Efter att landets alla insamlade batterier vägts, stod Brotorpsskolans Rubiner som segrare i Örebro län. 590,5 kilo lyckades de tillsammans få ihop och idag firades det välförtjänt med glass!
I fjärdeklassarnas klassrum är stämningen på topp. Man tjoar och tjimmar, glada och stolta efter länssegern som man kämpat hårt för. Klassen kom igång sent så de 590,5 kilona samlades ihop på endast 1,5 vecka.
– Vi gick runt i hela Linde i grupper hela veckan och knackade dörr och frågade efter batterier, berättar William Hedin.
– De sa typ att de kan titta om vi har, tillägger klasskompisen Selma Ivarsson.
– En som bodde i lägenhet hade en hel påse full med batterier. Men en del hade vi hemma, det är nog de där hemma som gett oss mest, fortsätter William.
– De tjocka batterierna var bäst för de väger mest, säger Selma. Men så träffade vi en 98-årig tant som gav oss glödlampor.
– Jag frågade om hon hade några batterier, då sa hon va, så då fick jag säga igen. Och så gick hon in och hämtade en stor påse full med glödlampor, fyller William i.

Nöjd klass! Foto: Ida Lindkvist
Men huvudsakligen samlades det batterier, och det samlades i så hög grad att vid ett tillfälle fick en förälder komma och plocka upp batterierna, de fem fulla påsarna var lite för tunga för barnen att bära omkring på.
– Hela klassen har hjälpts åt, konstaterar Selma som får medhåll av kompisarna.
Klassen har uppskattat projektet och kan nu i efterhand summera det som väldigt roligt, inkluderat mycket motion och tid. Bland annat spenderade fyra stycken i klassen en hel söndag med att tejpa batterierna.
– Det tog en evighet. Det var flera IKEA-kassar. Men vi har fått lära oss att de kan läcka sådant som är farligt för naturen, säger William.
Klassens lärare, Ann-Christine Bertilsson, är supernöjd med klassens insats och samarbete.
– De har varit fantastiska, de har knackat dörr och pratat med folk. De var förbi mig två gånger. Alla har varit jätteengagerade och det är jättekul! De är 27 stycken i klassen och de har stått och tejpat batterierna alla tillsammans, inklusive tre vuxna. Och så har det varit några jätteengagerade föräldrar som har fixat och varit superduktiga. Så det har varit fullt ös, de är verkligen värda vinsten.

Såhär glada kan man vara, trots att glassen är uppäten. Foto: Ida Lindkvist
Klassen firar idag med glass i stora lass och från Batterijakten har de fått en tygpåse med lite allt möjligt; en batterimätare, ett tjusigt diplom att stoltsera med, en ficklampa och varsin T-shirt. Ett gemensamt presentkort följde också med.
– För det ska vi bowla, det blev som grädde på moset. De önskar discobowling, så fast det är på eftermiddagen går det säkert att få till, säger Ann-Christine.
Klassen beskriver sig själva som en riktig ”tävlingsklass”, ett gäng tävlingsskallar, och de berättar att när idrottsläraren säger att det bara är på lek, så tar klassen det istället på fullaste allvar. Men vinsten var än dock inte överlägsen. Ann-Christine fortsätter:
– Vi hade kniven mot strupen. Löa kom 0,27 kilo efter oss, och Safiren här på skolan var 1 kilo efter.
Fotnot: Drygt 1500 klasser deltog i Batterijakten och sammanlagt samlades det ihop 287,5 ton batterier.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.