Snorre Hermansson, Vänsterpartiet. Bilden är ett montage.

Debatten hettar till: Ceders uttalande ogillas av Hermansson

Vänsterpartiets Snorre Hermansson svarar på Anders Ceders ”anklagelser” mot honom och drar samtidigt åt tumskruvarna ännu ett varv i jakten på handlingarna som aldrig läggs på bordet.

I måndags publicerades en insändare här på LindeNytt, skriven av kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder. I insändaren uttryckte sig Ceder att Vänsterpartiets Snorre Hermansson lägger en skugga över ideellt arbetande människor genom sina anklagelser mot arenabolaget, som ägs av fyra föreningar.
Snorre Hermansson tycker att detta uttalande var ”ett sällsynt fräckt och osant påstående av personer som missbrukar sin maktställning”. Hermanssons svar på Ceders insändare finns att läsa nedan.

Fotnot: På måndag sammanträder kommunstyrelsen en andra gång i ett extramöte för att fatta beslut om eventuell avskrivning av arenabolagets (Lindesberg Arena AB) hyresskuld samt finansiering av de extra utgifter som ligger på lokalvård och vaktmästeri.

Hermanssons insändare
Slutorden i kallelse 27/10 till extra kommunstyrelse 31/10 angående Lindesbergs Arena var: ”… handlingar på bordet.”
Vänsterpartiet har i interpellation och i upprepade muntliga och skriftliga frågor till kommunledningen i flera månaders tid begärt ”… alla papper på bordet” om kommunens tveksamma, för att inte säga direkt olagliga, mellanhavanden med Lindesberg Arena AB.
Men inte heller denna gång gavs några svar. Inte ens några utlovade ”… handlingar på bordet”, bara begränsad muntlig information om samtal med hemlig ev. ny intressent.

För att inte riskera att kommunen än en gång ger sig in i olämpliga affärer, som kan strida mot Kommunallagen (2 kap 8 §) och mot EU-rättens stränga upphandlingsregler och förbud mot konkurrensbegränsande åtgärder, yrkade jag på att kommunstyrelsen skulle få redovisning av bolagets miljonskulder till kommunen, av de utbetalningar till bolaget av jättebelopp, som gjorts i strid mot gällande regler för kommunala beslut. Affärerna borde enligt min mening granskas av oberoende revisor innan kommunen gör nya affärer.

Jag begärde särskilt svar på fråga om inte ny upphandling i konkurrens måste kungöras innan några förändrade avtal får diskuteras med någon aldrig så hemlig aktör?

Jag påtalade vidare att styrelse och VD för Lindesberg Arena AB genom att nonchalera att bolaget länge varit på obestånd (bl a eftersom det aldrig betalat en enda krona i hyra till kommunen för restaurang och bowlinghall) kan ha försatt sig i en situation, där de enligt Aktiebolagslagen (25 kap) kan göras personligt betalningsansvariga för bolagets skulder. Av detta skäl skulle det kunna innebära att handla mot kommunens intressen som störste fordringsägare att ingå några som helst avtal som kan försvåra möjligheter att vid behov rikta betalningskrav mot bolagets styrelse.

Att kommunledningen fortsätter vägra svara på frågor strider mot grundläggande demokratiska spelregler, liksom mot kommunens reglemente. Det kan knappast öka allmänhetens förtroende för att affärerna med och kring arenan gått till på ett sätt som tål närmre granskning.

Många Lindesbergare har sedan skandalerna kring arenabolaget avslöjats i media, påtalat att vissa särintressen i kommunen från början på ett otillbörligt sätt tillåtits diktera villkoren för kommunens agerande. I NA 31/10 skildras t ex hur en av idrottsföreningarna på en enda helgs arrangemang (cup) i arenan omsätter 430 000 kr, varav hela 90 000 kr i vinst (!). Grattis till föreningen!

Men att en kommun i kris ska behöva skära ner på skolor och äldreomsorg för att få råd med extra kostnader i miljonklassen för arenan, bara för att vissa föreningar ska ges gratis hyra när de tjänar grova pengar, det är att sätta särintressen framför det allmännas bästa. Så får det bara inte gå till!

