Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt säkrade säsongens första hemmaseger. Detta med Danois Simoni, som var helt överlägsen på upploppet.
– Han var jättebra idag, säjer Jimmi efter loppet.

Det var en solig lördagsförmiddag, när Fornaboda inledde sin tävlingssäsong vid lunchtid. Många laddade tävlingsindivider hittades i startlistorna, där tio lopp skulle avverkas.

Redan efter tre lopp, lyckades Kopparbergskusken Jimmi Ehlers att bjuda med sig av säsongens första hemmaseger. Med egentränade Danois Simoni, tog man sig till ledningen efter loppets första halvvarv. Därifrån gjorde duon processen kort och var helt överlägsna på upploppet.
Helt enkelt blev det däremot inte. Hemmahästen visade sig riktigt laddad inför start, och det var inte långt ifrån att galoppen kom i startmomentet.

– Han var jättebra idag. Han var lite för laddad idag, och det var otroligt nära att galoppen kom under de första hundra meterna. För att undvika galoppen fick jag parera upp hästen i ett tidigt skede. Men normalt sätt, skulle han bara vinna det här loppet. Ändå var det nära att det sket sig, säjer Jimmi Ehlers efter segern i det fjärde loppet.

Stallet selade senare ut ytterligare två hästar under dagen, där de fina placeringarna fortsatte. Med Mimmi Marje blev det en tredje plats och i det avslutande loppet, var man inte långt ifrån en seger med Garri Westwood.

– Det var ett tag sedan som man hade en sådan bra dag som idag. Med Mimmi så var det så jämnt över mållinjen, så jag trodde att vi blev tvåa. Jag skulle däremot inte lagt mig i ryggar på långsidan med Garri. Jag skulle istället kört vidare framåt när jag väl gick ut i tredje spår, för då skulle vi nog hunnit fram för en seger, säjer Jimmi efter tävlingsdagens slut.

Danois Simoni var laddad även i provstarten Foto: Timmy Lundegård

Trots att stallet körde till sig fina placeringar, inledde man inte tävlingssäsongen. Den meriten gick istället till den värmländska ryttaren Pernilla Andersson Lidén, som var överlägsen i hela loppet med italienskfödda Abracadabra Oro.

– Jag vet om att han är startsnabb, men det ska också hålla hela vägen. Det gjorde det idag, säjer Pernilla efter loppet.

– Han har haft dålig historik i loppen från Italien, och när jag skulle köra honom när han kom till stallet ifjol, så tog han inte styrning. För att få bättre parering så tog jag bort sulkyn och testade att rida, och fastän det har gått framåt, så finns det ännu tendenser. Vi tar därför varje lopp som träning, säjer Pernilla.

Carl-Erik Lindblom: ”Förmiddagstrav på Fornaboda passar mig fint.”
Vid årsskiftet kom regeringen med en ny spellag. Denna gjorde att minderåriga kuskar och ryttare, inte längre kan delta som spelobjekt i travloppen. Istället körs det totalt 350 lopp i Sverige, så kallade Juniorchansen, som är stängda för spel. I dessa lopp får minderåriga med licens får tävla, och det var två av dessa lopp som inledde Fornabodas tävlingssäsong.

Totalt två minderåriga tävlande kom till start i dessa lopp. En av dem var montéryttaren Vendela Westerlund från Solvalla, som dessutom red sitt första lopp i karriären. Ett lopp som slutade med en sjunde plats.

– Dessvärre kändes hästen inte som han skulle, och det var inte något tryck i honom under loppet. Men var det ändå roligt att få tävla, att dessutom få med sig en peng känns såklart ännu bättre, säjer Vendela efter sitt debutlopp.

I loppet därefter startade nästa minderåriga tävlande. Denna gång var det Martin Falk Linder, från Örebro.

– Hästen stannade mitt i volten under startmomentet. Väl iväg var det inget riktigt tryck i henne, så startmässigt gick det inget vidare. Annars var det bra. Jag har kört ponny här tidigare, så jag känner banan.

Premiären bjöd även på stjärnglans. Bland de aktiva hittades, Fornabodas flerfaldiga kuskchampion Carl-Erik Lindblom, som körde i fyra av dagens tio körda lopp. Främsta styrningen kom i det andra loppet, där han körde Bo E Nilsson-tränade Dansa.

– Det är Bosses ”fel” att jag är här, men när man väl är på plats kan man lika gärna köra fler hästar. Förmiddagstrav på Fornaboda passar mig annars fint. Med tanke på att det säjs regna imorgon, så kör vi i alla fall tävlingarna på rätt dag, säjer ”Calle”.

Banans tidigare champion visade ingen ringrost i körhänderna, utan körde det sjuåriga stoet till seger.

– Problemet sitter i huvudet på den här. Annars så sade jag redan ifjol att det är en riktigt fin travare, säjer ”Calle”.

