Gunilla Didriksson är aktuell med sin andra bok om Bergslagens fascinerande historia. Foto: Jennie Einarsson

Efter två års forskande i arkiven – nu släpper Gunilla ny bok om lokal industrihistoria

Nu är Lindesbergsförfattaren Gunilla Didriksson aktuell med en uppföljare av sin första bok om gruvor och hyttor i Linde och Ramsbergs bergslag. Denna gång har Gunilla tagit fokus på järnets väg och släpper på lördag boken ”Hammare och Bruk i Fellingsbro och Näsby socknar”.
– Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat ana att organisationen i Fellingsbro var så omfattande. Jag upplever att historien som jag har kommit fram till är helt annorlunda än vad man har trott, berättar Gunilla Didriksson.

Gunilla har alltid varit intresserad av historia och har under många år ägnat sig åt att släktforska. När det visade sig att släkten från området Resta i Ramsberg till stor del bestått av bergsmän väcktes frågan – vad gjorde egentligen en bergsman? Efter ett par års forskande ledde detta fram till en fascinerande historia om Bergslagen och 2018 gav Gunilla ut boken ”Gruvor och hyttor i Linde och Ramsbergs Bergslag” . Nu är hon aktuell igen med en uppföljare som har fått namnet ”Hammare och Bruk i Fellingsbro och Näsby socknar”.

– Det har varit ett väldigt roligt arbete, nu har jag kommit till nästa led i näringslivskedjan som är hammare och bruk. Man kan säga att den nya boken är en uppföljning utav järnhanteringen, då har man hela produktionskedjan. Det finns så mycket att skriva om den här grenen. När jag arbetade med boken kände jag aldrig att den blev klar, jag hittade bara mer och mer saker så jag bestämde mig för att dela upp den i två böcker. Boken som jag släpper nu handlar om Näsby och Fellingsbro, sedan räknar jag med att kunna släppa ytterligare en bok om Ramsberg, Lindesberg och Nora nästa höst, förklarar Gunilla Didriksson.

På teckningen ser man både tysksmide och vallonsmide. I nedre vänstra hörnet ser man det så kallade vallonsmidet där stångjärnet sakta matas in i härden, men även tysksmidets tunna järntackor, som smältes ihop med flera andra plattor upp till en vikt av cirka 220 kilo, för att sedan hamna under hammaren.

Boken innehåller 330 sidor fyllda med historia, bilder och kartor som Gunilla samlat på sig under två års tid genom ett gediget forskningsarbete.

– Jag hittar mina uppgifter genom att läsa originaltexter från 1500-talet. Det finns skattelängder så som ”årlig ränta” i det här området från 1538 som innehåller uppgifter om varenda person som ägde något. Jag har även fått mycket hjälp av bland annat Magnus Jerlström på kulturhistoriska arkivet, det är jag väldigt tacksam för, säger Gunilla.

Allt eftersom Gunillas forskningsarbete fortskred insåg hon att det fanns så mycket mer att berätta om området och dess historia. Det vidsträckta förvaltningsområdet innefattade Fellingsbro, Näsby, Ramsberg, Lindesberg, Nora och upp mot Ljusnarsberg och var omskrivet i skattelängderna som Kronogården i Guldsmedshyttan.

– Vem hade trott att Guldsmedshyttan skulle vara navet över hela det här området? All administration gick från Guldsmedshyttan, tittar man på skattelängderna så heter området Kronogården i Guldsmedshyttan. Det var Gustav Vasa som byggde upp det här området, han har naturligtvis inte gjort allting själv men han har haft bra idéer och kunna genomdriva dem. Han byggde upp en kronogård där som låg där brukskontoret ligger idag och lärde folk hur de skulle bygga och göra allt möjligt. På den tiden var människor tvungna att göra någonting som heter dagsverken, det var en del av skatten och innebar att man fick åka iväg 4 dagar per år och göra olika saker alla, berättar Gunilla och tillägger:

– Organisatoriskt så fanns det tre män som styrde över området, det var Gustav Vasa, Nils Thulesson som var fogde i Arboga och sedan fanns det en herre i Nora som hette Bengt Eriksson Skrivare som var Thulessons skrivare. De tillsatte en fogde över det här området som höll till i Guldsmedshyttan.

Finnåkers bruk på 1860-talet. Där fanns en gång i tiden Fellingsbro socknens största arbetsplats och arbetsstyrkan var stor. Här kan man se bruksgatan med de olika smedjorna. Huset i bakgrunden är Smedbyggningen.

