Serietecknaren och illustratören Malin Biller besökte idag Brotorpsskolans femteklassare. Det var ett uppskattat besök där Malin lärde eleverna sådant som användning av olika sorters pratbubblor och att teckna egna serier. Det är tack vare de sökta kulturpengarna som Skapande Skola får möjlighet att låta eleverna testa på lite annat roligt som man inte gör i vanliga fall.
Malin Biller står längst fram i klassrummet och ritar på den stora tavlan. Hon är just i färd med att visa hur olika sorters pratbubblor ska se ut, beroende på om figuren viskar, är arg, kär, sover eller tänker. Malin berättar att hon har ritat sedan den dagen hon kunde hålla i en penna, och läsa lärde hon sig passande nog med hjälp av Bamse-tidningar.
– Men i 13 år har jag arbetat heltid med det här, säger Malin och en elev i klassen undrar hur hon orkat med det.
– Jag tycker att det är roligt, och jag tycker ju att jag har världens bästa jobb, svarar Malin.

Malin visar hur olika pratbubblor ser ut. Foto: Ida Lindkvist
Man diskuterar vad en serie egentligen är för något, vad det finns för olika genres och vad som måste och inte måste finnas med. När det blir barnens tur att rita själva, tipsar Malin om att börja med att skriva texten, och därefter göra bubblan. Sedan får de i uppgift att skapa en superhjälte med någon slags superkraft. Det dröjer inte lång stund innan alla är igång med blicken stadigt riktad mot pappret och pennan i högsta hugg.
– Det är roligt, säger Nils Fritzell som inte serietecknat så vidare mycket tidigare och fortsätter:
– Malin är duktig, jag förstår inte hur hon ritar så snabbt och det ändå blir så bra!

Zebastian och Nils är överens om att det här var en kul lektion. Foto: Ida Lindkvist
Bänkkompisen Zebastian Parling håller med Nils, det är kul det här.
– Jag och pappa brukar sitta själva rita sådant här, berättar Zebastian vars superhjälte går under namnet ”Dumb Hand” och liknar en slags docka.
En superhjälpte är på god väg att ta form på Nils papper, och han förklarar:
– Min heter Superstrumpan och han kan flyga. Men det kan ju typ alla strumpor, de är ju så lätta så de blåser iväg…
Även Emma Norrlund och William Lutman är igång med tecknandet av häftiga superhjältar, och tycker enstämmigt att det är kul att få besök av Malin.
– Det är rätt så kul, kul att få lära sig rita, jag har aldrig varit bra på att rita så nu får jag lära mig, säger William.
William och Emma i färd med att teckna superhjältar. Foto: Ida Lindkvist
– Jag har fått bra tips, det där om pratbubblorna visste jag inte om, säger Emma som tror att hon kanske kommer fortsätta att teckna serier även i framtiden:
– I så fall blir det svartvita serier, jag gillar inte att färglägga.
Anledningen till att klassen kan få ett sådant här lärorikt finbesök är att pengarna man sökt rullat in till det som kallas ”Skapande skola”.
– Kulturenheten söker pengar varje år så vi kan göra lite extra kulturgrejer, som författarbesök och sångpedagoger, ja, lite extra som man annars inte skulle ha råd med. Varje skola får en pott pengar som man använder inom det kulturella spannet. Det är jättebra, för sådant här kan inte jag bidra med på bildlektionerna, berättar klassens lärare Marie-Helén Haglund.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.