Med sina sjutton rum, två kök och lika många våtutrymmen samt möblerbara hallar, vind och källare, är Tellandska Gården ett hett objekt som nu kommer ut på fastighetsmarknaden. Häng med in i ett av stadens äldsta, bevarade hus som efter mycket om och men samt en officiell protest mot försäljningen, nu ställer dörrarna på vid gavel för visning.
För snart två år sedan beslutade kommunen att avyttra fastigheten Tellandska Gården ur fastighetsbolaget FALAB:s fastighetsbestånd. Trots klartecken från kommunstyrelsen har det dröjt till nu innan försäljningen blivit aktuell och när den gamla gården nu slutligen säljs så sker det utan prislapp på fastigheten. Köparens intentioner vid ett anbud väger tyngre än dess medhavda plånbok.
– Det är viktigt att fastigheten säljs till rätt köpare och då är budet inte lika viktigt som köparens planer för huset samt köparens ekonomisk ryggrad som styrker ett fullföljande, förklarar Roger Sixtensson, VD för Fastigheter i Linde AB.
Tellandska Gården har stått tomt sedan Lindesbergs Museum flyttade ut för några år sedan. Fastigheten skriker Lindesbergshistoria över varenda en av de 380 kvadratmetrar som fördelas på hela sjutton rum, två kök och lika många våtutrymmen. Utöver dessa utrymmen finns två möblerbara hallar, vind och källare.
På torsdagsmorgonen gick LindeNytt husesyn i Tellandska Gården i sällskap med Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som har fått försäljningsuppdraget av Fastigheter i Linde AB, FALAB. Se bildspelet ovan.
Fakta: Tellandska Gården
Byggt sannolikt under tidigt 1800-tal, troligen på en stomme från 1700-talet. Ägdes vid 1800-talets mitt av bergmästaren A F Baer, som sålde fastigheten till brukspatron Erik Elzvik från Guldsmedshyttan. Denne sålde i sin tur till byggmästare Nils Söderqvist, och efter honom beboddes huset av Söderqvists dotter, fotografen Ida, gift med disponent Telland.
Huset ägdes 1939 av köpman Axel Andersson som sålde det till Lindesbergs Hembygds- och Fornminnesförening för 30 000 kronor. Huset överläts till kommunen 1947 för en symbolisk enkrona.
Lusthuset på tomten är byggt på en tidig 1700-talsstomme och skänkt till föreningen av gårdsägare Richard Andersson. Det har tidigare stått på den s k Schillströmska tomten, Kungsgatan 30. Det flyttades till sin nuvarande plats 1940.
Källa: Lindesbergs museum / Lindesbergs Hembygds- och Fornminnesförening.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
INSÄNDARE/DEBATT: På måndagens möte i BUN så röstade majoriteten av ledamöterna för en nedläggning av skolan i Vedevåg. Det jag slås över är politikers brist på vision och vilja! Återigen ser vi hur politiker försöker att hitta flera argument för en nedläggning än själva kärnan, ekonomin. Helt plötsligt pratar många om att skolan i Vedevåg är för dålig, att det saknas resurser och att barnen där inte får samma chans som andra barn i kommunen. Även förvaltningen säger att det är den bästa lösningen för en ”likvärdig skola”. Varför kan man bara inte stå rak i ryggen och säga som det är, vi måste spara pengar och vi väljer att göra det utanför Lindesberg? Det handlar om ekonomi och en övertro på centralisering som först och främst drivs av moderaterna.
De tre unga män i 20-årsåldern hemmahörande i Lindesberg som häktades den 28 februari, misstänkta för bland annat våldtäkt mot barn, dömdes under fredagen till 6,5 respektive 7 års fängelse vid Örebro Tingsrätt. Männen ska även betala 680 000 kronor i skadestånd till det ena offret samt 490 000 till det andra.