Joakim Wessman - idag ordförande för Bergslagens Sparbank - då debattglad elevrådsordförande. Foto: Hans Andersson

De minns 70- och 80-talen

När Joakim Wessman började på Lindeskolan var det en annan värld som öppnade sig. Här fanns utrymme för den fria tanken. I Lisa Ismans klass fick de lära sig debattera. Möt två f d elever i den sista delen av vår artikelserie om Lindeskolan 50 år.

Pappa Bengt och familjen mötte när Lisa Isman tog studenten i maj 1991 på Lindeskolan. Foto: Privat
Pappa Bengt och familjen mötte när Lisa tog studenten 1991. Foto: Privat

Lisa Isman tog studenten 1991. Hon gick samhällsvetenskaplig linje, för hon var just det – samhällsintresserad. Och det blev mycket diskussioner om samhället och om politik – något som läraren uppmuntrade. Diskussionerna på den tiden gällde om Sverige skulle gå med i EU eller som det hette då – EG. Det kunde handla om vegetarisk mat eller om djurförsök.

Lisa Isman diskuterade gärna apartheidpolitiken i Sydafrika och berättar att hon träffat Nelson Mandela – ” i alla fall varit på ett möte med honom”.
– Det var en bra klass och läraren var duktig på att få igång diskussionerna. Vi fick lära oss att debattera, säger Lisa Isman. Det var bra att gå på Lindeskolan även om det var litet tuffare ett läsår, då vi hade flera olika vikarier i matte, som inte var mitt bästa ämne.

Det kommer mycket minnen när Lisa Isman bläddrar i fotoalbumet med studentbilderna. Foto: Hans Andersson
Det kommer mycket minnen när Lisa Isman bläddrar i fotoalbumet med studentbilderna. Foto: Hans Andersson

Hon säger att hon har kontakt med några barndomsvänner och skolkamrater och att hon genom Facebook återupptäcker andra från skoltiden. Vi sitter i trädgården till det hus där Lisa bott sedan hon var sex år och där hon växte upp – bara några hundra meter från Lindeskolan. Hon är på besök tillsammans med de tre barnen under föräldraledigheten Här bor mamma Agneta och pappa Bengt – barnmorska och advokat. Det skulle vara lätt att dra slutsatser om Lisa Ismans val i livet. Men Lisa har haft egna drivkrafter.
– Jag minns, när jag följde med mamma in till en förlossning i Örebro. Jag var tolv år och det var en omvälvande upplevelse. Då visste jag att jag ville bli barnmorska. Jag minns hela den kraft som den födande kvinnan hade och hur hon svor på sin man under värkarna, berättar Lisa.

Men hon blev inte avskräckt utan sökte efter gymnasiet till sjuksköterskeutbildningen i Östersund. En utbildning som krävs innan man utbildar sig vidare till barnmorska. Hennes tid som sjuksköterska  skulle ha varat i två år – det blev sju år innan hon blev barnmorska.
– Jag bestämde mig tidigt för att jag ville ut i världen och arbeta och det berodde mycket på gammel-moster och – morbror Elsa och Yngve som hade arbetat i det som då hette Belgiska Kongo ( idag Kongo Kinshasa).

Lisa Isman hamnade också i Afrika. Hon åkte till södra Sudan för Läkare utan Gränser – som sjuksköterska. En dag kom läkaren till henne och sade att hon omedelbart måste bege sig till grannbyn där en kvinna hade en svår förlossning. Lisa invände att hon inte var barnmorska och fick ett prompt svar.
– But you are a woman, sade läkaren på kliniken, berättar Lisa Isman.När jag kom dit stod en kvinna med ett nyfött barn i famnen och jag kände mig lättad. Men – hon pekade på kvinnan som låg där och jag såg en fot som stack ut ur underlivet. Jag gjorde jobbet medan byns kvinnor sjöng för att stötta kvinnan och männen dansade utanför hyddan. Det gick bra.

– Då bestämde jag mig för att utbilda mig till barnmorska, för det finns så mycket man behöver göra för att hjälpa kvinnorna.

Men just nu har hon anställning inom mödravården i Stockholm där hon bor. Hon ger förtur åt  de egna barnen och familjen. Det är ju inte helt lätt att åka ut och jobba i områden, som kanske t o m är farliga, när man har små barn. Men Lisa Isman känner av det sug, som många som varit i Afrika eller på andra kontinenter brukar uppleva. Hon lockades av ett jobb i Burma, men bestämde sig för att stanna hemma.
– Men jag åker gärna ut och berättar om arbetet inom Läkare utan gränser och jag deltar i ett projekt i Somaliland som handlar om att minska kvinnlig könsstympning, berättar Lisa Isman.

