Snorre Hermansson, Vänsterpartiet. Bilden är ett montage.

Debatten hettar till: Ceders uttalande ogillas av Hermansson

Vänsterpartiets Snorre Hermansson svarar på Anders Ceders ”anklagelser” mot honom och drar samtidigt åt tumskruvarna ännu ett varv i jakten på handlingarna som aldrig läggs på bordet.

I måndags publicerades en insändare här på LindeNytt, skriven av kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder. I insändaren uttryckte sig Ceder att Vänsterpartiets Snorre Hermansson lägger en skugga över ideellt arbetande människor genom sina anklagelser mot arenabolaget, som ägs av fyra föreningar.
Snorre Hermansson tycker att detta uttalande var ”ett sällsynt fräckt och osant påstående av personer som missbrukar sin maktställning”. Hermanssons svar på Ceders insändare finns att läsa nedan.

Fotnot: På måndag sammanträder kommunstyrelsen en andra gång i ett extramöte för att fatta beslut om eventuell avskrivning av arenabolagets (Lindesberg Arena AB) hyresskuld samt finansiering av de extra utgifter som ligger på lokalvård och vaktmästeri.

Hermanssons insändare
Slutorden i kallelse 27/10 till extra kommunstyrelse 31/10 angående Lindesbergs Arena var: ”… handlingar på bordet.”
Vänsterpartiet har i interpellation och i upprepade muntliga och skriftliga frågor till kommunledningen i flera månaders tid begärt ”… alla papper på bordet” om kommunens tveksamma, för att inte säga direkt olagliga, mellanhavanden med Lindesberg Arena AB.
Men inte heller denna gång gavs några svar. Inte ens några utlovade ”… handlingar på bordet”, bara begränsad muntlig information om samtal med hemlig ev. ny intressent.

För att inte riskera att kommunen än en gång ger sig in i olämpliga affärer, som kan strida mot Kommunallagen (2 kap 8 §) och mot EU-rättens stränga upphandlingsregler och förbud mot konkurrensbegränsande åtgärder, yrkade jag på att kommunstyrelsen skulle få redovisning av bolagets miljonskulder till kommunen, av de utbetalningar till bolaget av jättebelopp, som gjorts i strid mot gällande regler för kommunala beslut. Affärerna borde enligt min mening granskas av oberoende revisor innan kommunen gör nya affärer.

Jag begärde särskilt svar på fråga om inte ny upphandling i konkurrens måste kungöras innan några förändrade avtal får diskuteras med någon aldrig så hemlig aktör?

Jag påtalade vidare att styrelse och VD för Lindesberg Arena AB genom att nonchalera att bolaget länge varit på obestånd (bl a eftersom det aldrig betalat en enda krona i hyra till kommunen för restaurang och bowlinghall) kan ha försatt sig i en situation, där de enligt Aktiebolagslagen (25 kap) kan göras personligt betalningsansvariga för bolagets skulder. Av detta skäl skulle det kunna innebära att handla mot kommunens intressen som störste fordringsägare att ingå några som helst avtal som kan försvåra möjligheter att vid behov rikta betalningskrav mot bolagets styrelse.

Att kommunledningen fortsätter vägra svara på frågor strider mot grundläggande demokratiska spelregler, liksom mot kommunens reglemente. Det kan knappast öka allmänhetens förtroende för att affärerna med och kring arenan gått till på ett sätt som tål närmre granskning.

Många Lindesbergare har sedan skandalerna kring arenabolaget avslöjats i media, påtalat att vissa särintressen i kommunen från början på ett otillbörligt sätt tillåtits diktera villkoren för kommunens agerande. I NA 31/10 skildras t ex hur en av idrottsföreningarna på en enda helgs arrangemang (cup) i arenan omsätter 430 000 kr, varav hela 90 000 kr i vinst (!). Grattis till föreningen!

Men att en kommun i kris ska behöva skära ner på skolor och äldreomsorg för att få råd med extra kostnader i miljonklassen för arenan, bara för att vissa föreningar ska ges gratis hyra när de tjänar grova pengar, det är att sätta särintressen framför det allmännas bästa. Så får det bara inte gå till!

Kommunledningen anklagar i media Vänsterpartiet för att ”… lägga en skugga över ideellt arbetande människor”. Ett sällsynt fräckt och osant påstående av personer som missbrukar sin maktställning för att fortsatt mörklägga sitt fifflande med styrelseproffsen i Lindesberg Arena AB.

Snorre Hermansson, Vänsterpartiet

Publicerad 4 november 2011 klockan 09:25

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har ...

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt ...
9 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad
Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift ...
9 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 ...
8 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.

6 april 2021 klockan 13:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

Annons


Felix Hansson visste att finalägget fanns i Flugparken i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades under långfredagen ut av påskvärdarna Happy och Ester. LindeNytt vill med detta rikta ett äggstremt stort tack till veckans alla tävlingssponsorer ICA Supermarket, Lågprisvaruhuset Mejk och 37:an.

2 april 2021 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-...

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad

Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Två kvinnor misshandlades – varav en grovt: ”Har använts ett tillhygge”

Tre personer greps på tisdagskvällen misstänkta för misshandel, ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Sjätteklassare undervisas på distans på grund av ökad sjukfrånvaro hos personalen

De två sista dagarna innan påsklovet, 31 mars och 1 april, kommer eleverna i årskurs 6 på Brotorpsskolan Södra i Lindesberg att undervisas på distans. Detta beslut har fattats av Barn- och utbildningsnämndens ordförande med anledning av ökad sjukskrivning hos personalen.

31 mars 2021 klockan 08:48 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Smittskyddsläkaren rekommenderar munskydd i affärer och kollektivtrafiken
PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa lokala rekommendationer om munskydd i offentliga inomhusmiljöer f...
30 mars 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Brandkåren ryckte ut och räddade nödställd katt
Nerikes Brandkår fick under måndagseftermiddagen rycka ut på ett något ovanligt larm i Guldsmedshyttan, då en katt hade fastnat med huvudet i en ...
30 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Påskkärringarna har landat i centrala Lindesberg: ”Kul grej”
Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata, park och idrott satt sin påskprägel på två av Lindesbergs ...
29 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-22

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-15 15:20