Fågelsången – en biotop vars skönklingande namn ger sken av en vacker och harmonisk plats. Men verkligheten är dessvärre något helt annat. Vissa skämtar och säger att inte ens kråkorna vill vistas i denna snårskog. Och i samband med att Kyrkberget nu skall ses över i sin helhet, så kommer Fågelsången ånyo upp i fokus: Bevara – eller göra något bättre av marken?
Våren 2007 varnade stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher allmänheten för att vistas i skogsdungen Fågelsången med anledning av att träden där var i mycket dåligt skick. Mängder av rekorderligt stora träd hade så omfattande rötangrepp att endast 10 % friskt virke fanns kvar i stammarna, varför de utgjorde stor fara för människor. Den första insatsen handlade om att såga ner de sjukaste träden. Därefter talade man om att eventuellt hägna in hela området så att folk inte kunde vistas där. Nu nöjde man sig dock med att blockera stigarna in med enorma trädstammar.
I år kommer Fågelsångens vara eller inte vara, att komma upp på agendan igen. Detta med anledning av att hela Kyrkbergsområdet skall ses över. Utredningen faller sig naturligt att genomföra i samband med att den nya förskolan skall byggas på bergets södra ände – mittemot Fågelsången.
Bland annat hörs nu ifrågasättande uttalanden om varför vi bevarar något sådant här i centrala Lindesberg. Biotoper i all ära, Lindesberg har varit duktiga på naturbevarande insatser och har således många fina naturreservat. Men från vissa politiska kretsar påtalas Fågelsången som malplacerad, att området inte hör hemma i centrum, speciellt med anledning av farorna som följer med dess förfall. Kyrkbergets trädbestånd och växter torde räcka gott, menar man.
Lekland för barnfamiljer?
Det finns en rad olika förslag på vad marken kan nyttjas för istället. Och från politiskt håll diskuteras i första hand insatser som ger Lindesbergs kommun ett lyft, inte minst för att locka fler att bosätta sig här. Men också för att nuvarande invånare skall trivas bättre.
Bostäder är ett förslag som har ventilerats och i första hand talar man om villatomter. Men det kan också tänkas att ”fågelsången” byts ut mot skrattande barn. Hela detta område skulle kunna bli en enorm lekpark med allsköns knasiga inslag. Något som inte bara lockar barnfamiljer från trakten utan också från grannkommunerna.
Många frågor – få konkreta svar. Fågelsången har alltid varit, och är fortfarande, ett mycket känsligt ämne att tala högt om. Men i takt med dess förfall och kommunens ambition att höja attraktionsvärdet i namnet ”Lindesberg”, så torde Fågelsångens dagar ända vara räknade på ett eller annat sätt: av naturens egna krafter eller genom ett politiskt beslut. 2010 kommer att ge oss svaret.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
INSÄNDARE/DEBATT: På måndagens möte i BUN så röstade majoriteten av ledamöterna för en nedläggning av skolan i Vedevåg. Det jag slås över är politikers brist på vision och vilja! Återigen ser vi hur politiker försöker att hitta flera argument för en nedläggning än själva kärnan, ekonomin. Helt plötsligt pratar många om att skolan i Vedevåg är för dålig, att det saknas resurser och att barnen där inte får samma chans som andra barn i kommunen. Även förvaltningen säger att det är den bästa lösningen för en ”likvärdig skola”. Varför kan man bara inte stå rak i ryggen och säga som det är, vi måste spara pengar och vi väljer att göra det utanför Lindesberg? Det handlar om ekonomi och en övertro på centralisering som först och främst drivs av moderaterna.
De tre unga män i 20-årsåldern hemmahörande i Lindesberg som häktades den 28 februari, misstänkta för bland annat våldtäkt mot barn, dömdes under fredagen till 6,5 respektive 7 års fängelse vid Örebro Tingsrätt. Männen ska även betala 680 000 kronor i skadestånd till det ena offret samt 490 000 till det andra.