Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt säkrade säsongens första hemmaseger. Detta med Danois Simoni, som var helt överlägsen på upploppet.
– Han var jättebra idag, säjer Jimmi efter loppet.

Det var en solig lördagsförmiddag, när Fornaboda inledde sin tävlingssäsong vid lunchtid. Många laddade tävlingsindivider hittades i startlistorna, där tio lopp skulle avverkas.

Redan efter tre lopp, lyckades Kopparbergskusken Jimmi Ehlers att bjuda med sig av säsongens första hemmaseger. Med egentränade Danois Simoni, tog man sig till ledningen efter loppets första halvvarv. Därifrån gjorde duon processen kort och var helt överlägsna på upploppet.
Helt enkelt blev det däremot inte. Hemmahästen visade sig riktigt laddad inför start, och det var inte långt ifrån att galoppen kom i startmomentet.

– Han var jättebra idag. Han var lite för laddad idag, och det var otroligt nära att galoppen kom under de första hundra meterna. För att undvika galoppen fick jag parera upp hästen i ett tidigt skede. Men normalt sätt, skulle han bara vinna det här loppet. Ändå var det nära att det sket sig, säjer Jimmi Ehlers efter segern i det fjärde loppet.

Stallet selade senare ut ytterligare två hästar under dagen, där de fina placeringarna fortsatte. Med Mimmi Marje blev det en tredje plats och i det avslutande loppet, var man inte långt ifrån en seger med Garri Westwood.

– Det var ett tag sedan som man hade en sådan bra dag som idag. Med Mimmi så var det så jämnt över mållinjen, så jag trodde att vi blev tvåa. Jag skulle däremot inte lagt mig i ryggar på långsidan med Garri. Jag skulle istället kört vidare framåt när jag väl gick ut i tredje spår, för då skulle vi nog hunnit fram för en seger, säjer Jimmi efter tävlingsdagens slut.

Danois Simoni var laddad även i provstarten Foto: Timmy Lundegård

Trots att stallet körde till sig fina placeringar, inledde man inte tävlingssäsongen. Den meriten gick istället till den värmländska ryttaren Pernilla Andersson Lidén, som var överlägsen i hela loppet med italienskfödda Abracadabra Oro.

– Jag vet om att han är startsnabb, men det ska också hålla hela vägen. Det gjorde det idag, säjer Pernilla efter loppet.

– Han har haft dålig historik i loppen från Italien, och när jag skulle köra honom när han kom till stallet ifjol, så tog han inte styrning. För att få bättre parering så tog jag bort sulkyn och testade att rida, och fastän det har gått framåt, så finns det ännu tendenser. Vi tar därför varje lopp som träning, säjer Pernilla.

Carl-Erik Lindblom: ”Förmiddagstrav på Fornaboda passar mig fint.”
Vid årsskiftet kom regeringen med en ny spellag. Denna gjorde att minderåriga kuskar och ryttare, inte längre kan delta som spelobjekt i travloppen. Istället körs det totalt 350 lopp i Sverige, så kallade Juniorchansen, som är stängda för spel. I dessa lopp får minderåriga med licens får tävla, och det var två av dessa lopp som inledde Fornabodas tävlingssäsong.

Totalt två minderåriga tävlande kom till start i dessa lopp. En av dem var montéryttaren Vendela Westerlund från Solvalla, som dessutom red sitt första lopp i karriären. Ett lopp som slutade med en sjunde plats.

– Dessvärre kändes hästen inte som han skulle, och det var inte något tryck i honom under loppet. Men var det ändå roligt att få tävla, att dessutom få med sig en peng känns såklart ännu bättre, säjer Vendela efter sitt debutlopp.

I loppet därefter startade nästa minderåriga tävlande. Denna gång var det Martin Falk Linder, från Örebro.

– Hästen stannade mitt i volten under startmomentet. Väl iväg var det inget riktigt tryck i henne, så startmässigt gick det inget vidare. Annars var det bra. Jag har kört ponny här tidigare, så jag känner banan.

Premiären bjöd även på stjärnglans. Bland de aktiva hittades, Fornabodas flerfaldiga kuskchampion Carl-Erik Lindblom, som körde i fyra av dagens tio körda lopp. Främsta styrningen kom i det andra loppet, där han körde Bo E Nilsson-tränade Dansa.

– Det är Bosses ”fel” att jag är här, men när man väl är på plats kan man lika gärna köra fler hästar. Förmiddagstrav på Fornaboda passar mig annars fint. Med tanke på att det säjs regna imorgon, så kör vi i alla fall tävlingarna på rätt dag, säjer ”Calle”.

Banans tidigare champion visade ingen ringrost i körhänderna, utan körde det sjuåriga stoet till seger.

– Problemet sitter i huvudet på den här. Annars så sade jag redan ifjol att det är en riktigt fin travare, säjer ”Calle”.

