Gunilla Didriksson är aktuell med sin andra bok om Bergslagens fascinerande historia. Foto: Jennie Einarsson

Efter två års forskande i arkiven – nu släpper Gunilla ny bok om lokal industrihistoria

Nu är Lindesbergsförfattaren Gunilla Didriksson aktuell med en uppföljare av sin första bok om gruvor och hyttor i Linde och Ramsbergs bergslag. Denna gång har Gunilla tagit fokus på järnets väg och släpper på lördag boken ”Hammare och Bruk i Fellingsbro och Näsby socknar”.
– Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat ana att organisationen i Fellingsbro var så omfattande. Jag upplever att historien som jag har kommit fram till är helt annorlunda än vad man har trott, berättar Gunilla Didriksson.

Gunilla har alltid varit intresserad av historia och har under många år ägnat sig åt att släktforska. När det visade sig att släkten från området Resta i Ramsberg till stor del bestått av bergsmän väcktes frågan – vad gjorde egentligen en bergsman? Efter ett par års forskande ledde detta fram till en fascinerande historia om Bergslagen och 2018 gav Gunilla ut boken ”Gruvor och hyttor i Linde och Ramsbergs Bergslag” . Nu är hon aktuell igen med en uppföljare som har fått namnet ”Hammare och Bruk i Fellingsbro och Näsby socknar”.

– Det har varit ett väldigt roligt arbete, nu har jag kommit till nästa led i näringslivskedjan som är hammare och bruk. Man kan säga att den nya boken är en uppföljning utav järnhanteringen, då har man hela produktionskedjan. Det finns så mycket att skriva om den här grenen. När jag arbetade med boken kände jag aldrig att den blev klar, jag hittade bara mer och mer saker så jag bestämde mig för att dela upp den i två böcker. Boken som jag släpper nu handlar om Näsby och Fellingsbro, sedan räknar jag med att kunna släppa ytterligare en bok om Ramsberg, Lindesberg och Nora nästa höst, förklarar Gunilla Didriksson.

På teckningen ser man både tysksmide och vallonsmide. I nedre vänstra hörnet ser man det så kallade vallonsmidet där stångjärnet sakta matas in i härden, men även tysksmidets tunna järntackor, som smältes ihop med flera andra plattor upp till en vikt av cirka 220 kilo, för att sedan hamna under hammaren.

Boken innehåller 330 sidor fyllda med historia, bilder och kartor som Gunilla samlat på sig under två års tid genom ett gediget forskningsarbete.

– Jag hittar mina uppgifter genom att läsa originaltexter från 1500-talet. Det finns skattelängder så som ”årlig ränta” i det här området från 1538 som innehåller uppgifter om varenda person som ägde något. Jag har även fått mycket hjälp av bland annat Magnus Jerlström på kulturhistoriska arkivet, det är jag väldigt tacksam för, säger Gunilla.

Allt eftersom Gunillas forskningsarbete fortskred insåg hon att det fanns så mycket mer att berätta om området och dess historia. Det vidsträckta förvaltningsområdet innefattade Fellingsbro, Näsby, Ramsberg, Lindesberg, Nora och upp mot Ljusnarsberg och var omskrivet i skattelängderna som Kronogården i Guldsmedshyttan.

– Vem hade trott att Guldsmedshyttan skulle vara navet över hela det här området? All administration gick från Guldsmedshyttan, tittar man på skattelängderna så heter området Kronogården i Guldsmedshyttan. Det var Gustav Vasa som byggde upp det här området, han har naturligtvis inte gjort allting själv men han har haft bra idéer och kunna genomdriva dem. Han byggde upp en kronogård där som låg där brukskontoret ligger idag och lärde folk hur de skulle bygga och göra allt möjligt. På den tiden var människor tvungna att göra någonting som heter dagsverken, det var en del av skatten och innebar att man fick åka iväg 4 dagar per år och göra olika saker alla, berättar Gunilla och tillägger:

– Organisatoriskt så fanns det tre män som styrde över området, det var Gustav Vasa, Nils Thulesson som var fogde i Arboga och sedan fanns det en herre i Nora som hette Bengt Eriksson Skrivare som var Thulessons skrivare. De tillsatte en fogde över det här området som höll till i Guldsmedshyttan.

