Serietecknaren och illustratören Malin Biller besökte idag Brotorpsskolans femteklassare. Det var ett uppskattat besök där Malin lärde eleverna sådant som användning av olika sorters pratbubblor och att teckna egna serier. Det är tack vare de sökta kulturpengarna som Skapande Skola får möjlighet att låta eleverna testa på lite annat roligt som man inte gör i vanliga fall.
Malin Biller står längst fram i klassrummet och ritar på den stora tavlan. Hon är just i färd med att visa hur olika sorters pratbubblor ska se ut, beroende på om figuren viskar, är arg, kär, sover eller tänker. Malin berättar att hon har ritat sedan den dagen hon kunde hålla i en penna, och läsa lärde hon sig passande nog med hjälp av Bamse-tidningar.
– Men i 13 år har jag arbetat heltid med det här, säger Malin och en elev i klassen undrar hur hon orkat med det.
– Jag tycker att det är roligt, och jag tycker ju att jag har världens bästa jobb, svarar Malin.

Malin visar hur olika pratbubblor ser ut. Foto: Ida Lindkvist
Man diskuterar vad en serie egentligen är för något, vad det finns för olika genres och vad som måste och inte måste finnas med. När det blir barnens tur att rita själva, tipsar Malin om att börja med att skriva texten, och därefter göra bubblan. Sedan får de i uppgift att skapa en superhjälte med någon slags superkraft. Det dröjer inte lång stund innan alla är igång med blicken stadigt riktad mot pappret och pennan i högsta hugg.
– Det är roligt, säger Nils Fritzell som inte serietecknat så vidare mycket tidigare och fortsätter:
– Malin är duktig, jag förstår inte hur hon ritar så snabbt och det ändå blir så bra!

Zebastian och Nils är överens om att det här var en kul lektion. Foto: Ida Lindkvist
Bänkkompisen Zebastian Parling håller med Nils, det är kul det här.
– Jag och pappa brukar sitta själva rita sådant här, berättar Zebastian vars superhjälte går under namnet ”Dumb Hand” och liknar en slags docka.
En superhjälpte är på god väg att ta form på Nils papper, och han förklarar:
– Min heter Superstrumpan och han kan flyga. Men det kan ju typ alla strumpor, de är ju så lätta så de blåser iväg…
Även Emma Norrlund och William Lutman är igång med tecknandet av häftiga superhjältar, och tycker enstämmigt att det är kul att få besök av Malin.
– Det är rätt så kul, kul att få lära sig rita, jag har aldrig varit bra på att rita så nu får jag lära mig, säger William.
William och Emma i färd med att teckna superhjältar. Foto: Ida Lindkvist
– Jag har fått bra tips, det där om pratbubblorna visste jag inte om, säger Emma som tror att hon kanske kommer fortsätta att teckna serier även i framtiden:
– I så fall blir det svartvita serier, jag gillar inte att färglägga.
Anledningen till att klassen kan få ett sådant här lärorikt finbesök är att pengarna man sökt rullat in till det som kallas ”Skapande skola”.
– Kulturenheten söker pengar varje år så vi kan göra lite extra kulturgrejer, som författarbesök och sångpedagoger, ja, lite extra som man annars inte skulle ha råd med. Varje skola får en pott pengar som man använder inom det kulturella spannet. Det är jättebra, för sådant här kan inte jag bidra med på bildlektionerna, berättar klassens lärare Marie-Helén Haglund.
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
INSÄNDARE/DEBATT: Moderaterna Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna valde idag (17 juni) att stödja Liberalernas ledamotsinitiativ i kommunstyrelsen rörande näringslivsrankingen och näringslivsklimatet.
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ett uppskattat inslag i centrum, och namnet satte sig i lindebornas hjärtan. Drygt tio år senare överlämnade han verksamheten till sina söner, som då valde att ge restaurangen ett helt nytt koncept och namn – Jalla Jalla gick därmed i graven. Nu har Osman åter tagit plats vid pizzaugnen och tillsammans med sin sambo Dalal Hamo rest Jalla Jalla-skylten på nytt – denna gång vid Flugparken i Lindesberg.
– Jalla Jalla is back in town, säger Osman Agrali med ett stort leende.