Just nu råder risk för gräsbränder i våra trakter. På Nerikes Brandkår rekommenderar man allmänheten att vara mycket försiktigt om man har planer på att elda ris och löv hemma i trädgården.
– Det är framförallt fjolårsgräset som är mycket torrt och en brand lätt kan få fäste i. Man bör tänka sig för innan man eldar, säger Kårchef Mikael Juneholm.
Sedan i förra veckan råder risk för gräsbränder i hela Örebro län och detta sammanfaller nu med det trädgårdsarbete många villaägare ägnar sig åt – däribland att elda ris och löv från i fjol. Trots riskläget råder ännu inget eldningsförbud. Dock finns anledning att tänka sig för både en och två gånger innan man sätter eldningsplanerna i verket hemma på gården.
– Många vill ju passa på och elda gammalt ris, eller i rabatterna, så här på vårkanten. Om man har sådana planer så är det bra att tänka sig för och planera och se till att vara förberedd på det värsta, säger kårchef Mikael Juneholm.
Han rekommenderar att man alltid har tillgång till vatten och att det finns inom räckhåll.
– Det är bra att ha en hink med vatten bredvid sig när man eldar. Och sedan kan man exempelvis ha en kratta eller liknande att hålla nere elden hela tiden, det gäller också när man eldar i rabatterna, att man hela tiden dämpar elden med krattan. Skulle elden ändå få fäste och sticka iväg, så är det som sagt bra med en hink vatten, påpekar Juneholm.
Kårchefen uppmuntrar också till att de som har för avsikt att elda större rishögar, informerar brandkåren om dessa planer.
– Ja, det är alltid bra att höra av sig innan man eldar större rishögar. Dels för att det händer att förbipasserande larmar oss i tron om att det är en okontrollerad brand, när man bara ser en stor rökpelare upp i skyn, berättar Mikael Juneholm.
På Nerikes Brandkårs hemsida finns goda råd till Dig som skall elda eller grilla
För cirka två veckor sedan, när jag åkte med bilen på samma skogsväg där jag såg de söta grävlingarna nyligen (se förra veckans FotoFredag), så fick jag se någonting jag inte var beredd på…
UPPDATERAD KL. 18.25. Ett drunkningslarm inkom vid 17-tiden på torsdagen från sjön Råsvalen strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm hade en tom båt upptäckts driva omkring ute på sjön. Vid 18-tiden kunde man dessbättre avsluta ärendet då båtens ägare var anträffad – på land och vid god vigör.
SOS Alarm hade vid 18.20-tiden inga uppgifter gällande omständigheterna, om ägaren fallit ur båten och tagit sig in till land eller om båten helt sonika lossnat från sin förtöjningsplats.
Vid 14-tiden på lördagen larmades Nerikes Brandkår till en adress strax utanför Frövi. Initialt löd larmet brand i lantbruksbyggnad.
– Det rör sig om en gammal lada som skall vara ombyggd till ett garage. Det är en bil som brunnit i garaget och orsakat kraftig rökutveckling, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
För två veckor sedan, när jag var på väg till ett ställe för att fotografera, så fick jag syn på två mörka ting längre bort på en grusväg. Jag trodde först på tjädertuppar med tanke på färgen, men när jag kom lite närmare såg jag att de var två grävlingsungar som rullade runt och lekte med varandra. Sedan kom en till unge upp från diket. Så totalt tre syskon. Jag smög närmare med bilen…
INSÄNDARE/DEBATT: I en tidigare debattartikel ställde jag frågan ”Vem granskar vem i Lindesberg?”, med anledning av en medborgargranskning som avslöjat allvarliga systemfel med relevans för nationell säkerhet. Tiden för att bara ställa frågor är nu över. Min granskning har gått in i en ny och avgörande fas: att ställa ansvariga till svars.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.