Joakim Wessman - idag ordförande för Bergslagens Sparbank - då debattglad elevrådsordförande. Foto: Hans Andersson

De minns 70- och 80-talen

När Joakim Wessman började på Lindeskolan var det en annan värld som öppnade sig. Här fanns utrymme för den fria tanken. I Lisa Ismans klass fick de lära sig debattera. Möt två f d elever i den sista delen av vår artikelserie om Lindeskolan 50 år.

Pappa Bengt och familjen mötte när Lisa Isman tog studenten i maj 1991 på Lindeskolan. Foto: Privat
Pappa Bengt och familjen mötte när Lisa tog studenten 1991. Foto: Privat

Lisa Isman tog studenten 1991. Hon gick samhällsvetenskaplig linje, för hon var just det – samhällsintresserad. Och det blev mycket diskussioner om samhället och om politik – något som läraren uppmuntrade. Diskussionerna på den tiden gällde om Sverige skulle gå med i EU eller som det hette då – EG. Det kunde handla om vegetarisk mat eller om djurförsök.

Lisa Isman diskuterade gärna apartheidpolitiken i Sydafrika och berättar att hon träffat Nelson Mandela – ” i alla fall varit på ett möte med honom”.
– Det var en bra klass och läraren var duktig på att få igång diskussionerna. Vi fick lära oss att debattera, säger Lisa Isman. Det var bra att gå på Lindeskolan även om det var litet tuffare ett läsår, då vi hade flera olika vikarier i matte, som inte var mitt bästa ämne.

Det kommer mycket minnen när Lisa Isman bläddrar i fotoalbumet med studentbilderna. Foto: Hans Andersson
Det kommer mycket minnen när Lisa Isman bläddrar i fotoalbumet med studentbilderna. Foto: Hans Andersson

Hon säger att hon har kontakt med några barndomsvänner och skolkamrater och att hon genom Facebook återupptäcker andra från skoltiden. Vi sitter i trädgården till det hus där Lisa bott sedan hon var sex år och där hon växte upp – bara några hundra meter från Lindeskolan. Hon är på besök tillsammans med de tre barnen under föräldraledigheten Här bor mamma Agneta och pappa Bengt – barnmorska och advokat. Det skulle vara lätt att dra slutsatser om Lisa Ismans val i livet. Men Lisa har haft egna drivkrafter.
– Jag minns, när jag följde med mamma in till en förlossning i Örebro. Jag var tolv år och det var en omvälvande upplevelse. Då visste jag att jag ville bli barnmorska. Jag minns hela den kraft som den födande kvinnan hade och hur hon svor på sin man under värkarna, berättar Lisa.

Men hon blev inte avskräckt utan sökte efter gymnasiet till sjuksköterskeutbildningen i Östersund. En utbildning som krävs innan man utbildar sig vidare till barnmorska. Hennes tid som sjuksköterska  skulle ha varat i två år – det blev sju år innan hon blev barnmorska.
– Jag bestämde mig tidigt för att jag ville ut i världen och arbeta och det berodde mycket på gammel-moster och – morbror Elsa och Yngve som hade arbetat i det som då hette Belgiska Kongo ( idag Kongo Kinshasa).

Lisa Isman hamnade också i Afrika. Hon åkte till södra Sudan för Läkare utan Gränser – som sjuksköterska. En dag kom läkaren till henne och sade att hon omedelbart måste bege sig till grannbyn där en kvinna hade en svår förlossning. Lisa invände att hon inte var barnmorska och fick ett prompt svar.
– But you are a woman, sade läkaren på kliniken, berättar Lisa Isman.När jag kom dit stod en kvinna med ett nyfött barn i famnen och jag kände mig lättad. Men – hon pekade på kvinnan som låg där och jag såg en fot som stack ut ur underlivet. Jag gjorde jobbet medan byns kvinnor sjöng för att stötta kvinnan och männen dansade utanför hyddan. Det gick bra.

– Då bestämde jag mig för att utbilda mig till barnmorska, för det finns så mycket man behöver göra för att hjälpa kvinnorna.

Men just nu har hon anställning inom mödravården i Stockholm där hon bor. Hon ger förtur åt  de egna barnen och familjen. Det är ju inte helt lätt att åka ut och jobba i områden, som kanske t o m är farliga, när man har små barn. Men Lisa Isman känner av det sug, som många som varit i Afrika eller på andra kontinenter brukar uppleva. Hon lockades av ett jobb i Burma, men bestämde sig för att stanna hemma.
– Men jag åker gärna ut och berättar om arbetet inom Läkare utan gränser och jag deltar i ett projekt i Somaliland som handlar om att minska kvinnlig könsstympning, berättar Lisa Isman.

Det projektet, som är en slags fortsättning på hennes Masterexamen på Karolinska, innebär bl a att barnmorskor utbildas. Det är en mångtusenårig sedvänja som det är svårt att få bukt med och förekommer också inom den ordinarie sjukvården där. I våras var hon på Lindeskolan och berättade för eleverna om det här och om hur hon tidigare arbetat på en klinik som drivs av Läkare utan gränser i Afghanistan.

