Snorre Hermansson, Vänsterpartiet. Bilden är ett montage.

Debatten hettar till: Ceders uttalande ogillas av Hermansson

Vänsterpartiets Snorre Hermansson svarar på Anders Ceders ”anklagelser” mot honom och drar samtidigt åt tumskruvarna ännu ett varv i jakten på handlingarna som aldrig läggs på bordet.

I måndags publicerades en insändare här på LindeNytt, skriven av kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder. I insändaren uttryckte sig Ceder att Vänsterpartiets Snorre Hermansson lägger en skugga över ideellt arbetande människor genom sina anklagelser mot arenabolaget, som ägs av fyra föreningar.
Snorre Hermansson tycker att detta uttalande var ”ett sällsynt fräckt och osant påstående av personer som missbrukar sin maktställning”. Hermanssons svar på Ceders insändare finns att läsa nedan.

Fotnot: På måndag sammanträder kommunstyrelsen en andra gång i ett extramöte för att fatta beslut om eventuell avskrivning av arenabolagets (Lindesberg Arena AB) hyresskuld samt finansiering av de extra utgifter som ligger på lokalvård och vaktmästeri.

Hermanssons insändare
Slutorden i kallelse 27/10 till extra kommunstyrelse 31/10 angående Lindesbergs Arena var: ”… handlingar på bordet.”
Vänsterpartiet har i interpellation och i upprepade muntliga och skriftliga frågor till kommunledningen i flera månaders tid begärt ”… alla papper på bordet” om kommunens tveksamma, för att inte säga direkt olagliga, mellanhavanden med Lindesberg Arena AB.
Men inte heller denna gång gavs några svar. Inte ens några utlovade ”… handlingar på bordet”, bara begränsad muntlig information om samtal med hemlig ev. ny intressent.

För att inte riskera att kommunen än en gång ger sig in i olämpliga affärer, som kan strida mot Kommunallagen (2 kap 8 §) och mot EU-rättens stränga upphandlingsregler och förbud mot konkurrensbegränsande åtgärder, yrkade jag på att kommunstyrelsen skulle få redovisning av bolagets miljonskulder till kommunen, av de utbetalningar till bolaget av jättebelopp, som gjorts i strid mot gällande regler för kommunala beslut. Affärerna borde enligt min mening granskas av oberoende revisor innan kommunen gör nya affärer.

Jag begärde särskilt svar på fråga om inte ny upphandling i konkurrens måste kungöras innan några förändrade avtal får diskuteras med någon aldrig så hemlig aktör?

Jag påtalade vidare att styrelse och VD för Lindesberg Arena AB genom att nonchalera att bolaget länge varit på obestånd (bl a eftersom det aldrig betalat en enda krona i hyra till kommunen för restaurang och bowlinghall) kan ha försatt sig i en situation, där de enligt Aktiebolagslagen (25 kap) kan göras personligt betalningsansvariga för bolagets skulder. Av detta skäl skulle det kunna innebära att handla mot kommunens intressen som störste fordringsägare att ingå några som helst avtal som kan försvåra möjligheter att vid behov rikta betalningskrav mot bolagets styrelse.

Att kommunledningen fortsätter vägra svara på frågor strider mot grundläggande demokratiska spelregler, liksom mot kommunens reglemente. Det kan knappast öka allmänhetens förtroende för att affärerna med och kring arenan gått till på ett sätt som tål närmre granskning.

Många Lindesbergare har sedan skandalerna kring arenabolaget avslöjats i media, påtalat att vissa särintressen i kommunen från början på ett otillbörligt sätt tillåtits diktera villkoren för kommunens agerande. I NA 31/10 skildras t ex hur en av idrottsföreningarna på en enda helgs arrangemang (cup) i arenan omsätter 430 000 kr, varav hela 90 000 kr i vinst (!). Grattis till föreningen!

Men att en kommun i kris ska behöva skära ner på skolor och äldreomsorg för att få råd med extra kostnader i miljonklassen för arenan, bara för att vissa föreningar ska ges gratis hyra när de tjänar grova pengar, det är att sätta särintressen framför det allmännas bästa. Så får det bara inte gå till!

