Pressbild. Foto: Studio CA

DEBATT: ”Arbetsförmedlingen saknar existensberättigande”

INSÄNDARE/DEBATT: Existensen för många kontor tillhörande Arbetsförmedlingen står på spel. Ett besked som glädjer kritiker som påstår att Arbetsförmedlingen sällan får folk i arbete. Fundamentalt sett har kritikerna fel. Arbetsförmedlingen har ju cirka 14 000 anställda.

Låt oss börja med tanken på att Arbetsförmedlingen har en årlig budget på osannolika 77 miljarder kronor. I jämförelse har svenska polisen en årlig budget på 21 miljarder. År 2018 rapporterades det att endast 1,5% av alla nyanställningar i Sverige var förmedlade via Arbetsförmedlingen. Det motsvarar cirka 23 000 jobb. Alltså 1,6 förmedlade jobb/anställd/år eller 3,3 miljoner kronor/förmedlad anställning. Jag låter siffrorna tala för sig själva.

Somliga hävdar att det stora problemet är att det inte gjorts tillräckligt stora investeringar i den digitala delen av Arbetsförmedlingen. Faktum är att Arbetsförmedlingen redan gjort en storsatsning på det digitala. Bland annat år 2015 när man bestämde sig för att utveckla tjänsten ”jobskills.se”. Tre år och 90 miljoner kronor senare stod siten klar med bland annat 100 heltidsanställda ”inspiratörer” som skulle sprida användningen av tjänsten. I juli 2018 hade 30 000 CV:n laddats upp vilket motsvarar cirka 2 st per vecka/anställd ”inspiratör”. Men det kanske största problemet med denna tjänst var att knappt några arbetsgivare alls hade anslutit sig då man glömde bort att involvera arbetsgivare i processen när tjänsten togs fram.

Tjänsten stängdes tillfälligt ner i Maj 2018 då det fanns en del oklarheter med hur vida den var kompatibel med den nya GDPR-lagstiftningen. Den lanserades återigen men denna gång utan namn, ålder, kön, telefonnummer eller email-adresser tillgängliga för arbetsgivare. Det är ännu oklart hur vida denna tjänst har förmedlat några jobb över huvud taget.

Tillsammans med Försäkringskassan redovisade dessutom Arbetsförmedlingen kostnader på 181 miljoner kronor i satsningar på IT-projekt som lagts ner innan de ens lanserats. Så att hävda att för lite pengar satsats på det digitala är fel. Undersökningar har även visat att 85% av svenska företag undviker Arbetsförmedlingen på grund av det dåliga underlaget och att det helt enkelt är för krångligt att använda deras tjänster.

Arbetsförmedlingen fungerar endast som en fälla för arbetslösa som tror att tid spenderad framför en skärm på något av deras kontor ger dem jobb istället för att proaktivt själva söka upp arbetsgivare vilket är en egenskap de allra flesta arbetsgivare efterfrågar. En myndighet med budget på 77 miljarder kronor per år som inte ens lyckas förmedla två anställningar per egen anställd per år saknar existensberättigande. De slösar inte bara med skattepengar utan skadar även de arbetssökande som tror att vägen via Arbetsförmedlingen är rätt väg att gå.

Dock är det för tidigt att glädjas över någonting. Troligtvis kommer den nuvarande regeringen tillsammans med C och L inte komma med någon bättre lösning än att ”privatisera” branschen med företag som lever på statliga bidrag. Företag som, som bäst kanske funkar något bättre än Arbetsförmedlingen men utan riktiga incitament att faktiskt förmedla jobb. Svaret ligger hör och häpna i att inte göra någonting! Inga statliga arbetsförmedlingar, inga bidrag till låtsasföretag som ska förmedla jobb, inga program för att folk ska bli anställda och inga långa regelverk för arbetsförmedlare. Det finns tro det eller ej en ömsesidig vilja från både arbetsgivare och arbetstagare att hitta en mötesplats! LinkedIn, Indeed, Jobbsafari är några lysande exempel på att det är fullt möjligt för arbetsgivare och arbetstagare att mötas helt utan hjälp av en politiker.

Att värna om arbetsförmedlingens existens är inte bara ett bevis på bristande respekt för skattepengar utan också ett bevis på den bristande tilltro man har till arbetstagare och arbetsgivare. 98,5% av alla jobb förmedlas utan hjälp av en myndighet som bränner mer pengar än Makedoniens totala statsbudget och att sedan be de som skapat denna katastrof reda ut den är som att be om mer elände. Dags att lägga ner Arbetsförmedlingen och låta människors vilja att skaffa sig ett jobb göra jobbet.

Medans du läst denna text har Arbetsförmedlingen kostat oss 732 000 kronor.

/Anonym
Lindesberg 14/3 2019

Publicerad 19 mars 2019 klockan 07:50

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Yrkeschaufför misstänkt för farlig omkörning efter däckexplosion

En polispatrull fick göra en kraftig inbromsning för att undvika en kollision med ett tungt fordon på riksväg 68 på onsdagsmorgonen. Enligt uppgift skall lastbilen dessutom ha varit drabbad av en däckexplosion strax före omkörningen ägde rum.
– Här kan man verkligen ifrågasätta om chauffören verkligen är lämplig att vara ute i trafiken, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 april 2021 klockan 09:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Från torpet i Spannarboda – till döden i pesten i Etiopien

Du behöver inte bo i Spannarboda eller Finnåker. Du behöver inte heller ta dig till församlingshemmet i Lindesberg. Det är bara att logga in via internet för att få höra berättelsen om torparsonen Carl Jansson liv och hemska öde.

21 april 2021 klockan 08:34 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Våren läggs tillfälligt på is – SMHI flaggar för snö och friska nordanvindar

Nordanvind med vindbyar på uppemot 16 meter per sekund - och snöfall. ...

bildspel Grönsiskans små konstnärer invigde förskolans ateljé

Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under ...

Måste kirurgakuten stänga nattetid även i Karlskoga?

INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig

UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.

19 april 2021 klockan 14:15 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan

Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för vaccination, då åldersgränsen nu gäller födelseår, och inte födelsedag som tidigare.

19 april 2021 klockan 10:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”
Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas...
16 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat ...
16 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bil i diket på Lv249
En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.
16 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ...

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har ...

Annons


Foto: Fredrik Norman

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.

13 april 2021 klockan 09:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden ...

Foto: Camilla Lagerman

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.

6 april 2021 klockan 13:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger ...
4 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Glad Påsk!
LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.
3 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-02

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-01

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-04-21 09:55