Joakim Wessman - idag ordförande för Bergslagens Sparbank - då debattglad elevrådsordförande. Foto: Hans Andersson
Joakim Wessman – idag ordförande för Bergslagens Sparbank – då debattglad elevrådsordförande. Foto: Hans Andersson

Det är snart fyrtio år sedan Joakim Wessman började på Lindeskolan. Han blir glad och nostalgisk, när vi sitter och tittar i årsboken årgång 1978 – 79. Då gick han i andra året på den humanistisk samhällsvetenskapliga linjen och visste redan vad han ville bli – jurist.
– Eftersom jag visste att jag ville läsa vidare och jag var samhällsintresserad, så blev det humanistisk och samhällsvetenskaplig linje. När jag började på Lindeskolan var det en annan värld som öppnade sig. Det var oerhört stimulerande. Här fanns utrymme för den fria tanken på ett annat sätt än det ha varit på högstadiet.

Han kommer väl ihåg att det fanns ett direkt intresse eller politiskt engagemang bland lärare. Och i viss mån var han också politiskt aktiv. Han var ordförande i elevrådet och minns en förhandling med rektorn om val av tidningar till eleverna. Eleverna röstade om vilka fyra tidningar som skulle finns. En av tidningarna som fick flest röster var den s k herrtidningen FIB-Aktuellt. Alldeles oavsett vad elevkårens ordförande själv tyckte, så överräckte han listan med de framröstade tidningarna.
– Är det demokrati, så är det, sade unge Wessman.

Förhandling med rektor genomfördes. FIB-aktuellt byttes mot SE (också med nakna/lättklädda flickor) något som rektorn inte tycktes känna till. Joakim Wessman visade sig tidigt ha förhandlingstalang.
– Jag var en sådan som tog diskussioner och det var inte alla lärare som gillade det. Man skulle vara tyst och inte ta utrymme. Men det var en trygg skola. Överlag var det väldigt bra lärare. Och det var lugnare i klasserna och en respekt för kunskap. Idag har jag sett att det finns klasser, där eleverna har tagit över, säger han.

Han berättar om hur han och kompisarna träffades vid hörnet på C-huset för att snacka och diskutera. Här fick han kompisar från andra kommuner samtidigt som han behöll en del från högstadiet på Fröviskolan. De träffades på fester hemma hos varandra eller åkte till diskotek i Kopparberg.
– Det var en inkluderande gemenskap, minns Joakim Wessman och tittar på klassfotot i årsboken. Han har koll på vart flera av dem tog vägen – ” den här killen jobbar i ett stort börsföretag i Göteborg och hon flyttade till Paris och jobbar på ett företag som bygger helikoptrar”. Själv syns han i den bakersta raden längst till höger.

Joakim Wessman har varit Lindesberg trogen. Han kommer från ett jordbrukarhem utanför Frövi, gick i Fröviskolan och på Lindeskolan, han bor i Grönbo Herrgård och är styrelseordförande i Bergslagens Sparbank. Han har advokatfirman Masada och sysslar mycket med juridisk utbildning för företag både i Lindesberg och utanför. Hans arbetsdagar handlar också mycket om konsumenträtt. Det kan bli ett eller annat brottmål också.  Han återvänder gärna till Lindeskolan för att ge litet lektioner i juridik.
– Jag tycker det var en bra tid, när jag gick på Lindeskolan och jag vill gärna återgälda det, säger Joakim Wessman

 

2000 – talet utanför Lindeskolan
Spadtaget för Lindesberg Arena togs 2009 och anläggningen var ständigt förekommande i nyheterna – inte bara för idrottens skull. Hösten 2011 tar Egeryds Fastigheter över Arena-bolaget och på våren 2012 sägs all personal upp för att sanera ekonomin. På hösten tar kommunen tillbaka driften.

Kyrkberget är en pågående kommunal historia. Här byggs en förskola, och området blir kommunalt naturreservat – ett beslut som rivs upp efter några år. Arnold Bengtsson (S) avgår som kommunalråd och lämnar alla uppdrag efter turerna runt Lindesberg Volley och det s k skenkontraktet med en utländsk spelare. 

Förslaget om en stor köpgalleria presenterades, men har skrinlagts och kommunledning och fastighetsbolag har presenterat ett nytt centrumförslag. Resecentrum ska byggas om och det blev inget av planerna på bostäder på Parkudden. Strandskolan blev bostadshus och Stadshotellet gick i konkurs, men driften togs över av fastighetsägaren Egeryds Fastigheter.

Strandpromenaden får en ny brygga nedanför kyrkan – Kyrkbryggan. Kommunen och landstinget har kommit överens om en ny vårdcentral i kvarteret Bulten öster om järnvägen.

I valet 2014 blev Sverigedemokraterna näst största parti i Lindesbergs kommun. Socialdemokraterna och Centern tar över och kör ett majoritetsstyre. 