Hos hemmahästarna blev det Jimmi Ehlers stall som stack ut i mängden, som hundraprocentig bland de tre främstplacerade. Närmast en seger var Malte All Over, som placerade sig femma.

– Det gick rätt fort under loppet och när man sitter i det mellersta fältet, blir det svårt till slut på den korta distansen. Han gjorde det han brukar och jag är nöjd med honom, säjer hästens tränare och körsven Kenneth Gorski.

Säsongspremiärens vinnare:
Lopp 1: Abracadabra Oro – Pernilla Andersson Lidén
Lopp 2: Dansa – Carl-Erik Lindblom (Bo E Nilsson)
Lopp 3: Raw Data – Andre Schiller (Ann-Kristin Stolpe) – 5,35
Lopp 4: Danois Simoni – Jimmi Ehlers – 1,83
Lopp 5: U.B.Cool – Carl Philip Lindblom (Åke Lindblom) – 1,38
Lopp 6: B.T.’s Viclando – Lukas Svedin (Tord Andersson) – 5,67
Lopp 7: Perle Bo – David Grundman (Peter Grundman) – 2,98
Lopp 8: Shiffrin – Andreas Hammarström (Björn Hammarström) – 6,12
Lopp 9: Glory Days – Camilla Svahn (Oskar J Andersson) – 2,02
Lopp 10: Zazzi Royal Review – Claes Eskilsson (Nicklas Pettersson) – 2,03

Körsvensligans aktuella ställning:
1. Jimmi Ehlers (1 seger, 1 andra, 1 tredje)
2. Carl-Erik Lindblom (1 seger, 1 andra)
3. Claes Eskilsson (1 seger)
4. Carl Philip Lindblom (1 seger)
5. Lukas Svedin (1 seger)

Publicerad 8 maj 2021 klockan 20:58

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Vaccinering av unga från 12 år inleds efter höstlovet

Barn mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccin i höst, det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff under torsdagen. Vaccineringen av barn och unga från 12 år kommer att starta efter höstlovet, i början av november.
– Det här gör vi för barnens skull, det minskar risken för långvarig sjukdom och att missa mycket i skolan, säger utbildningsminister Anna Ekström.

17 september 2021 klockan 12:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsArkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Miljonbesparingar att vänta för barnomsorg och skola

Barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg måste återigen spara pengar, närmare bestämt 4,5 miljoner kronor under 2022.
– Det här har vi ont magen över varje gång, vi vill ju behålla allt, men tyvärr behöver vi hantera detta eftersom det här är uppdraget vi har fått, berättar nämndens ordförande Linda Svahn.

17 september 2021 klockan 07:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dags för Allsvensk premiär!

På lördag är det äntligen dags för säsongspremiär i Handbollsallsvenskan! Försäsongen är färdigspelad och till helgen g...

Regionen: ”Nej, akuten i Lindesberg är inte stängd”

En banderoll med ett missvisande budskap har dykt upp på flera platser den senaste tiden. ...

Svahn lämnar över ordförandeklubban tillfälligt till Storm

Linda Svahn (S) meddelade under sommaren att hon avsåg att lämna sina uppdrag som kommunalråd ...

Genrebild: LindeNytt

Vittne skrämde tjuv på flykt i natt

Strax efter klockan ett, natten till torsdag, fick polisen samtal från en privatperson i området Västra Bohr strax utanför Lindesberg. Vederbörande hade då ertappat en tjuv som höll på och stjäla saker vid en fastighet.
– När tjuven insåg att han var upptäckt, så lämnade han platsen i en bil, uppger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

16 september 2021 klockan 10:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Vännerna Jesper Hugosson och Martin Almgren planerar julfest. Foto: Camilla Lagerman

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Det som skulle blivit showens femårsjubileum blev istället ett långt uppehåll då pandemin drog in med tillhörande restriktioner. I vinter är det dock dags att ta fram finkavajen ur garderoben igen, då julfesten kommer tillbaka till Lindeskolans aula.
– Det ska bli så roligt att få göra någonting på riktigt igen, och extra roligt att det är på hemmaplan, säger Martin.

15 september 2021 klockan 15:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Regionen tar kontakt med ovaccinerade
I Örebro län kan man fortfarande se en ökning av bekräftade covid-19-fall. Samtidigt som smittspridningen ökar, kommer Region Örebro län nu att...
15 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Två av kommunens särskilda boenden drabbade av covid-19
Sedan i slutet av förra året har coronaläget på kommunens särskilda boenden sett bra ut, och vaccineringen har fortlöpt enligt plan. Under de ...
14 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

20 år sedan terrorattackerna i USA: Brandmännens hyllning till räddningsarbetarna som offrade sina liv
På lördagen var det 20 år sedan de ofattbara terrorattackerna som drabbade USA och som lamslog en hel värld. På station 3200 i Guldsmedshyttan ...
14 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

I höst axlar Andreas Palm flera tunga roller i musikalen om bandet Noice. Foto: Privat

Från Lindeskolans scen till Lilla Cirkus i Stockholm – Andreas fick drömroll i rockmusikal

22-åriga Andreas Palm från Lindesberg är van vid att stå på scenen. Under sina år på estetiska programmet vid Lindeskolan var han en flitig deltagare i diverse uppsättningar och konserter. Drömmen var att någon gång få stå på en riktigt stor scen, en dröm som nu blivit verklighet, när rockmusikalen om bandet Noice har premiär under hösten.
– Jag är jättetacksam för mina år på estetiska med Ingeborg, Jesper och alla duktiga lärare, säger Andreas.

