Efter tjugo år som heltidspolitiker i Lindesbergs kommun lämnar Anders Ceder hetluften för att, till nyår, arbeta med regionalpolitik. Det är med blandade känslor han byter ut ordförandeposten i kommunstyrelsen mot vice ordförandeplatsen i Region Örebro läns samhällsbyggnadsnämnd. – Det ska givetvis bli väldigt spännande att, på heltid, driva infrastruktur och miljöfrågor på länsnivå, säger Anders Ceder. Samtidigt känns det vemodigt att lämna ledningen för Lindesberg just nu när vi står inför en så spännande period med ett blocköverskridande samarbete och ny politisk organisation.
Det var i början på 1980-talet som Anders Ceder började verka som fritidspolitiker samtidigt som han arbetade som studievägledare. 1995 blev han ordförande i socialnämnden och heltidspolitiker. Som kommunstyrelsens ordförande har Anders Ceder verkat i nästan tre mandatperioder. Intresset för politik började redan i högstadiet och den samhällsanda som rådde under slutet av 60-talet påverkade honom en hel del.
– Uppväxten i en bruksort har också spelat in, menar Anders Ceder som växt upp i Guldsmedshyttan. Här var politik och facket starka och det var självklart att ta ställning för jobben och de som var utsatta. Jag började med att följa med morfar som gick runt och tog upp fackföreningsavgiften hemma hos folk.
Därför blev det naturligt att under de första åren som politiker vara med att driva på den stora äldrereformen på 80-talet. I Lindesberg renoverades och byggdes äldreboenden ut i en rasande takt där många pensionärer fick nya moderna lägenheter. Andra viktiga frågor för Anders Ceder, under många år, har varit en utbyggd tåg- och busstrafik samt utveckling av näringslivet.
– Vi har lyckats, efter enträget arbete, att få bra pendlingsmöjligheter. Och det är en livsnödvändighet för en kommun som Lindesberg. Inte minst för näringslivet som behöver kvalificerad arbetskraft- som inte alltid går att hitta här.
Den viktigaste utmaningen under de tjugo år Anders Ceder basat över Lindesbergs kommun är ekonomin. Störst frustration har han känt över de dåliga siffrorna i näringslivsrankingarna och bostadsfrågan.
– Vi var tvungna att och tuffa nog att höja skatten, något jag inte ångrar. Däremot medger jag att kommunen har en del kvar att utveckla när det gäller attityder och service gentemot näringslivet. Det jobbar vi på nu. Värst av allt har nog alla turer kring bostadsbyggandet varit- med överklaganden och bakslag. Men, tack och lov, ser det nu ut som att de kommande åren kommer att byggas en hel del i kommunen.
Det är med ett visst vemod som Anders Ceder nu snart tackar för sig, även om han påpekar att det formella valet av de nominerade till regionens nämnder görs i december. Han kommer dock att behålla sin plats i kommunfullmäktige, om nu allt går enligt planerna.
– Jag vill fortsätta att jobba för att Lindesberg ska utvecklas till ett starkt industricentrum där vi alla är stolta och har en fin vi-anda. Då behövs det fler tåg och bra energilösningar. Egentligen har man det ju inte bättre än vad man gör sig – det är därför politik och påverkan är spännande.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.