Anmälningar av brott sjunker kraftigt i Lindesbergs kommun. Därmed följer kommunen trenden för hela riket, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Mest sjunker anmälningar av våldsbrott där anmälningarna i Lindesbergs kommun har halverats sedan 2010, enligt polisens egna siffror. 2010 anmäldes 505 våldsbrott i Lindesberg och i år ligger den siffran på 265. En av orsakerna till den kraftiga minskningen är ett helt nytt sätt att arbeta med spaning och brottsförebyggande verksamhet hos polisen.- Vi har infört nya metoder som givit mycket bra resultat, säger Lennart Andersson, chef för polisens utredningsenhet vid närpolisområde Norr. Balansen har halverats på ett par år och vi klarar upp fler brott.
Utsattheten för brott och anmälningarna har minskat de senaste åren enligt en undersökning av BRÅ. De vanligaste brottstyperna är hot och trakasserier, som drabbat ungefär 4 procent av befolkningen. Statistik från Brottsförebyggande rådet säger också att polisanmälningarna sjunker. Minst vanligt är utsatthet för våldsbrott, det vill säga sexualbrott, allvarlig misshandel och personrån, där ungefär 1 procent uppger att de blivit utsatta. I Lindesbergs kommun verkar också denna typ av brottslighet ha sjunkit rejält de senaste åren, trots de senaste händelserna med knivskärningar i Frövi och Stråssa.
– Lindesberg är en trygg kommun, menar Lennart Andersson. Vi ser, sedan några år tillbaka att alkoholrelaterad misshandel på stan, våld i nära relationer och knivbråk sjunker ordentligt. Givetvis har vi från polisens sida svårare att komma åt misshandel som sker i hemmen, men jag vågar påstå att Lindeborna kan känna sig säkra utomhus dag som natt.
Nya metoder
Polisen i Lindesberg arbetar sedan flera år tillbaka med helt nya metoder för att komma åt brottslingar och förhindra nya brott. Den uniformerade polisen i yttre tjänst har en nyckelposition i detta arbete genom att vara utredarnas förlängda arm.
– Idag jobbar vi som ett lag på hela stationen där alla hjälps åt, säger Lennart Andersson. Och det är tack vare den yttre personalens nya arbetssätt som vi klarar av att sätta fast fler kriminella och förhindrar att nya brott begås.
Lennart Andersson vill inte avslöja hur polisen arbetar konkret. Men ett lyckat exempel på det nya arbetssättet var när man klarade upp den stora vågen med villainbrott runt Lindesberg hösten 2011. En grupp om tre män hade under ett par månader lyckats göra runt 25-30 inbrott och stulit mängder varor, bland annat smycken. Numera är det ovanligare med inbrott i Lindesberg än vad det är i en del andra kommuner i Örebro län.
– Att arbeta förebyggande handlar också om att verka avskräckande, förklarar Lennart Andersson. Idag vet potentiella inbrottstjuvar att det är lätt att åka fast i Lindesberg. Då avstår de oftast.
Fortfarande förekommer dock både koppar och dieselstölder i kommunen vilket är en utmaning för utredarna. Det är svårt att utreda med få spår och inga vittnen. Trots detta har polisen i år klarat upp en stor kopparstöld i norra kommundelen.
Balansen sjunker
Att anmälningarna sjunker och att polisen blivit effektivare att klara upp brott i Lindesberg har också lett till att den så kallade balansen, antalet pågående ärenden, sjunkit dramatiskt. Just nu utreder polisen runt 200 brottsärenden och för tre år sedan var det dubbelt så många. I Örebro läns polisdistrikt ligger det för tillfället ca 4000 ärenden i balansen.
Trots att uppklarningsprocenten ligger högt, 30%, jämfört med andra polisområden är Lennart Andersson inte belåten med siffran.
– Man blir aldrig nöjd, även om resultaten nu ser bra ut. Polisen är som en akutmottagning där de allvarligaste fallen alltid måste gå före lättare åkommor. Det betyder att människor som blivit utsatta för exempelvis en cykelstöld eller ett bilinbrott får vänta längre på att få sitt ärende utrett. Vi strävar förstås att nå så långt fram det går.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.