Efter att landets alla insamlade batterier vägts, stod Brotorpsskolans Rubiner som segrare i Örebro län. 590,5 kilo lyckades de tillsammans få ihop och idag firades det välförtjänt med glass!
I fjärdeklassarnas klassrum är stämningen på topp. Man tjoar och tjimmar, glada och stolta efter länssegern som man kämpat hårt för. Klassen kom igång sent så de 590,5 kilona samlades ihop på endast 1,5 vecka.
– Vi gick runt i hela Linde i grupper hela veckan och knackade dörr och frågade efter batterier, berättar William Hedin.
– De sa typ att de kan titta om vi har, tillägger klasskompisen Selma Ivarsson.
– En som bodde i lägenhet hade en hel påse full med batterier. Men en del hade vi hemma, det är nog de där hemma som gett oss mest, fortsätter William.
– De tjocka batterierna var bäst för de väger mest, säger Selma. Men så träffade vi en 98-årig tant som gav oss glödlampor.
– Jag frågade om hon hade några batterier, då sa hon va, så då fick jag säga igen. Och så gick hon in och hämtade en stor påse full med glödlampor, fyller William i.

Nöjd klass! Foto: Ida Lindkvist
Men huvudsakligen samlades det batterier, och det samlades i så hög grad att vid ett tillfälle fick en förälder komma och plocka upp batterierna, de fem fulla påsarna var lite för tunga för barnen att bära omkring på.
– Hela klassen har hjälpts åt, konstaterar Selma som får medhåll av kompisarna.
Klassen har uppskattat projektet och kan nu i efterhand summera det som väldigt roligt, inkluderat mycket motion och tid. Bland annat spenderade fyra stycken i klassen en hel söndag med att tejpa batterierna.
– Det tog en evighet. Det var flera IKEA-kassar. Men vi har fått lära oss att de kan läcka sådant som är farligt för naturen, säger William.
Klassens lärare, Ann-Christine Bertilsson, är supernöjd med klassens insats och samarbete.
– De har varit fantastiska, de har knackat dörr och pratat med folk. De var förbi mig två gånger. Alla har varit jätteengagerade och det är jättekul! De är 27 stycken i klassen och de har stått och tejpat batterierna alla tillsammans, inklusive tre vuxna. Och så har det varit några jätteengagerade föräldrar som har fixat och varit superduktiga. Så det har varit fullt ös, de är verkligen värda vinsten.

Såhär glada kan man vara, trots att glassen är uppäten. Foto: Ida Lindkvist
Klassen firar idag med glass i stora lass och från Batterijakten har de fått en tygpåse med lite allt möjligt; en batterimätare, ett tjusigt diplom att stoltsera med, en ficklampa och varsin T-shirt. Ett gemensamt presentkort följde också med.
– För det ska vi bowla, det blev som grädde på moset. De önskar discobowling, så fast det är på eftermiddagen går det säkert att få till, säger Ann-Christine.
Klassen beskriver sig själva som en riktig ”tävlingsklass”, ett gäng tävlingsskallar, och de berättar att när idrottsläraren säger att det bara är på lek, så tar klassen det istället på fullaste allvar. Men vinsten var än dock inte överlägsen. Ann-Christine fortsätter:
– Vi hade kniven mot strupen. Löa kom 0,27 kilo efter oss, och Safiren här på skolan var 1 kilo efter.
Fotnot: Drygt 1500 klasser deltog i Batterijakten och sammanlagt samlades det ihop 287,5 ton batterier.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.