tystnad och uppmärksamhet. Med sig har han en bok, ”Bruket – en berättelse om Finnåker”, som han vill presentera. Den är skriven av Pernilla Hjelt och Thomas Söderström och berättar om Finnåkers historia. Den är precis klar och ett fåtal exemplar presenteras idag på julmarknaden, resterande upplagor går i tryck kommande vecka. Så när Hans talat klart blir det först till kvarn och man kan då även passa på att få den signerad på plats av författarna.
– Det har varit fantastiskt spännande att göra den här boken, och att man som liten gått och sett alla ruiner och nu se och förstå allt det här, säger Pernilla.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Under lördagen firade IFK Lindesberg sitt 120-årsjubileum med en riktig fotbollsfest vid Fritidsbyn i Lindesberg. Dagen till ära fick man celebert besök av fotbollsstjärnor som Kevin Walker, Samuel Wowoah och dessutom veteranlaget från Djurgårdens IF.
– Det har varit en toppendag, mycket folk och trevlig stämning, säger Petter Carlsson, ordförande i IFK Lindesberg.
Trots envisa regnskurar och mörka moln var stämningen på topp under årets Vårmönstring. På Lindeskolans stora grönområde stod blankpolerade bilar och motorcyklar från olika tidsepoker uppradade så långt ögat kunde nå. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.
Den allvarliga trafikolyckan, strax utanför Lindesberg, fick dödlig utgång. Detta bekräftades av polisen tidigt på torsdagen.