Joakim Wessman - idag ordförande för Bergslagens Sparbank - då debattglad elevrådsordförande. Foto: Hans Andersson

De minns 70- och 80-talen

När Joakim Wessman började på Lindeskolan var det en annan värld som öppnade sig. Här fanns utrymme för den fria tanken. I Lisa Ismans klass fick de lära sig debattera. Möt två f d elever i den sista delen av vår artikelserie om Lindeskolan 50 år.

Pappa Bengt och familjen mötte när Lisa Isman tog studenten i maj 1991 på Lindeskolan. Foto: Privat
Pappa Bengt och familjen mötte när Lisa tog studenten 1991. Foto: Privat

Lisa Isman tog studenten 1991. Hon gick samhällsvetenskaplig linje, för hon var just det – samhällsintresserad. Och det blev mycket diskussioner om samhället och om politik – något som läraren uppmuntrade. Diskussionerna på den tiden gällde om Sverige skulle gå med i EU eller som det hette då – EG. Det kunde handla om vegetarisk mat eller om djurförsök.

Lisa Isman diskuterade gärna apartheidpolitiken i Sydafrika och berättar att hon träffat Nelson Mandela – ” i alla fall varit på ett möte med honom”.
– Det var en bra klass och läraren var duktig på att få igång diskussionerna. Vi fick lära oss att debattera, säger Lisa Isman. Det var bra att gå på Lindeskolan även om det var litet tuffare ett läsår, då vi hade flera olika vikarier i matte, som inte var mitt bästa ämne.

Det kommer mycket minnen när Lisa Isman bläddrar i fotoalbumet med studentbilderna. Foto: Hans Andersson
Det kommer mycket minnen när Lisa Isman bläddrar i fotoalbumet med studentbilderna. Foto: Hans Andersson

Hon säger att hon har kontakt med några barndomsvänner och skolkamrater och att hon genom Facebook återupptäcker andra från skoltiden. Vi sitter i trädgården till det hus där Lisa bott sedan hon var sex år och där hon växte upp – bara några hundra meter från Lindeskolan. Hon är på besök tillsammans med de tre barnen under föräldraledigheten Här bor mamma Agneta och pappa Bengt – barnmorska och advokat. Det skulle vara lätt att dra slutsatser om Lisa Ismans val i livet. Men Lisa har haft egna drivkrafter.
– Jag minns, när jag följde med mamma in till en förlossning i Örebro. Jag var tolv år och det var en omvälvande upplevelse. Då visste jag att jag ville bli barnmorska. Jag minns hela den kraft som den födande kvinnan hade och hur hon svor på sin man under värkarna, berättar Lisa.

Men hon blev inte avskräckt utan sökte efter gymnasiet till sjuksköterskeutbildningen i Östersund. En utbildning som krävs innan man utbildar sig vidare till barnmorska. Hennes tid som sjuksköterska  skulle ha varat i två år – det blev sju år innan hon blev barnmorska.
– Jag bestämde mig tidigt för att jag ville ut i världen och arbeta och det berodde mycket på gammel-moster och – morbror Elsa och Yngve som hade arbetat i det som då hette Belgiska Kongo ( idag Kongo Kinshasa).

Lisa Isman hamnade också i Afrika. Hon åkte till södra Sudan för Läkare utan Gränser – som sjuksköterska. En dag kom läkaren till henne och sade att hon omedelbart måste bege sig till grannbyn där en kvinna hade en svår förlossning. Lisa invände att hon inte var barnmorska och fick ett prompt svar.
– But you are a woman, sade läkaren på kliniken, berättar Lisa Isman.När jag kom dit stod en kvinna med ett nyfött barn i famnen och jag kände mig lättad. Men – hon pekade på kvinnan som låg där och jag såg en fot som stack ut ur underlivet. Jag gjorde jobbet medan byns kvinnor sjöng för att stötta kvinnan och männen dansade utanför hyddan. Det gick bra.

– Då bestämde jag mig för att utbilda mig till barnmorska, för det finns så mycket man behöver göra för att hjälpa kvinnorna.