Volvo Personvagnar säljs till kinesiska Geely och SAAB till holländska sportbilstillverkaren Spyker Cars. Mona Sahlin avgår som socialdemokratisk partiledare, liksom Håkan Juholt innan Stefan Löfvén tillträder. I juli 2011 genomför Anders Bering Breivik massmorden på Utöya och i Oslo. Den arabiska våren inleds liksom kriget i Syrien. Usamah bin Laden dödas av amerikanska soldater, Barak Obama väljs om som USA:s president, Nelson Mandela dör och 14-åriga Malala Yousafzai skjuts i huvudet av talibaner men överlever.

Publicerad 22 juni 2015 klockan 11:07

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin

Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-19. Av totalt knappt 7 000 analyserade prover förra veckan var antalet positiva fall 450. Det kan jämföras med 390 fall veckan innan. Dessutom har man för närvarande brist på vaccin, detta meddelar regionen i ett pressmeddelande under tisdagen.

24 februari 2021 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar

Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen ...

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”

UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Minskade öppettider på kommunens bibliotek

Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till biblioteken som därför behövt minska personal. Detta meddelade Kulturenheten i ett pressmeddelande under måndagen.

23 februari 2021 klockan 09:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Pressfoto: Andreas Hylthén

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda

Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”Härifrån. Råvaror, recept och relationer”. Samtliga deltagare svarade också rätt på tävlingsfrågan som löd: Anders fick en fin utmärkelse under 2020, vilken?

22 februari 2021 klockan 13:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg
I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i landet. Bilden är tydlig, och visar...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inbrottstjuvar stal bil vid ishallen – dumpade fordonet i Frövi
Någon gång mellan fredag och lördag har inbrottstjuvar härjat vid ishallen Lindehov i Lindesberg. Enligt polisen skall man ha tagit sig in i den l...
22 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Det blåser nya vindar i Centerpartiet – Storm tar över efter Kleber
Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter tio år som ordförande.
22 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Jubel från bänken Foto: Hasse Persson

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, LIF Lindesbergs uppskruvade spel. Hela 23 mål spelades in i den andra halvleken, där ett lättat LIF kunde räkna in två nya poäng.
– Det här var en riktig ”måstematch” som vi bara skulle vinna, säjer Asso Eliassi.

21 februari 2021 klockan 18:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla under söndagen, står man nu istället med två raka förluster och en förlorad bonuspoäng. Trots en förlust under söndagens förlängning mot Kumla, åker Lindlöven inte lottlösa hem.

21 februari 2021 klockan 19:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm

Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt ...

Partiell distansundervisning även efter sportlovet

Stadsskogsskolan i Lindesberg har vid ett flertal tillfällen under hösten och vintern fått övergå till ...

Halkan så extrem att även halkbekämpande maskiner måste krypa fram

Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekä...

Annons


Tidsserier Lindesberg. Bild: Folkhälsomyndigheten

Färre nya coronafall i Lindesberg

Efter att ha legat på en platå under en period om 14 dagar, rapporteras nu allt färre nya coronasmittade personer i Lindesbergs kommun. Detta enligt senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten.

19 februari 2021 klockan 09:03 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bibblan erbjuder digitalt sportlovsprogram

På måndag startar årets sportlov för kommunens barn och ungdomar, och precis som så mycket annat i pandemitider ...

Begränsade vaccinleveranser ger få tider att boka

I dagsläget har cirka 14 000 länsbor vaccinerats mot covid-19, men leveranserna av vaccin är fortfarande ...

Befarad ladugårdsbrand var kontrollerad eldning

UPPDATERAD. Strax före klockan 11 på torsdagsförmiddagen larmades Nerikes Brandkår ut till en befarad brand ...

Varnar för plötslig ishalka i samband med väderomslag

SMHI har på torsdagen utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka. Varningen gäller för hela ...

Man anhållen misstänkt för misshandel

En man i 40-årsåldern greps på onsdagskvällen misstänkt för misshandel. Enligt polisen skall det röra sig om ett...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Nötväcka. Foto: Fredrik Norman. Grävarbete. Foto: Linde energi

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. Denna gång ersätts fyra kilometer luftledning med jordkabel mellan Österhammar och Sköldberga. Ett projekt som gynnas av tjälen, då arbetet bland annat utförs i Natura 2000-området Österhammarssjön med sitt rika fågelliv.

17 februari 2021 klockan 10:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Hyresförhandlingarna klara – så mycket höjs hyrorna med i år
PRESSMEDDELANDE: Efter beslut i Hyresmarknadskommittén är LIBO’s hyresnivå för 2021 klar. Hyrorna höjs med 1,7 % från och med den 1 januari ...
17 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vården är inte Nära i Lindesberg
INSÄNDARE/DEBATT: Regeringen och Sveriges Kommuner och regioner har kommit överens om att utveckla vad man kallar Nära Vård. Region Örebro län ...
16 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-15

2021-02-15

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-10

2021-02-10

2021-02-10

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-02-25 01:07