Serietecknaren och illustratören Malin Biller besökte idag Brotorpsskolans femteklassare. Det var ett uppskattat besök där Malin lärde eleverna sådant som användning av olika sorters pratbubblor och att teckna egna serier. Det är tack vare de sökta kulturpengarna som Skapande Skola får möjlighet att låta eleverna testa på lite annat roligt som man inte gör i vanliga fall.
Malin Biller står längst fram i klassrummet och ritar på den stora tavlan. Hon är just i färd med att visa hur olika sorters pratbubblor ska se ut, beroende på om figuren viskar, är arg, kär, sover eller tänker. Malin berättar att hon har ritat sedan den dagen hon kunde hålla i en penna, och läsa lärde hon sig passande nog med hjälp av Bamse-tidningar.
– Men i 13 år har jag arbetat heltid med det här, säger Malin och en elev i klassen undrar hur hon orkat med det.
– Jag tycker att det är roligt, och jag tycker ju att jag har världens bästa jobb, svarar Malin.
Malin visar hur olika pratbubblor ser ut. Foto: Ida Lindkvist
Man diskuterar vad en serie egentligen är för något, vad det finns för olika genres och vad som måste och inte måste finnas med. När det blir barnens tur att rita själva, tipsar Malin om att börja med att skriva texten, och därefter göra bubblan. Sedan får de i uppgift att skapa en superhjälte med någon slags superkraft. Det dröjer inte lång stund innan alla är igång med blicken stadigt riktad mot pappret och pennan i högsta hugg.
– Det är roligt, säger Nils Fritzell som inte serietecknat så vidare mycket tidigare och fortsätter:
– Malin är duktig, jag förstår inte hur hon ritar så snabbt och det ändå blir så bra!
Zebastian och Nils är överens om att det här var en kul lektion. Foto: Ida Lindkvist
Bänkkompisen Zebastian Parling håller med Nils, det är kul det här.
– Jag och pappa brukar sitta själva rita sådant här, berättar Zebastian vars superhjälte går under namnet ”Dumb Hand” och liknar en slags docka.
En superhjälpte är på god väg att ta form på Nils papper, och han förklarar:
– Min heter Superstrumpan och han kan flyga. Men det kan ju typ alla strumpor, de är ju så lätta så de blåser iväg…
Även Emma Norrlund och William Lutman är igång med tecknandet av häftiga superhjältar, och tycker enstämmigt att det är kul att få besök av Malin.
– Det är rätt så kul, kul att få lära sig rita, jag har aldrig varit bra på att rita så nu får jag lära mig, säger William.
William och Emma i färd med att teckna superhjältar. Foto: Ida Lindkvist
– Jag har fått bra tips, det där om pratbubblorna visste jag inte om, säger Emma som tror att hon kanske kommer fortsätta att teckna serier även i framtiden:
– I så fall blir det svartvita serier, jag gillar inte att färglägga.
Anledningen till att klassen kan få ett sådant här lärorikt finbesök är att pengarna man sökt rullat in till det som kallas ”Skapande skola”.
– Kulturenheten söker pengar varje år så vi kan göra lite extra kulturgrejer, som författarbesök och sångpedagoger, ja, lite extra som man annars inte skulle ha råd med. Varje skola får en pott pengar som man använder inom det kulturella spannet. Det är jättebra, för sådant här kan inte jag bidra med på bildlektionerna, berättar klassens lärare Marie-Helén Haglund.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.