Kommunledningen anklagar i media Vänsterpartiet för att ”… lägga en skugga över ideellt arbetande människor”. Ett sällsynt fräckt och osant påstående av personer som missbrukar sin maktställning för att fortsatt mörklägga sitt fifflande med styrelseproffsen i Lindesberg Arena AB.

Snorre Hermansson, Vänsterpartiet

Publicerad 4 november 2011 klockan 09:25

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Man hotfull mot allmänheten i centrala Lindesberg: ”Hade ett tillhygge”

En man i 30-årsåldern misstänks för att under tisdagen ha hotat flera personer på en plats i centrala Lindesberg. Enligt initiala uppgifter skall mannen ha varit beväpnad med något slags tillhygge.
– Vi fick larm om att tre personer befinner sig på den här platsen, varav en av dem är väldigt påverkad och hotfull mot andra människor. Han hade ett tillhygge, utan att gå in på närmare detaljer, kommenterar Lars Hedelin vid polisen i region Bergslagen.

9 augusti 2022 klockan 18:06 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Ikonen och legendaren Ulf Lundell gästar Lindesberg på lördag. Foto: Pressbild

Bara dagar kvar till Ulf Lundells konsert i Lindesberg: ”Vi hoppas på en fullsatt arena”

På lördag gästar en av landets absolut största artister, Ulf Lundell, scenen i Lindesberg Arena. Konserten som är det sista stoppet på hans stora sommarturné kan även komma att bli en av Lundells sista livespelningar, något som eventstrateg Jeanette Andersson hoppas kunna locka storpublik.
– Han har själv sagt att det här är hans absolut sista sommarturné, och vi är det sista stoppet, säger hon till LindeNytt.

9 augusti 2022 klockan 13:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

LIF Lindesberg möter SM-vinnande Ystads IF

Försäsongen har bara börjat för LIF Lindesberg där man på en match mot VästeråsIrsta, håller sig obesegrade...

Vill man bli gammal i Sverige?

INSÄNDARE/DEBATT: Är ålderdomen i Sverige trygg? Fångar man upp alla gamla människor som behöver hjälp i det dagliga livet...

Polisen stoppade vårdslös förare efter samtal från trafikant

En bilist på riksväg 68 utanför Lindesberg, misstänks för att ha utsatt övriga i trafiken ...

Genrebild: Fredrik Norman

Ungdomar bröt sig in i skola

Vid 18-tiden på söndagen larmades polisen om ett pågående inbrott i Lindeskolan.

8 augusti 2022 klockan 11:27 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Det blev en stor glädje på publikplats när Fläsk Ken tog sin andra raka seger med Valentin Prevost. Foto: Isabella Jansson Wiklund.

Familjeglädje på Fornaboda

Inför fredagens lunchtävlingar så hade kusken, Valentin Prevost, stora delar av familjen på plats för en trevlig lunch på travet. När Gävlekusken senare under dagen skrällde till med seger, tillsammans med Fläsk Ken, så hördes den stora glädjen från familjen som hejade vid mållinjen.
– Det är kul att de är på plats, säger Valentin Prevost.

5 augusti 2022 klockan 19:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ville och Adams cykelresa genom Sverige slog insamlingsmålet
Måndagen den 11 juli påbörjade vännerna sin cykelresa genom Sverige, med målet att samla in 25 000 kronor till Hjärtebarnsfonden. 16 dagar ...
5 augusti 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Stew förbereder sig för spelning på Kopparbergsfestivalen
I slutet av maj turnéöppnade det Lindesbergsbaserade rockbandet Stew på Riff Musik Bar tillsammans med det rutinerade stockholmsgänget Lugnet. Nu ...
4 augusti 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Mycket glädje trots kalldusch när seniorerna hade kickoff
Det bjöds på mycket skratt, grillad korv, spel och ett plötsligt ösregn när SPF Seniorerna i Lindesberg träffades vid Äventyrsgolfen under ...
4 augusti 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Foto: Carlos Ferreira

Ingrid Nilsson uttagen till U18-VM

I slutet av förra veckan kammade Frövi Judos supertalang Ingrid Nilsson hem ett välförtjänt guld vid Ungdoms-OS i Slovakien. Nu väntar nya utmaningar för 17-åringen som nyligen blivit uttagen till U18-VM som avgörs i Sarajevo senare i augusti.

