Under onsdagen höll kommunledningen sin trettonde pressträff med anledning av coronapandemin och effekterna av densamma. Socialförvaltningen kunde ännu en gång rapportera att man inte har någon känd smitta inom verksamheten, och nu erbjuds även medarbetare att ta ett antikroppstest.
Färsk statistik från Region Örebro län visar att majoriteten av de som bekräftats smittade med covid-19 i länet har varit i åldern 40-59 år, tätt följt av 20-39 år. Av dessa är en övervägande del kvinnor.
I Lindesbergs kommun har vi fram tills idag haft 83 bekräftade smittofall, vilket ger ett utfall på 3,53 personer per 1000 invånare, en siffra som i jämförelse med flera andra kommuner i regionen ser förhållandevis bra ut.
– Regeringen har beslutat att begränsningen på 50 personer kommer att kvarstå hela sommaren, och även besöksförbuden på våra äldreboenden. Hur vi klarar av att hålla distans i sommar avgör om vi får en tuff smittspridning av covid-19 i höst, och vi alla kan vara överens om att det inte kommer bli någon vanlig sommar, berättar kommundirektör Henrik Arenvang.
– Det här har blivit en samhällsfråga, och jag vill återigen trycka på vikten av att hålla ut och ta sitt ansvar, säger socialförvaltningens chef Madde Gustavsson och fortsätter:
– Vi har fortfarande ingen känd smitta inom våra verksamheter, vård, omsorg och funktionsstöd. Det känns naturligtvis otroligt skönt, men vi får inte slappna av.
Socialförvaltningen öppnar nu upp för att deras ca 1200 medarbetare kan få ta ett antikroppstest, detta för att kunna bilda sig en uppfattning om hur många som har haft covid-19 och hur många av dessa som har uppvisat symptom.
– Samtliga medarbetare kommer att erbjudas testet, och vi räknar med att omkring 85-90% kommer nappa på det. Vi öppnade upp anmälan kl 11 i förmiddags och på två timmar hade vi redan fått in 70 anmälningar, så vi märker att det är ett jättestort intresse för att testa sig, säger Madde.
I somras träffade jag personal om en idé som växte fram. Arbetsnamn UNGVUX. Unga vuxna (på väg in i vuxenlivet) Ett antal elever varken studerar eller jobbar. De erbjuds endast skola men det funkar inte. De vill inte vara där och gymnasiet är frivilligt.
INSÄNDARE/DEBATT: För några veckor sedan startade höstterminen i Lindesbergs grundskolor. Med höga förväntningar och kunskapstörst ska nu elever lära sig böja engelska verb och addera tal. För att ge alla goda förutsättningar och samtidigt garantera likvärdig utbildning bör tillgången till fysiska läroböcker stärkas.
Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Förra året fanns dessvärre inte tiden till att genomföra festen, men efter en lång tids planerande är man nu redo att bjuda in till show igen, den här gången i en ny tappning.
– Vi kallar den för Julfesten goes 70 years of rock, så det blir en liten rockjulfest i år, avslöjar Martin Almgren.
Kommunfullmäktige beslutade på sitt sammanträde i juni att lägga 10 miljoner kronor i besparing på Barn- och utbildningsförvaltningen. Av dessa kommer merparten av pengarna att tas från gymnasieskolan, det meddelade Lillemor Bodman (M) under torsdagen.
– Nu är det upp till förvaltningen att jobba med det här, men 10 miljoner sparar man inte in i en handvändning, utan det kommer ske succesivt, säger hon till LindeNytt.
Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. Samtidigt visade skolans UF-företag upp sig, vilket är en viktig del av utbildningen om man så småningom vill bli entreprenör.
Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att arbeta förebyggande, att ge ungdomar en meningsfull fritid och en tillhörighet. Med start inom några veckor bjuder man in till uppstartsmöte på Hagaberg, som även är platsen man kommer hålla till på.
– Vi vill skapa en miljö där alla är inkluderade och känner en tillhörighet, för det är så man kommer in i samhället också, säger Ali Jamal Yassin, ordförande.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Hudmottagningen. En mottagning som både utreder och behandlar hudsjukdomar som hudtumörer, psoriasis, eksem, akne och bensår.
– Vi träffar patienter i alla åldrar, men en stor del är äldre och kroniskt sjuka som kommer till hudmottagningen flera gånger om året, berättar en sköterska.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till gynekologmottagningen. Här ser man stora farhågor för kvinnosjukvården och kvinnorna som riskerar att försvinna i vårdköer.
– Vi har många kvinnor som går på kontroller för diverse åkommor, vart ska de kvinnorna ta vägen? säger Uroterapeut Rebecca Blomberg.