Fågelsången – en biotop vars skönklingande namn ger sken av en vacker och harmonisk plats. Men verkligheten är dessvärre något helt annat. Vissa skämtar och säger att inte ens kråkorna vill vistas i denna snårskog. Och i samband med att Kyrkberget nu skall ses över i sin helhet, så kommer Fågelsången ånyo upp i fokus: Bevara – eller göra något bättre av marken?
Våren 2007 varnade stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher allmänheten för att vistas i skogsdungen Fågelsången med anledning av att träden där var i mycket dåligt skick. Mängder av rekorderligt stora träd hade så omfattande rötangrepp att endast 10 % friskt virke fanns kvar i stammarna, varför de utgjorde stor fara för människor. Den första insatsen handlade om att såga ner de sjukaste träden. Därefter talade man om att eventuellt hägna in hela området så att folk inte kunde vistas där. Nu nöjde man sig dock med att blockera stigarna in med enorma trädstammar.
I år kommer Fågelsångens vara eller inte vara, att komma upp på agendan igen. Detta med anledning av att hela Kyrkbergsområdet skall ses över. Utredningen faller sig naturligt att genomföra i samband med att den nya förskolan skall byggas på bergets södra ände – mittemot Fågelsången.
Bland annat hörs nu ifrågasättande uttalanden om varför vi bevarar något sådant här i centrala Lindesberg. Biotoper i all ära, Lindesberg har varit duktiga på naturbevarande insatser och har således många fina naturreservat. Men från vissa politiska kretsar påtalas Fågelsången som malplacerad, att området inte hör hemma i centrum, speciellt med anledning av farorna som följer med dess förfall. Kyrkbergets trädbestånd och växter torde räcka gott, menar man.
Lekland för barnfamiljer?
Det finns en rad olika förslag på vad marken kan nyttjas för istället. Och från politiskt håll diskuteras i första hand insatser som ger Lindesbergs kommun ett lyft, inte minst för att locka fler att bosätta sig här. Men också för att nuvarande invånare skall trivas bättre.
Bostäder är ett förslag som har ventilerats och i första hand talar man om villatomter. Men det kan också tänkas att ”fågelsången” byts ut mot skrattande barn. Hela detta område skulle kunna bli en enorm lekpark med allsköns knasiga inslag. Något som inte bara lockar barnfamiljer från trakten utan också från grannkommunerna.
Många frågor – få konkreta svar. Fågelsången har alltid varit, och är fortfarande, ett mycket känsligt ämne att tala högt om. Men i takt med dess förfall och kommunens ambition att höja attraktionsvärdet i namnet ”Lindesberg”, så torde Fågelsångens dagar ända vara räknade på ett eller annat sätt: av naturens egna krafter eller genom ett politiskt beslut. 2010 kommer att ge oss svaret.