Det projektet, som är en slags fortsättning på hennes Masterexamen på Karolinska, innebär bl a att barnmorskor utbildas. Det är en mångtusenårig sedvänja som det är svårt att få bukt med och förekommer också inom den ordinarie sjukvården där. I våras var hon på Lindeskolan och berättade för eleverna om det här och om hur hon tidigare arbetat på en klinik som drivs av Läkare utan gränser i Afghanistan.

Joakim Wessman - idag ordförande för Bergslagens Sparbank - då debattglad elevrådsordförande. Foto: Hans Andersson
Joakim Wessman – idag ordförande för Bergslagens Sparbank – då debattglad elevrådsordförande. Foto: Hans Andersson

Det är snart fyrtio år sedan Joakim Wessman började på Lindeskolan. Han blir glad och nostalgisk, när vi sitter och tittar i årsboken årgång 1978 – 79. Då gick han i andra året på den humanistisk samhällsvetenskapliga linjen och visste redan vad han ville bli – jurist.
– Eftersom jag visste att jag ville läsa vidare och jag var samhällsintresserad, så blev det humanistisk och samhällsvetenskaplig linje. När jag började på Lindeskolan var det en annan värld som öppnade sig. Det var oerhört stimulerande. Här fanns utrymme för den fria tanken på ett annat sätt än det ha varit på högstadiet.

Han kommer väl ihåg att det fanns ett direkt intresse eller politiskt engagemang bland lärare. Och i viss mån var han också politiskt aktiv. Han var ordförande i elevrådet och minns en förhandling med rektorn om val av tidningar till eleverna. Eleverna röstade om vilka fyra tidningar som skulle finns. En av tidningarna som fick flest röster var den s k herrtidningen FIB-Aktuellt. Alldeles oavsett vad elevkårens ordförande själv tyckte, så överräckte han listan med de framröstade tidningarna.
– Är det demokrati, så är det, sade unge Wessman.

Förhandling med rektor genomfördes. FIB-aktuellt byttes mot SE (också med nakna/lättklädda flickor) något som rektorn inte tycktes känna till. Joakim Wessman visade sig tidigt ha förhandlingstalang.
– Jag var en sådan som tog diskussioner och det var inte alla lärare som gillade det. Man skulle vara tyst och inte ta utrymme. Men det var en trygg skola. Överlag var det väldigt bra lärare. Och det var lugnare i klasserna och en respekt för kunskap. Idag har jag sett att det finns klasser, där eleverna har tagit över, säger han.

Han berättar om hur han och kompisarna träffades vid hörnet på C-huset för att snacka och diskutera. Här fick han kompisar från andra kommuner samtidigt som han behöll en del från högstadiet på Fröviskolan. De träffades på fester hemma hos varandra eller åkte till diskotek i Kopparberg.
– Det var en inkluderande gemenskap, minns Joakim Wessman och tittar på klassfotot i årsboken. Han har koll på vart flera av dem tog vägen – ” den här killen jobbar i ett stort börsföretag i Göteborg och hon flyttade till Paris och jobbar på ett företag som bygger helikoptrar”. Själv syns han i den bakersta raden längst till höger.

Joakim Wessman har varit Lindesberg trogen. Han kommer från ett jordbrukarhem utanför Frövi, gick i Fröviskolan och på Lindeskolan, han bor i Grönbo Herrgård och är styrelseordförande i Bergslagens Sparbank. Han har advokatfirman Masada och sysslar mycket med juridisk utbildning för företag både i Lindesberg och utanför. Hans arbetsdagar handlar också mycket om konsumenträtt. Det kan bli ett eller annat brottmål också.  Han återvänder gärna till Lindeskolan för att ge litet lektioner i juridik.
– Jag tycker det var en bra tid, när jag gick på Lindeskolan och jag vill gärna återgälda det, säger Joakim Wessman

 

2000 – talet utanför Lindeskolan
Spadtaget för Lindesberg Arena togs 2009 och anläggningen var ständigt förekommande i nyheterna – inte bara för idrottens skull. Hösten 2011 tar Egeryds Fastigheter över Arena-bolaget och på våren 2012 sägs all personal upp för att sanera ekonomin. På hösten tar kommunen tillbaka driften.

Kyrkberget är en pågående kommunal historia. Här byggs en förskola, och området blir kommunalt naturreservat – ett beslut som rivs upp efter några år. Arnold Bengtsson (S) avgår som kommunalråd och lämnar alla uppdrag efter turerna runt Lindesberg Volley och det s k skenkontraktet med en utländsk spelare. 

