Ja, den som kommer med denna framtidsvision som rubriken lyder är kommunens ekonomichef Lennart Jansson. Anledningen till den bryska spådomen är att det på måndag i nästa vecka påbörjas ett strategiseminarium där tjänstemän och politiker kommer att diskutera Lindesbergs framtid. Men trots den inledningsvis dystra framtidssynen finns det spådomar om den raka motsatsen.
Lennart Janssons uppgift blir att informera om eventuella hot mot ekonomin och kommunens tillväxt och utveckling under kommande 10-årsperiod.
-Vad kan vi egentligen räkna med om 10 år? Jag har räknat på hur det i relation till kostnaderna kan se ut i grova drag. Alternativ ett är att det blir en bra utveckling i kommunen. Alternativ två är att det blir lite sämre, ungefär som idag alltså. Alternativ tre är att det helt enkelt går åt helvete, säger Lennart Jansson och tillägger att allt beror på vad som händer i kommunen efter att ekonomisaneringen genomförts.
Skatter och befolkning
Lindesbergs kommun har blivit van vid kallsupar efter att ha dykt under balansgränsen många, många år i rad. Först nu törs politiker tro att trenden är bruten och det är också förutsättningen för att lyckas med att utveckla kommunen till en livskraftig, intressant och lockande plats att bo och arbeta i. A och O i frågan är att få hit fler människor, vilket inte är helt enkelt.
-Det finns två saker som krävs för en välmående framtid, det handlar om befolkningsmängd och skattesatsen. Hur kommunen ska locka fler att bo här är något politikerna har som uppgift att lösa. Utbildning talas det om. Visst kommer det hit massor av studenter, men hur många stannar efter studierna? Och får vi igen det vi satsar på ett utbildningsprogram?, undrar en till förslaget tveksam Jansson.
På måndag börjar strategiseminariet och inledningsvis kommer mycket information och analyser. Det finns alltså all anledning att återkomma i frågan nästa vecka.
Inför en näst intill fullsatt aula bjöd duon Axel Schylström och Charlie Eriksson publiken på en minst sagt livsviktig show. Den två timmar långa föreställningen kastade publikens känslor mellan högt och lågt, mellan tårar och skratt, när de pratade om sina livsresor som båda hade den gemensamma nämnaren psykisk ohälsa.
– Fyra människor i Sverige tar sitt liv varje dag, det är mänskliga tragedier som går att förhindra genom att vi pratar om det, säger Charlie.
Från och med fredag 24 mars ändrar Lindesberg arena sina öppettider i stora entrén. Detta efter att flertalet ungdomar börjat uppehålla sig i arenan under kvällstid, utan att ha någon koppling till idrottsverksamheten.
– Det här gör vi för att minska trycket av ungdomar som hänger här, men det kommer inte påverka några träningstider, förklarar Arenachef Sharon Almström.
2440 klasser och närmare 50 000 elever kämpade för att kvalificera sig till kvartsfinalen i Vi i femman. Av de åtta klasser i området P4 Örebro som lyckats med detta så var Brotorpsskolan klass 5A en av dem!
– Det kommer bli roligt samtidigt som det känns lite nervöst, säger Leon Gunnarsson, en av de två eleverna som ska representera klassen på tisdagens kvartsfinal.
Efter fullt tryck i arenan med 1 642 personer på läktarna, så blev det en derbyseger för LIF Lindesberg. Segern gör att LIF Lindesberg avslutar Division 1-serien som obesegrade, där säsongspremiärens oavgjorda möte mot ÖSK blev enda matchen utan full poängutdelning. Revanschen kom på hemmaplan där den orangea föreningen firande stort efter slutsignalen.
– Det känns som att det är många i laget som har väntat på den här matchen, säger Joakim Bååk.
Handbollssäsongen i Lindesberg avslutas med ett handbollsderby med fri entré, där varje gästade person stöttar LIF Lindesberg inför kommande säsong. Rent sportsligt ser man derbymatchen som ”Årets Match”. Båda lagen möttes i början av säsongen där det blev ett oavgjort resultat, nu kommer båda lagen att mötas på nytt. Båda lagen med vinst i sikte.
Nyligen publicerade den ideella organisationen Suicide Zero sin kommunbarometer, en undersökning som beskriver kommunernas arbete med att förebygga suicid. Kommunernas enkätsvar poängsätts och rangordnas därefter utifrån sina totalpoäng. Lindesbergs kommun deltog i år för första gången, och fick totalt 10 poäng, precis över det ”röda strecket”.
Under sex timmar kämpade sex finalister om att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter att juryn bedömt de tävlandes bidrag stod det klart att det var tredje generationens plåtslagare från Lindesberg – Pontus Andersson som tagit hem guldmedaljen.
– Det känns skitroligt, jag trodde aldrig att jag skulle vinna, utbrister han när LindeNytt når honom för en kommentar.
Om två veckor är det dags att damma av nitarna och vaxa tuppkammen. Då kommer fjolårets succé Linde Punkfest ånyo inta scenen i Kultur- och Musikhuset Hillstreet. Med en mix av större band så som Trubbel och Gatans lag tillsammans med lokala pärlor hoppas man på fullt hus även den här gången.
– Förra året sålde vi slut snabbt och vi har förhoppningar om att lyckas med samma sak även i år, förklarar Anders från Kulturföreningen Stationen.