Christina Pettersson från Rällså, Löa, har tackat ja till den mycket svåra posten som socialnämndens ordförande. Denna tjänst innebär att varje drag man gör påverkar den enskilda människan – kommuninvånaren. Här finns inte utrymme för tveksamheter och dessutom är det viktigt med ett gott bemötande av berörda personer.Vi har talat med privatpersonen, men också politikern, Christina Pettersson. Visste du föresten att hennes favoritmat är något så avancerat som… fiskbullar?
Christina Pettersson är idag 58 år och är ursprungligen från Ljusnarsbergs kommun, men har bott i Lindesberg sedan 1982. Redan som 11-åring blev hon intresserad av politiken och blev således aktiv i Centerns ungdomsförbund. Idag arbetar hon till vardags som sjuksköterska på Rällsögårdens behandlingshem, där har hon arbetat sedan 15 år tillbaka.
Christina har alltså tackat ja till tjänsten som socialnämndens ordförande. Anders Larsson kommenterade häromdagen hennes beslut på följande vis:
-Jag är mycket glad att hon tackade ja, för hon är verkligen helt rätt person för denna mycket ansvarstyngda tjänst som i regel är ett tufft jobb. Hon är mycket kompetent i sociala frågor, är alltid duktigt påläst och har hög integritet. Jag är som sagt mycket nöjd.
Här följer en kortare presentation av Christina Pettersson:
Var är du född och uppväxt?
-Jag är född i Ljusnarsberg och uppväxt i ett litet torp som ligger mittemot Värdshuset Älgen.
Var bor du idag?
-På en liten gård som heter Stenhaga och ligger i Rällså / Löa.
Familj?
-Jag är gift med Karl-Olof Pettersson och har två vuxna söner Johan (37 år) och Emil (30 år).
Sedan har jag tre barnbarn och sex fosterbarn.
När blev du intresserad av politik?
-När jag var 11 år och det var i Centerns ungdomsförbund. Året var 1960. Oj, vad det lät länge sedan (skratt).
Hur länge har du varit politiskt aktiv?
Sedan 1965.
Vad gör du på fritiden?
-Jag släktforskar en hel del, och är också engagerade i ett projekt i Burkino Fasa som ligger i Västafrika. Jag tycker också om att engagera mig i hembygdsrörelsen samt den lokala historien. Men först och främst är det barnbarnen som är mitt allt.
Favoritmat. Vad äter du helst?
-Jag är inte särskilt ”kvinnlig” av mig, det är nämligen min man som lagar all mat här (skratt). Men om jag får välja mat så är det fiskbullar i dillsås som är det godaste jag vet. Men gös från Norrsjön och grönsakerna vi odlar i trädgården är också gott.
Drömsemestern går till…
-Ja, inte är det ”Playan” eller Thailand jag drömmer om direkt. Jag skulle nog helst av allt vilja fara med en båt från Norges kust upp till Svalbard.
-Hurtigrutten kan också vara ett alternativ, för då hänger maken mycket gärna med också.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.