-De allra flesta har nog en väldigt skev bild av konstformen graffiti. Jag är 37 år, har familj och doktorerar i kemi. Jag jobbar med forskning på ganska djup nivå. Men jag är också nyfrälst graffitimålare, ler Helena Nilsson som nu har fått nytt hopp i frågan om att upprätta en laglig graffitivägg i Lindesberg.
Som vi tidigare kunnat berätta, vill Helena Nilsson att Lindesberg skall ha en laglig graffitivägg för traktens utövare inom konstgenren. Förslaget har mött ganska hårt motstånd på vägen, vilket vi så sent som i onsdags publicerade en artikel om här på LindeNytt. Helena är dock övertygad om att motståndet grundas på högst personliga uppfattningar om vad graffiti är – och att det är en väldigt skev bild av verkligheten.
-Tyvärr är det nog så och just därför bjöd vi ju in alla politiker till en informationsträff, för att få chansen att berätta mer om vad det egentligen handlar om. Fast ingen kom ju, säger Helena.
För bara ett par dagar sedan var hon redo att släppa allt och bara ge upp. Men ibland kan saker och ting vända över en natt. Efter att LindeNytt skrev om politikernas svala intresse tidigare i veckan, har hjulen börjat snurra på flera håll.
-Jag har fått ett jättebra stöd av John Omoomian (s) som kommer att engagera sig i den här frågan direkt efter semestern. Vi har fått bra kontakt, han är jättepositiv till graffitiväggen och skall skriva en egen motion för att lyfta ärendet på nytt. Dessutom har jag fått kontakt med Peter Bring och vi skall träffas i början av augusti för att diskutera ärendet. Det känns mycket mer positivt idag än tidigare i veckan, säger Helena Nilsson.
Helenas engagemang började egentligen redan för ett år sedan. Hennes då 12-årige son, Zach, hade börjat intressera sig för graffitikonsten och skapade egna konstverk på papper. Mamma Helena blev själv intresserad av sonens nya fritidsintresse och inte långt senare var hon också fast.
-Jag köpte mängder av sprayburkar, spände upp plast i trädgården som jag målade på. Och på den vägen är det, förklarar hon.
Men i takt med att morsan blev fast i konsten, började sonen Zach lägga ner det där och intressera sig för andra saker. Nu är det bara Helena som står för det konstnärliga hemma i trädgården.
-Ja, han tappade intresset men det gjorde inte jag, skrattar Helena.
Hon ser sig också som ett bra exempel på hur fel politikernas bild av graffiti är.
-Jag gissar att de tänker en kille i tonåren med kepsen åt fel håll och som troligtvis har vissa problem med droger. Jag är 37 år, har familj, doktorerar i kemi och forskar om miljögifter på ganska djup nivå. Jag är även graffitikonstnär, om än väldigt mycket nybörjare ännu så länge, säger Helena Nilsson.
Fotnot: Bilden är tagen hemma i Helenas trädgård, där hon skapat en provisorisk graffitivägg i liten skala med hjälp av en gammal mattställning och plast.