Ceder om turerna kring arenan

Klockan 15:00 idag, måndag, har beslutande kommunstyrelsen kallat till ett extra möte. Detta med anledning av situationen med Lindesberg Arena.

Inför dagens möte har KS-ordföranden valt att yttra sig om den situation som råder samt hur han ser på Vänsterpartiets utspel i media och konsekvenserna av det. LindeNytt publicerar Anders Ceders skrivelse i sin helhet nedan:

Lindesberg Arena – en guldklimp i Bergslagen
Lindesbergs kommun är en stolt idrotts- och kulturkommun med både stor bredd och djup i de ideella verksamheterna. Vi är också en stolt gymnasiekommun där idrotts- och kulturprofil är framträdande med bland annat riksgymnasium för judo. Under en lång tid har det framgått att kulturskolan och idrotten på Lindeskolan var i skriande behov av nya lokaler. Konkreta diskussioner började 2004-05 för att resultera i att Kulturrum och Lindesberg Arena invigdes under 2010. Diskussionerna var vida, skulle vi docka en hall utan egentliga publikplatser till den gamla byggnaden eller skulle vi utforma en arena med speciallokaler för olika verksamheter och publika möjligheter för kultur och idrottsevenemang som elithandboll, volley, RG, judo, bowling Harmonicaprice m.m.

Vi föll för det senare alternativet.

En stor politisk majoritet insåg att Lindesberg arena och Kulturrum har och kommer att ha ett stort attraktionsvärde för vår gymnasieskola, för vår kommun och för vår del av Bergslagen.

Planeringen av verksamheten och driften av arenan med bowling och restaurang kom av olika anledningar igång väldigt sent. Alternativet vi valde var föreningsdrift då Lindeskolans IF, Frövi judo, Stråssa gymnastikförening och Linde Volley visade starkt intresse för att tillsammans driva arenan. Dessa ideella idrottsföreningar startade Arenabolaget AB för att organisera driften. Detta är naturligtvis ett privat bolag men ägarna är 4 ideella idrottsföreningar vilket bör läggas på minnet. Man utsåg en styrelse som inte var direkt knutna till någon av föreningarna.

Med drygt ett års erfarenhet av Lindesbergs arena har vi dragit många lärdomar.
Lindesberg arena är dels vår gymnasieskolas lokaler för idrott och hälsa under dagtid, dels lokaler för fritidsverksamhet på kvällar och helger och dessutom överlappar bowling och restaurangen dessa tider.
Detta lägger begränsningar hur arenan kan användas. Vi sa direkt nej till spelautomater och restaurangen har begränsat serveringstillstånd jämfört med liknande anläggningar. Detta har direkt påverkan på ekonomin.
Gymnasieskolan har företräde till alla lokaler under skoltid vilket har hindrat en del uthyrning. Skadegörelse har betytt mer underhåll än beräknat.
Glädjande nog har aktiviteterna i arenan varit betydligt större än förväntat vilket lagt ökade kostnader på städ och underhåll.

Restaurangen och bowlingen bär sin ekonomi men klarar inte att fylla upp för ökat vaktmästeri, städ och liknande verksamheter som servar skolans och fritidens aktiviteter.

Vänsterpartiet har i sina utspel hävdat att vi med skattemedel stödjer privat verksamhet och i det sammanhanget ska man förstå att det är restaurangen som får stöd och därmed konkurrerar på osunda villkor med andra näringsägare.

Med hänvisning till ovanstående kan man konstatera att de avgiftsbelagda verksamheterna drar sina egna kostnader medan skolans och föreningsverksamheten inte gör det. Det är helt enkelt så att kommunens ersättning till bolaget är för låg för skolverksamheten och för fritidsverksamheten. Med efterklokhet borde man insett detta men erfarenhet av liknande verksamhet har inte gått att få och tidspressen vid starten var för hög.

Att nu lägga skulden på arenabolaget och därmed de fyra föreningarna ser jag som orimligt.
Vi har under många år diskuterat föreningsdrivna anläggningar som ett sätt att lösa kommunens kostnader för bland annat ishallarna. Nu har vi skaffat oss en erfarenhet av detta.

Att som vänsterpartiet lägga en skugga över ideellt arbetande människor i föreningarna och i bolagsstyrelsen kommer inte att underlätta rekryteringen till den enorma folkrörelse idrotten är.

Lindesbergs arena har kostat mycket pengar – låt oss med gemensamma positiva krafter utveckla den attraktionskraft den har och locka folk till vår kommun för korta eller långa vistelser så vi fyller hotellbäddar, restauranger och affärer.

Och allra viktigaste – Lindesberg Arena och Kulturrum ska locka elever från när och fjärran till Lindeskolan samtidigt som det är det självklara valet av gymnasieskola i norra Örebroregionen.

Publicerad 31 oktober 2011 klockan 08:58

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.

6 april 2021 klockan 13:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger ...
4 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Glad Påsk!
LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.
3 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Felix Hansson visste att finalägget fanns i Flugparken i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades under långfredagen ut av påskvärdarna Happy och Ester. LindeNytt vill med detta rikta ett äggstremt stort tack till veckans alla tävlingssponsorer ICA Supermarket, Lågprisvaruhuset Mejk och 37:an.

2 april 2021 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bild från Region Örebro län

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 dagarna. Detta är den högsta noteringen sedan testningarna startade för ungefär ett år sedan. Samtidigt rapporterar Region Örebro län att kurvan över antalet smittade i länet pekar brant uppåt.

2 april 2021 klockan 11:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-...

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad

Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

Annons


En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Två kvinnor misshandlades – varav en grovt: ”Har använts ett tillhygge”

Tre personer greps på tisdagskvällen misstänkta för misshandel, ...

Sjätteklassare undervisas på distans på grund av ökad sjukfrånvaro hos personalen

De två sista dagarna innan påsklovet, 31 mars och 1 april, kommer ...

Smittskyddsläkaren rekommenderar munskydd i affärer och kollektivtrafiken

PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa ...

Brandkåren ryckte ut och räddade nödställd katt

Nerikes Brandkår fick under måndagseftermiddagen rycka ut på ett något ovanligt larm i Guldsmedshyttan, d...

Påskkärringarna har landat i centrala Lindesberg: ”Kul grej”

Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata...

Vi vill ha kvar kirurgakuten på Lindesbergs lasarett nattetid!

INSÄNDARE: En söndagskväll för inte så länge sedan drabbades jag (Linda) av ett ...

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Polisen inleder dialog med medborgarna för att kartlägga brottsligheten
Nu inleder polisen en digital medborgardialog i syfte att prioritera de brott som upplevs som mest angelägna att stävja där den enskilde ...
26 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Beslut om partiell fjärrundervisning förlängs till mitten av april
Stadsskogsskolan i Lindesberg förlänger sin partiella fjärrundervisning, och även Storåskolan går över till den undervisningsformen från och ...
26 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Smittspridningen fortsatt kvar på en hög nivå
Folkhälsomyndigheten presenterade under torsdagseftermiddagen färska siffror över coronaläget i landet. Den höga smittspridningen i Lindesbergs ...
25 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-22

2021-03-22

2021-03-21

2021-03-19

2021-03-19

2021-03-19

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-13 01:28