Anmälningar av brott sjunker kraftigt i Lindesbergs kommun. Därmed följer kommunen trenden för hela riket, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Mest sjunker anmälningar av våldsbrott där anmälningarna i Lindesbergs kommun har halverats sedan 2010, enligt polisens egna siffror. 2010 anmäldes 505 våldsbrott i Lindesberg och i år ligger den siffran på 265. En av orsakerna till den kraftiga minskningen är ett helt nytt sätt att arbeta med spaning och brottsförebyggande verksamhet hos polisen.- Vi har infört nya metoder som givit mycket bra resultat, säger Lennart Andersson, chef för polisens utredningsenhet vid närpolisområde Norr. Balansen har halverats på ett par år och vi klarar upp fler brott.
Utsattheten för brott och anmälningarna har minskat de senaste åren enligt en undersökning av BRÅ. De vanligaste brottstyperna är hot och trakasserier, som drabbat ungefär 4 procent av befolkningen. Statistik från Brottsförebyggande rådet säger också att polisanmälningarna sjunker. Minst vanligt är utsatthet för våldsbrott, det vill säga sexualbrott, allvarlig misshandel och personrån, där ungefär 1 procent uppger att de blivit utsatta. I Lindesbergs kommun verkar också denna typ av brottslighet ha sjunkit rejält de senaste åren, trots de senaste händelserna med knivskärningar i Frövi och Stråssa.
– Lindesberg är en trygg kommun, menar Lennart Andersson. Vi ser, sedan några år tillbaka att alkoholrelaterad misshandel på stan, våld i nära relationer och knivbråk sjunker ordentligt. Givetvis har vi från polisens sida svårare att komma åt misshandel som sker i hemmen, men jag vågar påstå att Lindeborna kan känna sig säkra utomhus dag som natt.
Nya metoder
Polisen i Lindesberg arbetar sedan flera år tillbaka med helt nya metoder för att komma åt brottslingar och förhindra nya brott. Den uniformerade polisen i yttre tjänst har en nyckelposition i detta arbete genom att vara utredarnas förlängda arm.
– Idag jobbar vi som ett lag på hela stationen där alla hjälps åt, säger Lennart Andersson. Och det är tack vare den yttre personalens nya arbetssätt som vi klarar av att sätta fast fler kriminella och förhindrar att nya brott begås.
Lennart Andersson vill inte avslöja hur polisen arbetar konkret. Men ett lyckat exempel på det nya arbetssättet var när man klarade upp den stora vågen med villainbrott runt Lindesberg hösten 2011. En grupp om tre män hade under ett par månader lyckats göra runt 25-30 inbrott och stulit mängder varor, bland annat smycken. Numera är det ovanligare med inbrott i Lindesberg än vad det är i en del andra kommuner i Örebro län.
– Att arbeta förebyggande handlar också om att verka avskräckande, förklarar Lennart Andersson. Idag vet potentiella inbrottstjuvar att det är lätt att åka fast i Lindesberg. Då avstår de oftast.
Fortfarande förekommer dock både koppar och dieselstölder i kommunen vilket är en utmaning för utredarna. Det är svårt att utreda med få spår och inga vittnen. Trots detta har polisen i år klarat upp en stor kopparstöld i norra kommundelen.
Balansen sjunker
Att anmälningarna sjunker och att polisen blivit effektivare att klara upp brott i Lindesberg har också lett till att den så kallade balansen, antalet pågående ärenden, sjunkit dramatiskt. Just nu utreder polisen runt 200 brottsärenden och för tre år sedan var det dubbelt så många. I Örebro läns polisdistrikt ligger det för tillfället ca 4000 ärenden i balansen.
Trots att uppklarningsprocenten ligger högt, 30%, jämfört med andra polisområden är Lennart Andersson inte belåten med siffran.
