Ceder om turerna kring arenan

Klockan 15:00 idag, måndag, har beslutande kommunstyrelsen kallat till ett extra möte. Detta med anledning av situationen med Lindesberg Arena.

Inför dagens möte har KS-ordföranden valt att yttra sig om den situation som råder samt hur han ser på Vänsterpartiets utspel i media och konsekvenserna av det. LindeNytt publicerar Anders Ceders skrivelse i sin helhet nedan:

Lindesberg Arena – en guldklimp i Bergslagen
Lindesbergs kommun är en stolt idrotts- och kulturkommun med både stor bredd och djup i de ideella verksamheterna. Vi är också en stolt gymnasiekommun där idrotts- och kulturprofil är framträdande med bland annat riksgymnasium för judo. Under en lång tid har det framgått att kulturskolan och idrotten på Lindeskolan var i skriande behov av nya lokaler. Konkreta diskussioner började 2004-05 för att resultera i att Kulturrum och Lindesberg Arena invigdes under 2010. Diskussionerna var vida, skulle vi docka en hall utan egentliga publikplatser till den gamla byggnaden eller skulle vi utforma en arena med speciallokaler för olika verksamheter och publika möjligheter för kultur och idrottsevenemang som elithandboll, volley, RG, judo, bowling Harmonicaprice m.m.

Vi föll för det senare alternativet.

En stor politisk majoritet insåg att Lindesberg arena och Kulturrum har och kommer att ha ett stort attraktionsvärde för vår gymnasieskola, för vår kommun och för vår del av Bergslagen.

Planeringen av verksamheten och driften av arenan med bowling och restaurang kom av olika anledningar igång väldigt sent. Alternativet vi valde var föreningsdrift då Lindeskolans IF, Frövi judo, Stråssa gymnastikförening och Linde Volley visade starkt intresse för att tillsammans driva arenan. Dessa ideella idrottsföreningar startade Arenabolaget AB för att organisera driften. Detta är naturligtvis ett privat bolag men ägarna är 4 ideella idrottsföreningar vilket bör läggas på minnet. Man utsåg en styrelse som inte var direkt knutna till någon av föreningarna.

Med drygt ett års erfarenhet av Lindesbergs arena har vi dragit många lärdomar.
Lindesberg arena är dels vår gymnasieskolas lokaler för idrott och hälsa under dagtid, dels lokaler för fritidsverksamhet på kvällar och helger och dessutom överlappar bowling och restaurangen dessa tider.
Detta lägger begränsningar hur arenan kan användas. Vi sa direkt nej till spelautomater och restaurangen har begränsat serveringstillstånd jämfört med liknande anläggningar. Detta har direkt påverkan på ekonomin.
Gymnasieskolan har företräde till alla lokaler under skoltid vilket har hindrat en del uthyrning. Skadegörelse har betytt mer underhåll än beräknat.
Glädjande nog har aktiviteterna i arenan varit betydligt större än förväntat vilket lagt ökade kostnader på städ och underhåll.

Restaurangen och bowlingen bär sin ekonomi men klarar inte att fylla upp för ökat vaktmästeri, städ och liknande verksamheter som servar skolans och fritidens aktiviteter.

Vänsterpartiet har i sina utspel hävdat att vi med skattemedel stödjer privat verksamhet och i det sammanhanget ska man förstå att det är restaurangen som får stöd och därmed konkurrerar på osunda villkor med andra näringsägare.

Med hänvisning till ovanstående kan man konstatera att de avgiftsbelagda verksamheterna drar sina egna kostnader medan skolans och föreningsverksamheten inte gör det. Det är helt enkelt så att kommunens ersättning till bolaget är för låg för skolverksamheten och för fritidsverksamheten. Med efterklokhet borde man insett detta men erfarenhet av liknande verksamhet har inte gått att få och tidspressen vid starten var för hög.

Att nu lägga skulden på arenabolaget och därmed de fyra föreningarna ser jag som orimligt.
Vi har under många år diskuterat föreningsdrivna anläggningar som ett sätt att lösa kommunens kostnader för bland annat ishallarna. Nu har vi skaffat oss en erfarenhet av detta.