Hos hemmahästarna blev det Jimmi Ehlers stall som stack ut i mängden, som hundraprocentig bland de tre främstplacerade. Närmast en seger var Malte All Over, som placerade sig femma.

– Det gick rätt fort under loppet och när man sitter i det mellersta fältet, blir det svårt till slut på den korta distansen. Han gjorde det han brukar och jag är nöjd med honom, säjer hästens tränare och körsven Kenneth Gorski.

Säsongspremiärens vinnare:
Lopp 1: Abracadabra Oro – Pernilla Andersson Lidén
Lopp 2: Dansa – Carl-Erik Lindblom (Bo E Nilsson)
Lopp 3: Raw Data – Andre Schiller (Ann-Kristin Stolpe) – 5,35
Lopp 4: Danois Simoni – Jimmi Ehlers – 1,83
Lopp 5: U.B.Cool – Carl Philip Lindblom (Åke Lindblom) – 1,38
Lopp 6: B.T.’s Viclando – Lukas Svedin (Tord Andersson) – 5,67
Lopp 7: Perle Bo – David Grundman (Peter Grundman) – 2,98
Lopp 8: Shiffrin – Andreas Hammarström (Björn Hammarström) – 6,12
Lopp 9: Glory Days – Camilla Svahn (Oskar J Andersson) – 2,02
Lopp 10: Zazzi Royal Review – Claes Eskilsson (Nicklas Pettersson) – 2,03

Körsvensligans aktuella ställning:
1. Jimmi Ehlers (1 seger, 1 andra, 1 tredje)
2. Carl-Erik Lindblom (1 seger, 1 andra)
3. Claes Eskilsson (1 seger)
4. Carl Philip Lindblom (1 seger)
5. Lukas Svedin (1 seger)

Publicerad 8 maj 2021 klockan 20:58

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Daniel och Lars Magnusson, tredje och andra generationens brunnsborrare. Foto: Jennie Einarsson

Familjeföretaget firade 80 år av borrande i marken

Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.

22 september 2023 klockan 19:15 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons


Jonas Norin sålde naturgodis, remmar och glutenfri marknadsnougat. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Ett knippe ögonblick från årets Lindemarken

Likt fjolåret arrangerades Lindemarken åter på Charlottenlunds Handelsområde, där ett 50-tal knallar hade ställt fram sina marknadsbord med korv, strumpor, väskor och allt däremellan. Som sig bör denna dag rådde en trevlig marknadskänsla ackompanjerad av doften från munkar och brända mandlar. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.

22 september 2023 klockan 16:32 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Rekordmånga starter på helgens Linde Judo Open

Sedan starten 2016 har Linde Judo Open vuxit till att bli ett av Judosveriges största evenemang. I år är tä...

Behåll Lasarettet i Lindesberg!

INSÄNDARE/DEBATT: Det ekonomiska problemet är lätt att lösa. Tillgången av sjukvård är central för ett samhälles ...

Seriefavoriten blev för tuff när de gästade LIF

Det blev seger i säsongspremiären efter en säsong i Division 1, under torsdagen blev det andra siffror. ...

Peter Asplund, verksamhetschef intensivvården Region Örebro län. Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län.

Antalet intensivvårdsplatser på Lindesbergs lasarett halveras

De 16 intensivvårdsplatser som idag finns i länet, fördelat på tre sjukhus, kommer att reduceras till 14 stycken med start 4 december. Den reducering som görs berör endast Lindesbergs lasarett, där dagens fyra IVA-platser halveras till två.
– Vi har, som alltid, prövat olika alternativ för att behålla kapaciteten, säger Peter Asplund. Bland annat har vi tittat på möjligheten till ytterligare rotation från länet och anpassningar av viss administrativ tid. Vår egen personal täcker som alltid upp en väsentlig del av extrapass. Ändå ser vi inte att detta är tillräckligt, kommenterar Asplund i ett pressmeddelande på torsdagen.

21 september 2023 klockan 15:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Gynmottagningen om oron för kvinnorna: ”De kommer försvinna i det här”

I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till gynekologmottagningen. Här ser man stora farhågor för kvinnosjukvården och kvinnorna som riskerar att försvinna i vårdköer.
– Vi har många kvinnor som går på kontroller för diverse åkommor, vart ska de kvinnorna ta vägen? säger Uroterapeut Rebecca Blomberg.

21 september 2023 klockan 13:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu stängs mellersta infarten
På måndag påbörjas arbetet med att byta ut den gamla brotrumman som leder vattnet från Torphyttebäcken under Fotbollsgatan vid den mellersta ...
21 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Storbacka: ”En fråga om anständighet – vägra angiverilagen”
INSÄNDARE/DEBATT: Jag vill att Lindesbergs kommun säger nej till anmälningsplikt, dvs den angiverilag som Tidöpartierna vill utreda. Det kommer ...
21 september 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Ögonmottagningen riskerar försvinna: ”Tänker mycket på patienterna”
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit...
20 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesberg klättrar sex placeringar i Svenskt Näringslivs ranking. Foto: Jennie Einarsson

Lindesberg bottenrankad – igen

Idag släppte Svenskt Näringsliv den årliga rapporten där de rankar företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Efter fjolårets placering på plats 284 gör Lindesbergs kommun en blygsam förbättring med sex placeringar, men är fortsatt kvar i botten – nu på plats 278.