Finnåkers bruk på 1860-talet. Där fanns en gång i tiden Fellingsbro socknens största arbetsplats och arbetsstyrkan var stor. Här kan man se bruksgatan med de olika smedjorna. Huset i bakgrunden är Smedbyggningen.

Även Finnåker visade sig ha spelat en stor roll för svensk industrihistoria. Här drevs nämligen ett av de största järnbruken i Sverige.

– Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat ana att organisationen i Fellingsbro var så omfattande. Jag upplever att historien som jag har kommit fram till är helt annorlunda än vad man har trott, exempelvis var Finnåker Fellingsbro största arbetsplats, det är väldigt fascinerande, berättar Gunilla och utvecklar:

En prickskjuttavla av järn, ett mästerverk gjord av smederna på Finnåkers bruk. Tavlan är placerad i utkanten av trädgården på Finnåkers gård.

– Egentligen började det med att borgarna från Arboga och Köping byggde upp hammare på flera platser i området och när deras kapital inte räckte till kom det investerare från Stockholm, oftast adelsmän. De byggde upp en hel rörelse med smedbostäder, det var en helt otrolig organisation kring det hela. Utan kapitalet hade det aldrig blivit några hammare i Fellingsbro socken.

Gunilla poängterar att det svåraste och kanske en av de viktigaste delarna i att skriva boken har varit att inte ha några förutfattade meningar.

– När man forskar som jag gör så är det svåraste att tänka noll, det vill säga att jag får inte ha några förutfattade meningar för då kommer man inte framåt. Man måste se historien som den är rent pappersmässigt, sen får jag tycka vad jag vill, förklarar hon.

I samband med att man har öppet hus i Fellingsbros hembygdsförenings hembygdsgård i Olofsborg lördag 9 september har Gunilla sitt boksläpp klockan 14.00.

– Då håller jag även ett föredrag som heter Järnets väg. Det är en sammanfattning från boken där jag utgår från Guldsmedshyttan. Tycker man om historia så är det här väldigt fascinerande, avslutar Gunilla.

Publicerad 7 september 2023 klockan 10:15

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05


Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Privat

Till minne av Andreas Carlsson

Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.

1 april 2025 klockan 11:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons



Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Ökad brandrisk när kvicksilvret stiger

Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.

1 april 2025 klockan 12:03 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Man gripen efter misstänkt misshandel i Vedevåg

En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge...

Björns pistageglass kammade hem SM-brons: ”Väldigt roligt”

På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget "En får tacka" i...

Manskören öppnar läktare för att undvika lapp på luckan

Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna...

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Ugglornas högtid är här!

De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.

28 mars 2025 klockan 13:27 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

VVS-företag varnar för telefonbluff: ”Jättetråkigt”

Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.

27 mars 2025 klockan 13:51 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Spårspring skapar oro och förseningar i tågtrafiken
Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i Bergslagens trafik. Detta ledde till sammanlagt 67 ...
27 mars 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Årets unga företagare prisades på Lindeskolans pitchtävling
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett ...
26 mars 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hejda centraliseringen i tid – NU!
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett ...
26 mars 2025 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Den nya iögonfallande belysningen finns där av en anledning. Foto: privat

Därför lyser det rött

Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.

26 mars 2025 klockan 12:20 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

SITURE består av bandmedlemmarna Svante Eriksen, Johannes Bergman, Elias Kälvemark och Lukas Hammarström. Foto: Ulf Zetterlund

Framgångar för lokalt metalband: ”Häftig upplevelse”

Det var kärleken till hårdrock som förde de fyra bandmedlemmarna i Frövi/Örebro-bandet SITURE samman. Hösten 2022 påbörjade de sin resa tillsammans och i januari i år vann de distriktsfinalen i musiktävlingen Livekarusellen. Nu på fredag släpper de sin debutsingel ”This Clarity” – en låt som bandet beskriver som fartfylld, melodisk och formad med inspiration från band som At The Gates.
– Det är egentligen svårt att sätta en titel på musiken vi spelar, men man skulle kunna säga att det är melodisk heavy metal, säger trummisen Lukas Hammarström och basisten Johannes Bergman.

