Serietecknaren och illustratören Malin Biller besökte idag Brotorpsskolans femteklassare. Det var ett uppskattat besök där Malin lärde eleverna sådant som användning av olika sorters pratbubblor och att teckna egna serier. Det är tack vare de sökta kulturpengarna som Skapande Skola får möjlighet att låta eleverna testa på lite annat roligt som man inte gör i vanliga fall.
Malin Biller står längst fram i klassrummet och ritar på den stora tavlan. Hon är just i färd med att visa hur olika sorters pratbubblor ska se ut, beroende på om figuren viskar, är arg, kär, sover eller tänker. Malin berättar att hon har ritat sedan den dagen hon kunde hålla i en penna, och läsa lärde hon sig passande nog med hjälp av Bamse-tidningar.
– Men i 13 år har jag arbetat heltid med det här, säger Malin och en elev i klassen undrar hur hon orkat med det.
– Jag tycker att det är roligt, och jag tycker ju att jag har världens bästa jobb, svarar Malin.

Malin visar hur olika pratbubblor ser ut. Foto: Ida Lindkvist
Man diskuterar vad en serie egentligen är för något, vad det finns för olika genres och vad som måste och inte måste finnas med. När det blir barnens tur att rita själva, tipsar Malin om att börja med att skriva texten, och därefter göra bubblan. Sedan får de i uppgift att skapa en superhjälte med någon slags superkraft. Det dröjer inte lång stund innan alla är igång med blicken stadigt riktad mot pappret och pennan i högsta hugg.
– Det är roligt, säger Nils Fritzell som inte serietecknat så vidare mycket tidigare och fortsätter:
– Malin är duktig, jag förstår inte hur hon ritar så snabbt och det ändå blir så bra!

Zebastian och Nils är överens om att det här var en kul lektion. Foto: Ida Lindkvist
Bänkkompisen Zebastian Parling håller med Nils, det är kul det här.
– Jag och pappa brukar sitta själva rita sådant här, berättar Zebastian vars superhjälte går under namnet ”Dumb Hand” och liknar en slags docka.
En superhjälpte är på god väg att ta form på Nils papper, och han förklarar:
– Min heter Superstrumpan och han kan flyga. Men det kan ju typ alla strumpor, de är ju så lätta så de blåser iväg…
Även Emma Norrlund och William Lutman är igång med tecknandet av häftiga superhjältar, och tycker enstämmigt att det är kul att få besök av Malin.
– Det är rätt så kul, kul att få lära sig rita, jag har aldrig varit bra på att rita så nu får jag lära mig, säger William.
William och Emma i färd med att teckna superhjältar. Foto: Ida Lindkvist
– Jag har fått bra tips, det där om pratbubblorna visste jag inte om, säger Emma som tror att hon kanske kommer fortsätta att teckna serier även i framtiden:
– I så fall blir det svartvita serier, jag gillar inte att färglägga.
Anledningen till att klassen kan få ett sådant här lärorikt finbesök är att pengarna man sökt rullat in till det som kallas ”Skapande skola”.
– Kulturenheten söker pengar varje år så vi kan göra lite extra kulturgrejer, som författarbesök och sångpedagoger, ja, lite extra som man annars inte skulle ha råd med. Varje skola får en pott pengar som man använder inom det kulturella spannet. Det är jättebra, för sådant här kan inte jag bidra med på bildlektionerna, berättar klassens lärare Marie-Helén Haglund.
Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.
Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.
Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.
INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, nu när kirurgi/ortopedi/urologi sedan oktober 2020 blivit nedlagt på sen kväll och nattetid. Trygghet är för oss äldre är mycket viktigt. Därför är vi som pensionärsorganisation bekymrade.