Coronaläget: Nya virusvarianter kan ge ökad spridning
En färsk lägesrapport frår Region Örebro län visar på en liten minskning i antalet positiva fall av covid-19. Dock avslöjar stickprovsanalyser som genomförs i hela landet att allt fler fall av den brittiska virusvarianten upptäcks i Sverige.
– Det är därför av största vikt att alla följer föreskrifter och allmänna råd, för att minska risken för fortsatt spridning av covid-19, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län i ett pressmeddelande.
Förra veckan analyserades sammanlagt 6 600 covid-prover i Örebro län, varav 426 var positiva, vilket är en minskning från knappt 600 veckan innan. Flest smittade finns i åldersgruppen 20-49 år och majoriteten har smittats i det egna hushållet, på arbetsplatsen eller inom vård- och omsorg.
På grund av att nya varianter av SARS-CoV-2 sprider sig i världen sker nu en utökad övervakning kring förekomsten av särskilt den brittiska varianten.
– Samtidigt som vi ser en positiv trend vad gäller antal smittade är det utifrån läget med virusvarianter, som kan innebära ökad spridning, av största vikt att alla följer de nationella föreskrifter och råd som gäller för att minska risken för ett nytt trendbrott med ökning av smitta, säger Gunlög Rasmussen.
Foto: Camilla Lagerman
Den preliminära tidsplanen för vaccinationer mot covid-19 har uppdaterats och starten för vaccinationer av fas 2 har nu senarelagts till mitten av februari på grund av minskade leveranser av vaccin.
– I regionen vaccinerar vi fullt ut utifrån de leveranser av vaccin som vi får. Organisationen är klar och lokaler och personal finns på plats. Hittills har vi fått två olika vaccin, Pfizer och Moderna. Leveranserna av båda vaccinen har svajat en del, vilket påverkar det planerade genomförandet. Ytterligare ett vaccin, från Astra Zeneca, har precis godkänts för personer under 65 år. Det kan också komma att kräva att vi planerar om en del, säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare, i ett pressmeddelande.
Det mesta av vaccinet går än så länge till kommunerna som vaccinerar äldre invånare, men den här veckan vaccineras även medarbetare inom äldreomsorgen, bland annat på mottagningen i Lindesberg
– Så fort vaccinet börjar komma i större mängd kommer vi att öppna bokningen för dem som är 80 år eller äldre, vilket preliminärt beräknas bli i vecka sju. Mer information kommer så fort vi har säkra besked. Vi kommer att annonsera i lokala dagstidningar, berätta via 1177.se och på regionens webb när det är dags för dem som ingår i fas 2 att boka vaccinering, säger Inger Nordin Olsson.
Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Monica Jomfjäll från Fonus i Lindesberg tillsammans med Hanna Johansson från Vilsna Tassar. I mitten katten Nina, som söker nytt hem. Foto: Camilla Lagerman
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.
Sent på tisdagskvällen skickades flera patruller till en adress i Guldsmedshyttan sedan man fått samtal om att en påverkad man hade beväpnat sig med en yxa, vilken han också skall ha slagit sönder en dörr med.
– Det verkar ha varit väldigt stökigt på platsen. Vi har bland annat fått använda spotthuva, pepparspray och handfängsel vid ingripandet, uppger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.
INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.
Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på ...