Fågelsången – en biotop vars skönklingande namn ger sken av en vacker och harmonisk plats. Men verkligheten är dessvärre något helt annat. Vissa skämtar och säger att inte ens kråkorna vill vistas i denna snårskog. Och i samband med att Kyrkberget nu skall ses över i sin helhet, så kommer Fågelsången ånyo upp i fokus: Bevara – eller göra något bättre av marken?
Våren 2007 varnade stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher allmänheten för att vistas i skogsdungen Fågelsången med anledning av att träden där var i mycket dåligt skick. Mängder av rekorderligt stora träd hade så omfattande rötangrepp att endast 10 % friskt virke fanns kvar i stammarna, varför de utgjorde stor fara för människor. Den första insatsen handlade om att såga ner de sjukaste träden. Därefter talade man om att eventuellt hägna in hela området så att folk inte kunde vistas där. Nu nöjde man sig dock med att blockera stigarna in med enorma trädstammar.
I år kommer Fågelsångens vara eller inte vara, att komma upp på agendan igen. Detta med anledning av att hela Kyrkbergsområdet skall ses över. Utredningen faller sig naturligt att genomföra i samband med att den nya förskolan skall byggas på bergets södra ände – mittemot Fågelsången.
Bland annat hörs nu ifrågasättande uttalanden om varför vi bevarar något sådant här i centrala Lindesberg. Biotoper i all ära, Lindesberg har varit duktiga på naturbevarande insatser och har således många fina naturreservat. Men från vissa politiska kretsar påtalas Fågelsången som malplacerad, att området inte hör hemma i centrum, speciellt med anledning av farorna som följer med dess förfall. Kyrkbergets trädbestånd och växter torde räcka gott, menar man.
Lekland för barnfamiljer?
Det finns en rad olika förslag på vad marken kan nyttjas för istället. Och från politiskt håll diskuteras i första hand insatser som ger Lindesbergs kommun ett lyft, inte minst för att locka fler att bosätta sig här. Men också för att nuvarande invånare skall trivas bättre.
Bostäder är ett förslag som har ventilerats och i första hand talar man om villatomter. Men det kan också tänkas att ”fågelsången” byts ut mot skrattande barn. Hela detta område skulle kunna bli en enorm lekpark med allsköns knasiga inslag. Något som inte bara lockar barnfamiljer från trakten utan också från grannkommunerna.
Många frågor – få konkreta svar. Fågelsången har alltid varit, och är fortfarande, ett mycket känsligt ämne att tala högt om. Men i takt med dess förfall och kommunens ambition att höja attraktionsvärdet i namnet ”Lindesberg”, så torde Fågelsångens dagar ända vara räknade på ett eller annat sätt: av naturens egna krafter eller genom ett politiskt beslut. 2010 kommer att ge oss svaret.
En ny utredning ska visa vilka förutsättningar det finns att omstrukturera förskole- och grundskoleverksamheten i den norra kommundelen. Det beslutade Barn- och utbildningsnämnden på måndagen.
– Kanske att vi kan fatta beslut i mars eller april, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
INSÄNDARE/DEBATT: Vi vill förtydliga detta då vi inte stödjer den uppgörelse som Vänsterpartiet gjort med den styrande minoriteten på regionsnivå. Vänsterpartiet Lindesberg anser att Lindesbergs Lasarett skall vara ett fullvärdigt akutsjukhus.
Efter ett års uppehåll återupptar IFK Lindesberg nu sin populära gåfotboll för seniorer. Under hösten genomförde kommunen projektet Seniorkraft, som uppmuntrade äldre att prova på olika fysiska och sociala aktiviteter, där gåfotboll visade sig vara en stor succé. För att möta det stora intresset satsar nu IFK Lindesberg på en nystart.
– Deltagarna som var med under hösten tyckte att det var väldigt roligt, så vi har beslutat oss för att ge detta en ny chans, säger Pernilla Eriksson från IFK Lindesberg.
Flertalet fastigheter i Fellingsbro står utan vattenförsörjning under torsdagen. Detta på grund av ett arbete på ledningsnätet. Berörda hushåll uppmanas att tappa upp extra vatten samt hänvisas till ett nödvattensläp som placeras vid varumottagningen vid Fellingsbro Folkhögskola.
Lördagen den 25 januari arrangeras Hälsomässan för tredje året i ordningen, även denna gång på Lindesbergs Stadshotell. Med ett 20-tal utställare från stora delar av Mellansverige blir årets upplaga både större och bredare än tidigare.
– Man kan ju vara här en hel dag om man vill, det finns så mycket att upptäcka, det kommer bli jättemysigt, säger Rosa Åkerman.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att alla upp till 26 års ålder vaccinerar sig mot humant papillomvirus för att minska risken för HPV-relaterad cancer. Som ett resultat av detta har Region Örebro län beslutat att erbjuda vaccinering för alla inom denna målgrupp som ännu inte blivit vaccinerade. Vaccineringen kommer att vara tillgänglig på vaccinationsmottagningarna i Örebro och Karlskoga.
I december hölls audition på kulturkvarteret i Örebro för att utse den trupp som ska representera Sverige under världsmästerskapet i Hip Hop 2026. Nu står det klart att en av de 11 eftertraktade platserna i truppen går till ingen mindre än Emma Nyberg från Lindesberg.
– Det är en dröm att få vara med! Det är en otrolig möjlighet, säger Emma glatt till LindeNytt.
Den 1 januari 2025 trädde den nya lagen i kraft som innebär att det nu är förbjudet att slänga textilavfall i soporna. Detta gäller allt från dina gamla slitna strumpor och underkläder till lakan, hattar och din uttvättade t-shirt. Emma Karlsson, AvfallsPlanerare på Samhällsbyggnadsförvaltningen, menar att man är väl förberedd vid återvinningscentralerna för att informera om de nya reglerna.
– Vi har personal som kommer att arbeta aktivt med att informera på centralerna om var man ska lämna sitt textilavfall, säger Emma Karlsson.