Snorre Hermansson, Vänsterpartiet. Bilden är ett montage.

Debatten hettar till: Ceders uttalande ogillas av Hermansson

Vänsterpartiets Snorre Hermansson svarar på Anders Ceders ”anklagelser” mot honom och drar samtidigt åt tumskruvarna ännu ett varv i jakten på handlingarna som aldrig läggs på bordet.

I måndags publicerades en insändare här på LindeNytt, skriven av kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder. I insändaren uttryckte sig Ceder att Vänsterpartiets Snorre Hermansson lägger en skugga över ideellt arbetande människor genom sina anklagelser mot arenabolaget, som ägs av fyra föreningar.
Snorre Hermansson tycker att detta uttalande var ”ett sällsynt fräckt och osant påstående av personer som missbrukar sin maktställning”. Hermanssons svar på Ceders insändare finns att läsa nedan.

Fotnot: På måndag sammanträder kommunstyrelsen en andra gång i ett extramöte för att fatta beslut om eventuell avskrivning av arenabolagets (Lindesberg Arena AB) hyresskuld samt finansiering av de extra utgifter som ligger på lokalvård och vaktmästeri.

Hermanssons insändare
Slutorden i kallelse 27/10 till extra kommunstyrelse 31/10 angående Lindesbergs Arena var: ”… handlingar på bordet.”
Vänsterpartiet har i interpellation och i upprepade muntliga och skriftliga frågor till kommunledningen i flera månaders tid begärt ”… alla papper på bordet” om kommunens tveksamma, för att inte säga direkt olagliga, mellanhavanden med Lindesberg Arena AB.
Men inte heller denna gång gavs några svar. Inte ens några utlovade ”… handlingar på bordet”, bara begränsad muntlig information om samtal med hemlig ev. ny intressent.

För att inte riskera att kommunen än en gång ger sig in i olämpliga affärer, som kan strida mot Kommunallagen (2 kap 8 §) och mot EU-rättens stränga upphandlingsregler och förbud mot konkurrensbegränsande åtgärder, yrkade jag på att kommunstyrelsen skulle få redovisning av bolagets miljonskulder till kommunen, av de utbetalningar till bolaget av jättebelopp, som gjorts i strid mot gällande regler för kommunala beslut. Affärerna borde enligt min mening granskas av oberoende revisor innan kommunen gör nya affärer.

Jag begärde särskilt svar på fråga om inte ny upphandling i konkurrens måste kungöras innan några förändrade avtal får diskuteras med någon aldrig så hemlig aktör?

Jag påtalade vidare att styrelse och VD för Lindesberg Arena AB genom att nonchalera att bolaget länge varit på obestånd (bl a eftersom det aldrig betalat en enda krona i hyra till kommunen för restaurang och bowlinghall) kan ha försatt sig i en situation, där de enligt Aktiebolagslagen (25 kap) kan göras personligt betalningsansvariga för bolagets skulder. Av detta skäl skulle det kunna innebära att handla mot kommunens intressen som störste fordringsägare att ingå några som helst avtal som kan försvåra möjligheter att vid behov rikta betalningskrav mot bolagets styrelse.

Att kommunledningen fortsätter vägra svara på frågor strider mot grundläggande demokratiska spelregler, liksom mot kommunens reglemente. Det kan knappast öka allmänhetens förtroende för att affärerna med och kring arenan gått till på ett sätt som tål närmre granskning.

Många Lindesbergare har sedan skandalerna kring arenabolaget avslöjats i media, påtalat att vissa särintressen i kommunen från början på ett otillbörligt sätt tillåtits diktera villkoren för kommunens agerande. I NA 31/10 skildras t ex hur en av idrottsföreningarna på en enda helgs arrangemang (cup) i arenan omsätter 430 000 kr, varav hela 90 000 kr i vinst (!). Grattis till föreningen!

Men att en kommun i kris ska behöva skära ner på skolor och äldreomsorg för att få råd med extra kostnader i miljonklassen för arenan, bara för att vissa föreningar ska ges gratis hyra när de tjänar grova pengar, det är att sätta särintressen framför det allmännas bästa. Så får det bara inte gå till!

Kommunledningen anklagar i media Vänsterpartiet för att ”… lägga en skugga över ideellt arbetande människor”. Ett sällsynt fräckt och osant påstående av personer som missbrukar sin maktställning för att fortsatt mörklägga sitt fifflande med styrelseproffsen i Lindesberg Arena AB.

Snorre Hermansson, Vänsterpartiet

Publicerad 4 november 2011 klockan 09:25

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Målglädje från en tidigare match. Arkivfoto: Hasse Persson

Hemmapremiären i Lindehov slutar med seger

Den nya säsongen i HockeyEttan har börjat bra för Lindlöven. Till säsongspremiären mot Surahammar så slog man på en seger med fem mål i målskillnad, där det trots ett fint resultat fanns vissa premiärnerver. Segertrenden fortsatte även när hemmalaget satte skridskorna på isen i Lindehov, där Borlänge blev nästa motstånd.

4 oktober 2023 klockan 22:30 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Foto: Fredrik Norman

Lindesberg klättrar rejält som miljökommun

När tidningen Aktuell Hållbarhet under tisdagen släppte sin årliga granskning av kommunernas miljöarbete, stod det klart att Lindesberg har klättrat rejält – från plats 178 till 49.
– Vi gratulerar Lindesberg till den fina placeringen 49 i årets rankning, säger Ylva Bergman, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet i ett pressmeddelande.

4 oktober 2023 klockan 10:58 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Larm om trafikolycka med flera fordon utanför Lindesberg

UPPDATERAD. En trafikolycka med två personbilar inblandade inträffade på riksväg 50 vid 8-tiden p...