Förslaget om en stor köpgalleria presenterades, men har skrinlagts och kommunledning och fastighetsbolag har presenterat ett nytt centrumförslag. Resecentrum ska byggas om och det blev inget av planerna på bostäder på Parkudden. Strandskolan blev bostadshus och Stadshotellet gick i konkurs, men driften togs över av fastighetsägaren Egeryds Fastigheter.

Strandpromenaden får en ny brygga nedanför kyrkan – Kyrkbryggan. Kommunen och landstinget har kommit överens om en ny vårdcentral i kvarteret Bulten öster om järnvägen.

I valet 2014 blev Sverigedemokraterna näst största parti i Lindesbergs kommun. Socialdemokraterna och Centern tar över och kör ett majoritetsstyre. 

Volvo Personvagnar säljs till kinesiska Geely och SAAB till holländska sportbilstillverkaren Spyker Cars. Mona Sahlin avgår som socialdemokratisk partiledare, liksom Håkan Juholt innan Stefan Löfvén tillträder. I juli 2011 genomför Anders Bering Breivik massmorden på Utöya och i Oslo. Den arabiska våren inleds liksom kriget i Syrien. Usamah bin Laden dödas av amerikanska soldater, Barak Obama väljs om som USA:s president, Nelson Mandela dör och 14-åriga Malala Yousafzai skjuts i huvudet av talibaner men överlever.

Publicerad 22 juni 2015 klockan 11:07

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Lindlöven med tre raka segrar

Det var en jämn drabbning i den värmländska orten Grums, med två raka segrar bakom sig stod Lindlöven för en ny stark match där lagets nykomling Maxim Semjonov skördade in matchens två gjorda mål vilket ledde till en ny triumf för ett formstarkt Lindlöven.

28 oktober 2020 klockan 23:39 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

AnnonsFoto: Fredrik Norman

Ladies Circle bjuder in till träningspass till förmån för psykisk hälsa

Välgörenhetsorganisationen Ladies Circle bjuder på söndag in till ett digitalt träningspass, där man förutom att röra på sig även kan delta i kampen mot psykisk ohälsa.
– Det här är något som ligger helt rätt i tiden, det är många som har lidit av ensamhet under coronan. Att träna kan vara en sak som i sig kan förebygga psykisk ohälsa, så nu gör vi i Ladies Circle Lindesberg vad vi kan för att bidra, berättar Emma Ehnevid som är ordförande för Lindesbergsklubben.

28 oktober 2020 klockan 14:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Coronaläget: Nästintill fördubbling av antalet smittade i länet

På bara en vecka har antalet bekräftade fall av covid-19 nästan fördubblats i Örebro lä...

bildspel Utställningen om Bergbolagen växer

I samband med att Bergsparken invigdes i början av januari, invigdes även en utställning i byggnadens atrium, där man ...

Håller rent och snyggt – ges hjältestatus

INSÄNDARE: Definitionen av en hjälte: (citat från wikipedia) Hjälte är i allmän betydelse en beundransvä...

Foto: Jack O Lantern

Läslovstävling: Lös rebusen

Läslovet är i full gång för kommunens barn och ungdomar, och nu väntar en veckas ledighet från skolbänken. Vad passar då bättre än att delta i LindeNytts läslovstävling, där hela tre lyckliga vinnare har chansen att lägga vantarna på en minst sagt åtråvärd vinst!

27 oktober 2020 klockan 07:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Man till sjukhus efter brand i bostad: ”Försökte släcka brinnande olja med vatten”

UPPDATERAD. En 38-årig man fördes på måndagen till sjukhus med oklara skador efter en brand i mannens kök. Enligt polisuppgift skall han ha gjort ett ödesdigert försök att släcka brinnande matolja med vatten.
– Det är naturligtvis något man absolut inte skall göra när det är olja som brinner, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

26 oktober 2020 klockan 15:44 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nu kan din oönskade gran sprida julstämning till folket
Tröttnat på granen? Ja, granen - inte grannen. Nu letar nämligen Samhällsbyggnad Bergslagen efter 14 stycken granar modell större, som skall anv...
26 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vi missunnar inte Värmlänningarna att befrias från ledbesvär – men…
INSÄNDARE/DEBATT: Sedan den 28 september finns det under delar av veckans timmar ingen läkare som primärjour för kirurgin på Akutmottagningen vid...
26 oktober 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Lindlöven avgjorde i förlängning
Det var två jämna lag som möttes när Lindlöven gästade Köping under söndagseftermiddagen, efter en mållös period började målen spelas in ...
25 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Fjärde förlusten för Linde Volley

Med sin fjärde match inom Elitserien framför sig var det en ny bekantskap som skulle mötas i Lindesberg Arena, Umeå-laget IKSU Volleyboll gör sin första säsong i den högsta klassen efter att kvalat in från Division 1 och blev det tredje motståndet på Linde Volleys hemmaplan.

