Företag och arbetssökande får inte bli två motpoler som skjuts från varandra. Men i den takt företagsklimatet utvecklas till det sämre är det just vad som sker. Kommunen måste nu göra en tvärnit och u-sväng och styra kommunens företagsanda åt rätt håll. Men istället tappar kommunen mark på detta område.
Svenskt Näringslivs nya kommunranking visar att Lindesbergs kommun fortsätter att falla i kurs och närma sig bottenplatsen tillsammans med en handfull Norrlandskommuner. Kommunen är nu rankad 274 av 290 kommuner. Senast rankades Lindesberg på 271 plats.
Det är framförallt politikernas och de kommunala tjänstemännens attityd till företagandet som får lågt betyg. En attitydförändring måste därför ske om klimatet ska göras till det bättre för såväl kommun som de företag som redan finns samt nya aktörer som vill etablera sig här.
För att nya företag skall utvecklas krävs bättre kommunikation mellan kommun och företag. Men också företagare emellan. På detta vis kan nya idéer läggas fram och utvecklas till en fungerande affärsidé. Något som förekommer på mer företagsamma orter.
I Lindesberg finns cirka 1000 personer som är öppet arbetslösa, enligt den officiella siffran från Arbetsmarknadsstyrelsen. Enligt undersökningar gjorda av LO handlar det om betydligt många fler än så, uppemot 3000 personer.
I takt med ett sämre företagsklimat försämras också de arbetslösas möjligheter att komma in på arbetsmarknaden och bryta sitt mönster som bidragsberoende. Vad har dessa för möjlighet idag?
1. Hoppas att kommunen trots allt kan värva nya företag till Lindesberg.
2. Flytta eller pendla till annan ort.
3. Leva vidare på bidrag.
4. Starta eget företag.
5. Utbilda sig.
För merparten borde det mest realistiska alternativet vara att starta ett eget företag. Men för att fler ska tänka så måste kommunen vara mer tillmötesgående samt öppen för nya idéer och riktlinjer. En bra början:
• En entreprenörslinje på gymnasiet och starta eget-kurser för alla gymnasielinjerna.
• Starta eget-kurser för alla arbetslösa.
• Ingen får socialbidrag om de inte går en starta eget-kurs.
• Alla kommunanställda får möjlighet att gå samma kurs på arbetstid.
• Startstöd och hjälp från mentorer och stödgrupper där alla företagare och fd företagare ombeds ingå tillsammans med representanter från skattemyndighet och redovisningsbyråer.
• Billiga och enkla lokaler och kontorsrum måste kunna erbjudas nystartade företag.
• Lägg ut så många kommunala arbeten som möjligt på entreprenad. På detta sätt öppnas flera nya dörrar och företagsmöjligheter.
• Skaffa en företagsanda där företagen hjälper varandra – och arbetslösa att komma igång. Alla entreprenörer har flera idéer som bara ligger och väntar på rätt tillfälle och person ska dyka upp. Skapa en träffpunkt där dessa kan mötas och byta idéer.