20 september 2023 klockan 12:01 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Astrid Andersson, Ida Luth-Lind och Vilda Nilsson - när de sjunger tillsammans heter de IvaViaAvi. Foto: Anna Andersson

Bred uppslutning – musik för alla vid Världens Barn-konserten

Musikaliskt fulladdat för Världens Barn-konserten på söndag. Några är favoriter i repris. Kulturskolans barnkör är med liksom Björn Eremo och förstås Jesper Hugosson som hållit i taktpinnen för Världens Barn i många år.

20 september 2023 klockan 11:13 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Ungdomar skrämde hästar och hotade gårdsägare som ingrep

En gårdsägare strax utanför Lindesberg fick på måndagskvällen ovälkommet besök av ett gäng ...

Så många kräftor gick in i burarna: ”Vi är nöjda”

Drygt 7000 kräftor blev den sammanlagda fångsten när allmänhetens fiske hölls i fredags.

Annons


Andreas Svahn (S). Foto: Pressbild/Camilla Lagerman

Svahn efter demonstranternas besvikelse: ”Jag kommer gärna tillbaka”

Efter måndagens demonstration utanför kommunhuset i Lindesberg väcktes starka reaktioner över att regionrådet Andreas Svahn (S) aldrig mötte demonstranterna och deras frågeställningar. Istället för regionrådet kom Bengt Storbacka (S) ut och mötte folksamlingen, dock bara för att förklara att Svahn redan var inne i byggnaden och att han var mycket stressad till nästa möte. Nu ger Andreas Svahn sin syn på det som inträffade.
– Jag hade ingen praktisk möjlighet att göra något utöver den timmen som vi hade avsatt, jag hade ett nytt möte direkt efter och då hade jag behövt göra andra människor besvikna.

19 september 2023 klockan 12:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

TV: Se demonstranternas kritik efter uteblivet möte med Svahn

När klockan hade passerat 16:00 hade fortfarande inte Andreas Svahn (S) synts till vid ...

bildspel Massiv uppslutning i demonstration – men Andreas Svahn tog bakvägen

Måndagens demonstration utanför kommunhuset i Lindesberg fick en massiv uppslutning ...

Inför dagens demonstration: ”Vill ha svar på våra frågor”

Beskedet om att nya nedskärningar är att vänta på Lindesbergs lasarett redan under ...

bildspel Soliga ponnytävlingar avslutar Fornabodas säsong

Ponnytravet fick inleda Fornabodas travsäsong och då var det väl inte mer än rätt att de även fick sä...

bildspel Brutal utklassning av IFK Lindesberg

Inför lördagens hemmamatch mot Hovsta så kvarstår fyra matcher inom Fotbollsfemman, där poängen blir avgörande för ...

Seger i den Allsvenska comebacken

Det blir jubel redan i comebacken! Efter en säsong som obesegrade i Division 1 så kommer LIF Lindesberg tillbaka till ...

Foto: Privat

Ytterligare en misstänkt dumpad hund – hittad i dåligt skick

Sent på onsdagskvällen syntes en liten hund springa lös i Grönbo, till synes mycket rädd och förvirrad. Under torsdagen placerades en fälla ut i området för att försöka fånga in den ensamma lilla hunden, något som på fredagsmorgonen lyckades.
– Det har ju varit kallt på nätterna nu, så det känns skönt att den gick i fällan och fick komma in, säger upphittaren som inte vill uppge sitt namn.

15 september 2023 klockan 11:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Traktorer spänner musklerna när ”tractorpulling” arrangeras
På lördag väntar en riktig folkfest när dånande traktorer ska dra tunga lass på gärdet hos Rickard Larsson i Fågryte utanför Fellingsbro. ...
15 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Nedskärningar hotar livskvaliteten för länets invånare – Rädda Lindesbergsakuten nu!
INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro län står inför en ekonomisk utmaning som kräver besparingar. Det är en realitet vi inte kan blunda för. Men ...
15 september 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Fisket blir av – och det ser bra ut också
Efter att ha tvingats flytta fram kräftfisket vid två tillfällen, sammanlagt en månads tid, kommer man på fredagen äntligen kunna genomföra ...
15 september 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-09-15

2023-09-15

2023-09-14

2023-09-14

2023-09-13

2023-09-13

2023-09-12

2023-09-12

2023-09-11

2023-09-11

2023-09-11

2023-09-10

2023-09-08

2023-09-08

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-09-23 17:06