Men just nu har hon anställning inom mödravården i Stockholm där hon bor. Hon ger förtur åt  de egna barnen och familjen. Det är ju inte helt lätt att åka ut och jobba i områden, som kanske t o m är farliga, när man har små barn. Men Lisa Isman känner av det sug, som många som varit i Afrika eller på andra kontinenter brukar uppleva. Hon lockades av ett jobb i Burma, men bestämde sig för att stanna hemma.
– Men jag åker gärna ut och berättar om arbetet inom Läkare utan gränser och jag deltar i ett projekt i Somaliland som handlar om att minska kvinnlig könsstympning, berättar Lisa Isman.

Det projektet, som är en slags fortsättning på hennes Masterexamen på Karolinska, innebär bl a att barnmorskor utbildas. Det är en mångtusenårig sedvänja som det är svårt att få bukt med och förekommer också inom den ordinarie sjukvården där. I våras var hon på Lindeskolan och berättade för eleverna om det här och om hur hon tidigare arbetat på en klinik som drivs av Läkare utan gränser i Afghanistan.

Joakim Wessman - idag ordförande för Bergslagens Sparbank - då debattglad elevrådsordförande. Foto: Hans Andersson
Joakim Wessman – idag ordförande för Bergslagens Sparbank – då debattglad elevrådsordförande. Foto: Hans Andersson

Det är snart fyrtio år sedan Joakim Wessman började på Lindeskolan. Han blir glad och nostalgisk, när vi sitter och tittar i årsboken årgång 1978 – 79. Då gick han i andra året på den humanistisk samhällsvetenskapliga linjen och visste redan vad han ville bli – jurist.
– Eftersom jag visste att jag ville läsa vidare och jag var samhällsintresserad, så blev det humanistisk och samhällsvetenskaplig linje. När jag började på Lindeskolan var det en annan värld som öppnade sig. Det var oerhört stimulerande. Här fanns utrymme för den fria tanken på ett annat sätt än det ha varit på högstadiet.

Han kommer väl ihåg att det fanns ett direkt intresse eller politiskt engagemang bland lärare. Och i viss mån var han också politiskt aktiv. Han var ordförande i elevrådet och minns en förhandling med rektorn om val av tidningar till eleverna. Eleverna röstade om vilka fyra tidningar som skulle finns. En av tidningarna som fick flest röster var den s k herrtidningen FIB-Aktuellt. Alldeles oavsett vad elevkårens ordförande själv tyckte, så överräckte han listan med de framröstade tidningarna.
– Är det demokrati, så är det, sade unge Wessman.

Förhandling med rektor genomfördes. FIB-aktuellt byttes mot SE (också med nakna/lättklädda flickor) något som rektorn inte tycktes känna till. Joakim Wessman visade sig tidigt ha förhandlingstalang.
– Jag var en sådan som tog diskussioner och det var inte alla lärare som gillade det. Man skulle vara tyst och inte ta utrymme. Men det var en trygg skola. Överlag var det väldigt bra lärare. Och det var lugnare i klasserna och en respekt för kunskap. Idag har jag sett att det finns klasser, där eleverna har tagit över, säger han.

Han berättar om hur han och kompisarna träffades vid hörnet på C-huset för att snacka och diskutera. Här fick han kompisar från andra kommuner samtidigt som han behöll en del från högstadiet på Fröviskolan. De träffades på fester hemma hos varandra eller åkte till diskotek i Kopparberg.
– Det var en inkluderande gemenskap, minns Joakim Wessman och tittar på klassfotot i årsboken. Han har koll på vart flera av dem tog vägen – ” den här killen jobbar i ett stort börsföretag i Göteborg och hon flyttade till Paris och jobbar på ett företag som bygger helikoptrar”. Själv syns han i den bakersta raden längst till höger.