Att som vänsterpartiet lägga en skugga över ideellt arbetande människor i föreningarna och i bolagsstyrelsen kommer inte att underlätta rekryteringen till den enorma folkrörelse idrotten är.

Lindesbergs arena har kostat mycket pengar – låt oss med gemensamma positiva krafter utveckla den attraktionskraft den har och locka folk till vår kommun för korta eller långa vistelser så vi fyller hotellbäddar, restauranger och affärer.

Och allra viktigaste – Lindesberg Arena och Kulturrum ska locka elever från när och fjärran till Lindeskolan samtidigt som det är det självklara valet av gymnasieskola i norra Örebroregionen.

Publicerad 31 oktober 2011 klockan 08:58

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Det är så här de ser ut när de säljs. Förhoppningen är att majblommorna återkommer i vår. Foto Majblommans Riksförbund.

Majblomman samlar in utan majblommor

De fanns inte i våras. Majblommorna, som skolbarn brukar sälja på vårkanten. Men nu kommer chansen för dem som vill stödja behövande barn. Föreningen Majblomman i Frövi/ Fellingsbro startar en insamling.

22 oktober 2020 klockan 09:28 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Annons


Foto: Timmy Lundegård

Hemmaseger i Lindehov

Med ett segerlöst facit för säsongen gästade Surahammar Lindehov under onsdagskvällen, trots ett tidigt underläge för Lindlöven så kom de snabbt tillbaka och avgjorde matchen redan under den andra perioden och lyckades således att spräcka säsongens hemmanolla.

21 oktober 2020 klockan 23:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Stort pådrag i Storå efter larm om brand vid äldreboende

Strax före klockan 18 på onsdagskvällen, larmades Nerikes Brandkår till en lägenhetsbrand i Stor...

Brand i äldreboende: ”Rökdykare har gått in”

Just nu bekämpar Nerikes Brandkår en brand i ett äldreboende i Storå. Enligt polisens uppgifter ...

Flera viltolyckor på kort tid: ”Ökad risk på hösten och vintern”

Under veckan har flertalet viltolyckor inträffat i vårt område - och även ...

Foto: Camilla Lagerman

Coronaläget: Alla länsinvånare uppmanas att följa de allmänna råden

Antalet covid-smittade personer i Örebro län fortsätter att öka. Inför stundande högtider och höstlov uppmanas alla länsinvånare att ta de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten på stort allvar. Det är fortfarande mycket viktigt att vara hemma vid minsta symtom och testa sig om symtomen håller i sig.

21 oktober 2020 klockan 09:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Större delen av hyresbostäderna på Hagaberg byggdes på 70-talet. Foto: LIBO

Hagaberg ska bli framtidens stadsdel i Lindesberg

PRESSMEDDELANDE: Nu börjar en förändringsresa i Lindesberg som många Lindesbergare – på olika sätt – kommer att vara en del av. Syftet är att förnya och utveckla bostadsområdet Hagaberg i Lindesberg och skapa en stadsdel som är hållbar ur flera aspekter, både socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Det är det kommunala fastighetsbolaget FALAB med dotterbolaget LIBO i spetsen som tillsammans med Lindesbergs kommun står bakom satsningen.

20 oktober 2020 klockan 08:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Sorgen efter vännens plötsliga död präglar deras musik
Det har nu gått sex månader sedan den där ödesdigra dagen i april, då deras vän Josefine under ännu oklara omständigheter gick bort alldeles f...
20 oktober 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

SMHI varnar för snöfall
Under tisdagen förväntas ett snöfallsområde dra in över den norra länsdelen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning med anledning av att det fö...
19 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Man anhållen för misshandel av partner
En man i 40-årsåldern har anhållits misstänkt för att ha misshandlat en kvinna under söndagen. Enligt polisen rör det sig om våld i nära ...
19 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Ida Lindkvist

KD vill se ung omsorg inom äldreomsorgen

Låt ungdomar få arbeta med våra äldre och ge dem en mer meningsfull vardag med social gemenskap. Detta tycker Kristdemokraterna i Lindesberg.

