Under tisdagseftermiddagen presenterade representanter för Region Örebro län en lägesbild av hur situationen i regionen ser ut gällande coronapandemin och den stadiga ökningen av bekräftade fall.
– Läget inom vården är nu mycket ansträngt, och det är av yttersta vikt att smittspridningen bryts, sade Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Under vecka 46 bekräftades ca 1200 nya fall av covid-19 i länet, en siffra som motsvarar ungefär 14% av provtagningarna den veckan. Fortfarande är det ålderskategorin 20-49 år som står för mer än hälften av alla positiva fall, och trots en utökning av kapaciteten att analysera prover finns det fortfarande en risk för väntetid.
– Vi har i dagsläget kapacitet för ungefär 10 000 prover, och hälften av dessa analyseras på laboratoriet på USÖ, resten skickas till två andra labb i Sverige. Vi för just nu diskussioner med en extern labbkoncern i Tyskland, för att eventuellt kunna skala upp ytterligare och skicka prover dit, berättar Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.
Inom regionen ser man en fortsatt ökning av bekräftade fall, men också en ökning av patienter som nu behöver sjukhusvård för sina symptom. Just nu vårdas 46 patienter på länets tre sjukhus, varav sex av dessa på IVA. På Lindesbergs lasarett vårdas fyra patienter på vårdavdelning, där maxkapaciteten är sex patienter totalt.
– Läget inom vården är nu mycket ansträngt, och det är av yttersta vikt att smittspridningen bryts. Belastningen är mycket hög inom verksamheterna, och vi vädjar nu till allmänheten att följa de allmänna råden och riktlinjerna, sade Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Även lokalt i Lindesberg är läget ansträngt, och man arbetar hårt med att upprätthålla en bra bemanning. Dessutom är tillgängligheten på telefon belastad för tillfället.
– Vi har ett pressat läge med att bemanna verksamheterna varje dag, dels med provtagning men även med den årliga influensavaccinationen som dragit igång. Det finns även svårigheter att komma fram på telefon till delar av primärvården för vanliga åkommor, eftersom väldigt många ringer gällande tider för covid-provtagning. Så min vädjan är att om man kan, läs informationen som finns på 1177.se om när och hur man ska ta prov, berättade Elisabeth Liljekvist, områdeschef norr och avslutade:
– Alla är lite trötta nu, det är många som har kämpat hårt och alla gör ett extremt gott arbete, men vi behöver verkligen kämpa för att det inte ska bli ett värre läge.