Joakim Wessman har varit Lindesberg trogen. Han kommer från ett jordbrukarhem utanför Frövi, gick i Fröviskolan och på Lindeskolan, han bor i Grönbo Herrgård och är styrelseordförande i Bergslagens Sparbank. Han har advokatfirman Masada och sysslar mycket med juridisk utbildning för företag både i Lindesberg och utanför. Hans arbetsdagar handlar också mycket om konsumenträtt. Det kan bli ett eller annat brottmål också.  Han återvänder gärna till Lindeskolan för att ge litet lektioner i juridik.
– Jag tycker det var en bra tid, när jag gick på Lindeskolan och jag vill gärna återgälda det, säger Joakim Wessman

 

2000 – talet utanför Lindeskolan
Spadtaget för Lindesberg Arena togs 2009 och anläggningen var ständigt förekommande i nyheterna – inte bara för idrottens skull. Hösten 2011 tar Egeryds Fastigheter över Arena-bolaget och på våren 2012 sägs all personal upp för att sanera ekonomin. På hösten tar kommunen tillbaka driften.

Kyrkberget är en pågående kommunal historia. Här byggs en förskola, och området blir kommunalt naturreservat – ett beslut som rivs upp efter några år. Arnold Bengtsson (S) avgår som kommunalråd och lämnar alla uppdrag efter turerna runt Lindesberg Volley och det s k skenkontraktet med en utländsk spelare. 

Förslaget om en stor köpgalleria presenterades, men har skrinlagts och kommunledning och fastighetsbolag har presenterat ett nytt centrumförslag. Resecentrum ska byggas om och det blev inget av planerna på bostäder på Parkudden. Strandskolan blev bostadshus och Stadshotellet gick i konkurs, men driften togs över av fastighetsägaren Egeryds Fastigheter.

Strandpromenaden får en ny brygga nedanför kyrkan – Kyrkbryggan. Kommunen och landstinget har kommit överens om en ny vårdcentral i kvarteret Bulten öster om järnvägen.

I valet 2014 blev Sverigedemokraterna näst största parti i Lindesbergs kommun. Socialdemokraterna och Centern tar över och kör ett majoritetsstyre. 

Volvo Personvagnar säljs till kinesiska Geely och SAAB till holländska sportbilstillverkaren Spyker Cars. Mona Sahlin avgår som socialdemokratisk partiledare, liksom Håkan Juholt innan Stefan Löfvén tillträder. I juli 2011 genomför Anders Bering Breivik massmorden på Utöya och i Oslo. Den arabiska våren inleds liksom kriget i Syrien. Usamah bin Laden dödas av amerikanska soldater, Barak Obama väljs om som USA:s president, Nelson Mandela dör och 14-åriga Malala Yousafzai skjuts i huvudet av talibaner men överlever.

Publicerad 22 juni 2015 klockan 11:07

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Sju gymnasieelever döms för ofredande efter hotfull och kränkande ”nollning”

På måndagen meddelade Örebro tingsrätt sin dom i målet mot de sammanlagt sju elever vid Lindeskolan som stått åtalade misstänkta för ofredande i samband med en nollningsrit i början av höstterminen förra året. Samtliga åtalade döms till ungdomstjänst och ska dessutom betala skadestånd till de nio målsäganden. LindeNytt har tagit del av domen, där den aktuella nattens händelser finns tydligt beskrivna.

12 maj 2021 klockan 09:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

En överlycklig Péter Ratkai med dagens första firre. Foto: Stefan Nordqvist

Många nappade på fritt ädelfiske: ”Vilken succé!”

Premiären för ädelfisket i Dalkarlshytteån blev välbesökt och uppskattat. Och visst nappade det också! För Péter Ratkai blev det dessutom dubbel lycka. Han landade den första regnbågen för dagen – som också var hans livs allra första regnbåge. Dubbel lycka blev det även för Solveig Börjel, som drog upp två fina bågar på fluga.

11 maj 2021 klockan 10:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom ist...

Dags för riskgrupperna att vaccineras – planeringen för fas fyra i full gång

Under vecka 19 vaccinerar Region Örebro län med 13 000 doser vaccin. Nu...

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi...

På lördag inleds Fornabodas nya travsäsong. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig vinstsumma, en tävlingsserie för ston med en betäckningsrätt i potten och upphöjd status av Bergslagsloppet, är tre nyheter att vänta när Fornaboda Travbana fyller 70 år.