– Man blir aldrig nöjd, även om resultaten nu ser bra ut. Polisen är som en akutmottagning där de allvarligaste fallen alltid måste gå före lättare åkommor. Det betyder att människor som blivit utsatta för exempelvis en cykelstöld eller ett bilinbrott får vänta längre på att få sitt ärende utrett. Vi strävar förstås att nå så långt fram det går.
I julas agerade Sara Aspling och hennes vänner i Trygg Vuxen jultomtar, då de delade ut julklappar till ett flertal av kommunens ungdomar. Nu har tomtekostymen bytts ut mot sommarkläder när föreningen bjuder in till en trivseldag där ungdomar och vuxna kan finna gemenskap och samtidigt utmana varandra i olika lekar.
– Man måste ju starta någonstans och vi kan bara hoppas att så många som möjligt kommer, säger Sara.
Efter ett långt pandemiuppehåll kan nu Ramsbergs idrottsförening äntligen bjuda in till sin traditionsenliga karneval som tågar genom byn på midsommardagen. Festligheterna fortsätter sedan en bit in på kvällen vid festplatsen med musikunderhållning, café och olika typer av lotterier.
– Eftersom vi inte har någon anmälan har vi inte en aning hur många bidrag det blir, det kan bli alltifrån ett till tjugo, skrattar Hanna Toumisto, ordförande i föreningen.
Lindesbergs folkdansgille är den förening som sedan 50-talet varit med och arrangerat det traditionella midsommarfirandet i Oscarsparken, Lindesberg. Arne Evertsson är en av medlemmarna och har själv medverkat under de senaste 50 åren. Men den här sommaren blir det inget. Han berättar för LindeNytt, att man i år helt enkelt inte har fått ihop tillräckligt med folk för att kunna genomföra evenemanget.
– Jag vet inte om det beror på pandemin, men det verkar som att folk har skaffat andra vanor, förklarar han.
Midsommaraftonen närmar sig och även om några platser i år inte kommer att hålla något firande, så finns det fortfarande många valmöjligheter för den som vill uppleva det traditionella firandet. LindeNytt har listat de platser som just nu har kommit till vår kännedom.
INSÄNDARE/DEBATT: Det är intressant hur kommunpolitikern Bengt Storbacka försöker att rikta fokus mot privatiseringar istället för att prata om de verkliga problem som råder på det sjukhus som finns i hans kommun. Storbacka vill hellre prata om hur det ser ut i andra regioner, inte minst i Stockholm. I sammanhanget kan man då påpeka att Region Stockholm har kortast operationsköer i landet. Faktum är att Bengt Storbacka inte har något mandat när det kommer till sjukvården i regionen utan det är hans partikollegor Andreas Svahn och Karin Sundin som har det. Samma S-regionpolitikerna som stängde nattakuten för något år sedan.
Just nu pågår de sista repetitionerna för fullt inför Bergslagens Spektakelteaters hittills största uppsättning Korpspelen. Vid den unika spelplatsen inuti Aerodromen i Gammelbo har skådespelarna samlats för att genomföra den första kostymrepetitionen.
– Det är en oerhört rolig, fantastisk och unik ensemble som jag fått möjlighet att jobba med, utbrister regissören Stefan Jansson glatt när LindeNytt kommer på besök.
Det blir en tredje sommar med Martin Almgren på Råsvalens vatten, när man den 16 juli återigen bjuder in till en kvälls flytande konsert. Nytt för i år är att även besökare utan båt har möjlighet att se framträdandet, då man kommer att ställa upp en storbildsskärm och högtalare vid Gusselby Annorlunda.
– Folk som inte har båt, men som ändå vill se konserten, kan åka dit, säger Martin.
I höstas inkom ett medborgarförslag till Lindesbergs kommun, som föreslog att det skulle byggas insektshotell för främja den biologiska mångfalden. Resultatet blev att utlysa en tävling där medborgarna fick lämna förslag på vilka byggnader i kommunen som skulle komma att gestaltas som insektshotell. Under måndagen avtäcktes det vinnande bidraget, föreställande Koppartornet på Kaninholmen i Frövi, som fått sin plats utanför äldreboendet Tallen.