Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Bra Bengt Storbacka – nu lägger vi på ett kol

INSÄNDARE/DEBATT: Så bra att du tagit på dig ansvaret för att leda och utveckla Lindesberg. I en intervju i Nerikes Allehanda säger du dig uppleva ett positivt driv och en framtidsoptimism. Du nämner en befolkningsökning och en påbörjad rotation på bostadsmarknaden. Du nämnder Örebro som en starka regional kraft. Visst tycker även jag att många som arbetar i Örebro med fördel kan bo i Frövi. Men det finns ett stort problem med Örebro. Ledande regionråd vill nedmontera delar av välfärden i Lindesberg genom att permanent lägga ner primärjouren i kirurgi vid ortens Lasarett.

Det finns ett starkt engagemang i Bergslagen för att förhindra detta. Din egen partisekreterare, med rötter i Örebro, säger att engagemang spelar roll. Att varje persons röst räknas, att varje samtal får ringar på vattnet, att varje namnunderskrift har betydelse. Hen berättar hur just engagemang har lyckats förhindra försämring av välfärden i kommuner där ett parti till höger i den politiska skalan har velat göra just det.

PRO i Lindesberg samlade under tre dagar in namnunderskrifter till en protest mot nedläggningen. De fick 13 000 namnteckningar. De har velat ha ett möte med regionledningen. Men den har inte möjlighet att ta emot dem i närtid. PRO har sänt ett mail men inte fått svar. Det har skickat ett rekommenderat brev med regionrådet hade inte tid att lösa ut det. Hen säger sig ha mailat och bett om ursäkt. Men uppenbarligen finns det en defekt i regionens It-system för mailet har inte kommit fram.

Du pekar i Na-intervjun på vikten av starka småföretag och flera stora. Men företagarna, liksom befolkningen i stort, är synnerligen angelägna om att ha fungerande högkvalitativ sjukvård nära tillgänglig. Personer från tre av företagen har startat en rörelse för att behålla sjukhuset intakt. De har fått en anslutning av nära 1200 företag.

Jag har tillsammans med representanter för PRO och företagarna och en, liksom jag, pensionerad läkare haft förmånen att träffa representanter för alla politiska partier som finns representerade i kommunfullmäktige i Lindesberg.

Alla vill ha kvar ett intakt Akutsjukhus med fungerande jourverksamhet. Problemet är att de flesta upplever att de saknar stöd i regionens ledning.

I mitt minne dyker då upp en upplevelse som jag var med om för många årtionden sedan. Då liksom nu hade vi problem på kirurgkliniken. Det fattades kirurger. Jag lyckades i alla fall få en tid för att i Örebro träffa landstingsrådet Olle Aldén, en hedersman. Många andra på sjukhuset ville vara med. De hyrde en buss och åkte ner till Örebro. Så när jag gick in på Aldéns rum fylldes det snart av folk. Vi la fram problemet och diskuterade åtgärder som vi ansåg vara viktiga. Landstingsrådet lyssnade, tänkte och löste knuten.

Rimligtvis kan regionens företrädare inte neka till ett samtal med dig. Du kan, med skärpa, hävda att du har hela den politiska ledningen i Lindesberg med dig när du säger att Lindesberg ska ha kvar sitt Akutsjukhus med fungerande primärjour även i kirurgi. Örebrofolket kommer då att visa statistik som är tillrättalagd för att visa hur dyrt och onödigt det är med akut kirurgisk kompetens i Lindesberg. Men tro inte på dem. De väljer noga de siffror som passar deras intressen. Det som är viktigt för oss i Bergslagen är att vi ska kunna uppleva trygghet och tillit med en vård som är enkelt och nära tillgänglig. Företagen ska kunna få snabb hjälp vid såväl små som stora skador.

Lindesbergs kommun har skrivit under ”Deklaration för en stark demokrati” som ett svar på en skrivelse från ”Kommittén för Demokrati 100 år”. I den konstateras att det offentliga samtalet hårdnar och antidemokratiska aktörer blir allt mer synliga. Men Sverige står på en stabil grund där tilliten till demokratiska institutioner är hög. Det litar vi på.

Lindesberg 2021-03-07
Ingemar Engstrand
Pensionär boende i Lindesberg

Publicerad 8 mars 2021 klockan 08:37

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivfoto: Hannes Feldin

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna tävlingen efter en otroligt snöplig förlust i slutsekunden av den andra matchen.
– Jag är otroligt besviken, det var inte så här jag ville att dagen skulle se ut, sade Anna i en Tv-intervju strax efter förlusten.

28 juli 2021 klockan 14:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade ...

Kan vi fira demokratins genombrott även i Lindesberg?

INSÄNDARE/DEBATT: 1921 gällde i Sverige för första gången allmän och lika rösträtt. Det ska vi ...

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador p...

Linda Svahn lämnar sina politiska uppdrag under hösten. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda Svahn att lämna sina uppdrag. Processen med att hitta en efterträdare kommer att påbörjas i augusti, då Linda Svahn lämnar sin position redan under hösten, det meddelar hon i ett pressmeddelande.

20 juli 2021 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen

Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och alla som är födda 2003 eller tidigare kan antingen boka tid för vaccination eller komma på drop-in. Planering pågår även för att ta emot de som är födda 2005 och tidigare från och med augusti.

19 juli 2021 klockan 12:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemmaseger i sommarvärmen!
Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnarglädjen var dä...
18 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen
Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst...
18 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249
En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Rä...
16 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen

En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vårdcentral. Två män hotade rånoffret med ett vapen och tvingade honom att lämna ifrån sig sin plånbok.

16 juli 2021 klockan 10:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp ...

Annons

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in vatten efter det häftiga skyfallet tidigare under eftermiddagen. Styrkor från Guldsmedshyttan och Lindesberg finns på plats för att försöka pumpa ut vattnet från fastigheterna.

13 juli 2021 klockan 20:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. ...

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis

Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne ...

Många lediga vaccintider under kommande vecka

Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det...

bildspel Se polisens bilder inifrån stora cannabisodlingen – närmare 32 kilo narkotika

Den 12 januari sprängde polisen en jätteodling av cannabis på en enslig ...

Coronaläget: Deltavarianten ökar i länet

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Örebro län ökade något jämfört med föregående vecka och totalt...

Skådespelaren Camilla Rensgård som spelar Fru von Spindeltand tillsammans med regissör Helena Brusell och skådespelaren Moa Fredrikson som spelar Mira Maja. Foto: Camilla Lagerman

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets uppsättning heter Mysteriet med det gyllene ägget, och tar besökarna med på en vandring bland de förtrollande miljöerna i hyttan.
– Jag tror det här kommer bli en toppenföreställning, säger projektledare Eva Persson.

8 juli 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”
Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan pandemin startade. Bilar anlände från både norr och söder ...
8 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år
Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt banrekord från Double Exposure som ...
8 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev
Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet som avlagt sitt gesällprov och klarat...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-07

2021-07-07

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

2021-07-01

2021-06-30

2021-06-30

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-07-30 14:37