7 maj 2021 klockan 12:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Förlupen kula träffade bostad – två personer misstänkta

En bostad i Löa blev på torsdagskvällen träffad av en förlupen kula från ett jaktvapen. Polisen kunde under kvällen höra flera personer varav två nu misstänks för brott.

7 maj 2021 klockan 09:55 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Fortsatt hög smittspridning
Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Lindesbergs kommun.
7 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån
Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag ...
6 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Barndietistens råd ger mindre matkrångel
Det kan vara svårt att veta om barnen får i sig den mat och näring de behöver. Många föräldrar oroar sig. Ibland kan det vara krångel med ...
6 maj 2021 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

På onsdagen öppnade Café Oscar igen, nu med ett enormt tillskott. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framförallt längre öppettider, året runt nämligen.
– Många har varit nyfikna när de har gått förbi, och vi har fått väldigt positiv respons. Jag tror att det här kan bli ett lyft för allas del, för hela Lindesberg, säger Shavan Zakholi.

5 maj 2021 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Edvin, Victor, Maja, Alfred, Viktor, Nelly, Tage och Aylyne är årets Drömjobbare. Foto: Camilla Lagerman

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. I sann jubileumsanda har man utsett extra många drömjobbare, åtta stycken för att vara exakt, som kommer få chansen att utveckla sitt entreprenörskap och prova livet som egna företagare.

5 maj 2021 klockan 08:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Statligt tillskott möjliggör ett aktivt sommarlov för barn och unga

Efter att förra årets statliga bidrag uteblev, kom regeringens vårbudget som en glad ...

Nu kan du få fatt i poeten Arne Johnsson digitalt

Under de digitala församlingsaftnar, som Linde bergslags församling bjuder in till den här pandemi-våren, ...

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

Annons

Foto: Oskar Schriever-Abeln/Region Örebro län

13 000 doser vaccin till länet under veckan – satsar på att färdigvaccinera personer äldre än 65 år

Under vecka 18 vaccinerar Region Örebro län med totalt 13 000 doser vaccin. Telefonbokningen är enbart öppen för personer som är födda 1956 och tidigare. För dem finns 5 000 telefontider att boka måndag till fredag. Övriga prioriterade grupper ska boka tid digitalt.

3 maj 2021 klockan 10:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på vå...

Man i 30-årsåldern död i trafikolycka

En allvarlig singelolycka inträffade tidigt på lördagsmorgonen i norra kommundelen. Polisen har nu bekräftat att ...

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

Lastbil rammade fällda bommar – och smet från platsen

Polisen söker nu föraren av en lastbil som på fredagsmorgonen sågs ramma bommarna vid en järnv...

Uppmaningen inför Valborg: Våga ta samtalet med era ungdomar!

Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn...

KD, M och L släpper inte greppet om Loppholmsbadet

PRESSMEDDELANDE: Frågan om badet på Loppholmarna i centrala Lindesberg har blivit en politisk prestigefrå...

Arkivfoto: Ida Lindkvist

68 procent av lärarna i kommunen är behöriga

Sju av tio lärare i Lindesbergs kommun är behöriga, det visar färska siffror från SCB. Sedan förra året har lärarbehörigheten minskat med 2,8 procent i kommunen, och av 229 lärare var det endast 133 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.
– Det är alarmerande. En låg andel behöriga lärare innebär lägre kvalitet på undervisningen, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

28 april 2021 klockan 13:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vuxen man misstänks för sexbrott mot tonårsflicka
Polisen har inlett en förundersökning gällande sexuellt ofredande mot en flicka i lägre tonåren. Den misstänkte uppges vara i 35-årsåldern...
28 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

BergslagsBurger säsongsöppnar med jättenyhet
För fjärde sommaren i rad slår BergslagsBurger upp luckorna till sin serveringsvagn, som även i år står placerad vid den mellersta infarten till...
27 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Valborgsmässofirandet inställt även i år
Inte heller i år kommer något Valborgsmässofirande att ske i Lindesberg. Detta meddelar Manskören Harmoni, som på uppdrag av Lindesbergs kommun ...
27 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-26

2021-04-26

2021-04-23

2021-04-23

2021-04-22

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-20

2021-04-20

2021-04-19

2021-04-19

2021-04-16

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-05-13 15:17