26 mars 2025 klockan 10:29 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Minus 100 miljoner blev noll: ”Inte läge att andas ut”

Det befarade underskottet på cirka 100 miljoner kronor blev tillslut ett nollresultat när ...

En till sjukhus efter singelolycka i Vedevåg

En äldre man är avförd med ambulans till sjukhus efter en singelolycka i Vedevåg. - Mannen var vaken och ...

TV: Se Saras film på lodjuret

I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland tr...

På bilden syns ett gäng glada arrangörer av Gammelbo Stock och Sten: Torbjörn Johansson, Johanna Ställberg, Mats Flink, Ingela Stålknapp samt Magnus Skilberg som även är ägare till den extraordinära likvagnen. Foto: Privat

Skräcklopp i Gammelbo tog form när ”Draculas likvagn” hittades i byn

För fjärde året i rad arrangeras den populära och festliga gå- eller löptävlingen i Gammelbo i norra kommundelen. Förberedelserna är nu i full gång inför lördagen den 5 juli då loppet går av stapeln – denna gång under ett nytt namn, ”Gammelbo Stock och Sten”, och med en skrämmande twist. Årets tema är nämligen ”skräck”, och modiga deltagare uppmanas att komma utklädda som karaktärer från en Stephen King-roman eller kanske med en blodig motorsåg i handen.
– Eftersom temat är skräck kommer det att finnas en massa överraskningar längs banan i samma anda. Vad dessa överraskningar innebär kan jag inte avslöja, men det kommer bli både roligt, läskigt och läskande, säger Johanna Ställberg, en av arrangörerna.

24 mars 2025 klockan 14:17 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Efter förvirringen – åter tillåtet att elda trädgårdsavfall

Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt n...

Misstänkt ”zombiekalv” har repat sig: ”Stora framsteg”

Det blev en tuff start i livet för en liten kalv från Harparboda Gård i ...

FotoFredag: Den lilla färgglada

Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare - men bara på avstånd.

Valet mellan ”tegel eller undervisning”

REPLIK: Man kan ju undra vad som menas? Som politiker i Lindesbergs kommun och med särskilt ansvar för barn och ...

Vedbod i lågor – spred sig till garage

På fredagen larmades Nerikes Brandkår ut till en adress i Storå där en brand uppstått i en vedbod och utgjorde...

Angående vindkraftsplan i Lindesbergs kommun

I Sverige har vi tidigare varit självförsörjande på el och därtill varit stora exportörer! Den inhemska ...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Uthus i lågor utanför Linde: ”Får brinna ner”

En brand har utbrutit i ett uthus på en gård i området Hult strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm kommer räddningstjänsten inte göra annat än bevaka branden.
– Det är ett mindre uthus utan direkt värde, därför kommer det att få brinna ner istället för att man ska försöka att rädda det, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.

20 mars 2025 klockan 19:47 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Linda öppnade butik där prislappen alltid är 10 kronor
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en ...
20 mars 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Eldade rishög – orsakade gräsbrand: ”Under kontroll”
Räddningstjänsten släcker just nu en gräsbrand utanför Frövi. Enligt SOS Alarm kan branden ha spridit sig från en så kallad kontrollerad ...
20 mars 2025 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Café Oscar blir Linde Sjökrog: ”Våga knuffa ambitionsnivån”
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av ...
19 mars 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2025-03-19

2025-03-19

2025-03-19

2025-03-18

2025-03-18

2025-03-18

2025-03-17

2025-03-17

2025-03-17

2025-03-14

2025-03-14

2025-03-14

2025-03-14

2025-03-13

Evenemangstips
RSS
Polishändelser i Örebro län
2025-04-02 00:00