Inför Lindlöven-Borlänge HF: Hemmapremiär efter seger

Under lördagen rivstartade HockeyEttan sin nya säsong, där det inte kunde ha slutat bättre för ...

Makarna Lennart och Annelie Heintz fick uppleva total svamplycka. Foto: Privat

Makarna Heintz hittade en jätte i kantarellhavet

Det var när makarna Lennart och Annelie Heintz gav sig ut på sin sedvanliga svampjakt i skogarna utanför Gusselby i helgen, som de råkade på något utöver det vanliga. På långt håll såg de något jättelikt sticka upp ur havet av normalstora kantareller.
– Jag blev alldeles chockad, berättar Lennart Heinz.

3 oktober 2023 klockan 12:53 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Singelolycka med lastbil orsakar stopp i trafiken

En singelolycka med lastbil inträffade strax före klockan åtta på tisdagsmorgonen på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro.
– Själva dragbilen står på vägbanan och släpet i diket, uppger SOS Alarm.

3 oktober 2023 klockan 08:43 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bingo Rimér donerar pris till helgens minnescup
Söndagens minnescup, som arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, får även i år ett celebert inslag. ...
2 oktober 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel IFK Lindesbergs jakt på kvalplatsen lever
Fotbollssäsongens sista hemmamatch slutade med seger! Trots en mållös första halvlek så fick publiken ta del av en målstark andra halvlek, där ...
2 oktober 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Storbacka: ”Vad vill majoriteten?”
I somras träffade jag personal om en idé som växte fram. Arbetsnamn UNGVUX. Unga vuxna (på väg in i vuxenlivet) Ett antal elever varken studerar ...
2 oktober 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Lindesbergs skolor behöver fler läroböcker

INSÄNDARE/DEBATT: För några veckor sedan startade höstterminen i Lindesbergs grundskolor. Med höga förväntningar och kunskapstörst ska nu elever lära sig böja engelska verb och addera tal. För att ge alla goda förutsättningar och samtidigt garantera likvärdig utbildning bör tillgången till fysiska läroböcker stärkas.

2 oktober 2023 klockan 08:31 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Båda av LIF Lindesbergs A-lag gick poänglösa från helgens matcher. Herman Bosson blev en av de bästa målgörarna i oranget med sju bollar i nätet på bortaplan. Arkivfoto: Hasse Persson

Dubbla förluster för LIF Lindesberg

Handbollssäsongen har rivstartat och i helgen kunde LIF Lindesberg följa båda sina A-lag. Damerna hade säsongspremiär på hemmaplan, medan herrarna tog resan till Västerås men i båda fallen så slutade matcherna med förlust. Medan herrarna fick tuffa slutminutrar på bortaplan, så fick damerna en tuff premiär på hemmaplan med en rejäl målskillnad.

2 oktober 2023 klockan 13:29 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Persbrandt sätter färg på skördemarknad i Gusselby

I samarbete med Caravan Club of Sweden anordnar Kerstin Birath en skördemarknad vid familjecampingen ...

Inför IFK-Kumla BK: Hemmamatch under IFK-Dagen

Det blev ingen seger mot Askersund på bortaplan, men chansen mot Division 4 lever ännu. På lördag spelar IFK ...

Säsongspremiär i Division 1 för LIF-damerna: ”Härlig utmaning”

Det var ett stort jubel i våras när LIF Lindesbergs båda A-lag tog sig segrande...

Annons


Arkivfoto: Jennie Einarsson

Julfesten kommer tillbaka i ny tappning: ”70 years of rock”

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Förra året fanns dessvärre inte tiden till att genomföra festen, men efter en lång tids planerande är man nu redo att bjuda in till show igen, den här gången i en ny tappning.
– Vi kallar den för Julfesten goes 70 years of rock, så det blir en liten rockjulfest i år, avslöjar Martin Almgren.

28 september 2023 klockan 15:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

10 miljoner ska sparas på Lindeskolan under 2024

Kommunfullmäktige beslutade på sitt sammanträde i juni att lägga 10 miljoner kronor i besparing på Barn- ...

Elin uppmanar till klädbyte till förmån för Barncancerfonden och Rädda barnen

I helgen stundar årets klädbytardag hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. ...

bildspel Friskolan i Löa firade 30 år – fick besök från svunna tider

På tisdagen bjöd Löa Friskola in till ett festligt 30-årsfirande med öppet hus. Skolan...

Erikshjälpens upptakt – i danstakt för Världens Barn

Erikshjälpen hade en spektakulär kickoff för höstens insamling för Världens Barn på tisdagen...

bildspel Gymnasiemässan gav högstadiets elever mersmak

Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen ...

Ny idrottsförening vill minska segregationen: ”Få en meningsfull fritid”

Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att ...

Här kan man provsitta en soffa. Foto: Hans Andersson

SVT besöker Erikshjälpen

På tisdagen besöker Sveriges Television Lindesberg för att spela in ett reportage inför den stora TV-galan för Världens Barn i nästa månad.

26 september 2023 klockan 11:23 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Linde Judo Open blev större än någonsin
Med närmare 500 tävlingsstarter från hela 49 klubbar, både från Sverige och övriga Norden, blev helgens Linde Judo Open precis den idrottsfest ...
25 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Krögarparet som gick ”all in”: ”Otroligt glad att jag flyttade hem”
Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Göransonska gården i Lindesberg. På bara knappt fyra månader har krögarparet Oliver ...
25 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Sparförslag skapar oro på hudmottagningen i väntan på beslut
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit...
25 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-09-22

2023-09-22

2023-09-22

2023-09-22

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-20

2023-09-20

2023-09-20

2023-09-19

2023-09-19

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-10-05 02:02