Möt Gun-Britt W Bikfalvy. Foto: Hans Andersson

Det är eleverna hon längtar efter – inte den nya läroplanen

Gun-Britt W Bikfalvy har rösten – och hon har skrattet! Och hon har minnen av många, många elever.
– Om jag skulle sätta ihop en kör med alla som sjungit i min kör Bergslagscantat, så skulle det bli ett par hundra personer, säger hon.

Musiken och sången är en viktig del i Gun-Britt Bikfalvys liv. Foto: Hans Andersson
Musiken och sången är en viktig del i Gun-Britt Bikfalvys liv. Foto: Hans Andersson

När vi träffas i villan med den välvårdade trädgården och pratar minnen från Lindeskolan och från Gun-Britt Bikfalvys musikliv så ackompanjeras vi av maken, musikpedagogen och konsertpianisten Arpad Bikfalvy som spelar såväl Ungersk Rapsodi, som Musorgskij på flygeln i rummet intill. Det här är ett par som lever mitt i och för musiken.

– Jag sjöng jämt när jag var liten och jag var två år när hade mitt första framträdande – på ett 50-årskalas. ”Vad duktig du är” sade en vuxen och jag svarade  ”Kan du begripa?” berättar Gun-Britt Bikfalvy.

Så fortsatte det. Hon sjöng för organisten Eivor Henriksson och sjöng 1971 första gången i Lindesbergs kyrka. Hon har sjungit bl a för professor Folke Wedar på Musikhögskolan. Sången spelar fortfarande en stor roll i hennes liv. För fem år sedan slutade hon lärarjobbet på Lindeskolan, där hon hade jobbat sedan 1994.

– Att jag inte fortsatte undervisa beror på att det kom ytterligare en ny läroplan. Jag orkade bara inte att sätta mig in i ett nytt betygssystem och nya kurser, säger Gun-Britt Bikfalvy. Hoppas att lärarna någon gång ska få arbetstro och ägna sig åt det, som de är utbildade för.

Men hon fortsatte att leda sångarna i Bergslagscantaten tills för några år sedan. Ett uppdrag som ligger utanför de vanliga programmen. Hon har – som en del i ett körutbyte – gjort otaliga kör-resor till Österrike – två gånger har hon fått projektpengar. Till de andra tiggde hon ihop pengar, gav egna konserter och med sina elever. Det började genom kontakter som uppstod genom de studieresor som skolan gjorde med läraren Leif Kalmö i spetsen till klostret Marienthal.

Gun-Britt W Bikfalvy och hennes sångelever har gjort många resor. Känner du igen någon på bilden? Foto: Privat
Gun-Britt W Bikfalvy och hennes sångelever har gjort många resor. Känner du igen någon på bilden? Foto: Privat

– Jag skickade en förfrågan från en kör i Salzburg för att sjunga i Ungdomens Europa-Cantat. Vi blev inbjudna och 1997 var första gången vår kör var med – tillsammans med deltagare från sex länder.  Vårt körprojekt fick en utmärkelse i Wien. Det var det roligaste jag gjort i hela mitt liv, säger Gun-Britt Bikfalvy och visar en gruppbild på elever som var med. (Se bilden – du kanske känner igen några av dem?)

Det var också tyskläraren Leif Kalmö som var hennes första mentor in i lärarjobbet, när hon vikarierade som lärare i tyska,franska och engelska. ”Han var fantastisk, helt otrolig. Det är hans fel att jag blev lärare”, säger hon med glad ironi. Hon har nära till skratt och berättar att hon en gång straffats med kvarsittning för att hon skrattade för mycket.

– Ett av de viktigaste ämnena, som jag tillsammans med Lisbeth Fasth undervisat i, var Tala och framträda. Det var fantastiskt att se hur eleverna utvecklades. Från att ha varit skräckslagna för att prata inför andra, blev de fantastiska talare. I det här samhället måste man kunna tala för sig.

Hon började på Lindeskolan första gången 1972 – då som 25-årig Komvux-elev på ekonomisk språklig  linje – på den tiden då vuxenstuderande gick i treårig vanlig gymnasieklass. Hon hade jobbat med ekonomi som kontorist, tänkte bege sig utomlands för ekonomijobb, funderade ett tag på läkaryrket, började utbilda sig till sjuksköterska, men förstod att det nog inte skulle fungera, när hon inte stod ut med att se patienterna lida och tog med sig en massa roliga saker åt dem. Men medicin är än idag ett av hennes största intressen.

Efter studenten på Lindeskolan 1975 blev det studier i Örebro och Stockholm och efter lärarexamen fick hon jobb på Stadsskogsskolan – 17 år blev det där. Hon säger att hon fortfarande saknar eleverna så mycket och det verkar ömsesidigt för det händer att elever som kommer tillbaka till Lindesberg kommer och hälsar på hos henne.

Gun-Britt och hennes man Arpad Bikfalvy bor i Brodalen - mitt emellan "hennes" båda skolor. Foto: Hans Andersson
Gun-Britt och hennes man Arpad Bikfalvy bor i Brodalen – mitt emellan ”hennes” båda skolor. Foto: Hans Andersson

Hon saknade också att vara klassföreståndare, att ha sina elever att måna om. Hon talar om ”hårda nypor och mjuka kramar” i relationen mellan lärare och elever. Hon tycker det är en skillnad idag mot hur det var då. ”Då var det läxor och inget tjafsande och gulligullande som nu”, säger hon och berättar om hur de duktiga eleverna hjälpte sina kamrater. Hon och maken Arpad är imponerade över hur många talanger inom olika yrkesområden, inte bara musik, som kommer från Lindesberg och Lindeskolan.

Det blir sång också under Lindeskolans 50-årsjubileum. Skolan har genom Gun-Britt Bikfalvy har bjudit in tre av hennes sångelever, som idag gått vidare inom musiken. Lena Ehnvik som studerat sång i Stockholm, Anna-Karin Gillberg Ericsson som är sångpedagog och organist/pianist samt Rebecka Sternberg som studerar sång i Budapest. Budapest är också Gun-Britt och Arpad Bikfalvys andra hemstad och hon visar hur nära till musikhögskola, konserthus, opera, folkopera och alla andra scener de har, när de är där. Och det är de ofta.

Tidigare artiklar i serien
Del 1: Pelle Fisk blev pilot och for till USA
Del 2: Marianne Åbyhammar blev hovrättsråd och konsumentombudsman
Del 3: Per Borin har dirigerat på de stora scenerna
Del 4: Möt deckarförfattaren Johan Theorin

Publicerad 14 september 2015 klockan 13:54

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Piasavakvastens högtid är kommen i våra bostadsområden. Foto: Fredrik Norman

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.

16 april 2021 klockan 11:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Bild från Region Örebro län

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.

16 april 2021 klockan 10:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

Lindesbergs kommun ska bli ett showroom för hållbarhet

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun och Bergslagen bubblar av kreativitet, innovation och framåtanda...

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
14 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas ...
13 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen
Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor. - Vi är övertygade att...
13 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Annons


Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! ...

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

Foto: Hans Andersson

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, nu när kirurgi/ortopedi/urologi sedan oktober 2020 blivit nedlagt på sen kväll och nattetid. Trygghet är för oss äldre är mycket viktigt. Därför är vi som pensionärsorganisation bekymrade.

2 april 2021 klockan 08:54 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad
Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och...
1 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-19 08:11