25 oktober 2020 klockan 20:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Asso Eliassi var omöjlig för dagen med sju inspelade mål Foto: Hasse Persson

LIF bjöd på show i Arenan

Med ett slarvigt spel, skott i stolparna och en återkommande Fatlum Ahmeti på LIF-bänken så hade inte Vinslöv någon rolig kväll i Lindesberg när Allsvenskans sjunde omgång skulle spelas i Lindesberg Arena, de 50 åskådarna i publiken fick desto roligare och fick njuta av en ren hemmadominans.

24 oktober 2020 klockan 19:28 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Derbyseger för WSK

Efter att spräckt nollan med en färsk hemmaseger mot Kungsör så var det ett bortaderby mot Örebro som väntade för WSK-truppen, efter ...

Fullt utvecklad brand i uthus

Ett uthus tillhörande en bostad i Stråssa totalförstördes på fredagskvällen i en brand. Enligt uppgift från SOS Alarm skall ...

ICA Supermarket sålde miljonvinst på Triss

I tisdags såldes en Trisslott hos ICA Supermarket i Lindesberg, där en mycket lyckosam vinnare blev hela 1 miljon ...

AnnonsPeter Jilke. Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Ohrnsteins kostym för stor?

INSÄNDARE/DEBATT: SvT publicerade 201013 en intervju med ortopedchef Evald Ohrnstein där Ohrnstein uppger att RÖL:s ortoped-kliniks ”kostym” är så stor att den måste fyllas på med utomlänspatienter. Ohrnstein uppger att dessa utomlänspatienter ger inkomst 20-30 miljoner årligen. Men: Ohrnstein uppger inte kostnaderna för att tjäna dessa 20-30 miljoner! Vad blir nettot/vinsten?

23 oktober 2020 klockan 11:02 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Fonus hjälper anhöriga att tända ljus under allhelgona

I spåren av covid-19 är det allt fler i Lindesberg som inte kan besöka en anhörigs grav under ...

Återvinningscentral hölls stängd: Misstänkt farligt ämne visade sig vara ofarligt

På torsdagsförmiddagen stängdes återvinningscentralen i Södra Måle ...

Regionens önskan: Hoppa över bus eller godis i år

Halloweenfirandets bus eller godis-rundor kan snabbt bli bus eller virus om man har otur. Något man från ...

Majblomman samlar in utan majblommor

De fanns inte i våras. Majblommorna, som skolbarn brukar sälja på vårkanten. Men nu kommer chansen för dem som vill st...

Hemmaseger i Lindehov

Med ett segerlöst facit för säsongen gästade Surahammar Lindehov under onsdagskvällen, trots ett tidigt underläge för Lindlöven s...

Stort pådrag i Storå efter larm om brand vid äldreboende

Strax före klockan 18 på onsdagskvällen, larmades Nerikes Brandkår till en lägenhetsbrand i Stor...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Brand i äldreboende: ”Rökdykare har gått in”

Just nu bekämpar Nerikes Brandkår en brand i ett äldreboende i Storå. Enligt polisens uppgifter skall det brinna i köket.
– Det här inkom klockan 17.57. Rökdykare har gått in. Mer än så vet jag inte för tillfället, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

21 oktober 2020 klockan 18:19 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Flera viltolyckor på kort tid: ”Ökad risk på hösten och vintern”
Under veckan har flertalet viltolyckor inträffat i vårt område - och även trafikolyckor till följd av att vilt uppehållit sig på vägen. ...
21 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Coronaläget: Alla länsinvånare uppmanas att följa de allmänna råden
Antalet covid-smittade personer i Örebro län fortsätter att öka. Inför stundande högtider och höstlov uppmanas alla länsinvånare att ta de ...
21 oktober 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hagaberg ska bli framtidens stadsdel i Lindesberg
PRESSMEDDELANDE: Nu börjar en förändringsresa i Lindesberg som många Lindesbergare – på olika sätt – kommer att vara en del av. Syftet är ...
20 oktober 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-10-20

2020-10-19

2020-10-19

2020-10-19

2020-10-18

2020-10-16

2020-10-16

2020-10-16

2020-10-16

2020-10-15

2020-10-15

2020-10-15

2020-10-15

2020-10-14

2020-10-29 06:12