För tionde året i rad är Musikhjälpen tillbaka i etern med sin 144 timmars maratonsändning för att lyfta fram en undangömd humanitär katastrof. I år är temat ”Barn är inte till salu” som syftar till att stoppa barnsexhandeln, ett ämne som berör otroligt många, däribland sjuåriga Charlie från Lindesberg, som har bestämt sig för att hjälpa till.
När Musikhjälpen i måndags drog igång årets sändning från Umeå bänkade sig Elin Axelsson framför tv:n, bredvid henne satt sjuåriga sonen Charlie som nyfiket undrade vad det var för ett program. Elin förklarade vad det handlade om, något som fick Charlie att förfäras över vad som händer i världen.
– Det är första året som jag tittar på Musikhjälpen, och årets tema är att stoppa barnsexhandeln. Barnsexhandel är ju något jättedåligt, fy och fasa för det! berättar Charlie och fortsätter:
– Jag undrade hur man kunde hjälpa till, och då bestämde jag mig för att starta min bössa, sedan skickade jag sms till hela släkten. Jag gillar programmet jättemycket, och alla sätt man kan vara med och hjälpa till på.
Förutom att starta sin hjälpbössa dit människor kan skänka pengar, har Charlie även donerat två av sina veckopengar, något som fick lillebror Elliott att göra detsamma.
– Nästa år när jag är sju år ska jag också göra en bössa, berättar Elliott glatt.
När LindeNytt hälsar på hos familjen Axelsson håller Charlie på att plocka ihop påsar med kakor som han ska sälja till grannskapet.
– Mamma och farmor har hjälpt till att baka, och sedan ska jag sälja bakverken. Man får betala vad man vill, men minst tio kronor för en påse, berättar Charlie och fortsätter:
– Det är bara fantasin som sätter stopp!
Charlie har som mål att samla in 1500 kronor innan Musikhjälpen avslutar sin sändning på söndag kväll, ett mål som han redan nu är väldigt nära att uppnå. I skrivande stund har bössan fått in 1440 kronor.
Charlies hjälpbössa hittar man HÄR.
Musikhjälpen är ett insamlingsevent som funnits i Sverige sedan 2008. I 144 timmar sänder de direkt dygnet runt i P3 och i SVT/SVT Play för att tillsammans med Radiohjälpen uppmärksamma och på olika vis samla in pengar till en undangömd humanitär katastrof. Det är ett nytt tema i Musikhjälpen varje år.
Det befarade underskottet på cirka 100 miljoner kronor blev tillslut ett nollresultat när man under tisdagen redovisade resultatet för 2024. Tack vare ett överskott från tidigare års resultat, samt ökade utdelningar från bolagen, lyckades man slutligen få en nolla på sista raden.
– Det återstår ett stort jobb för nämnderna att nå en budget i balans, och det är inget vi kan sticka under stol med, säger Markus Lundin (KD).
En äldre man är avförd med ambulans till sjukhus efter en singelolycka i Vedevåg.
– Mannen var vaken och talbar, men skadeläget är fortfarande oklart, uppger Anders Dahlman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Det blev en tuff start i livet för en liten kalv från Harparboda Gård i Spannarboda. Vid födseln var kalven kraftigt medtagen, hade vattenskalle och saknade sugreflexer. Gårdens ägare, Jocke och Edla Andersson, fattade snabbt misstanke om att det skulle kunna röra sig om blåtungevirus, som drabbat stora delar av Europa och nu sprider sig i Sverige. Efter nästan en vecka ser framtiden dock ljusare ut för kalven, som har lärt sig att äta och går runt i sin fålla med mamma Perla.
– Vi ser att han har gjort stora framsteg och ska få komma ut till de andra i den stora boxen vilken dag som helst nu, säger Jocke Andersson.
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare – men bara på avstånd.
En brand har utbrutit i ett uthus på en gård i området Hult strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm kommer räddningstjänsten inte göra annat än bevaka branden.
– Det är ett mindre uthus utan direkt värde, därför kommer det att få brinna ner istället för att man ska försöka att rädda det, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Under vecka 14 kommer en besiktning av Linde energis ledningsnät i Lindesberg och Närkes Kil genomföras – och som vanligt sker detta från helikopter på låg höjd.
REPLIK: Bra att du börjat fundera över det tokiga att öka klyftan mellan stad och land genom att anvisa plats för livsmiljöförstörande vindkraft. Siffrorna som nämndes i första insändaren gällande Lindesbergs kommuns negativa befolkningsutveckling är rena fakta från SCB, dem behöver man förhålla sig till.