3 augusti 2022 klockan 08:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Christina Orrbo och Ann Björklund tar steget ut i näthandeln. Foto: Privat

Bokhandlarna Christina och Ann lanserar webbshop

För att möta sina kunders behov gör Blombergska Bokhandeln i Lindesberg en stor satsning på e-handeln och startar upp en egen webbutik i Ugglans regi med ett större sortiment än man tidigare har kunnat erbjuda.
– Vi hoppas nå ut till konsumenter som bor längre bort och även de i närområdet som inte har möjlighet att ta sig till bokhandeln, förklarar butiksägaren Christina Orrbo.

2 augusti 2022 klockan 12:44 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Axel från Lindesberg segrare i O-ringens H15-klass

Efter två års uppehåll kunde världens största orienteringstävling, O-ringen, återigen hållas i ...

GULD till Ingrid Nilsson på Ungdoms-OS

Frövi Judos supertalang Ingrid Nilsson kammade under torsdagen hem ett guld vid Ungdoms-OS i slovakiska Banská Bystrica...

Manskören efterlyser kandidater till årets kulturstipendium

Sedan 2017 har Manskören Harmoni delat ut ett kulturstipendium till minne av Gudrun Persson, som ...

Annons


Nova Solin och Lova Storm visar upp sina balanskunskaper. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Danslägret bjöd på skratt, skoj och nya vänner

Från en av salarna i Lindesberg Arena hörs en blandning av musik och skratt. Det är nämligen här som en av de kommunala sommarlovsaktiviteterna huserar, danslägret. – Det är första gången jag gör det här, jag har inte dansat förut men ledarna säger att vi har lärt oss snabbt. Det är roligt, de klappar och är glada för att vi har lärt oss stegen, säger lägerdeltagaren Lova Storm glatt.

28 juli 2022 klockan 11:59 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Ehlers säkrar en ny hemmaseger!

Det var fina tävlingar när Fornaboda körde eftermiddagstrav under onsdagen. För 17:e året i rad skulle Fornaboda Grand Prix...

Christoffer är frivillig sjukvårdare i krigets Ukraina

Inför sin första resa till Ukraina som frivillig sjukvårdare skrev Christoffer Tsutsunen sitt ...

Inför kräftfisket: ”Det ser bra ut”

Om lite drygt tre veckor arrangeras allmänhetens kräftfiske i Lindesberg. Nu har arrangörens provfiske ...

Omtyckta byauktionen i Hafsta slog besöksrekord

I lördags återupptogs den omtyckta och årliga byauktionen i Hafsta efter ett två års långt uppehåll under...

bildspel Läskiga figurer och mycket skratt när Gammelstock hade premiär

Med inspiration hämtad från det franska maratonloppet Médoc Maraton gick den allra första ...

Aleksander Lazarevic om framtidsvisionerna för IFK: ”Behöver hjälp”

Aleksander Lazarevic förlänger sitt uppdrag som ungdomsansvarig för ...

När värmeböljan drog in valde många att spendera dagen vid Ölsjöbadet i Ramsberg. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Många sökte svalka vid länets bästa badplats

Dagens minst sagt utlovade heta temperaturer fick mängder av invånare att vallfärda till badplatser runt om i kommunen. LindeNytt tog tillfället i akt att göra ett besök vid Ölsjöbadet i Ramsberg som blivit framröstat för andra året i rad av P4 Örebros lyssnare till länets bästa badplats.

21 juli 2022 klockan 19:27 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Ville och Adam cyklar genom Sverige för hjärtats skull
Inom loppet av 17 dagar ska vännerna Ville Frank och Adam Sjölin färdas genom Sverige, från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder, enbart ...
20 juli 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild utsatt för smash and grab i natt
Natten till tisdag har hemelektronikbutiken Elon Ljud & Bild i Lindesberg utsatts för en så kallad "smash and grab", det vill säga ett inbrott med ...
19 juli 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Glada vinnarkänslor på Fornaboda
Fornaboda Travbana invigde den nya veckan med flera långväga gäster. Trots deltagande av ett kallblod från Jägersro och en favoritspelad duo frå...
18 juli 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-07-18

2022-07-18

2022-07-18

2022-07-18

2022-07-17

2022-07-17

2022-07-16

2022-07-15

2022-07-15

2022-07-14

2022-07-13

2022-07-13

2022-07-12

2022-07-11

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-08-10 04:50