19 oktober 2020 klockan 09:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust efter utdragen straffläggning

Efter ett två-målsunderläge mot tabelltvåan Skövde IK med tio minuter kvar så kom Lindlöven tillbaka starkt och såg till att matchen fick avgöras på straffar, väl i straffläggning krävdes det hela åtta straffskott från vardera lagen för att matchen till slut skulle få en vinnare.

18 oktober 2020 klockan 22:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

WSK tar säsongens första hemmaseger

Med 3-3 inför den avslutande perioden mellan WSK och Kungsör var det en tillsynes jämn drabbning som väntade, trots ...

Teknos AB planerar att stänga produktionen i Vedevåg

Den finskägda jättekoncernen Teknos AB planerar att stänga ned sin verksamhet i Vedevåg, något som p...

Replik till Sveaskog: ”…vad vet jag, som bara bor mitt i skogen”

Lars Flamme, som initierat debatten rörande skogsavverkning i området ...

Annons


Arkivfoto Foto: Hasse Persson

Förlust efter en ljus inledning

Med Herman Bosson skadad stod LIF Lindesberg en huvudspelare kort när laget tog lagbussen till Göteborg för att spela mot Kärra HF, efter en positiv inledning så kunde Kärra styra den andra halvleken och därefter skaffa ett stort försprång som avgjorde matchen.

16 oktober 2020 klockan 23:59 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Miljardkontrakt till lokal byggfirma när Coop bygger gigantisk terminal

Tommy Allström Byggproduktion AB i Lindesberg har fått i uppdrag att bygga Coop:s nya ...

Ny förlust på hemmaisen

Med en ny spännande värvning i laget från SHL så var det ett förbättrat Lindlöven som hittades på hemmaisen under torsdagskvä...

Kroppskultur på hög nivå

På lördag visas balett på bio - för första gången i Lindesberg. Det är något som gläder Aksana Lodhi. Hon och Fanny Nelson...

100 000 kronor samlades in trots pandemin

Lite drygt 100 000 kronor samlade Världens Barn Lindesberg in fram till mitten av oktober - trots ett mycket svårt ...

Ny succé för parahandbollen

Efter en lyckad tjejkväll i arenan så lyckades LIF Lindesberg att nå en ny milstolpe under föregående helg, föreningens ...

Coronaläget: Fortsatt ökning av covid-19 i länet

I en ny lägesrapport från Region Örebro Län kommer uppgifter om att spridningen av covid-19 fortsätter ...

Pressbild. Foto: Region Örebro län

Regionen behöver en omstart

INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro läns två ledande politiker har tillsammans med sina närmaste tjänstemän lyckats avskaffa primärjourerna i kirurgi vid Lasarettet i Lindesberg.

14 oktober 2020 klockan 08:23 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Bergslagens Sparbank avsätter ytterligare 1 miljon till föreningslivet
PRESSMEDDELANDE: Coronapandemin fortsätter att slå hårt mot föreningslivet. Därför avsätter banken ytterligare en miljon extra i föreningsstö...
13 oktober 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Får guldmedalj för grönt arbete: ”Hållbarhet genomsyrar hela Linde energi”
PRESSMEDDELANDE: Förra året var första gången Linde energi utvärderades enligt den internationellt erkända EcoVadis-metoden. När årets ...
13 oktober 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Storbacka föreslås bli ordförande för kommunstyrelsen
Socialdemokraterna i Lindesberg föreslår nu att Bengt Storbacka skall efterträda Irja Gustavsson som kommunstyrelsens ordförande. Detta beslut ...
13 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-10-12

2020-10-12

2020-10-12

2020-10-12

2020-10-12

2020-10-10

2020-10-09

2020-10-09

2020-10-09

2020-10-08

2020-10-07

2020-10-07

2020-10-07

2020-10-07

2020-10-22 10:41