Tidigare i veckan presenterades Svenskt Näringslivs ranking som tydligt visar att företagarna och näringslivet inte uppfattar kommunen som företagarvänlig.-Det är ett misslyckande som måste styras upp, menar oppositionsrådet Anders Ceder (s).
Oppositionsrådet ser mycket allvarligt på betyget som näringslivet ger Lindesbergs kommun på en rad olika punkter. Flera djupdykningar har redovisats i rankingen, bland annat över kommunens service mot företagen, bristande förtroende för politiker och tjänstemän samt skolans inställning till företagande. Även tele- och it-nätet fick svidande kritik.
Anders Ceder anser att rankingen talar sitt tydliga språk, att kommunen har tappat kontakten med näringslivet.
-Man ser ju tydligt på parametrarna att det inte fungerar som det ska, säger Ceder.
Han drar en parallell till det faktum att kommunen haft många turer kring begreppet ”näringslivsavdelning”.
-Man har ju ändrat i organisationen flera gånger och det skapar inte de rätta förutsättningarna. Nu har man visserligen fått till en enhet som har rätt kompetens och inställning, men den är kraftigt nerbantad istället, säger han.
Anders Ceder hävdar att kontakten med näringslivet har tappats totalt. Med detta menar han den fysiska kontakten. Som kommunalråd såg han till att hälsa på ute hos små och stora företag.
-Det är ett jättebra sätt att lära känna företagsledare i vår kommun. Det visar också att kommunen har ett intresse för företagen, att visa respekt för allt de står och verkar för. Företagarna är jätteviktiga, det är trots allt där arbetstillfällena skapas – och en kommun som främjar näringslivet kan också skapa nya arbetstillfällen, förklarar Anders Ceder.
Fem sjunkbomber i rankingen
•Politikernas attityder till företagande: 275 (-30)
•Kommunens service till företagen: 272 (-26)
•Tjänstemäns attityder till företagande: 271 (-17)
•Skolans attityder till företagande: 266 (-24)
•Tele- och IT-nät: 263 (-62)
Så såg det ut 2005
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.