Julen närmar sig med stormsteg och snart börjar det blir dags att planera årets julgransinköp. Smaken är olika och vilken sorts gran man vill ha varierar, vissa är mer för den traditionellt gröna, svenska granen medan andra satsar på den något mer lyxiga varianten Dansk Kungsgran. Här i Lindesberg kan man välja och vraka mellan sorterna och ända fram till jul finns det chans att köpa sig en gran. – En riktig gran luktar jul, säger Dennis Jonsson.
Innan man vet ordet av så är julen redan här, fort går det och ofta står det en hel del på Att-göra-listan. Bland annat ska den perfekta granen införskaffas. Kanske tar du din yxa och går ut i skogen, väljer och vrakar med omsorg och när du hittat granen med stort G, så hugger du sonika ner den och knallar hem. För dig som föredrar att lätt och smidigt köpa dig årets blivande julgran, så finns det flera ställen att göra det på i Lindesberg. Ett av dessa ställen är ICA Östermalms hos Kalle Eriksson.
– Vi har vanliga gröna granar som är närproducerade, de kommer från närområdet. Om man ska ha en plastgran eller en riktig gran är helt och hållet efter tycke och smak, säger Kalle.
Utanför ICA Östermalms har Kalle ett flertal granar står uppradade, både stora och små, och de har funnits tillgängliga sedan första advent och kommer att fortsätta säljas fram till jul.
– Det är under julveckan som det går allra flest, efter jul reas de ut. Att folk har julgranar utomhus har minskat otroligt mycket, nu har man mer lysen i träd och så vidare, så det har minskat väldigt. Däremot har inomhusgranen fortfarande sin marknad, berättar Kalle.
För den som glömmer bort att köpa gran när man är och handlar, kanske istället passar på när bilen behöver tankas. Som bekant har ju Statoil så mycket mer än bara drivmedel, däribland granar för vinterns julfirande. Någon som har koll på Statoils granar är Dennis Jonsson.
– Vi har vanliga julgranar och så har vi Danska kungsgranar. Den danska kungsgranen är lite finare, ovanpå är den mer silvrig i färgen, de är kortare och lite mindre men tätare och dessutom längre barr, säger Dennis som själv för tillfället föredrar plastgran, fast allra helst ingen gran alls:
– När man har småbarn och katt så är det inget vidare att ha någon gran, men annars vill jag ha en riktig gran, de luktar jul.

Statoils julgransförsäljning drog igång en vecka innan december, och även Dennis
har upplevt att det går flest granar veckan före självaste afton.
– Det uppskattas, kunderna svänger bara förbi och flera har kommit på och sagt ”Just, ja, en gran också”. Granförsäljningen har ökat varje år och i år har vi tagit hem ungefär sjuttio granar, och till jul brukar det vara slut.
Liliane, som just tankat bilen, föredrar den gröna, levande granen som kommer direkt från skogen.
– Det ska vara riktig gran, de luktar ju så gott!
Alla kan tyvärr inte ha samma tur som Lotta på Bråkmakargatan, så glömt nu inte att inhandla årets julgran i tid!
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
INSÄNDARE/DEBATT: På måndagens möte i BUN så röstade majoriteten av ledamöterna för en nedläggning av skolan i Vedevåg. Det jag slås över är politikers brist på vision och vilja! Återigen ser vi hur politiker försöker att hitta flera argument för en nedläggning än själva kärnan, ekonomin. Helt plötsligt pratar många om att skolan i Vedevåg är för dålig, att det saknas resurser och att barnen där inte får samma chans som andra barn i kommunen. Även förvaltningen säger att det är den bästa lösningen för en ”likvärdig skola”. Varför kan man bara inte stå rak i ryggen och säga som det är, vi måste spara pengar och vi väljer att göra det utanför Lindesberg? Det handlar om ekonomi och en övertro på centralisering som först och främst drivs av moderaterna.
De tre unga män i 20-årsåldern hemmahörande i Lindesberg som häktades den 28 februari, misstänkta för bland annat våldtäkt mot barn, dömdes under fredagen till 6,5 respektive 7 års fängelse vid Örebro Tingsrätt. Männen ska även betala 680 000 kronor i skadestånd till det ena offret samt 490 000 till det andra.