Datasäkerhet är idag mycket omtalat och omdebatterat. Speciellt efter de senaste virusspridningarna som satte skräck i såväl privatpersoner som företagare. Och eftersom s k hackers blir vanligare och vanligare, så är datatekniker med kunskaper i säkerhetsproblemen med våra virusskydd och brandväggar hett eftertraktade. Datatekniker bör ha kunskaper i säkerhet för att få de jobb man söker i framtidens datasamhälle. Därför kompletteras i år den vanliga påbyggnadsutbildningen på Lindeskolan med bland annat ämnet ”Säkerhet”.
På Lindeskolan finns sedan några år tillbaka en påbyggnadsutbildning inom Komvux som utbildar datatekniker. Det nya för kommande studenter blir att säkerhet blir en delkurs i programmet. Man kommer då fördjupa sig i grunderna och även i ämnet hacking. Skolan kommer alltså att utbilda eleverna i hacking och hur detta går till i grunden. Varför kan man fråga sig. Sven Burman förklarar att säkerhet i datasystemen är A och O. För att kunna stoppa eventuella attacker eller upptäcka intrång, så är det till mycket stor hjälp om man har kunskaper i hacking. För många förknippas ordet ”hackare” med något kriminellt och farligt, något som kräver dundermaskiner och många års erfarenhet inom data och programmering. Nu är det inte så, och det är just detta skolan kommer att ta upp i kursen. En hackare är ofta en vanlig kille/tjej som använder helt vanliga datorer och ”verktyg” för att hacka sig in i datasystemen.
Brandväggar á la schweizerost
Säkerhet i företag är otroligt viktigt idag. Speciellt då virus och andra hot är relativt vanligt. Kursen inriktas därför inte enbart på huvudproblemet, d.v.s. hackare. Bland annat kommer man fördjupa sig i hur brandväggar sätts upp och konfigureras på bästa sätt för att förhindra intrång. Man får även utbildning i hur brandväggen ska tolkas – nämligen som en schweizerost. En brandvägg är inte alltid ett bra skydd och har som andra skydd fullt med kryphål om man inte vet hur sakerna fungerar till 100 procent, förklarar Burman. Och man bör därför ha bra insyn i ämnet datasäkerhet för att komplettera de befintliga skydden.
Lindeskolans dataprogram, Datatekniker, har redan satt flera elever i arbete på diverse företag, bland annat på Lindesbergs lasarett, Kumla kommun, Info Care m fl.
Utbildningen lockar varje år väldigt mycket folk, även utanför kommungränsen. –Vi tycker det är väldigt roligt att se att vår utbildning håller så väldigt hög klass och kvalitet att det lockar människor från t ex Örebro att gå vårt program. Och när man fått ett sånt bra rykte utåt så känns det verkligen som vi hittat rätt i vår utbildning, förklarar Sven Burman.
Ämnet hacking är en ganska liten del i den omfattande utbildningen men har lagts med då man insett att dessa kunskaper är ett mycket bra komplement i delkursen ”Säkerhet”.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.