Även Finnåker visade sig ha spelat en stor roll för svensk industrihistoria. Här drevs nämligen ett av de största järnbruken i Sverige.

– Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat ana att organisationen i Fellingsbro var så omfattande. Jag upplever att historien som jag har kommit fram till är helt annorlunda än vad man har trott, exempelvis var Finnåker Fellingsbro största arbetsplats, det är väldigt fascinerande, berättar Gunilla och utvecklar:

En prickskjuttavla av järn, ett mästerverk gjord av smederna på Finnåkers bruk. Tavlan är placerad i utkanten av trädgården på Finnåkers gård.

– Egentligen började det med att borgarna från Arboga och Köping byggde upp hammare på flera platser i området och när deras kapital inte räckte till kom det investerare från Stockholm, oftast adelsmän. De byggde upp en hel rörelse med smedbostäder, det var en helt otrolig organisation kring det hela. Utan kapitalet hade det aldrig blivit några hammare i Fellingsbro socken.

Gunilla poängterar att det svåraste och kanske en av de viktigaste delarna i att skriva boken har varit att inte ha några förutfattade meningar.

– När man forskar som jag gör så är det svåraste att tänka noll, det vill säga att jag får inte ha några förutfattade meningar för då kommer man inte framåt. Man måste se historien som den är rent pappersmässigt, sen får jag tycka vad jag vill, förklarar hon.

I samband med att man har öppet hus i Fellingsbros hembygdsförenings hembygdsgård i Olofsborg lördag 9 september har Gunilla sitt boksläpp klockan 14.00.

– Då håller jag även ett föredrag som heter Järnets väg. Det är en sammanfattning från boken där jag utgår från Guldsmedshyttan. Tycker man om historia så är det här väldigt fascinerande, avslutar Gunilla.

Publicerad 7 september 2023 klockan 10:15

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Filip Nyängen. Foto: Camilla Lagerman

Flera nyheter att vänta för hockeybesökare: ”Kommer se att det händer grejer”

Inför onsdagens stora hemmapremiär i Lindehov presenterar klubbchef Filip Nyängen ett par nyheter som de hockeyälskande besökarna kommer att upptäcka. Bland annat öppnar man den sprillans nya puben, men man kommer också att börja visitera besökarna innan insläpp i Lindehov.
– Vi har fått striktare säkerhetsregler från förbundet för att stärka säkerhetsrutinerna, det innebär att alla ska visiteras innan man går in i arenan i en förbundsserie, förklarar Filip.

3 oktober 2023 klockan 14:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Makarna Lennart och Annelie Heintz fick uppleva total svamplycka. Foto: Privat

Makarna Heintz hittade en jätte i kantarellhavet

Det var när makarna Lennart och Annelie Heintz gav sig ut på sin sedvanliga svampjakt i skogarna utanför Gusselby i helgen, som de råkade på något utöver det vanliga. På långt håll såg de något jättelikt sticka upp ur havet av normalstora kantareller.
– Jag blev alldeles chockad, berättar Lennart Heinz.

3 oktober 2023 klockan 12:53 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Singelolycka med lastbil orsakar stopp i trafiken

En singelolycka med lastbil inträffade strax före klockan åtta på tisdagsmorgonen på länsväg 249 strax ...

Bingo Rimér donerar pris till helgens minnescup

Söndagens minnescup, som arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, får ä...

bildspel IFK Lindesbergs jakt på kvalplatsen lever

Fotbollssäsongens sista hemmamatch slutade med seger! Trots en mållös första halvlek så fick publiken ta del av ...

Bengt Storbacka, oppositionsråd (S). Foto: Camilla Lagerman

Storbacka: ”Vad vill majoriteten?”

I somras träffade jag personal om en idé som växte fram. Arbetsnamn UNGVUX. Unga vuxna (på väg in i vuxenlivet) Ett antal elever varken studerar eller jobbar. De erbjuds endast skola men det funkar inte. De vill inte vara där och gymnasiet är frivilligt.

2 oktober 2023 klockan 08:42 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Lindesbergs skolor behöver fler läroböcker

INSÄNDARE/DEBATT: För några veckor sedan startade höstterminen i Lindesbergs grundskolor. Med höga förväntningar och kunskapstörst ska nu elever lära sig böja engelska verb och addera tal. För att ge alla goda förutsättningar och samtidigt garantera likvärdig utbildning bör tillgången till fysiska läroböcker stärkas.