13 september 2021 klockan 15:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dayana Dobryanska, Sara Evertsson, Anna Persson, Moa Öhrner, Elina Brogren och Albin Enström - estetelever som medverkar i konserten för Världens Barn. Foto: Lotta Persdotter.

Klart med artister till Världens Barn-konserten

Bara några dagar kvar till konserten för Världens Barn och biljettförsäljningen är i full gång. Nu är det klart vilka som medverkar i Lindeskolans aula, söndag den 19 september KL 16.00.

13 september 2021 klockan 08:55 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Tortyrmördaren från Aspa ansöker om tidsbestämt straff

Kjell-Åke Johansson, som i november 2002 dömdes till livstids fängelse vid Lindesbergs Tingsrätt f...

Ingen Caprice i höst trots lättnaderna – tar sikte på våren

För bara några dagar sedan kom beskedet, att konserter och andra stora publikevenemang f...

Lokala företag kör in pengar till Barncancerfonden

Den 1 september nollställdes trippmätarna hos Wassbergs Åkeri och Fastighetsbyrån i Lindesberg och Nora...

AnnonsEn välbekant exteriör med en relativt obekant interiör. Nu öppnar man dock dörrarna till den gamla kägelbanan på Kyrkberget för allmän beskådan. Foto: Fredrik Norman

Folkdans och hålligång vid Kägelbanan när kulturarvet uppmärksammas

På lördag arrangeras Kulturarvsdagen, vilket är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens gemensamma program ”European Heritage Days”, som ett 50-tal länder deltar i varje år. I Lindesberg kommer evenemanget arrangeras på Kyrkberget. Bland annat kommer allmänheten få chansen att titta in i den gamla kägelbanan och se hur den pågående renoveringen av denna fortskrider.

9 september 2021 klockan 11:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Smittspridningen fortsätter att öka – då lyfts restriktionerna

Under tisdagen kom ett för många efterlängtat besked, de flesta kvarvarande ...

Byggstart för ny busshållplats, torg och parkeringsplatser

För ett år sedan meddelade Samhällsbyggnad Bergslagen att en ny busshållplats, ett nytt torg och...

Sista månaden för viktig hästregistrering

Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta ...

Färre men större kräftor fiskades upp

Det blev färre men större kräftor i burarna, när allmänhetens kräftfiske genomfördes i fredags. - Det kanske ...

Thomas Fernqvist svensk mästare i poker

Sverige har fått en ny mästare i poker, han heter Thomas Fernqvist och kommer från Lindesberg. Efter tre dagars ...

Man i 60-årsåldern anhållen misstänkt för att ha misshandlat kvinna

En man i 60-årsåldern har frihetsberövats sedan denne delgivits misstanke om att ha ...

Axels show "Bränd" kommer till Lindesberg senare i år. Foto: Pressfoto

Axel Schylström till Lindesberg med sin show ”Bränd”

Han slog igenom i Idol 2015 med sin unika röst och en livshistoria som berörde svenska folkets hjärtan. Det var även under Idolresan som han lärde känna Martin Almgren, och en genuin vänskap växte fram dem emellan. Nu kommer Axel Schylström till Lindesberg med sin show Bränd, en insipirationsshow som handlar om motivation, självkänsla och att hitta mental styrka när livet är som allra svårast.
– För att kunna överleva måste man välja att göra det, och det gjorde jag, säger han.

3 september 2021 klockan 12:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fängelse och dagsböter blev domen i omtalade cannabismålet
Två bröder och deras gemensamma vän har stått åtalade vid Örebro Tingsrätt för narkotikabrott samt grovt narkotikabrott efter polisens ...
2 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fiskefest när både kräftor och ädelfisk står på menyn
De som på fredagen skall fiska kräftor i Dalkarlshyttan, kan nu fördriva tiden med att fiska regnbåge samtidigt. Inför helgen har nämligen 100 ...
2 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kraftigt ökat tryck på testning för covid-19 i länet
Antalet inlämnade tester för covid-19 har ökat kraftigt i Örebro län de senaste dagarna. Från att ha legat på en låg nivå har länet hastigt ...
2 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-09-01

2021-09-01

2021-08-31

2021-08-31

2021-08-30

2021-08-30

2021-08-27

2021-08-27

2021-08-27

2021-08-26

2021-08-25

2021-08-25

2021-08-24

2021-08-24

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-09-18 10:28