Lindesbergs kommun ser ut att gå med ett stort plus i kassan vid årets slut. Med över 40 miljoner kronor i överskott klarar man budgetmålet med råge. Men utan särskilda återbetalningar för försäkringspremier och reavinsten från försäljningen av Stadsnätet skulle kommunen inte ha klarat sitt balanskrav. Kommunens förvaltningar kostar 15 miljoner kronor mer än budgeterat. Kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder (S) ser ändå framtiden an med viss tillförsikt även om det finns utmaningar.- Det viktigaste inför framtiden är att vi kan öka skatteintäkterna, säger Anders Ceder. Nästa år kommer vi att klara ekonomin genom effektivisering men på lång sikt måste fler människor flytta in till Lindesberg.
På tisdag kväll ska kommunfullmäktige diskutera delårsrapporten för Lindesbergs kommun. För andra året i rad täcker så kallade AFA-pengar upp för driftunderskott och under 2013 kommer även reavinsten från försäljningen av Stadsnätet att bidra till pengar i kassan. Underskott står bland annat socialnämnden för med -6,7 miljoner kronor där försörjningsstödet har ökat.
Nu vill den styrande majoriteten i Lindesbergs kommun använda årets överskott på 40 miljoner kr till att skapa förutsättningar för en positiv långsiktig utveckling av kommunen.
– På sikt måste kommunen få mer i intäkter, menar Anders Ceder. Fler företag och fler människor som flyttar in är nyckeln. Därför ska vi investera i åtgärder som gör kommunen attraktiv. En sådan satsning är 20 miljoner kronor på infrastruktur och exploatering där exempelvis en cirkulationsplats vid centrala infarten är prioriterad.
För att fler människor ska kunna flytta till Lindesberg krävs också fler nya bostäder. Lindesbergs allmännyttiga bostadsbolag, Libo, har det senaste året fått ett antal bostadsprojekt stoppade och överprövade av Länsstyrelsen.
Länsstyrelsen hårda tolkning av bestämmelserna är ett bekymmer, anser Anders Ceder.
– Vi har en dialog med länsstyrelsen och hoppas att de ska kunna lätta på sina krav-för utan möjlighet att bygga attraktiva bostäder så får vi svårt att nå en befolkningstillväxt. Det är viktigt att myndigheter drar åt samma håll.
Kommunen kommer också att satsa 10 miljoner kronor på kommunjobb för långtidsarbetslösa i samverkan med BTK och resten av överskottet skall gå till att betala av på kommunens lån.
Anders Ceder är inte orolig för den kommunala ekonomin de kommande åren då bidrag från staten och kommande effektiviseringsprogram ska få budgeten att gå ihop sig. Bland annat ska kommunen göra en lokalöversyn för att optimera användningen och effektivisera förvaltningsorganisationen.
– Det går åt rätt håll nu. Genom att vi tar ansvar och gör dessa förändringar så kan vi också satsa. För oss är förskolan och skolan viktiga områden och här vill vi göra en ordentlig höjning 2014.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.