2 oktober 2023 klockan 08:31 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Dubbla förluster för LIF Lindesberg
Handbollssäsongen har rivstartat och i helgen kunde LIF Lindesberg följa båda sina A-lag. Damerna hade säsongspremiär på hemmaplan, medan ...
2 oktober 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Persbrandt sätter färg på skördemarknad i Gusselby
I samarbete med Caravan Club of Sweden anordnar Kerstin Birath en skördemarknad vid familjecampingen Gusselby Annorlunda i helgen. Det kommer dukas ...
29 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Inför IFK-Kumla BK: Hemmamatch under IFK-Dagen
Det blev ingen seger mot Askersund på bortaplan, men chansen mot Division 4 lever ännu. På lördag spelar IFK Lindesberg sin sista hemmamatch för ...
29 september 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Säsongspremiär i Division 1 för LIF-damerna: ”Härlig utmaning”

Det var ett stort jubel i våras när LIF Lindesbergs båda A-lag tog sig segrande ur sina serier. Precis som herrlaget så har även damlaget klättrat sig uppåt och på lördag är det dags för en efterlängtad seriepremiär. En hemmamatch inleder serien där man möter fjolårets besegrade Division 2-lag, HF Karlskrona.
– Allt som vi har gjort har blivit ett snäpp seriösare, säger Oskar Wallin.

29 september 2023 klockan 08:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Julfesten kommer tillbaka i ny tappning: ”70 years of rock”

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Förra året fanns dessvärre inte tiden till att genomföra festen, men efter en lång tids planerande är man nu redo att bjuda in till show igen, den här gången i en ny tappning.
– Vi kallar den för Julfesten goes 70 years of rock, så det blir en liten rockjulfest i år, avslöjar Martin Almgren.

28 september 2023 klockan 15:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

10 miljoner ska sparas på Lindeskolan under 2024

Kommunfullmäktige beslutade på sitt sammanträde i juni att lägga 10 miljoner kronor i besparing på Barn- ...

Elin uppmanar till klädbyte till förmån för Barncancerfonden och Rädda barnen

I helgen stundar årets klädbytardag hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. ...

bildspel Friskolan i Löa firade 30 år – fick besök från svunna tider

På tisdagen bjöd Löa Friskola in till ett festligt 30-årsfirande med öppet hus. Skolan...

Annons


SVT:s Henrik Kruusval intervjuar en färgstark karaktär i Second Hand-butiken i Lindesberg. Foto: Hans Andersson

Erikshjälpens upptakt – i danstakt för Världens Barn

Erikshjälpen hade en spektakulär kickoff för höstens insamling för Världens Barn på tisdagen. Ett team från Sveriges Television var på plats och kunde föreviga en dansshow, som många av personalen deltog i. Till och med TV-teamet Hampus Eurenius och Henrik Kruusval drog på sig dräkter. Det blev en pangstart.

27 september 2023 klockan 09:04 av Hans Andersson Visa hela artikeln

bildspel Gymnasiemässan gav högstadiets elever mersmak

Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen ...

Ny idrottsförening vill minska segregationen: ”Få en meningsfull fritid”

Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att ...

SVT besöker Erikshjälpen

På tisdagen besöker Sveriges Television Lindesberg för att spela in ett reportage inför den stora TV-galan för Världens Barn i n...

bildspel Linde Judo Open blev större än någonsin

Med närmare 500 tävlingsstarter från hela 49 klubbar, både från Sverige och övriga Norden, blev helgens Linde ...

Krögarparet som gick ”all in”: ”Otroligt glad att jag flyttade hem”

Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Gö...

Sparförslag skapar oro på hudmottagningen i väntan på beslut

I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i ...

Daniel och Lars Magnusson, tredje och andra generationens brunnsborrare. Foto: Jennie Einarsson

Familjeföretaget firade 80 år av borrande i marken

Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.

22 september 2023 klockan 19:15 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Ett knippe ögonblick från årets Lindemarken
Likt fjolåret arrangerades Lindemarken åter på Charlottenlunds Handelsområde, där ett 50-tal knallar hade ställt fram sina marknadsbord med korv...
22 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Rekordmånga starter på helgens Linde Judo Open
Sedan starten 2016 har Linde Judo Open vuxit till att bli ett av Judosveriges största evenemang. I år är tävlingen dessutom större än någonsin...
22 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Behåll Lasarettet i Lindesberg!
INSÄNDARE/DEBATT: Det ekonomiska problemet är lätt att lösa. Tillgången av sjukvård är central för ett samhälles funktion. Behovet ökar ...
22 september 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-20

2023-09-20

2023-09-20

2023-09-19

2023-09-19

2023-09-19

2023-09-19

2023-09-18

2023-09-18

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-10-03 14:49