Byggföretaget EBAB har ökat såväl omsättning som personalstyrka under de senaste åren. Denna ökning har skett i sådan omfattning – och under så pass kort tid – att företaget nu har fått Dagens Industris fina utmärkelse ”gasellföretag”.
Dagens Industri utser årligen landets snabbast växande företag – de så kallade gasellföretagen. Att uppnå denna status måste ett företag uppfylla en rad mycket hårda kriterier som t ex att under en treårsperiod kontinuerligt öka sin omsättning – och dessutom att under samma period ha fördubblat omsättningen.
I Lindesbergs kommun har inte mindre än två företag fått denna utmärkelse i år – byggföretaget EBAB i Lindesberg och Bifab i Fellingsbro.
Bengt-Erik Persson, EBAB, förklarar den starka framgången som ett resultat av hårt arbete och en duktig personal som alla drar åt samma håll.
-Vi satte redan 1995 upp ett mål för företaget, och utan den personal vi rekryterat under åren hade det varit omöjligt. Personalen är jätteviktig om man skall lyckas fullt ut, kommenterar Bengt-Erik.
Målet Bengt-Erik pratar om är att driva ett byggföretag vars inriktning är privatpersoner i första hand.
-Man måste ha en nisch och för vår del har det alltid varit privatkunder, även om vi naturligtvis gör mycket åt kommunala bolag och andra fastighetsägare också, förklarar han.
EBAB bildades 1995 med en personalstyrka på fyra man. Redan första året fick de ett större byggkontrakt och rekryterade därför ytterligare tre man till firman.
-Från början var det tänkt att vi skulle hålla oss på fyra man, men när vi fick jobbet med ombyggnaden på Lindeskolan -95 så insåg vi att det krävdes fler mannar för att hinna med, berättar Bengt-Erik.
Fram till dags datum har EBAB fortsatt i samma led och har idag 26 anställda samt en omsättning på 33 miljoner kronor.
Och trots att man under de senaste åren har fått några av stadens största byggprojekt, så är det fortfarande privatmarknaden som är företagets huvudinriktning och viktigaste kundkrets.
Vad innebär utmärkelsen för er?
-För vår del är det här väldigt stort. Det är också ett bevis på att vi har jobbat på rätt sätt, att vår målsättning också gav resultat. Det känns naturligtvis väldigt roligt, avslutar Bengt-Erik Persson.
Gasellkriterier
• har offentliggjort minst fyra årsredovisningar.
• har en omsättning som överstiger 10 Mkr.
• har minst tio anställda.
• har de senaste tre åren kontinuerligt ökat omsättningen.
• har under samma period minst fördubblat sin omsättning.
• har ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt.
• har i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.
• har sunda finanser.
Den man i 60-årsåldern från Lindesbergs kommun, som i juni frikändes från åtal gällande grov våldtäkt mot barn, har nu dömts till fängelse i 6 år och 6 månader vid Göta Hovrätt. Mannen ska dessutom betala 640 000 kronor i skadestånd till offret.
Under onsdagskvällen säkrade Lindlöven de sista poängen som krävdes för att säkra sin plats i Allettan. Truppen tog resan till tabelljumbon Falu IF, där man efter en stark tredje period avgjorde poängjakten. Trots att det första delmålet är avklarat så kom tråkiga nyheter från Lindlöven under torsdagen, där två toppspelare spelare är aktuella.
INSÄNDARE/DEBATT: Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) hade nämndmöte 16 november 2023 och då beslutade majoriteten (S, KD, C) att ge uppdraget till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HS) att utifrån utvecklingsplanen återkomma till nämnden med ”En plan för att avsluta akuta kirurgiska ingrepp vid Lindesbergs lasarett.” För specialistmottagningar vid Lindesbergs och Karlskoga lasarett planeras koncentration av hela eller delar av mottagningarna till USÖ. Redan nu har halvering av IVA-platser samt begränsning av verksamhet vid laboratoriet och röntgen genomförts vid Lindesbergs lasarett. Lasarettets kök föreslås övergå från att laga maten till att få paketerad mat två gånger i veckan från USÖ. Politikerna i HSN har alltså beslutat att Hälso-och sjukvårdsförvaltningen ska ta fram planer som framför allt påverkar länsinvånarna i norra länsdelen med begränsningar i bassjukvården.
Ny statistik från Skolverket visar att hela 37 procent av eleverna i Lindesbergs kommun inte når gymnasieexamen efter tre år. Efter att ha granska siffrorna menar fackförbundet Sveriges Lärare att detta är förhållandevis många elever som slås ut jämfört med resten av landet.
– Den svenska skolan ger inte eleverna en likvärdig möjlighet och förlorade år är svåra att ta igen, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.
Efter en höst fylld av repetitioner bjuder nu Kulturskolan Garnalia och den kulturella föreningen Spelrum in till Världsmusikkonsert. Programmet är laddat med allt från finsk polka till arabisk och latinamerikansk musik.
– Det blir verkligen blandad musik – och riktigt bra musik dessutom. Det är bara hitlåtar, så det kommer att bli väldigt kul, säger orkesterledare Anna Johansson.
En man i 40-årsåldern har under fredagsförmiddagen gripits på en adress i Gusselbyområdet, misstänkt för rån alternativt grovt rån.
– Det här kom in som ett ärende rörande en grov misshandel, men det har senare framkommit uppgifter som har ändrat rubriceringen till rån alternativt grovt rån. Det är ännu lite oklart vad det landar i, kommenterar Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Det blev en match med få skott när Lindlöven gästade tabellfemman HC Dalen, som kämpar för en säkrad plats i Allettan. Med de kvitterade siffrorna 1-1 så blev straffarna att avgöra resultatet, Lindlövens första straffläggning för säsongen. Trots fem straffskott för Lindlöven så var HC Dalen snabbast att få in pucken i mål.
På många platser i Mellansverige, kunde man under lördagskvällen skåda norrsken. Så även i våra trakter, där man nu på sociala medier flitigt postar bilder på fenomenet man fick beskåda. Är du en av de som fångade norrskenet med kameran? Skicka då gärna bilderna till oss och skriv på vilken plats bilden är tagen. Samtliga läsarbilder kommer att publiceras. Skicka till info@lindenytt.com