Kommunledningen anklagar i media Vänsterpartiet för att ”… lägga en skugga över ideellt arbetande människor”. Ett sällsynt fräckt och osant påstående av personer som missbrukar sin maktställning för att fortsatt mörklägga sitt fifflande med styrelseproffsen i Lindesberg Arena AB.

Snorre Hermansson, Vänsterpartiet

Publicerad 4 november 2011 klockan 09:25

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Anders Svanstedt vinner med Juni Rapid Foto: Timmy Lundegård

Lunchvinnare på Fornaboda Travbana

Torsdagslunchen bjöd på soliga travtävlingar ute på Fornaboda Travbana. Flera fina återseende gjordes, där Fornabodapubliken dels fick återse den tidigare hemmahästen Certainly som vinnare, men även en möjlig deltagare i Stoderbyt.

5 augusti 2021 klockan 15:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Räkna om och räkna rätt!

INSÄNDARE/DEBATT: Ingen besparing genom indragen primärjour på Akuten, Lindesberg!

5 augusti 2021 klockan 10:30 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Polisen: ”Hög musik en belastning på körkortet”

Sedan drygt en månad tillbaka kan polisen utfärda böter direkt på plats till den som spelar h...

Gaser fick avloppsledning att flyta upp i ån

I förra veckan flöt den så kallade bräddledningen i Bottenån/Stora Lindessjön upp på grund av gaser som ...

Fiskare fick ovanligt napp på kroken – Nationella bombskyddet kallades in

På måndagskvällen larmades polisen av en privatperson som hade varit ute och ...

Foto: Lindessjöns FVO

Prognosen inför kräftfisket: ”Det ser normalt ut”

Under senare delen av juli och början av augusti, har provfiske efter kräftor skett nere i Dalkarlshyttan av Lindessjöns FVO. Detta görs varje sommar inför allmänhetens kräftfiske, då kräftor fiskas upp och flyttas till barnlanden vid Loppholmarna och längs Strandpromenaden. Efter två omgångar konstaterar man nu att det ser ut att finnas gott om kräftor.
– Det ser normalt ut. Vi fick upp cirka 500 kräftor när vi provfiskade i förra veckan och idag har vi fått upp ytterligare ett par hundra, uppger Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns FVO.

2 augusti 2021 klockan 11:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust
OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna tävlingen efter en otroligt snö...
28 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana
Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade dessutom vinnarcirkeln direkt...
27 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Kan vi fira demokratins genombrott även i Lindesberg?
INSÄNDARE/DEBATT: 1921 gällde i Sverige för första gången allmän och lika rösträtt. Det ska vi fira har man sagt i Riksdagen. I Region Örebro...
26 juli 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador på armarna. Detta sedan hennes tjänstebil blivit utsatt för stenkastning under färd. Detta var den tredje attacken mot väktare i Lindesberg – inom loppet av två dygn.
– Det här är mycket allvarligt, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 juli 2021 klockan 09:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Linda Svahn lämnar sina politiska uppdrag under hösten. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda Svahn att lämna sina uppdrag. Processen med att hitta en efterträdare kommer att påbörjas i augusti, då Linda Svahn lämnar sin position redan under hösten, det meddelar hon i ett pressmeddelande.

20 juli 2021 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen

Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvä...

Annons

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249

En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Räddningstjänsten finns på plats och norrgående körfält är för tillfället avstängt för trafik och begränsad framkomlighet råder.

16 juli 2021 klockan 13:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt ...

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen

En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vå...

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp ...

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. Föraren av bilen hade dock inga planer på att stanna och bestämde sig istället för att köra ifrån polisen. Ett förföljande inleddes, som sedan skulle korsa tre länsgränser innan man till slut fick stopp på bilen.

13 juli 2021 klockan 12:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hovrätten ändrar domslutet efter kränkande nollningen – frikänns för ofredande mot killarna
Den 10 maj i år dömdes sju elever vid Lindeskolan för ofredande, sedan de i början av höstterminen 2020 utsatt andra elever för en kränkande ...
13 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis
Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne i Fellingsbro folkhögskola och tillkallade polis. När ...
12 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Många lediga vaccintider under kommande vecka
Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det är personer födda 2003 eller ...
12 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-09

2021-07-09

2021-07-08

2021-07-08

2021-07-08

2021-07-07

2021-07-07

2021-07-07

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-08-06 06:33